Слага ли "Омикрон" край на концепцията "Живот без коронавирус"

13 Януари 2022 | 17:30 | 0
Слага ли
Снимка: Sky News

"Омикрон" най-вероятно ще сложи край на концепцията "Живот без коронавирус" и това ще стане в най-неподходящия момент за Китай - Зимните олимпийски игри, които започват на 4 февруари. В Европа властите отдавна се отказаха от тази концепция, макара и да са наясно, че това ще претовари и без това изтощената здравна система.

Reuters: „Омикрон“ се разпространява в Китай
Северният китайски пристанищен град Тиендзин отчете увеличение на инфекциите с COVID-19 в четвъртък, което го принуди да увеличи усилията за овладяване на огнището на силно предаващия се вариант „Омикрон“, предава Reuters.

„Омикрон“ донесе нови предизвикателства за китайската стратегия за бързо елиминиране на огнищата преди Зимните олимпийски игри, които трябва да започнат на 4 февруари и на фона на предстоящия натоварен сезон за пътувания около Лунната Нова година този месец.

Китайското звено на „Фолксваген“ заяви, че е затворило завод за превозни средства, работещ съвместно с FAW Group в Тиендзин, както и фабрика за компоненти от понеделник поради епидемията.

Тиендзин, разположен на около 100 км от столицата Пекин, съобщи за 41 инфекции, предавани в домашни условия с потвърдени симптоми в сряда, спрямо 33 ден по-рано, показват данните на Националната здравна комисия.

Далиан - в североизточната част на Китай, също съобщи, че човек, пристигащ от Тиендзин, е дал положителен тест за „Омикрон“, казаха градските власти. В него се казва, че ситуацията с вируса е „до голяма степен контролирана“.

Анян в централната провинция Хенан съобщи за 43 локални симптоматични случая в сряда, след две инфекции с „Омикрон“ в понеделник, като проследяването на огнището стига до студент от Тиендзин.

Броят на случаите в Тиендзин и Анян е малък в сравнение с огнища в много други страни, въпреки че броят на местните инфекции с „Омикрон“ не е ясен. Въпреки това служителите наложиха ограничения на движението в градовете и извън тях.

Kathimerini: Нежелаещите да се ваксинират посочват принудата като причина за отказа си
Повечето противници на ваксинацията срещу Covid-19 в Гърция се съпротивляват, защото смятат, че са принудени да се ваксинират, показа скорошно проучване, цитирано от гръцкия вестник Kathimerini.

По-конкретно, проучване на Focus Bari за YouGov.gr от 21 до 31 декември на извадка от 1002 души на възраст между 18 и 74 години установи, че колебанията по отношение на ваксината са най-големи сред тези на възраст под 44 години и че 65 процента от отказващите казват, че не искат да се ваксинират, защото чувстват, че са принудени да го направят.

Петдесет и седем процента от анкетираните също са казали, че ваксината все още е в експериментална фаза, докато 43 процента са изразили загриженост за дългосрочните странични ефекти.

Двадесет и един процента са заявили, че пандемията е „измислена“.

Въпреки това 83 процента от участниците в анкетата са отговорили, че вече са били ваксинирани. Осем процента са казали, че може да се ваксинират, докато 9 процента са заявили, че вероятно или определено няма да се ваксинират.

El Pais: Лекарите в Испания са изтощени
Когато нивата на стрес надвишават способността за устойчивост, се появява синдром на професионално изгаряне, причиняващ увреждане не само на физическото и психическо здраве, но и на способността на човек да реагира и да се адаптира към ежедневните обстоятелства. Преди пандемията от коронавирус, испанската национална здравна система – по-специално първичната здравна помощ – беше подложена на значителен стрес поради хроничната разлика между наличните ресурси и нарастващото търсене от страна на пациентите. През почти двете години на пандемията здравните центрове в Испания са изправени пред последователни вълни от инфекции и претоварването, до което те водят, и въпреки че са получили подкрепления, те никога не са били достатъчни, за да покрият нуждите. Точно когато имаше светлина в края на тунела, пристигна шестата вълна и увеличи нивата на стрес, пише испанският вестник El Pais.

С 14-дневна честота от над 3 000 случая на 100 000 жители и повече от 300 000 нови инфекции, регистрирани в Испания за един ден, здравните центрове трябва да се справят от наводнение от пациенти с коронавирус в допълнение към тези с други заболявания. Допълнително ситуацията се усложнява от увеличаването на служителите, които отсъстват от работа поради Covid-19, нещо, което увеличава натиска върху тези, които остават активни. Следователно не е изненада, че има и вълна от професионалисти, които излизат в отпуск заради депресия, избират ранно пенсиониране или просто напускат работата си напълно.

Много професионалисти се чувстват неудобно да предлагат минимални нива на грижа в напрегнати и хаотични ситуации, нещо, което не им носи никакво удовлетворение и ги държи постоянно на ръба на срив. Претъпканите ежедневни графици, обременяващата бюрокрация и липсата на работна ръка причиняват физическа умора и емоционално изтощение, които са трудни за справяне без помощ. Работата под този вид натиск увеличава вероятността от причиняване на медицински грешки, а също така е необходимо да се работи с недоволството на самите пациенти, които имат впечатлението, че предлаганата грижа се е влошила, което ги кара да предадат този гняв на професионалистите на първа линия.

Това създава идеалните условия за типичните симптоми на професионално изгаряне: тревожност, безсъние и депресия. Някои проучвания, проведени миналата година, предполагат, че до 45% от здравните работници имат един от тези три симптома.

Основна част от отговора на пандемията се състои в грижата за хората, които се грижат за здравето. Когато самата организация проявява симптоми на стрес, трябва да се вземат по-резултатни и ефективни мерки от приетите досега. Здравната система трябва да бъде укрепена, а не отслабена по време на това предизвикателство.

Някои региони се обърнаха към пенсионирани специалисти и студенти в последната си година в медицинското училище, за да укрепят персонала си. Ако предупреждението на регионалния директор на Световната здравна организация в Европа Ханс Клуге се сбъдне и половината от европейците се заразят с новия щам на коронавируса „Омикрон“ през следващите седмици, вероятно този натиск ще продължи.

В същото време все още няма проучвания за това какъв процент от пациентите, заразени с този вариант, ще развият така наречения „дълъг Covid“. Но дори делът да е по-нисък от предишните вълни, като се има предвид огромното разпространение на вируса, вероятността е да има много случаи, които ще трябва да бъдат лекувани от системата за първично здравеопазване.

The Telegraph: Учените вярват, че коронавирусът е изтекъл от лабораторията в Ухан, но се опасяват, че дебатът може да навреди на „международната хармония“
Водещи британски и американски учени смятат, че е вероятно коронавирусътслучайно да изтекъл от лабораторията в Ухан, но се опасяват, че по-нататъшният дебат ще навреди на науката в Китай и на „международната хармония“, пише британският вестник The Telegraph, като се позовава на разкрити имейли.

В имейл от сър Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust, на 2 февруари 2020 г. се казва, че „вероятно обяснение“ е, че Covid-19 бързо се е развил от подобен на Sars вирус в човешката тъкан в лаборатория с ниска сигурност.

В имейла до д-р Антъни Фаучи и д-р Франсис Колинс от Националния здравен институт на САЩ се казва, че подобна еволюция може да е „създала случайно вирус, подготвен за бързо предаване между хората“.

Но водещ учен е казал на сър Джеръми, че „по-нататъшният дебат би нанесъл ненужна вреда на науката като цяло и науката в Китай в частност“. Д-р Колинс, бивш директор на Националния здравен институт на САЩ, предупреди, че това може да навреди на "международната хармония".

Виконт Ридли, съавтор на „Viral: търсенето на произхода на Covid“, каза: „Тези имейли показват плачевна липса на откритост и прозрачност сред западните учени, които изглежда са били по-заинтересовани да отхвърлят хипотеза, която смятат за много правдоподобно по политически причини”.

В имейлите сър Джеръми каза, че други учени също вярват, че вирусът не може да се е развил естествено. Един такъв учен е професор Майк Фарзан от Scripps Research, експертът, който откри как оригиналният вирус на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) се свързва с човешките клетки.

Учените са били особено обезпокоени от част от Covid-19,, част от шиповия протеин, който му помага да навлезе в клетките и го прави толкова заразен за хората.

Обобщавайки опасенията на професор Фарзан в имейл, сър Джеръми каза: „Той е притеснен от място в шиповия протеин и му е трудно (да) обясни това като събитие извън лаборатория, въпреки че има възможни начини (това да се случи) в природата, но те са много малко вероятни.

Новите подробности излязоха наяве, след като членовете на Надзорния комитет на Републиканската камара на САЩ получиха достъп до документите, след като се оплакаха, че съдържанието им е било силно редактирано, когато са били пуснати по искания за свобода на информацията.

Имейлите бяха изпратени в отговор на телеконференция между 12 учени, включително сър Патрик Валанс, главен научен съветник на британското правителство, на 1 февруари.

Имейлите показват, че до 2 февруари 2020 г. учените вече се опитват да спрат дебата за теорията за лабораторен теч.

В имейл от д-р Рон Фучие до сър Джеръми се казва: „По-нататъшен дебат относно подобни обвинения ненужно ще отвлече вниманието на висшите изследователи от техните активни задължения и ще нанесе ненужна вреда на науката като цяло и науката в Китай в частност“.

Д-р Колинс, бивш директор на Националния здравен институт на Великобритания, отговори на сър Джереми, заявявайки: „Споделям вашето мнение, че е необходимо бързо свикване на експертите в рамка, вдъхваща доверие, или гласовете на конспирацията бързо ще започнат да доминират, причинявайки голяма потенциална вреда на науката и международна хармония."

Джеймс Комър, републиканският конгресмен, който е осигурил нередактираните имейли, е казал, че това показва, че експерти като д-р Фаучи са приели теорията за течове от лабораторията в Ухан „много по-сериозно“, отколкото се е предполагало досега.

Принтирай    Оразмери текст   + -