Първо за годината правителствено заседание

5 Януари 2022 | 10:12 | 0
Първо за годината правителствено заседание
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В първата сряда на новата 2022 г. министрите се събраха на редовно правителствено заседание. Премиерът Кирил Петков даде знак, че кабинетът няма да толерира политически назначения. Така правителството отзова бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев от поста му като консул във Валенсия. Правителството реши и да вдигне прага на COVID помощи за туристическия бранш от 1,8 млн. евро на 2,3 евро. Министър-председателят се похвали и, че процесът по ваксинация в България се е забързал, благодарение на взетите от правителството мерки. Назначени са и 9 нови областни управители: на Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Пловдив, Добрич, Смолян, София-област и Хасково.

Агенция "Фокус"
Правителството назначи 9 нови областни управители

Правителството назначи 9 нови областни управители, съобщи говорителят на правителството Лена Бориславова.
Те са за областите Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Пловдив, Добрич, Смолян, София-област и Хасково.
Лена Бориславова коментира и отзоваването на бившия шеф на КПКОНПИ от поста му консул във Валенсия. Тя припомни, че той бе назначен през 2019 г. По думите й политическата квота на дипломатическите назначения е превишена, което е извън рамките на закона.
„Това бе съпроводено с пироко обществено недоволство както и в България, така и в българската диаспора в Испания. За да покажем, че е редно политическите назначения да бъдат свеждани до минимум, бе предложена тази промяна в нашия представител във Валенсия“, обясни тя.

Друго решение, което Министерски съвет взе днес, бе вдигането на тавана за COVID помощи за туристическия бранш от 1,8 млн. евро на 2,3 млн. евро. Те се удължават до 30 юни 2022 г.
Агенция "Фокус"
Премиерът Кирил Петков: Вдигаме тавана за COVID мерки за туристическия сектор на 2,3 млн. евро

Искам да споделя за добрите предложения на министъра на туризма днес. Те показват допълнителна грижа на държавата към туристическия сектор, като качваме тавана за COVID мерки от 1,8 млн. евро на 2,3 млн. евро. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Кирил Петков.
„Когато говорим за мерки, трябва да знаем какви са целите ни, а те са да спасим максимално много животи в следващите месеци, да сме сигурни, че правим всичко възможно да не затворим икономиката и децата ни да отиват на училище. За да се случи това, ваксинационната програма трябва да работи“, коментира още премиерът.
Той поздрави здравния министър, защото само за вчерашния ден са били ваксинирани 24 747 човека. По думите на премиера правителството постига успехи по тази тема.
„Целта ни е ясна и вече имаме първият резултат“, подчерта министър-председателят.

Агенция "Фокус"
Правителството ще отзове Пламен Георгиев като консул във Валенсия

Правителството ще отзове Пламен Георгиев като консул във Валенсия. Това съобщи в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.
По думите му това ще е знак, че новият кабинет не подкрепя политическите назначения.
"Ще обсъдим точка, която според мен е важна за новото правителство - че оттук нататък политическите назначения, и хора, чиято дейност не е свързана с мястото, на което отиват, особено в МВнР, ще приключват", каза Кирил Петков.
Той подчерта, че назначението на Пламен Георгиев е било по изцяло политически причини и подчерта, че подобен тип действия ще бъдат прекратени.


Агенция "Фокус"
Правителството ще обсъди подпомагането на туристическия бранш

В две точки от дневния си ред кабинетът „Петков“ ще обсъди подпомагането на туристическия бранш заради пандемията от коронавируса. Това предвижда предварителният дневен ред на Министерски съвет.
Министрите ще приемат постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки.
А също - Проект на постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на covid-19.
Правителството още ще назначи и освободи областни управители.

Принтирай    Оразмери текст   + -