Световен ден за борба със СПИН

1 Декември 2021 | 12:26 | 0
Световен ден за борба със СПИН
Снимка: Община Стара Загора

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година отбелязването е под мотото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.
По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020 г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България общо 1 936 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1 910 (99%) от тях получават антиретровирусна терапия.
От 1986 г. до 19.11.2021 г. в България са регистрирани общо 3 702 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2021 г. са открити нови 219 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства - 6.1:1 (86% мъже и 14% жени).
По предварителни данни в страната над 182 811 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. Близо 93% от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 5.5% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици
.Агенция „Фокус“
Близо 300 пациенти с ХИВ/СПИН лекува Секторът за пациенти с придобита имунна недостатъчност в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Близо 300 пациенти с ХИВ/СПИН лекува Секторът за пациенти с придобита имунна недостатъчност в УМБАЛ „Свети Георги“. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от болницата.
Средногодишно новооткритите случаи са 30-40, съвременната терапия гарантира на носителите на вируса същата продължителност и качество на живот като при всички останали хора
Безпочвено е стигмата „болен от ХИВ/СПИН“ да продължава да битува в нашето общество. При спазване на назначена медицинска терапия, носителите на вируса водят живот като всички останали – ходят на работа, създават семейства и не представляват опасност за околните. В наши дни ХИВ-позитивни майки, приемащи необходимите медикаменти, раждат деца, които не са носители на ХИВ. Това разказа в Световния ден за борба със СПИН – 1 декември, доц. д-р Иван Балтаджиев, лекар от Сектора за пациенти с придобита имунна недостатъчност към Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.
В сектора амбулаторно се проследяват приблизително 300 пациенти с ХИВ/СПИН, като средногодишно се регистрират 30-40 новооткрити случая на пациенти на всякаква възраст. Предоставя се и стационарно лечение в отделна сграда на Клиниката по инфекциозни болести за тези, които имат нужда от болничен престой. На всеки 6 месеца се правят специфични изследвания: CD4 и вирусен товар, разказа още доц. Балтаджиев.
Секторът за пациенти с придобита имунна недостатъчност в УМБАЛ „Свети Георги“ е един от общо петте центъра в страната и обхваща лечението на пациенти в Централна и Югоизточна България. Останалите сектори също са в държавни университетски болници – в София, Варна, Плевен и Стара Загора. Тъй като няма райониране всеки пациент може да се регистрира във всеки един от центровете или да се премести в друг център на последващ етап.
Синдромът на придобита имунна недостатъчност е открит за първи път през 1981 г., когато лекари от САЩ описват случаи на пневмоцистова пневмония при хомосексуални мъже. Причинителят на заболяването – човешкият имунодефицитен вирус (HIV) е изолиран почти едновременно от 2 екипа учени – във Франция.от проф. Люк Монтание и в САЩ от проф. Робърт Гало.
В България първите случаи са описани през 1986 г. от проф. Б. Илиев. СПИН е най-голямата пандемия в човешката история. От времето, когато е установен, до 2020 г. общият брой инфектирани е близо 75 млн. души, а болестта е причинила приблизително 36 млн. смъртни случая в целия свят.
През 2020 г. около 37 млн. души са живели с ХИВ и през същата година са настъпили 680 хил. смъртни случая вследствие на вируса.
България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация на човечеството. От 1987 г. до 2020 г. са регистрирани 3500 пациенти, а близо 1900 се проследяват, като 98% от тях са на съвременна антиретровирусна терапия (АРТ). В първите години на пациентите се е налагало дневно да приемат голям брой таблетки от предписаните медикаменти и са имали множество и тежки странични ефекти. Днес този брой е сведен до 1-2 таблетки, а страничните ефекти са сведени до минимум. Също така продължителността и качеството на живот след откриване на носителството са като при останалите хора, коментира доц. Балтаджиев.
Той подчерта, че заради възможното социално отхвърляне на болните от СПИН/ХИВ, тяхната анонимност е гарантирана с идентификационен номер, който заменя името при получаване на лекарствата, при консултации и други медицински процедури. Лекарствената терапия е напълно безплатна дори и за неосигурените здравно пациенти, защото разходите за амбулаторно (извънболнично) и стационарно (болнично) проследяване и лечение на ХИВ/СПИН у нас се покриват изцяло от бюджета на Министерство на здравеопазването, т.е. от републиканския бюджет, а не от Националната здравноосигурителна каса.
Статистиката показва, че през 2020 г. в България са регистрирани 183 нови пациенти с ХИВ, а 28 са починали. Заразяването се е случило по сексуален път при 92% от новооткритите, а над 6% са се заразили след инжекционна употреба на наркотици.
Според доц. Балтаджиев, независимо от постигнатия голям успех в лечението на ХИВ/СПИН, все още има много предизвикателства в борбата с него. Трябва да продължават разяснителните кампании за безопасен секс, за използване на индивидуални игли и спринцовки от венозните наркомани и, не на последно място, да се преодолее стигмата в обществото по отношение на хората, живеещи с ХИВ.


Агенция „Фокус“
В България 99% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. На 1 декември 2021 г. Световната здравна организация призовава световните лидери и гражданите да се обединят, за да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за ХИВ.
Четиридесет години след съобщаването на първите случаи, ХИВ все още заплашва света. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права позволиха на ХИВ да се превърне и да остане глобална здравна криза. Пандемията от COVID-19 изостря неравенствата и трудностите при предоставянето на здравни услуги, което е предизвикателство за много хора, живеещи с ХИВ.
По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020 г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България общо 1 936 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1 910 (99%) от тях получават антиретровирусна терапия.
От 1986 г. до 19.11.2021 г. в България са регистрирани общо 3 702 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2021 г. са открити нови 219 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства - 6.1:1 (86% мъже и 14% жени).
По предварителни данни в страната над 182 811 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината.
По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. Близо 93% от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 5.5% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.
Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. /36%/, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и 40-49 г. – 22%. 58% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.
Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 34% (75 лица), в Област Варна – 11% (24 лица), Пловдив – 9% (20 лица), Бургас – 6% (14 лица), Пазарджик – 4% (9 лица), Враца, Русе и Ст. Загора – 3% (6 лица) и в останалите под 3%.
Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.
България остава страна с ниско разпространение на ХИВ - честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г., а зa сравнение - средният показател за страните от ЕС е 3,3.
През 2021 г. Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за периода 2021-2025 г., която продължава дейностите по превенция, диагностика и лечение на ХИВ и сексуално предавани инфекции, чрез които ще се осигури устойчивост в борбата с ХИВ и сексуално предавани инфекции в страната.


Агенция „Фокус“
Две инициативи организира Младежки център - Добрич за Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Две инициативи организира Младежки център - Добрич за Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, който се отбелязва на 1 декември, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. От 12.00 до 13.00 часа на три места в града доброволци и младежки работници ще раздават информационни брошури по темата, актуална днес. Местата на информационната кампания са площад „Старият орех“ пред сградата на Младежкия център, входа на Градския парк „Св. Георги“ и в самия парк.
В 14.30 ч. на площад „Старият орех“ младежи ще пресъздадат Червената лента - символ на солидарността с ХИВ-позитивните и болните от СПИН по света.
Жулиета НИКОЛОВА


Агенция „Фокус“
В Световния ден за борба срещу СПИН РЗИ – Смолян предоставя презервативи на уязвими групи и лица

За поредна година Международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. През 2021 г. той е под наслов „Да сложим край на неравенствата! Да спрем СПИН! Да спрем пандемиите!“. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на ХИВ. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим. ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност. Това става най-често при сексуален контакт, но също и при кръвопреливане, употреба на замърсени игли за инжектиране, при бременност, раждане, кърмене от майка носител на вируса.
По данни на Националната програма в България от началото на 2021 г. до средата на май са открити нови 88 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ от 1986 г. до сега са 3 571. 92% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а над 6 % - при инжекционна употреба на наркотици. През 2020 г. починалите от ХИВ/СПИН лица са 28. Към 31 март 2021 г. общо 1 850 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 825 (99%) получават съвременна антиретровирусна терапия. Данните за област Смолян показват, че за изминаващата година има един регистриран случай на ХИВ-позитивно лице на наша територия. Изследвалите се за ХИВ/СПИН в кабинета към РЗИ-Смолян са 127 до м. ноември. Въпреки, че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с вируса, като броят на новоинфектираните лица за 2020 г. е около 1.5 милиона, 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия, а в България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. В тазгодишната кампания РЗИ – Смолян предоставя презервативи на уязвими групи и лица. Предпазните средства са осигурени безвъзмездно от търговеца Здравко Кехайов и ще достигнат до младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. Устово в областния град и обитателите на Затворническо Общежитие – Герзовица, гр. Смолян. От РЗИ – Смолян приканват желаещите да посетят медицинския кабинет в здравната инспекция от 01.12 до 10.12.2021 г., където безплатно и анонимно могат да се изследват за СПИН ,хепатит С и сифилис всеки делничен ден от 8.30 ч. до 16.00 ч. Тестовете са предоставени по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и полово-предавани инфекции.


Агенция „Фокус“
Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

С редица прояви в цялата страна Българският младежки червен кръст ще отбележи 1 декември – Световния ден за борба със СПИН. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Световният ден за борба със СПИН през тази година ще премине под обявеното от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS) мото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.
За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.
Според експертите на UNAIDS светът е застрашен от разширяващ се списък от пандемии. С навлизането в третата година от пандемията от COVID-19, ние също навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН. Действията, от които се нуждаем, за да сложим край на СПИН, също ще ни помогнат да спрем бъдещите пандемии. Становището на Световната здравна организация (СЗО) е, че ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, който засяга милиони хора по света. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права са сред неуспехите, които позволиха на ХИВ да се превърне и остане глобална здравна криза. Сега COVID-19 изостря тези неравенства и поставя редица трудности при предоставянето на услугите, което поставя предизвикателства в живота на част от хората, живеещи с ХИВ.
Заради пандемията от COVID-19, ежегодната АНТИСПИН кампания в БМЧК се провежда предимно в онлайн среда, но не липсват и дейности на открито в няколко области с пряк контакт с гражданите (при спазване на наложените от здравните власти противоепидемични мерките).
Доброволците на БМЧК са изготвили плакати и кратки форми на е-образователни материали за превенция на ХИВ/СПИН и против дискриминацията срещу хората, живеещи с ХИВ, планирани са още игри, анкети, колажи, споделяне на клипове, онлайн обучения, открити уроци, лекции и дискусии – и всичко това направено от младите за връстниците им.
„Обичай безопасно!“, съветват от БМЧК.

Принтирай    Оразмери текст   + -