В Скопие дебатират за новото правителство

15 Януари 2022 | 18:02 | 0
В Скопие дебатират за новото правителство
Снимка: Независен

Новото правителство, което ще се ръководи от Димитър Ковачевски, ще има 21 членове. СДСМ и коалицията ще имат 12 министри, ДСИ - 6, а „Алтернатива“ - трима. Новият кабинет ще има един член повече от предишния - министър без портфейл за диаспората, пост, който се дава на на „Алтернатива".

Ясно е, че основният приоритет на това правителство ще бъдат евроинтеграцията и преговорите с България.

Новото правителство трябва да бъде избрано до неделя в полунощ.


ВМРО-ДПМНЕ: Правителството на Ковачевски е продължение на корумпираното правителство на Заев
Това правителство на Димитър Ковачевски е продължение на корумпираното правителство на Заев, което гражданите наказаха на изборите, правителство, което донесе икономически опустошения, непрекъсната ситуация на ежедневно увеличение на цените, загуба на работни места и икономическо затъване, каза заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ и депутат Александър Николоски на днешното заседание на парламента за обсъждане на избора на ново правителство, като добави, че с това правителство корупцията ще процъфтява и в същото време то носи „национално унижение“, цитира думите му македонското електронно издание "Нетпрес".

„На последните избори беше ясно казано от Заев, че те „залагат всичко“ в тези избори и хората го наказаха строго. Днес сме тук, защото всяка политика на Зоран Заев е победена, ние сме тук, защото народът яростно победи националното унижение, яростно победи корупцията, некомпетентността и икономическите провали. Затова Зоран Заев си тръгва, но нямаше смелостта да изправи партията си пред хората за общата концепция, която страната трябва да следва. „Почти няма пример за такова бягство от народа“, каза Николоски.

Той подчерта, че е необходимо да се изправят пред хората, хората трябва да кажат дали са съгласни с тези политики.

„Сега сме изправени пред най-големия срам в историята на съществуването на македонската демокрация, а това е да бъде отвлечен депутат, който се появи след 5 дни. Днес имаме правителство без легитимност, правителство със стари характери, с приемственост, което не може да се окаже ново, а ключовите ведомства ще се ръководят от едни и същи хора. Това правителство не може да предложи нови политики. Техните политики не могат да бъдат магически променени. „Затова виждаме конфликт в обществото за прехвърляне на отговорност по отношение на националното предателство в отношенията с България“, подчерта Николоски.

Димитър Ковачевски: Скопие няма да преговаря за македонската идентичност и език
Бъдещият премиер на Република Северна Македония в събота направи изложение на програмата на правителството си, като, освен другото, засегна и темата за спора с България, пише македонската редакция на Deutsche Welle.

По думите му, разговорите със София ще продължат и ще се интензифицират, тъй като РСМ е приятелска страна, която развива добросъседство и най-вече има изключителен стратегически интерес да започне преговорите за членство в ЕС.

Според Ковачевски „двете правителства на Северна Македония и България са решени да намерят решения чрез диалог и сътрудничество“:

„Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността са темели на народа и държавата. Няма дилема за правителството - никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език“, каза Ковачевски.

„Опсервер“ (РСМ): Македонският парламент ще обсъжда новото правителство
Днес в 11 часа местно време (12 часа българско време) трябва да започне 60-та сесия на македонския парламент с една точка в дневния ред: Избор на правителството на Република Северна Македония., пише македонското електронно издание “Опсервер“.

Новото правителство, което ще се ръководи от Димитър Ковачевски, ще има 21 членове. СДСМ и коалицията ще имат 12 министри, ДСИ - 6, а „Алтернатива“ - трима. Новият кабинет ще има един член повече от предишния - министър без портфейл за диаспората, пост, който се дава на на „Алтернатива".

Осем настоящи министри напускат правителството, включително премиерът Зоран Заев. Никола Димитров вече няма да е вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска напуска Министерството на отбраната, а членове на правителството няма да са настоящият здравен министър Венко Филипче, министърът на образованието и науката Мила Царовска, министърът на труда и Социална политика Ягода Шахпаска и министърът на културата Ирена Стефоска. Настоящият министър на правосъдието Боян Маричич (СДСМ) трябва да заеме мястото им като вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска (СДСМ) ще оглави Министерството на отбраната, Беким Сали от „Алтернатива“ ще оглави Министерството на здравеопазването, настоящият министър Йетон Шакири (ДСИ) ще поеме Министерството на образованието и науката, Йована Тренчевска (СДСМ) ще оглави Министерството на труда и социалната политика, а Бисера Костадиновска Стойчевска (СДСМ) ще поеме Министерството на културата. Адмирим Алити от „Алтернатива“ поема Министерството на информационното общество и администрацията, а Джемаил Купи от тази партия е предложен за министър без портфейл, отговарящ за диаспората. В новото правителство на Ковачевски остава вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи (СДСМ), а новото име е Славица Гърковска (СДСМ), която трябва да бъде вицепремиер по борба с корупцията и престъпността. Министерството на правосъдието трябва да се ръководи от университетския професор Никола Тупанчевски (СДСМ). Настоящият министър Оливер Спасовски (СДСМ) остава в МВР, а постовете се запазват от министрите на външните работи Буяр Османи (ДСИ),на транспорта и съобщенията - Благой Бочварски (СДСМ), на финансите - Фатмир Бесими ( ДСИ) и на икономиката _ Крешник Бектеши (ДСИ) . Горан Милевски (коалиция ЛДП/СДСМ) остава в Министерството на местното самоуправление, а няма да има промени в Министерството на околната среда и устройство, където остава настоящият министър Насер Нуредини (ДСИ). Министерството на политическата система и междуобщностните отношения ще продължи да се ръководи от Артан Груби (ДСИ). Люпчо Николовски (СДСМ) се завръща в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство.

Парламентарният дебат за избор на ново правителство може да продължи най-много два дни, като изборът на правителството се гласува след неговото приключване, тоест не по-късно от 24 часа на втория ден или - в случая в неделя до полунощ. Правителството се счита за избрано, ако за него гласува мнозинството от общия брой на представителите в Събранието.

Принтирай    Оразмери текст   + -