Блинкен и Лавров обсъждат конфликта в Украйна

2 Декември 2021 | 12:59 | 0
Блинкен и Лавров обсъждат конфликта в Украйна
Снимка: ТАСС

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще обсъдят украинския конфликт на преговори в Стокхолм. Резултатът от срещата ще зависи от това колко силно американците могат да „впечатят“ Кремъл с възможни санкции. Вашингтон е подготвил списък с нови наказания, които едва ли ще оставят Москва безучастна. Всичко по-важно по темата може да прочетете в лентата по-долу:

Reuters: Блинкен призова Лавров да предприеме дипломатически стъпки за преодоляване на украинската криза
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с руския си колега Сергей Лавров, за да го предупреди лице в лице за „сериозните последици“, които Москва ще понесе, ако нахлуе в Украйна, и да го подтикне да търси дипломатически изход от кризата, отбелязва агенция Reuters.
Блинкен отправи предупреждението към руския външен министър Сергей Лавров на среща в Стокхолм, ден след като заяви, че Вашингтон е готов да отговори решително, включително с тежки санкции, в случай на руска атака.
„Най-добрият начин за предотвратяване на кризата е чрез дипломация и точно това очаквам да обсъдя със Сергей“, каза Блинкен пред репортери, преди да започне разговорите с Лавров.
Той каза, че Русия и Украйна трябва да изпълнят изцяло задълженията си по Минските споразумения, предназначени да сложат край на войната между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили в източната част на бившата съветска република.
Вашингтон е готов да улесни процеса, каза Блинкен, но „ако Русия реши да продължи конфронтация, ще има сериозни последици“.
На свой ред Лавров каза пред репортери, че Москва е готова за диалог с Киев. „Ние, както заяви президентът Путин, не искаме никакви конфликти“, увери първият дипломат на Москва.

Сергей Лавров: Военното „помпане“ на Украйна от страна на НАТО стимулира Киев да саботира Минските споразумения
Военното „помпане“ на Украйна от страна на НАТО подхранва настроението на Киев да саботира Минските споразумения. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на срещата на Съвета на външните министри на ОССЕ, цитира думите му TACC.
„Кошмарният сценарий на военна конфронтация, който нашият континент изживя след известното двойно решение на НАТО, се завръща. Европа мълчи. В ход е военното „помпане“ на Украйна, което подхранва настроението на Киев да саботира Минските споразумения и подхранва илюзия за военно решение на конфликта“, коментира първият дипломат на Москва.
Лавров призова ОССЕ да изпрати сигнал до Украйна, че Минските споразумения не могат да бъдат ревизирани.
„Организацията трябва да изпрати ясен сигнал до Киев, че е неприемливо да се преразгледат Минските споразумения, които са безспорна основа за уреждане на конфликта. Вътрешната украинска криза няма да бъде преодоляна, докато сегашният режим в Киев избягва изпълнението на своите международни правни задължения, от пряк диалог с Донецк и Луганск“, каза още министърът.
Лавров каза, че опитите на Киев да пренебрегне задълженията си по Минските споразумения ще доведат до катастрофа. „Опитите за заобикаляне на тези ключови разпоредби от пакета от мерки от Минск са пътят към катастрофата“, увери Лавров.
Според Лавров опитите на страните от НАТО да превърнат съседните на Русия държави в трамплин за конфронтация с Москва са категорично неприемливи.
„Искам да е много ясно: превръщането на съседните ни страни в трамплин за конфронтация с Русия, разполагането на силите на НАТО в непосредствена близост до райони, стратегически важни за нашата сигурност, е категорично неприемливо“.

Неразширяване на НАТО на изток
Лавров каза още, че Русия в близко бъдеще ще направи предложения за разработване на споразумения, изключващи всяко разширяване на НАТО на изток.
Както посочи министърът, руският президент Владимир Путин, говорейки в Кремъл в сряда на церемонията по връчване на акредитивните писма на посланиците, подчерта, че в диалог със САЩ и техните съюзници Русия ще „настоява за разработването на споразумения, изключващи всяко по-нататъшно движение на НАТО на изток“ и разполагането на застрашаващи радиочестотни системи в непосредствена близост до нейна територия.
„В близко бъдеще ще направим съответните предложения, очакваме сериозното им разглеждане по същество, без извинения и смятаме, че ОССЕ може да изиграе много полезна роля тук“, подчерта Лавров.
В сряда Путин предложи да се започнат съществени преговори за постигане на правни гаранции за разширяването на НАТО на изток. Той подчерта, че Русия „се нуждае от точно формулирани правни гаранции, тъй като западните ни колеги не са изпълнили съответните си задължения“.


РИА Новости: Блинкен обвини Русия в неспазване на примирието в Донбас
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия в неспазване на примирието в Донбас, съобщава РИА Новости.
„Има редица ангажименти, които и двете страни поеха съгласно Минските споразумения. Прекратяването на огъня не се прилага от Русия, изтеглянето на тежките въоръжения не се извършва от Русия“, каза Блинкен, говорейки пред Съвета на външните министри на ОССЕ.

Сергей Лавров: Следващите консултации между Руската федерация и САЩ за стратегическа стабилност ще се проведат в началото на 2022 година
Третият кръг от консултации между Руската федерация и САЩ относно стратегическата стабилност ще се проведе в самото начало на 2022 г. Това потвърди първият дипломат на Москва Сергей Лавров от Стокхолм, където по-късно през деня ще проведе преговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предава TACC.
Руската федерация и САЩ потвърдиха придържането си към принципите на ОССЕ, но е ясно, че страните ги тълкуват по различен начин, допълни още Лавров. Той подчерта, че както Русия, така и САЩ трябва да осъзнаят важността на сътрудничеството си за глобалната стабилност .

Блинкен преди срещата с Лавров: САЩ и НАТО са непоколебимо ангажирани с Украйна
Съюзниците от НАТО споделят „непоколебим ангажимент“ към суверенитета на Украйна. Това увери държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен часове преди началото на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров, предава Reuters.
Блинкен, говорейки в началото на разговорите с украинския външен министър Дмитро Кулеба, повтори загрижеността на Вашингтон относно струпването на руски войски на границата, което провокира закани за нови западни санкции срещу Москва.
Кулеба написа в „Туитър“, че Украйна, която не е член на НАТО, но се стреми към по-тесни връзки с Алианса, работи със западните страни по „всеобхватен възпиращ пакет, включващ тежки икономически санкции“, за да спре руската агресия.
„Непоколебимата ангажираност на САЩ към териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна... това е гледна точка, която поддържат не само САЩ, но и всички наши съюзници в НАТО“, каза Блинкен на Кулеба по време на преговорите им.
„Това беше много, много ясно очевидно в разговорите, които проведохме през последните няколко дни“, добави той.
В разговора си с Лавров, който ще се проведе в кулоарите на срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Стокхолм, висшият американски дипломат се очаква да предаде лично заплахата от допълнителни санкции, ако Москва не прекрати струпването на войски на границата с Украйна.

Принтирай    Оразмери текст   + -