Йордановден е

6 Януари 2022 | 10:42 | 0
Йордановден е
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Църквата отбелязва Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне. В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Агенция "Фокус"
Кметът на Дългопол Георги Георгиев поздрави жителите на общината по повод Богоявление

Кметът на Дългопол Георги Георгиев поздрави жителите на общината по повод Богоявление, съобщиха от пресцентъра на Общината.
„Днес честваме един от най-големите християнски празници – Йордановден (Богоявление). На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.
Традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив.
Днес имен ден празнуват: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.
Честит да е празникът Ви! Носете името си със здраве и бъдете щастливи!“, се казва в поздравителния адрес на Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.

Агенция "Фокус"
На Богоявление бяха благословени частите и техните бойни знамена от Варненския и Бургаския гарнизон

На 6-ти януари 2022 г. - Свето Богоявление и Йордановден, от 10.00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Варна, пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, непосредствено след Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили на Р. България.
В ритуалa, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.
Строя на представителните блокове от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Военноморските и Военновъздушните сили прие началникът на гарнизона контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.
След благославянето на бойните знамена се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където бяха положени цветя по случай 174 години от рождението му.
Шествието продължи до Първа буна, където беше отслужен църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста в морето.
На площада пред катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” в град Бургас се състоя военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.
В ритуала взеха участие представителни блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, на Съвместното командване на силите и на Военновъздушните сили.
Строят беше приет от началника на гарнизон Бургас флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
След благославянето на знамената се проведи шествие до моста в Морската градина, където беше отслужен църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста в морето.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 174 години от рождението му.

Агенция "Фокус"
46-ти пехотен Добрички полк освети знамената си на Богоявление на Военното гробище - музей в Добрич

46-ти пехотен Добрички полк освети знамената си на Богоявление на Военното гробище - музей в Добрич. Това съобщи Пламен Николов, член на клуба за исторически възстановки в Добрич, част от Национално дружество „Традиция“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Традицията за водосвет на бойните знамена е въведена за пръв път от цар Симеон Велики преди битката при река Ахелой. Всяка година ритуалът се изпълнява във всички военни подразделения след Освобождението – от 1878 г. до 1945 г. Традицията е възстановена през 1993 г. Местният военноисторически клуб разполага с пълноразмерни копия на бойните знамена на 46-ти пехотен Добрички полк, реплика от времето на Първата световна война и на Кубанската лейбгвардейска казашка сотня, реплика от времето на Руско-турската освободителна война. На Богоявление те бяха осветени от отец Велико Великов на Военното гробище в Добрич. В ритуала участваха две знаменни групи и почетен караул. Част от участниците бяха в казашки униформи, други - в униформи на Българската армия от Първата световна война. Идеята на клуба да бъдат осветени днес бойните знамена е породена от факта, че близо 20 години в Добрич не се е случвало освещаване на бойни знамена, откакто са закрити военните подразделения в добруджанския град.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Гарнизон - Пловдив чества Богоявление с водосвет на знамената си

Гарнизон - Пловдив чества Богоявление с водосвет на знамената си. Това съобщиха от пресцентъра на Съвместното командване на специалните операции (СКСО).
По традиция отбелязването на един от най-светлите църковни празници започна сутринта в Кърджали, където пред манастира „Св. Йоан Предтеча“ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи литургия и благослови представителното формирование от СКСО. Присъстваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, кметовете на общините Пловдив и Кърджали Здравко Димитров и Хасан Азис и председателят на 44-то народно събрание (2017-2021г.) Цвета Караянчева.
Честванията продължиха с водосвет на националното знаме, представителното и бойното знамена на СКСО, репликите на знамето на Априлската епопея и на Самарското знаме и на формированията от Пловдивския гарнизон – 3-та авиационна база Граф Игнатиево и 24-та авиационна база Крумово от състава на ВВС и 110 логистичен полк от състава на СВ пред катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив. След освещаването на бойните знамена формированията, представители на Българската православна църква и местната власт с литийно шествие се изнесоха до моста на р.Марица, където по традиция се хвърля кръста по случай църковния празник Богоявление. Кръста беше хванат от военнослужещ от 86 група „Специални сили“ на СКСО – мл.серж. Димитър Налбантов.
В Пловдив присъстваха кметът на града Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Александър Държиков, областният управител Йордан Иванов, народни представители, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, началникът на Гарнизон - Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, кметове на райони и представители на местната власт, командири на формирования, представители на военно-патриотични съюзи, жители и гости на града.

Агенция "Фокус"
18-годишният ученик Делян Запрянов извади Богоявленския кръст от езерото в Стара Загора

Делян Запрянов от Стара Загора извади от водите на езерото в старозагорския парк „Йордан Капсамунов“ Богоявленския кръст. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Общо 28 младежи, сред които най-малкият беше 14-годишния Стилиян Мирчев, скочиха след символа на християнската вяра, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година, момчетата се хванаха на хоро във водата, пеейки българския химн. „За втора година скачам в Стара Загора на Богоявление, но за първи път хващам кръста“, каза развълнуваното 18-годишно момче. Делян е ученик в ПГСАГ „Лубор Байер“ в паралелка по „Архитектура“ с изучаване на английски език. „Пожелавам живот и здраве на цяла България“, каза с усмивка той. На ритуала присъстваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, областният управител Иван Чолаков и заместникът му Димитър Драчев, командирът на Втора механизирана бригада - бригаден генерал Стоян Шопов, общински съветници, представители на институции и граждани. Малко по-рано, по традиция, с Велик Богоявленски водосвет митрополит Киприан освети бойните знамена на Старозагорския военен гарнизон. В празничния ден владиката отслужи Утренята и св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай“.

Агенция "Фокус"
Над 2000 са имениците на Йордановден в община Ямбол

Над 2000 са имениците на Йордановден в община Ямбол. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден Свети Йоан Кръстител кръстил в река Йордан Иисус Христос. Това съообщиха от пресцентъра на Общината. Православието обединява Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан Бог се появил в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, Бог Отец, който оповестил, че Христос е Негов Син: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника - Богоявление. В българския обреден календар за дните до Йордановден се смята, че са опасни и по земята бродят демони и караконджули – наричат се „Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В деня на Богоявление в църквата се извършва служба и навсякъде, където има водоем, се прави ритуално хвърляне на Светия кръст от свещеника. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста. Отслужва се тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Днес имен ден в Ямбол имат 2040 души, от които 1283 мъже и 757 жени. Най-многобройни са мъжете, кръстени Йордан – 662 души. След тях се нареждат имениците с името Божидар с 258 представители и Боян – 92. Имен ден имат още Борислав-88, Найден-44, Данчо-41, Богомил-35, Бончо-20, Богдан-17, Божан-7, Божил-7, Данко-6, Теодосий-4, Банчо-2. При дамите най-много именички носят името Йорданка – 524 души, следвани от Божидара с 56, Данка с 48 и Божана с 30 представителки. Празнуват още Борислава-30, Бистра-29, Бояна-17, Йордана-16, Богдана-7. „Честит празник! Бъдете живи и здрави, носете имената си гордо и нека вашият закрилник да ви носи много любов и добрини“", пожелават от Община Ямбол.

Агенция "Фокус"
Чавдар Славчов спаси Богоявленския кръст във Видин

Отбелязването на големия християнски празник Йордановден във Видин започна със Света божествена литургия в Катедралния храм „Св. вкмч Димитър Солунски“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Десетки видинчани се събраха в Божия дом, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и благоденствие и вземат светена вода. Сред присъстващите на службата бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник областният управител Илия Каменов. След края на литургията те се включиха и в литийното шествие, което се отправи към градския плаж при крепостта „Баба Вида“. Там видинският владика отслужи Велик водосвет и извърши освещаване на водите на Дунав. В словото си към присъстващите митрополит Даниил припомни значението на празника и призова: „Нека ние, просветени и научени от Бога чрез днешното събитие, да знаем кой е Той и как да проявяваме на дело човеколюбието. Честит и благословен празник на всички!“. След това митрополит Даниил хвърли Богоявленския кръст в дунавските води. Тази година в ритуала по „спасяването“ му се включиха четирима млади мъже. Пръв до светинята успя да достигне Чавдар Славчов, който е директор на Регионалното депо за битови отпадъци във Видин. Той е на 34 години и за пръв път скача за кръста. Сподели, че спонтанно решил да се включи в днешния ритуал. Пожеланията, които отправи, бяха за крепко здраве и благополучие през новата година за всички видински граждани. Днес в Община Видин имат 330 мъже, носещи името Йордан. Най-възрастният именик е роден през 1929 година, а най-малкият – на 20 септември 2021 година. Името Йорданка носят 192 дами, като най-възрастната е родена през 1926 година, а най-малката – през 2020 година.

Агенция "Фокус"
На Богоявление в Сливен бяха осветени бойните знамена

На Богоявление – Йордановден, в Сливен бяха осветени бойните знамена. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. На тържествения ритуал, състоял се в района на Военно формирование 22220-Сливен присъства кметът Стефан Радев, който поздрави всички военнослужещи и цивилни служители, като им пожела здраве, лично и семейно щастие. Той им пожела още през новата 2022 г., да се чувстват удовлетворени от свършената работа, от постигнатите успехи и да продължават с чест и достойнство, да изпълняват службата си в българските въоръжени сили. „През годините българската армия винаги е била стожер на държавността и повод за гордост на всички българи. Вие също трябва да се гордеете, че сте в редиците на тази армия, изминала славен път в своята история“, заяви още кметът Радев. В словото си към присъстващите началникът на военния гарнизон в Сливен полк. Любомир Вачев посочи, че водосвет на бойните знамена се е извършвал още от времето на цар Симеон и неговите велики битки. Той изрази радост, че достойната традиция продължава и до днес, като се изпълнява в Деня на Богоявление от всички военни формирования в страната. Днешният водосвет бе извършен от отец Йоан. Церемонията приключи с тържествен марш под звуците на сливенския военен духов оркестър.

Агенция "Фокус"
Ямбол празнува Богоявление, Асен Иванов извади Светия кръст от водите на Тунджа

Ямбол празнува Богоявление, Асен Иванов извади Светия кръст от водите на Тунджа. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Празникът в Ямбол на Богоявление започна часа с тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена пред храм „Свети Николай Чудотворец“ в централната градска част, отслужен от отец Георги. На службата присъстваха военни части и командири от гарнизон Ямбол, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник-кметът Енчо Керязов, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, общински съветници и други официални лица. След водосвета от храма потегли литийно шествие до градинския мост, намиращ се до Минералната баня. Там вече се бяха подготвили двадесет и седем мъже, които имаха желание да извадят Светия кръст от водите на Тунджа. Отец Георги осъществи ритуала за здраве и благополучие и кръстът беше изваден от 21-годишния Асен Иванов, който получи благословия от свещеника. Кметът Валентин Ревански поздрави младия мъж и му връчи награда. Той благодари на всички мъже, включили се в изваждането на Светия кръст и спечелили Божията благословия за града. Ревански честити празника на ямболци, поздрави имениците, българските военнослужещи и добави: „Най-важното пожелание е пожеланието за здраве – затова, желая здраве на всички! Преминахме през много изпитания, които ни направиха по-силни. Вярвам, че и занапред също ще се справяме с трудностите заедно. Силни сме, когато сме обединени и работим за една кауза – за доброто на нашия роден град Ямбол. Уверен съм, че ни очакват по-хубави дни!“.

Агенция "Фокус"
28-годишен военен хвана кръста на Богоявление в Пловдив

28-годишният Димитър Налбантов от с. Искра хвана кръста на днешния празник – Богоявление в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. По традиция Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай хвърля дървения кръст за здраве във водите на река Марица и пуска три бели гълъба, символ на християнската вяра. Димитър Налбантов, който за първи път хваща кръста, си пожела здраве. Тази година сред 82 смелчаци в Марица влязоха и две деца – 8-годишният Райън и 10-годишният Борислав. След хващането на кръста участниците извиха хоро в реката и изпяха химна на България. Малко преди това пловдивският митрополит Николай освети бойните знамена, отслужи Богоявленски водосвет и благослови присъстващите. Освен десетки граждани на събитието и последвалото го литийно шествие сред официалните гости бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, генерал майор – Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, народният представител Радомир Чолаков, заместник-кметове и кметове на райони и други.

Агенция "Фокус"
Курсантът Давид Варданян извади Богоявленския кръст от река Янтра във Велико Търново

Велико Търново спази традицията и отбеляза Богоявление - един от най-старите и почитани християнки празници, с традиционния ритуал по пускане вадене на Христовия кръст от река Янтра, съобщиха от пресцентъра на Общината. Над 30 души не се уплашиха от студените води на реката и влязоха под Владишкия мост в кв. „Асенов“. Най-бърз бе курсантът от Националния военен университет „Васил Левски“ Давид Варданян. Той бе поздравен от великотърновския митрополит Григорий, заместник-кмета Снежана Данева-Иванова и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Преди ритуала в катедралния храм „Рождество Богородично“ бе отслужен Велик водосвет, а във всички църкви в града и общината бе обновена светената вода. Последва литийно шествие до Владишкия мост, а пред крепостта Царевец бе осветено бойното знаме на НВУ „Васил Левски“. Ритуали по вадене на Христовия кръст бяха проведени и в много населени места от общината – Дебелец, Килифарево, Ресен, Хотница и др. 6 януари е рождената дата и на бележития български възрожденец Христо Ботев. 174-ата годишнина от рождението му бе отбелязана пред паметника на поета и революционер в центъра на Старата столица, където бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Сред уважилите военния ритуал бе заместник-кметът на В. Търново проф. Георги Камарашев.

Агенция "Фокус"
Георги Гочев извади Богоявленския кръст от водите на река Върбица в Златоград

Златоград отбеляза християнския празник Йордановден – Богоявление. Това съобщиха от Общината. Честванията започнаха с тържествена богоявленска литургия в Църквата „Св. Георги Победоносец", след което в близост до моста на река Върбица се състоя водосвет на открито. Всяка година на този ден се събират златоградчани и гости на града в очакване на най-смелите, които ще се включат в борбата за кръста. Тази година четири млади момчета премериха сили в студените води на река Върбица. След оспорвана борба, Георги Гочев се пребори за кръста. Вярва се, че ако болните се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят. Носи се вода и в къщи, да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи.

Агенция "Фокус"
Доц. Костадин Нушев, богослов: Богоявление ознаменува началото на Новозаветната епоха, когато Светия Дух слиза и освещава водите

Богоявление ознаменува началото на Новия завет, Новозаветната епоха, когато Светия Дух слиза и освещава водите. Това каза богословът доц.Костадин Нушев за предаването „Добър ден България“ на Радио „Фокус“ по повод днешният Йордановден. „Това е Последование по освещаване на водата, на водната стихия, защото според учението на църквата, неслучайно това свещенодействие се извършва извън храма, за да покаже освещаването на цялото творение, на цялата природа, тъй като водата от гледна точка на учението на църквата водата е първичния елемент, първичната стихия, пра-материята, може така да кажем. Още в книга Битие се казва, че в началото Бог е сътворил небето, земята, а земята е била безвидна и неостровна, а Божият дух се е носил над водата. И тъй като на днешния ден Светия дух слиза върху Исус Христос, когато той се Кръщава в реките на р. Йордан от Йоан Кръстител, това Богоявление всъщност ознаменува началото на Новия завет, Новозаветната епоха, когато Светия Дух слиза и освещава водите. От този момент е възможно и извършването на Кръщение като свещенотайнство, чрез което християните приемат вярата в Сина Божи и Светия дух и обновеното естество на Христос, обновеното чрез Кръщението и освобождаването от властта на греха. Затова е този обичай по потапяне на Кръста, хвърлянето му във водите, за да се изрази именно свещенодействието по Освещаването на водите“, обясни богословът. По повод присъствието на жена в т.нар. „Мъжко хоро“ в Калофер доц. Нушев уточни, че това не е в разрез с никакви канони на църквата. „Тази традиция е едно съвременно продължение на стари такива. По времето на комунистическия период е имало известно ограничаване на тези традиции, а именно църквата да не присъства сред хората. Можем да кажем, че в момента е едно малко по-спонтанно демонстриране на това, че традициите са живи и на тези експресивни форми се зароди и тази традиция за Мъжкото хоро. И трябва да кажем, че от гледна точка на църквата не съществуват такива ограничения по въпросите на това кой от миряните, например дали само мъже или деца, възрастово и по отношение на тяхната принадлежност, идентичност, може да участва в тези богослужения. Вярващият божи народ, съборното единство на вярващите, включва абсолютно всички, които са дошли в храма – деца, родители, възрастни, млади хора, мъже, жени. Така че от църковна гледна точка няма някакви забрани или ограничения“, разясни Костадин Нушев. Той обясни и защо събитията от земния живот на Исус Христос, които имат всемирно, световно значение в свещената история на Спасението, се честват обикновено в три дни. „Църквата много мъдро е разпоредила големите господски празници, които възпроизвеждат паметта и възпоменават спасителното дело на Исус Христос, каквото е Рождество Христово, Кръщение Господне, Преображение Господне, Вход Господен в Йерусалим – тези събития от земния живот на Исус Христос, които имат всемирно, световно значение в свещената история на Спасението, се честват в повече обикновено в три дни. И тъй като първият ден възпоменава старозаветното очакване, кръщение, което Йоан Кръстител извършва на река Йордан като подготовка за посрещането на Исус Христос. Самият празник Богоявление ознаменува самото събитие, историческия факт, но и неговото значение при кръщението на Исус Христос в река Йордан, освещаването на водата. А третият ден църквата отдава почит на този, който е участвал в историческото събитие, чрез който е извършено това действие. Този рождественско-богоявленски цикъл в църковния календар отбелязва раждането на Исус Христос и явяването му като Учител и Проповедник, като Спасител в началото на новозаветната епоха, епохата на спасението на човешкия род“, допълни доц.Костадин Нешев.
Димитър ДИМИТРОВ

Агенция "Фокус"
19-годишният Севастиян Георгиев от с. Кранево пръв достигна до Светия кръст в морските води на пристанището в Балчик

19-годишният Севастиян Георгиев от с. Кранево пръв достигна до Светия кръст в морските води на пристанището в Балчик, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Традицията на Богоявление както всяка година беше спазена в Белия град. На брега, в близост до кея на Морска гара, се бяха събрали множество местни жители и гости на Балчик. Празникът започна с литийно шествие, което потегли от православния храм „Св. Георги“ и достигна кея, от където около двадесетина смелчаци, сред тях и една жена, се хвърлиха в морето. Малко преди това беше отслужен водосвет. Специален гост на пресъздаването на ритуала беше и кметът на Балчик Николай Ангелов. Той приветства всички смелчаци, които преплуваха немалко разстояние в морската вода, за да заслужат титлата „победител“. Светият кръст, изработен от дърво и осветен, беше издигнат от ръката на победителя - Севастиян Георгиев. Той участва за първи път в тази възстановка, плува от дете, сега тренира футбол, състезавал се е и за футболния отбор на Белия град. Младият мъж пожела на всички в днешния ден, на Богоявление, преди всичко здраве и късмет. Смелата дама, която беше част от плувците, е на 19 години, от Варна, казва се Румена Георгиева и се занимава с конен спорт. Тя сподели, че от дълго време е имала желание да участват в ритуала и днес куражът и волята са я отвели в Балчик. Всички участници в ритуала ще получат малка парична премия от морската община, като възникна и идея парите да бъдат събрани и използвани благотворително. Победителят ще отнесе по-голяма награда, като за него обаче остава удовлетворението от постигнатото в първия от народния ни календар голям празник и надеждата, че тази победа ще донесе благословия на всички. Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
19-годишен студент извади кръста на Богоявление във Варна

19-годишният Димитър Петров извади кръста на Богоявление от морските води край първа буна във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Младежът, който скача за разпятието за втора година, си пожела живот, здраве, щастие и любов. Той получи поздравления и почетен плакет от кмета Иван Портних и икона от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Димитър Петров е студент в СУ „Св. Климент Охридски“ и тренира в спортен клуб по водна топка "Тича". Повече от 30 смелчаци скочиха във водата за разпятието. По традиция кръстът бе хвърлен в морето от борда на военен катер. Богоявление започна с тържествената литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Последва ритуал по благославяне на представителни военни части и техните бойни знамена. Строят на представителните блокове бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Тържеството уважиха кметът Иван Портних, областният управител Марио Смърков, директорът на МВР старши комисар Атанас Михов, генералният консул на Руската федерация Владимир Климанов, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, народни представители, районни кметове и граждани. Организатор на събитията са Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна.

Агенция "Фокус"
Кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова поздрави жителите на общината по повод Богоявление

Кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова поздрави жителите на общината по повод Богоявление, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми жители на община Долни чифлик, Днес е Йордановден! На всички именници пожелавам даровете на Живота да се излеят пред вратата им и с пълни шепи да си вземат от Здравето, Любовта, Благоденствието, Добротата и Късмета. Надявам се, всички да си пожелаете най-съкровените неща, когато небето се отвори на днешния празник! Честит имен ден!“, се казва в поздравителния адрес на Красимира Анастасова, кмет на община Долни чифлик.

Агенция "Фокус"
Близо 600 са жителите на община Смолян, които празнуват имен ден на Богоявление

Близо 600 са жителите на община Смолян, които празнуват имен ден на Богоявление. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в местната администрация. Името Йордан носят 116 мъже. Йорданка и Йордана са кръстени съответно 198 и 60 дами. Данка и Дана са наречени общо 10 жени, а Данчо е името на 25 мъже от Смолян и околните села. Името Божидар носят 79 господа, а Божидара – 39 дами. Боян са наречени 70 мъже от общината, каза още Топова. Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
22-годишният Ангел Стойчев спаси кръста на Богоявление в Бургас

И тази година традицията беше спазена и за пореден път градът посрещна Йордановден с богата празнична програма, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Първоначално в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ беше отслужена света литургия, след което на площада пред църквата се проведе освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от Гарнизон - Бургас. Тази традиция води началото си от 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Точно на обяд започна и ритуалът по спасяване на светия кръст, който се извърши от платформата на Моста в Морската градина. Топлото време и високите температури благоприятстваха спазването на традицията и доведоха рекорден брой „спасители“ – 66 мъже се хвърлиха във водите на Черно море, за да се надпреварват за кръста. Пръв се оказа 22-годишният студент в Националната спортна академия Ангел Стойчев, който сподели, че вече няколко пъти се е включвал в ритуала от различни места в страната – Калофер и Средец, но днес успява да спаси кръста за първи път от родния си Бургас. „Поздравявам всички момчета, които скочиха с мен – да са здрави, много щастливи и обичани. На себе си пожелавам също да съм здрав, всичко друго ще го постигнем“, допълни Стойчев.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Бойните знамена на 101-ви Алпийски полк бяха осветени от епископ Висарион на Богоявление в Смолян

Празникът на Кръщението Господне – Богоявлание, беше отбелязан тържествено в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм „Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион. След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски полк, на 21–ви Пехотен Средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. Владиката Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си епископ Висарион. Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение.„Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Нека свято да пазим традициите, завещани ни от великите наши предци”, каза в словото си Мелемов. Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Мелемов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни. След това с литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където архимандрит Висарион хвърли кръста, който бе изваден от 31-годишния Митко Райчев.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
31-годишният Митко Райчев от Смолян извади кръста от река Черна на Богоявление

31-годишният Митко Райчев от Смолян извади кръста от река Черна на Богоявление, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. В ритуала се включиха 12 мъже, а разпятието бе хвърлено във водите на реката от Негово Преосвещенство епископ Висорион. Митко заяви, че улавя кръста в река Черна за пети или шести път и пожела на всички да бъдат живи и здрави. По традиция празникът Богоявление в Смолян започна със света Литургия, отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия епископ Висорион, в съслужие със свещеници от родопския град в катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“. След това пред храма епископ висорион извърши Богоявленски водосвет и освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
37-годишният Виктор Якимов спаси богоявленския кръст от водите на река Банщица в Кюстендил

37-годишният Виктор Якимов спаси богоявленския кръст от водите на река Банщица в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Младежът по професия е монтьор, сънувал, че хваща кръста и се включил в ритуала. „Емоциите са положителни. Желая на всички да са живи и здрави и следващата година отново“, каза Виктор Якимов. Заедно с него, в ритуала участваха още единадесет мъже. Богоявленският кръст беше пренесен с литийно шествие от катедралния храм „Свето Успение Богородично” до брега на река Банщица, където архиерейският наместник архимандрит Исаак благослови всички. „Това е един от големите празници. От древност този празник се е отбелязвал заедно с Рождество Христово, но по-късно е бил отделен от светите отци. В днешния ден виждаме славата на Светата Троица. Бог да помага на целия български народ, на всички наши съграждани, на всички живеещи в Кюстендилска духовна околия. За много и благи години“, каза архимандрит Исаак. За първи път всички участващи в богоявленския ритуал бяха облечени с фланелки, върху които е изобразено Кръщение Господне. Те са подсигурени от Община Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Д-р Димитър Димитров, кмет на Ветрино: На Богоявление, пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, късмет, мир и благополучие

Днес, когато отбелязваме един от най-светлите християнски празници – Богоявление, пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, късмет, мир и благополучие! Това послание отправи кметът на община Ветрино д-р Димитър Димитров, по повод днешния празник Богоявление, съобщиха от пресцентъра на Общината . „Скъпи съграждани и именици, Днес, когато отбелязваме един от най-светлите християнски празници – Богоявление, пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, късмет, мир и благополучие! Празнуващите нека носят името си с гордост, самочувствие и да го прославят във всяко начинание, с което се захванат! С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника, небето се отваря, а това, което сме си пожелали в този момент се сбъдва. В първата седмица на Новата година, когато отбелязваме покръстването на Иисус Христос, да си пожелаем благоденствие и светли дни! Честит празник!“, се казва още в поздравлението на д-р Димитър Димитров, кмет на Община Ветрино.

Агенция "Фокус"
В Пазарджик богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на река Марица

На Богоявление Архиерейското наместничество в Пазарджик организира църковни прояви, съобщиха от Общината. Празничната Златоустова света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ е от 09.00 часа. Литийно шествие до р. Марица – 10.30 часа. Велик Богоявленски водосвет на брега на р. Марица – 10.40 часа. Хвърляне на кръста във водите на реката – 10.45 часа. Община Пазарджик призовава желаещите да се включат в събитията при спазване на противоепидемичните мерки и изискванията за дистанция.

Агенция "Фокус"
Над 9000 варненци празнуват имен ден на Богоявление

Над 9000 варненци празнуват имен ден на Богоявление, сочи справка на отдел “Гражданска регистрация” към дирекция "Информационно и административно обслужване” в Община Варна. На 6-ти януари, Богоявление, празнуват 2471 души, носещи името Йордан, а 1715 - Йорданка. Сред имениците на 6-ти януари са още Бистра - 219, Богдан - 156, Богдана - 63, Богомил - 157, Божан - 22, Божана - 77, Божидар - 812, Божидара - 239, Божил - 22, Бончо - 49, Борислав - 1141, Борислава - 257, Боян - 901, Бояна - 214, Данка - 74, Данко - 51, Данчо - 71, Йордана - 45, Найден - 156 и Теодосий - 11.

Агенция "Фокус"
Близо 4500 са имениците на Йордановден в Бургас

4492 са имениците на Йордановден в град Бургас. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от ТЗ „Гражданска регистрация и административно обслужване“. На 6 януари православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Народът вярва, че до Йордановден дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата обаче светът става безопасно място за живеене. Имен ден днес отбелязват всички, наречени Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни. Името Йордан в Бургас носят 1040 мъже, а Йорданка – 832 жени. Освен тях, имен ден днес отбелязват и всички бургазлии, наречени Божидар (469 мъже), Божидара (170 жени), Борислав (387), Борислава (107), Боян (319), Бояна (120), Богдан (133), Богдана (31), Бонка (115), Бончо (50), Божана (108), Божан (10), Данка (85), Данчо (69), Данко (10), Йонка (45), Йонко (28), Богомил (43), Богомила (9), Найден (83), Бистра (68) и Божил (12). На територията на целия Бургаски регион своя имен ден днес отбелязват общо 9605 жители. Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Йордановден ще бъде отбелязан в Твърдица с ритуално хвърляне на кръста

Йордановден ще бъде отбелязан в Твърдица с ритуално хвърляне на кръста. На 6 януари Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината. „Церемонията по ритуалното хвърляне на кръста ще се извърши от отец Иван. Ритуалът е предвиден за 10.30 часа на пешеходния мост над река Твърдишка (до пазара)“,съобщават от общинска администрация Твърдица.

Агенция "Фокус"
Над 4000 са имениците в община Сливен, празнуващи на Богоявление

Днес православната църква празнува Богоявление – Йордановден, един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. В община Сливен мъжете с името Йордан са 1581. От тях 1043 живеят в града. Името Йорданка носят 908 жени в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 664. Общо 162 са мъжете в общината, носещи името Данчо. 108 от тях са с адресна регистрация в града. Господата с името Божидар са 941. От тях 451 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Божидара носят 146 жени в общината, от тях 86 са с адресна регистрация в града. 15 са представителките на нежния пол, носещи името Богдана, които живеят в града, а в общината са общо 18. Името Богомил носят 123 мъже. От тях 42 живеят в Сливен. 4 са мъжете с името Божан, които също празнуват днес. 146 са представителките на нежния пол с името Божана, като в града това име носят 58 от тях. 57 са дамите с името Бояна, 49 от тях са с адресна регистрация в Сливен. 148 мъже от общината се казват Боян, а името Богдан носят общо 44 души. Честит празник на всички именици!

Агенция "Фокус"
Традиционният ритуал по хвърлянето на Светия кръст на Йордановден ще се проведе на три места в община Шабла

Традиционният ритуал по хвърлянето на Светия кръст на Йордановден ще се проведе на три места в община Шабла, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В 10,30 ч.на плажа на къмпинг „Космос“ в с. Дуранкулак е началото на ритуала. Такъв ще има на централния плаж на къмпинг „Добруджа“ в град Шабла от 11,00 ч. и от 12,00 ч. - на лодкостоянката в с. Крапец. Община Шабла призовава гражданите за спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID 19.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Близо 3500 са имениците в Стара Загора на Йордановден

Близо 3500 са имениците в Стара Загора на Йордановден. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. 849-ма са старозагорците, носещи името Йордан, с кратката му форма Данчо са 90 души и Даньо (18). На Богоявление имат повод да празнуват и 529 мъже с имената Божидар, Божил (7), Божан (2) и 450 дами с името Йорданка, Йордана (14), Данка (130), Дана (13), Божана (66), Божанка (32), Божидара (208) и Божидарка (11). Имен ден имат още още Боян (277), Богдан (66) и Богомил (60) и женските еквиваленти Бояна (87) и Боянка (31), Богдана (63) и Богданка (20) и Богомила (12), както и 153 старозагорци с името Бончо и 65 - Боньо. С името Бистра са 84 представителки на нежния пол, както и 250 - Бонка. Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. Общо имениците са 3487. Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване, ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино.

Агенция "Фокус"
Архиерейска света Литургия се отслужва в патриаршеската катедрала "Св Александър Невски" на Богоявление

В днешния ден, в който Православната църква чества Светото Богоявление, в патриаршеската катедрала "Св Александър Невски" се отслужва архиерейска Златоустова света Литургия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото е 8.30 часа. На площада пред храма ще бъдат поръсени със светена вода знамена на Българската армия. От 13.00 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще отслужи Велик водосвет с хвърляне на кръста във водите на езерото в кв. "Дружба". От 15.00 ч. той ще отслужи Велик водосвет с хвърляне на кръста в закрит басейн "Силвър сити" на ул. "Емилиян Станев" 2 в София за деца до 12-годишна възраст.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Велико Търново ще чества Богоявление и рождението на Христо Ботев

Велико Търново ще спази традицията и ще отбележи големия християнски празник Богоявление с пускане на Христовия кръст във водите на река Янтра, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Йордановден е сред най-старите и почитани празници, символизира покръстването на Исус Христос в река Йордан от св. Йоан Кръстител, както и вълшебната и целебна сила на водата. Празникът ще започне със Света литургия и тържествен водосвет в Катедралния храм „Рождество Богородично“. Службата е от 9.00 ч. В 10.30 часа от катедралната църква ще потегли литийно шествие, което ще спре пред площад „Цар Асен I” пред Царевец за благославяне на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и след това ще продължи до кв. „Асенов“. От 11.15 часа на Владишкия мост и в подножието му ще се проведе ритуалът по пускане и изваждане на Христовия кръст от река Янтра. 6 януари е рождената дата на големия български поет и революционер Христо Ботев – навършват се 174 години от рождението му. От 9.30 часа пред паметника на бележития възрожденец ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, ще прозвучи българският национален химн.

Агенция "Фокус"
С традиционното хвърляне на кръста в морските води ще бъде отбелязано Богоявление в Балчик

С традиционното хвърляне на кръста в морските води ще бъде отбелязано Богоявление в Балчик на 6 януари, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Събитието ще започне около 11.45 часа, по информация на Общината. Тя изпрати старата година с отпечатването на традиционния календар, който всяка година популяризира културното наследство на града. За 2022 г. темата е непреходната красота на Балчик, интерпретирана от български пейзажисти, чиито творби са малко популярни, но напълно заслужили внимание и респект. Сред тях са Никола Даскалов, считан за един от основателите на Художествената галерия в града, Тодор Хаджиниколов, Чанко Пенев, Иван Христов и други. Техни творби се съхраняват във фонда на галерията. За корица на календара са избрани мотиви от художника Генчо Денчев. Всяка година луксозните издания радват почитателите на българската култура и на историята на Добруджа. Традицията датира повече от десет години. Изборът на темата за тази година е в контекста на отбелязания наскоро 60-годишен юбилей на Историческия музей, част от който е и Художествената галерия в Белия град, която се отличава със своята уникална архитектура, интересна история и богатство на фондовете с над 2000 артефакта. Печатното издание съдържа 13 фотоса на малко популярни картини от фонда на галерията. Скоро те ще могат да бъдат разгледани и виртуално. В годините назад календарът, който се издава от Община Балчик, съдържаше стилизиран надпис Балчик, чийто букви изобразяват котва и риба. Тогава той беше използван като туристическо лого на Община Балчик. В друго издание календарът представяше знакови места в района, като най-северната лонгозна гора в България - Балтата, Ботаническата градина, сградата, позната като „Мелницата, сега превърната в туристически, информационен и културен център и др. Едно от изданията съдържаше автентични ретрофотоси, които „разказваха“ за Балчик от миналия век. Всяка година този календар допълва щрих от забележителната културна история на морския град и се радва на много почитатели.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Кръстът на Богоявление в село Момчиловци ще бъде хвърлен в Большенската река

На Богоявление - един от най-светлите християнски празници, от 11.00 ч. младежите от село Момчиловци ще скачат в Большенската река, за да извадят хвърления от енорийския свещеник Николай Рангелов кръст. Това съобщиха от кметството в селото. През последните години местните момчета направиха Йордановден един от най-красивите български празници с носиите, трибагрениците, гайдите и най-вече с духа си. Преди това в църквата „Св. Св. Константин и Елена" ще бъде отслужена празнична литургия. Празникът ще премине при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще участва в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в церемонията по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа на пл. „Свети Александър Невски“. Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Никола Минчев и народни представители ще присъстват на водосвета на бойните знамена на Богоявление в София

Председателят на парламента Никола Минчев и народни представители ще присъстват на водосвета на бойните знамена на празника Богоявление в София. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа пред Паметника на незнайния воин.

Агенция "Фокус"
Ваня Йорданова, етнолог: Богоявление в Средните Родопи се свързва и с обредното къпане на младоженците

На 6 януари християнската църква отбелязва празникът Богоявление. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. „Това денят, в който Йоан кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светия дух слязъл върху Христос във вид на гълъб. Оттук идва и названието на празника – Богоявление, която се отбелязва с тържествена литургия и водосвет. В края на литургията свещеникът хвърля във водата кръста, а ергените се надпреварват да скачат в тези ледени води, за да го извадят. Този, който пръв хване кръста обикаля с него из селището и всички го даряват. Вярвало се е, че той ще бъде здрав и честит през цялата година. Българите наричат празника Йордановден или Водици, а в района на Македония, прилепско се нарича този ден Мъжки водици“, обясни Йорданова. Тя уточни, че на кръстената вода се преписва целебна сила и затова на този ден къпят болните там, където е хвърлен кръстът. „Пак на Богоявление се извършват и много обреди с кръстената вода за здраве и плодородие. Вечерта срещу Йордановден в Родопите и третата кадена вечеря. Ястията за нея са почти същите като предишните две кадени вечери. Освен с хвърлянето на кръста в студените води, Богоявление в Средните Родопи, се свързва и с обредното къпане на младоженците, на младите булки и на новородените деца. Това къпане се нарича хошкане и цели отново магическото осигуряване на здраве и благополучие през зимата“, допълни Йорданова. На Йордановден се правят и прогнози за бъдещото плодородие и за времето през годината, посочи етнологът. „Ако денят е студен и сух се очаква годината да бъде плодородна. Навсякъде е разпространено вярването, че ако на този хвърления във водата кръст и китката на свещеника, с която се замръзнат, ще има голям берекет през тази година. Според народното вярване през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всичко, което праведния човек си пожелае, Господ ще му го даде. След осветяването на водата, настъпва и края на мръсните дни, които са от Коледа до Йордановден и започва периода от Йордановден до Заговезни на сватбите и изпращането на сгледници. Йордановден се почитат с гостуване и всички именици“, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на Богоявление

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен всички гарнизони на Българската армия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В София тържественият ритуал ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин. Ще присъстват министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 – Враждебна и на представителните знамена на видовете въоръжени сили. На ритуала в София ще присъстват още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани. Ритуалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Агенция "Фокус"
Кръстът на Богоявление в София ще бъде хвърлен в езерото в ж. к. „Дружба-1“

По традиция в София ще бъде отбелязан един от най-древните християнски празници - Богоявление, Йордановден. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
От 13.00 часа ще бъде хвърлен кръста във водите на езерото в ж.к. „Дружба-1“.
Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“. Преди Великият богоявленски водосвет ще тръгне литийното шествие от храм „Св. преп. Наум Охридски“, който се намира в близост с езерото.
Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.
Желаещите да участват в надпреварата на Богоявление ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието в същия ден от 9.00 до 12.00 ч. пред входа на зоната с ограничен достъп край понтона. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Задължително е и предоставянето на валиден зелен сертификат, като за улеснение Районна администрация „Искър“ е организирала разполагането в близост на Център за бързи тестове за COVID-19.
След 11.00 ч. ще бъдат направени и медицински прегледи, на които всеки от желаещите да участва в ритуала на Богоявление, трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в Дома на културата „Искър“.
Броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 40 по реда на тяхното записване, предвид необходимите мерки за тяхната безопасност.
Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп и при спазване на мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19.

Агенция "Фокус"
Митрополит Гавриил ще оглави Златоустова св. Литургия и Велик водосвет в Ловеч на Богоявление

На Богоявление от 9.00 часа Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч, предаде репортер на Агенция "Фокус". След светата Литургия митрополит Гавриил ще отслужи Велик водосвет.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
НСО предприема мерки за гарантиране на сигурността по време на празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на Богоявление

На Богоявление Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и официалните лица по време на празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Това съобщиха от пресцентъра на НСО. Водосветът е с начало 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата.
Граждани ще имат достъп до събитието след 09.45 часа през три пункта за проверка - при улиците „Шипка“ и „Париж“, при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.
На основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Агенция "Фокус"
В Кюстендил ще бъдат отслужени Утреня и Свта Литургия по повод празника Богоявление - Кръщение Господне

В Кюстендил ще бъдат отслужени Утреня и Свта Литургия по повод празника Богоявление - Кръщение Господне. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Кюстендил от Архиерейско наместничество на Кюстендилска духовна околия. Службите започват в този часа в кюстендилските храмове „Свети вмчк Димитър Солунски", квартал „Капията“ и храм „Св. вмчк Мина". От 11.00 часа ще бъде извършено шествие от храм „Успение Богородично" до река Банщица, където ще бъде отслужен Велик Водосвет и потопен Св. кръст във водното естество. Желаещите да участват в изваждането на Св. кръст от водите на реката могат да се запишат в енорийските им храмове до началото на организираното литийно шествие.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
В Балчик и Каварна ще бъде отбелязано Богоявление с традиционния за този ден ритуал

В Балчик и Каварна ще бъде отбелязано Богоявление с традиционния за този ден ритуал по хвърляне на Светия кръст в морските води, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В Белия град в 11,30 ч. от храм „Св. Георги“ ще потегли литийно шествие към Морска гара. На буната там ще бъде пресъздаден ритуала. Преди това ще бъде отслужен водосвет. В Каварна хвърлянето на Светия кръст ще се състои на втора буна. В курортния комплекс „Албена“ празникът ще започне в 12,00 часа с водосвет. Той ще бъде отслужен от отец Филип Кирилов от храм “Св. Успение Богородично” в село Оброчище. Свещеникът ще хвърли кръста от мостика до хотел „Арабела“.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
С празнична света литургия, освещаване на бойните знамена и хвърляне на кръста в река Черна ще бъде отбелязан празникът Богоявление в Смолян

По традиция в Смолян ще бъде отбелязан на 6 януари един от големите Господски празници – Богоявление (Йордановден). Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. От 9.00 часа в храм „Св. Висарион Смоленски” ще бъде отслужена света Литургия от Негово Преосвещенство епископ Висарион. От 10.30 часа пред храма архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101-ви алпийски полк. От 11.00 часа с литийно шествие до моста на р. Черна до АРЗ ще се състои ритуал по хвърляне на кръста. В шествието участва и Общинският Духов оркестър. От 12.30 часа с почетен караул и поднасяне на венци ще бъдат отбелязани 174 години от рождението на Христо Ботев. Събитието ще се състои пред паметника на Ботев на пл. „Свобода” - Стар център.

Агенция "Фокус"
Традицията на Йордановден ще бъде спазена в Бургас

Община Бургас и тази година ще спази традицията на Йордановден, като даде възможност на смелчаците да извадят Кръста на 6 януари от ледените води на Черно море. Това съобщиха от Общината. Поверието на този ден гласи, че здравето и благоденствието през новата година идват с окъпване или измиване в море или река. Празникът има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Ритуалът по спасяване на светия кръст ще започне на Моста в 12.00 часа, но преди това всички желаещи да се надпреварват с ниските температурни градуси на морската вода, трябва да имат навършени 16 години и да се запишат в самия ден от 10.00 до 11.15 часа на Моста. За целта трябва да представят лична карта, документ за актуален медицински преглед и да подпишат декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние. Честванията на Йордановден ще започнат още в 08.30 часа на 6 януари, четвъртък, с празнична света литургия по повод Богоявление в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Затова от 11.00 часа на площада пред храма ще проведе освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас. В 12.00 часа на Моста ще започне спасяването на светия кръст. Този ритуал символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На 6 януари се навършват и 174 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Националният герой ще бъде почетен с венци и цветя в 12.30 часа пред бюст-паметника в Морската градина. В 13.30 часа в Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска“ № 22 ще бъде открита 23-та съвместна изложба „Богоявление“ на тримата именици - Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов. Пълната програма на Община Бургас за Йордановден е следната: - 8.30 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне празнична Света Литургия по повод Йордановден (Богоявление); - 11.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас; - 12.00 часа на Моста в Приморски парк ще започне ритуалът по спасяване на Светия кръст; - 12.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Приморски парк ще започне тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 174 години от рождението на Христо Ботев; - 13.30 часа в Дружество на художниците в Бургас на ул. „Александровска“ № 22 ще бъде представена 23-та съвместна изложба „Богоявление“ на тримата Йордановци - Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.

Агенция "Фокус"
Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден

Църквата отбелязва Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.
В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици - защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа ''ха-а-с-с-а'', с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. От този ден нататък до Великденските заговезни започва периода на сватбите.
На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.
Принтирай    Оразмери текст   + -