Къде е осмият спасен от катастрофата на "Струма"?

25 Ноември 2021 | 11:44 | 0
Къде е осмият спасен от катастрофата на
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Къде е осмият спасен от катастрофата на "Струма". Това е голямата загадка пред сразследващите органи.
В автобуса общо са пътували 52 -ма пътници, намерените трупове са 44, а откараните в болница са 7 души.
Говорителят на главния прокурор обърна внимание, че може да се касае и за недобър спомен от свидетел, който е разказал, че са се спасили не 7, а 8 души. Стана ясно още, че трагичният инцидент на "Струма" е довел до решение на главния прокурор още днес да разпореди проверка на ВАП за надзор на законност на пътната сигнализация и маркировка.
Темата за маркировката коментира и заместник главния прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов.
"Към момента организацията на движението в посочения участък е зле оранизирана. Тази мантинела, първоначално, на която се е нанизал автобуса не само не е полезна, а опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпване на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас. Дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението", допълни още той.
По думите му основната версия , по която се работи е човешка грешка. Отхвърлена е ерсията за терористичен акт. Той обяви, че аутопсиите показват, че всички са загинали от задушаване.


Агенция "Фокус"
Сийка Милева: Остава голяма загадка къде е 8-мото лице, което се е спасило от катастрофиралия автобус на "Струма"

Остава голяма загадка къде е 8-мото лице, което се е спасило от катастрофиралия автобус на "Струма". Това каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с пътния инцидент на автомагистрала "Струма", предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Уважаеми български и македонски медии, искам да ви споделя нещо съвсем лично. Аз бях на мястото на инидента. Видях обгорелия автобус, воидях струпаните и овъглени трупове и части от тела. Гледката беше ужасна и това ще остане в спомена ми за цял живто. По-тежко обаче беше ситуацията, когато аз заедно с главният прокурор на Северна Македония и ръководетялт ан Специализираното правосъдие посетихме болница "пирогов", където бяха настанени 7 от оцелелите пострадали. Всички пострадали бяха според лекарите в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко. Всеки беше настанен в отделна, самостоятелна болнична стая в отлични условия, като за тях се грижат най-добрите специалисти в страната ни. Лично попитахме всеки един от тях от какво има нужда. Има ли нужда от вода, има ли нужда от храна. Това, което търсеха те, беше своите близки. Един търсеше майка си, друг съпругата си. Трети питаше как е детето му, но те бяха там в автобуса. В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст, когато го видях, аз му казах: вие сте герой. Той се усмихна и взе да ми разказва за инзидента, как е видял чук, как е счупил задното стъкло на автобуса и как от там са се спасили 8 човека. Аз го попитах вие сте 7. Той ми каза - не, ние се спасихме 8 човека. При извършените действия по разследването, а именно оглед на местопроизшествие, се намирах 44 трупа. От тук идва и простата математика, тъй като ние по данни разполагаме, че в автобуса са пътували 52 пътника. Намерихме 44 трупа. В болница са настанени 7 лица. Остава голямата загадка, къде е осмото лице. Работим по тази версия. Не искаме да вкарваме обръкване сред вас. Може да се касае за недобър спомен от свидетеля", заяви още Сийка Милева.
По думите й по този повод е разпоредено този оцелял да бъде разпитан. "Пред следователят свидетелят категорично заяви, че са се спасили 8 лица", каза още тя.


Агенция "Фокус"
Екип от следовател и прокурор ще предаде утре в прокуратурата в Скопие молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Перник Галина Антова и следовател Мариан Маринов, ръководител на екипа, ангажиран с досъдебното производство за тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“, дадоха пресконференция във връзка с предприетите до момента действия по разследването. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. По време на брифинга стара ясно, че на 26 ноември 2021 г. екип от следовател и прокурор ще предаде в прокуратурата в град Скопие, Република Северна Македония, молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта отличното сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната комуникация за бързо и ефективно разследване.
Провеждат се разпити на свидетели. Показания вече са дали двама от оцелелите пътници в автобуса, като в рамките на днешния ден ще бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“.
По досъдебното производство са назначени множество експертизи - съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и др., както и комплексни експертизи за изясняване причините за инцидента. Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар. Извършени са огледи в широк периметър на местопроизшествието, предстоят допълнителни огледи на останките от автобуса.
Главният прокурор на Република България Иван Гешев разпореди на Върховната административна прокуратура да възложи извършването на проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна.
В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица.
При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.
Екипът е от трима прокурори и шестима следователи, за да може да се провери мащабно и всеобхватно разследване в кратки срокове.

Агенция "Фокус"
Сийка Милева: Трагичният инцидент на "Струма" доведе до решение на главния прокурор още днес да разпореди проверка на ВАП за надзор на законност на пътната сигнализация и маркировка

Този трагичен инцидент доведе до решение на главния прокурор още днес да разпореди проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП), която от своя страна да извърши проверка по реда на надзор за законност на пътната сигнализация и пътната маркировка на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата ни страна. Това каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с пътния инцидент на автомагистрала "Струма", предаде репортер на Агенция "Фокус".
" В хода на проверката ще бъдат привлечени както наши, така и международни експерти, както и ексерти от НПО. Ако в хода на проверката се съберат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материлатие от нея ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ще потърси наказателна отговорност на виновните длъжностни лица. Ако в хода на проверката се установят данни за извършени нарушения, материалите от нея ще бъдат изпратени на Министерски съвет, тъй като изпълнителната власт следва да осъществи своите правомощия и задължения по закон", каза още Сийка Милева.

Агенция "Фокус"
Борислав Сарафов: Не става въпрос за терористичен акт при инцидента на "Струма", за момента водеща версия е тази за човешка грешка

Не става въпрос за терористичен акт при инцидента на "Струма", за момента водеща версия е тази за човешка грешка. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с пътния инцидент на автомагистрала "Струма", предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Искам да кажа още нещо. Тиражират се версии, че са пренасяли туби с гориво и бензин и дизел? Тази версия е изследвана, но категорично е иотхвърлена от нас. На местопроизшествието са намерени три туби. В трите туби има само остатъци от нафта. Не са били пълни, не са се възпламенили, респективно не е пожарът възникнал от тях. Няма туби с бензин. Няма находки на бензин или други запалителни материали, освен обичайните за един автобус - гориво, масло от двигател", каза още той.
"Искам да отхвърля пред вас една версия, която изследвахме и която не посочих в деня на инцидента. Това е версията за терористичен акт. Не я посочих още в първите часове след инцидента, за да не започнат спекулации по тази тема. Но тази тема беше коректно и професионално изследвана от нас. Взехме ацетонови обтривки от автобуса с оглед наличие на взривни вещества. Тези резултати, съпоставени с показанията на оцелелите свидетели с показанията на свидетелите, които макар и неочевидци на инцидента, но веднага са се отзовали и са възприели първите минути на инцидента и произшествието, категорично отхвърляме тази версия4, каза още той.
Сарафов коментира и версията за лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на пътното движение. "Към момента организацията на движението в посочения участък е зле оранизирана. Тази мантинела, първоначално, на която се е нанизал автобуса не само не е полезна, а опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпване на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас. Дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението", допълни още той.

Агенция "Фокус"
Борислав Сарафов, Национална следствена служба: До момента няма нито един очевидец на катастрофата на "Струма"

София. До момента няма нито един очевидец на катастрофата на "Струма". Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с пътния инцидент на автомагистрала "Струма", предаде репортер на Агенция "Фокус". В началото на своето изявление Борислав Сарафов заяви, че екип от трима прокурори и шсетмиа следователи работят по казуса. "Този голям екип е необходим, за да можем мащабно, всеобхватно да провеждаме нашето разследване по различните версии, по различните направления и в максимално кратки срокове да съберем необходимата информация, която да ни даде възможност да си изготвим картина на случилите се събития. На първо място искаме да представим пред вас и пред обществеността абсолютно коректно събраната информация. Виждам, че доста спекулативни теории циркулират. Виждам, че по медиите обикалят вече поне 15-20 очевидци на събитието, а всъщност очевидци няма нито един по делото. Искам да отсея всичката тази дезинформация с обективно, коректно и професионално представени данни", каза още Борислав Сарафов. Прочети по-малко

Агенция "Фокус"
Зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на гл. прокурор Сийка Милева ще дадат брифинг

Днес, 25.11.2021 г. от 11,00 ч в Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров“ 42, зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева ще дадат брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, съобщиха от Прокуратурата на Република България.

Принтирай    Оразмери текст   + -