България избира президент на втори тур

21 Ноември 2021 | 08:31 | 0
България избира президент на втори тур
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Българите у нас и в чужбина избират на балотаж президент и вицепрезидент на Републиката за следващите 5 години. Битката е между кандидат-президентските двойки Румен Радев и Илияна Йотова и проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. Причината да има балотаж е ниската избирателна активност на първи тур. Изборните секции отвориха в 07.00 ч. и ще затворят в 20.00 ч. Ако към този час все още има чакащи, които желаят да упражнят правото си на глас, изборният ден може да бъде удължен най-много с един час.


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Поздравяваме победителите - промяната очевидно ще продължи с Румен Радев

Поздравяваме победителите Румен Радев и Илияна Йотова, пожелаваме един успешен мандат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление пред журналисти след втори тур на президентските избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Смазваща разлика. Поздравяваме победителите Румен Радев и Илияна Йотова, пожелаваме един успешен мандат. Поздравяваме, социалистите, които виждате, че и сега са били едни от най-активно гласуващите. Дано вече с приключване на изборите, политическата обстановка да се успокои и да се захванем за сериозна работа за създаване на редовно правителство, на парламента и за решаване на кризите. Нещо, за което ни призова и президентът Радев", каза още Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова отговори на въпрос дали промяната ще продължи с Румен Радев. "Промяната очевидно ще продължи с Румен Радев. Той е току-що избраният президент на България, олицетворяващ промяната. Нашата битка в последните 5 години е за промяна - така че отговорът е да", допълни още Нинова.
Тя отговори какви са компромисите за БСП за съставяне на правителство и коментира, че те ще бъдат разумни.
"От вторник започваме да представяме приоритети на общите срещи и да ги обсъждаме с колегите от другите партии", допълни още Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова отговори на въпрос дали смята, че с десни средства, може да се постигнат леви цели. "Не, не смятаме и сме изразявали своята позиция, че подобно твърдение, не е възможно. Давали сме и конкретни примери. Една дясна политика е да намаляваш дефицита в бюджета, но той не води до добри социални решения. Ще намерим сечението, сигурни сме, но не виждаме как с десни средства, може да се постигнат леви цели",заяви още тя.
Според нея от първия разговор с "Продължаваме промяната" до последния, обсъждат кабинет с 4-годишен мандат.
"Така сме си залагали политиките и приоритетите. Разбира се, трябва да подредим нещата, защото предложихме нашите за сто дни мерки. Те са приемливи за тях, между другото. От там нататък, дългосрочните политики за истинската промяна", каза още Нинова.

Агенция „Фокус“
Проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента: Изборите показаха съотношението на силите, борещи се за промяна и защитаващи статуквото

Изборите показаха съотношението на силите, борещи се за промяна и защитаващи статуквото. Това се отрази както на парламентарните избори, така в още по-голяма степен на президентските, каза в изборното студио „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента. Според него една от основните причини за ниската избирателна активност е разочарованието на българите от състоянието на българската политика и българските партии.
„Има няколко обяснения за ниската избирателна активност и е необходим сериозен анализ, а не конюнктурен. Това са факти с корени не в последните 6 месеца, а в последните 12 години. Има едно отвращение, натрупващо се от политиката у българите. То се подсили, след като надеждите за бърза и съдържателна промяна не се сбъднаха след изборите през април и през юли. Изходът от вота до голяма степен бе ясен, превъзходството на Радев беше очевидно. Не трябва да подценяваме и действията на правоохранителните органи, които удариха силно търговията с гласове. Но основното е разочарованието на българите от състоянието на българската политика и партии. Сега имаме един импулс на надежда, имаме големи отговорности на плещите на новите политици и на плещите на президента в неговия втори мандат. Всичко това обяснява ниската активност“, коментира проф. Александър Маринов.
По думите му Румен Радев е лицето на борбата за промяна, една от основните движещи сили на тази промяна.
Цоня СЪБЧЕВА

Агенция „Фокус“
Румен Радев: Това е победа на взаимното ни доверие - нашият слоган "С вас сме" остава наше кредо и в бъдеще

Това е победа на взаимното ни доверие - нашият слоган "С вас сме" остава наше кредо и в бъдеще. Това каза избраният за втори президентски мандат Румен Радев в изявление след края на втори тур на президентските избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ние благодарим на всички, които бяха с нас. Това е победа на взаимното ни доверие. Победа на разума и на единната ни вяра и желание за законност и справедливост, на солидарното ни чувство, че заедно можем да успеем. Предстоят ни още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията. Аз съм оптимист", каза още Радев.
Той отбеляза, че пропагандата е положила усилия да отблъснат хората. "България издържа този изпит за демокрация, не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Много важно според мен. Мога да заявя, че разумът и родолюбието надделяха на апатията и лъжата", каза още Румен Радев.
Избраната за втори мандат за вицепрезидент Илияна Йотова също каза няколко думи.
"Благодаря на всички, които отново ни дадоха доверието си. Благодаря на всички българи, които участваха днес в това гласуване, защото показаха, че са граждани, а не поданици", каза още Илияна Йотова. Тя заяви, че благодари на Инициативния комитет и прекрасните хора, които са застанали с името и честта си зад тях, както и на щаба и на доброволците, които са били 24 часа в кампанията.
"Позволете ми накрая на кажа нещо. В личен план, посвещавам тази победа на моя баща, който за съжаление не е сред живите, защото той ме направи силното и смело момиче. В политически план посвещавам тази победа на един голям българин, който пръв ни се довери преди 5 години - на Стефан Данаилов", заяви още Илияна Йотова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Иван Сотиров, Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“: Президентът и целият му екип използваха атакистките методи за втвърдяване на електората

Президентът Румен Радев и целият му екип използваха атакистките методи за втвърдяване на електората. Това каза в изборното студио „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Сотиров, председател на Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“, народен представител от СДС в 37-то и 40-тото Народно събрание. Според него е абсурдно 32 години след 10 ноември в България да има такава полицейщина по време на избори, което е една от причините за ниската избирателна активност, заедно с водената кампания.
„Видяхме, че щабът на Радев провежда кампания, при която за да не допуснат да има чисто мажоритарно съревнование, се опитаха да затворят кампанията в твърдите ядра. Тяхната стратегия беше да затворят проф. Герджиков в твърдото ядро на ГЕРБ, като непрекъснато се опитваха да го вкарат в схемата, че е човек, който е зависим и сложен от Бойко Борисов. С огромния медиен и финансов ресурс, с който разполагаха, и при пригласянето на партиите от бъдещата четворна коалиция беше естествено да се постигне такъв ефект. На всичко отгоре разиграха един класически цирк с ДПС – с рейсовете, които идват, със заплахите, че в Турция ще гласуват под строй под диктовката на Ердоган. Видя се, че всичко това е груба машинация. За съжаление този цирк се играе доста пъти през годините на прехода, но винаги дава резултат“, коментира Иван Сотиров.
Според Иван Сотиров това кризисно заиграване е изключително опасно.
Цоня СЪБЧЕВА

Агенция „Фокус“
Румен Радев: Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят

Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят. Това каза избраният за втори президентски мандат Румен Радев в изявление след края на втори тур на президентските избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той обясни, че всеки, който пренебрегне това, ще бъде отречен от хората. "Очакванията на обществото ни са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавно реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да осигури нуждаещите се, да вземе отлагани с години решения. Борбата с пандемията остава приоритетна задача. Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е за българската идентичност и история и правата на нашите сънародници зад граница", каза още Румен Радев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Румен Радев: Връщането на статуквото на бял кон - не се състоя

Връщането на статуквото на бял кон - не се състоя. Това каза избраният за втори президентски мандат Румен Радев в изявление след края на втори тур на президентските избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Уважаеми представители на медиите, драги съмишленици, скъпи сънародници, най-напред искам да благодаря на всеки един от вас, които днес излязохте да защитите вашия глас за България. Благодарности на хората от комисиите, на служителите на реда и на всички, които работиха и продължават да осигуряват изборите", заяви още Румен Радев.
"Искам да поздравя и проф. Герджиков и всички кандидати за президент и вицепрезидент, затова, че дадоха своите идеи в тази кампания и разбира се, своят принос и своето участие. Благодаря от сърце на всички, които гласуваха и подкрепиха нашата кандидатура с г-жа Йотова. Да благодарим на щаба и на нашия прекрасен Инициативен комитет, на хората, които застанаха с имената и авторитета си зад нас, на партиите, които ни подкрепиха, с които споделяме общи идеи, каузи и цели за бъдещето на България. Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта", коментира още Румен Радев.
"Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се сбъднаха", допълни той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Анастас Герджиков: Повлияхме значително за промяна на политическия стил - няма как всички, които разбраха, че обединението е правилната посока, отново да започнат с разделителните линии

Повлияхме значително за промяна на политическия стил - няма как всички, които разбраха, че обединението е правилната посока, отново да започнат с разделителните линии. Това каза кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в изявление след края на втори тур на президентските избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Мисля, че въпреки всичко това, което направихме имаше резултат. То не остана безплодно. Като казвам това - нямам предвид факта, че достигнахме до балотаж, когато много от прогнозите казваха, че действащият президент, ще спечели с 53, 55 и 57 %. Това, което наистина имам предвид, че ние повлияхме значително за промяна на политическия стил и политическото поведение. След като ни се подиграваха една седмица, че говорим за обединение, изведнъж всички кандидати заговориха за обединение. Действащият президент, който споменава обединението напълно формално, реши, че това е печелившата кауза. Мисля, че обаче това ще остане. Няма как сега всички, които разбраха, че обединението е правилната посока, отново да започнат с разделителните линии. Това се видя при началото на преговорите за съставяне на правителството", коментира още проф. Анастас Герджиков.
Той обърна внимание, че всички партии, които участват в тези разговори, казват, че начинът, по който работят, е алгоритъмът, предложен от него преди месец. "Те за момента оставят настрана разделителните линии и се опитват да говорят само за нещата, които ги обединяват. В този смисъл аз смятам, че всички, които гласувахте за нас, на които много благодаря, няма да останат напразни. Аз ви уверявам, че ще намерим начин да продължим и че вашият глас ще продължи да се чува. Благодаря още веднъж на всички, да се надяваме, че тези, които ни подкрепят, ще намерят представителство занапред", каза още кандидатът за президент.
Той отговори на въпрос дали намира грешка в себе си. "Това, че посочих няколко неща, които наистина ни спъваха, аз ги споменах по най-мекия начин. Когато казвам, че цялата държавна машина работеше за едната кандидатпрезидентска двойка, аз не искам да изреждам подробностите. Те са много, много от тях се знаят. Въпреки това аз не смятам, че тези три неща са някакво оправдание. Основната вина, затова че ние не получихме по-добър резултат, е наша. Очевидно ние не сме достигнали до сърцата на всеки българин. Не сме успели да убедим българските граждани, че нашата визия е добра и най-вече, че може да се повярва в нея. Проблемът не е в това, че хората не харесват това, което предложихме, а аз виждах във всички градове по площадите, че хората го харесват, проблемът е, че хората вече не вярват на никого. След 32 години е естествено един кандидат да излезе пред хората и да обещае някакви неща и хората отсреща да го гледат скептично и да смятат, че това въобще няма да се реализира. В този смисъл вината е наша", каза още той.
Проф. Герджиков отговори на въпрос какво има предвид под репресии, той обясни, че под предлог, че се пречи на купуването и продаването на гласове, във всички български градове, са правени поредица от акции и в повечето случаи те не са имали нищо общо с това.
Проф. Анастас Герджиков подчерта, че няма да поеме по пътя на политиката.
"Когато казвам, че ще намерим начин тези гласове да продължат да звучат и да намерим начин да продължим, нямах предвид политически начин. Колкото до завръщането ми в университета, естествено, че ще се върна в университета", коментира още проф. Анастас Герджиков.
Той заяви, че не е опонент с никого, а са били съперници с Румен Радев в тази кампания. "Аз работя с всички", коментира той и обърна внимание, че много пъти е работил с хора с противоположни възгледи.
Проф. Анастас Герджиков коментира и ниската избирателна активност.
"Ниската избирателна активност е главният проблем. Това, че един е спечелил или че друг не е успял, е нищо, на фона на онези 80 % от българите, които не са представени. Това да ги обвиняваме, че не искат да се включат активно в политическия живот, е крайно несправедливо", заяви още кандидатът за президент. По думите му те не се включват в политическия живот, защото той е такъв, какъвто е.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Анастас Герджиков: Целият държавен апарат работеше за действащия президент -репресиите на силовите министерства бяха в полза на Радев, а вътрешният министър се занимаваше да бъде говорител на предизборния му щаб

Целият държавен апарат работеше за действащия президент -репресиите на силовите министерства бяха в полза на Радев, а вътрешният министър се занимаваше да бъде говорител на предизборния му щаб.Това каза кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в изявление след края на втори тур на президентските избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ние се кандидатирахме, защото смятахме, че страната има нужда от нас в момент, в който няколко тежки кризи ни измъчват. Смятахме, че има начин да преодолеем разделенията и да преодолеем изхода от кризата и най-вече защото се притеснявахме, че демокрацията е в опасност. Ние виждахме това както в лекотата, с която може да се наруши Конституцията и да няма някакви последствия, така и в това, че са възможни репресии, каквито не сме виждали от 30 години", каза още проф. Герджиков.
"Няколко неща ни попречиха. Първо, това, че през цялото време нашите съперници вместо да изтъкнат какво са направили през последните пет години, или да посочат някакви наши грешки, или да отговорят на нашите въпроси за техните грешки през последните 7 месеца, непрестанно в продължение на 40 дена повтаряха само едно - вие сте свързани с дадени партии и с дадени хора. Няма да споря по това, само ще кажа, че това не е истински дебат", коментира още той.
По думите му в същото време в последната седмица се е повдигнала завесата за това как стоят нещата в отсрещната страна.
"Чухме за олигарси, обществени поръчки, зависимости. Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Няма как да изразя какво означава това. Това означава, че репресиите на силовите министерства бяха в полза на тази кампания на г-н Радев. Вътрешният министър не просто се занимаваше с това, той се занимаваше да бъде говорител на предизборния щаб. Той правеше инсинуации на всяка своя пресконференция. Само последните 2 дни на предизборната кампания чухме две такива пресконференции. На една заяви, че вотът в Турция ще бъде толкова масов, че ще обезсили българския вот тук. Това, разбира се, се опроверга. Видяхме, че днес секциите в Турция са празни. Видяхме дори това, че гласът на ДПС се раздели сравнително равномерно между мен и г-н Радев. Освен това в петък той направи още нещо, оправдавайки се, че "Икономическа полиция" влезе в СУ, използва това оправдаване, за да направи още една инсинуация и тя беше, че СУ едва ли не сме раздавали аванси на някакви фирми преди да са свършили работата. Това не е вярно", каза той.
По думите му неговите колеги в университета са предали документи, които опровергават това твърдение на вътрешния министър.
"Това беше инсинуация в последния ден преди деня за размисъл", коментира още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Анастас Герджиков: Честито на победителите - всички се надяваме, че през следващите пет години за доброто на българския народ, ще се сбъднат техните обещания, не моите прогнози

Честито на победителите - всички се надяваме, че през следващите пет години за доброто на българския народ, ще се сбъднат техните обещания, не моите прогнози. Това каза кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в изявление след края на втори тур на президентските избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Добър вечер, окончателните резултати още не са обявени, но от сега е очевидно, че двойката г-н Радев и г-жа Йотова печели с голяма преднина. Първо, честито на победителите. Всички се надяваме, че през следващите пет години за доброто на българския народ, ще се сбъднат техните обещания, не моите прогнози от последните седмици. Искам да благодаря на всички, които помогнаха да стигнем дотук, най-напред на Инициативния комитет, в който влязоха много достойни хора", каза още той.
Проф. Анастас Герджиков благодари и на своя щаб.
"Искам да благодаря на партиите, които ни подкрепиха, на кандидат-президентите, които между двата тура казаха думи в наша подкрепа и най-вече искам да благодаря на всички български граждани, които гласуваха за нас на първия, а след това и на втория тур", каза още проф. Анастас Герджиков.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
„Галъп“: Румен Радев печели президентските избори с подкрепата на 65.7% от гласувалите на втори тур срещу 31.5% за проф. Анастас Герджиков

Румен Радев печели президентските избори с подкрепата на 65.7% от гласувалите на втори тур срещу 31.5% за проф. Анастас Герджиков. Това показва резултатът от exit poll на агенция „Галъп”, поръчан и платен от NOVA. Опцията „Не подкрепям никого" са избрали 2.8% от отишлите до урните. Избирателната активност към 19.00 ч. е била 29.1%.

Агенция „Фокус“
МВР: Образувани са общо 188 досъдебни производства, от които 156 - за престъпления против политическите права на гражданите

Образувани са общо 188 досъдебни производства, от които 156 - за престъпления против политическите права на гражданите. Това сочат данни за дейността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на нов избор за президент и вицепрезидент на Република България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е към 19.00 часа.
Изборният процес протича нормално, без инциденти. Криминогенната обстановка в страната е спокойна. За обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността преди и по време на изборния ден в охраната на избирателните секции в страната (в т.ч. и подвижни) участват близо 16 000 служители на МВР.
Общо за периода от 16 ноември до 10.00 часа на 21 ноември са издадени 566 удостоверения, свързани с български лични документи, само за 21 ноември – 67 удостоверения.
Оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГДГП е нормална. Създадена е организация по места за осигуряване нормалното функциониране на ГКПП, както и граничното наблюдение в уязвимите участъци. Граничните проверки се осъществяват своевременно. Пропускателната дейност през граничните пунктове се осъществява при нормална интензивност на пътникопотока.
На територията на страната няма произшествия от компетентността на органите за ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите.
От 14 октомври до днес са получени общо 1210 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.
Съставени са 8985 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 2882 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 1092, Благоевград – 760, СДВР - 6705 и др.
Образувани са общо 188 досъдебни производства, от които 156 - за престъпления против политическите права на гражданите – чл. 167-169 г от НК. Най-много са те в ОДМВР Бургас – 29, Монтана – 14, Сливен - 11, Видин, Смолян и Хасково – по 10.

Агенция „Фокус“
Цветозар Томов, ЦИК: Изборите са приключили в Източна Азия

Изборите са приключили в Източна Азия. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов по време на брифинг на специализирания орган, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Пристигнаха вече първите протоколи за гласуване в цялата източноазиатска зона, както от Австралия и Нова Зеландия", коментира още говорителят на ЦИК.
По думите му в този район на света секциите са около 20.
"В протоколите няма сигнали за съществени нарушения, гласуването е протекло спокойно и без каквито и да са оплаквания. За отбелязване е, че във всички тези места, са гласували значително по-малко хора, отколкото преди една седмица. Говоря за чужбинските секции", каза още Цветозар Томов.

Агенция „Фокус“
Росица Матева, ЦИК: Изборният ден продължава да протича спокойно в страната и извън нея – преустановено е гласувано с 27 машини

Изборният ден продължава да протича спокойно в страната и извън нея – преустановено е гласувано с 27 машини. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева по време на брифинг на специализирания орган, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Машините, с които е преустановено гласуването са 27 от изборния ден, 6 от вчера от предизборния ден, или общо 33“, каза тя.
Тя обърна внимание, че към 18.00 ч. са постъпили в ЦИК 5 броя жалби и 77 сигнала.
„Обръщам внимание, че част от жалбите са сигнали, независимо, че са наименувани жалби“, допълни тя. По думите й 25 сигнали са били за твърдения за агитация от лидер на политическа партия след гласуването, излъчено по повечето от телевизиите. По думите й ЦИК не е постигнала необходимото мнозинство и взела решение в хипотезата на отхвърляне.
„Имаме доста подадени сигнали за публикуване на интернет сайтове на резултати от гласуването. ЦИК взе 7 решения, с които установи на тези интернет сайтове и по-скоро на собствениците и на издателите. В два от случаите имаме отхвърлително решение. Повечето сигнали, свързани с избирателните права на гражданите ,бяха свързани с обстоятелството, че избиратели, които са били извън страната на 14 ноември, подали са заявление да гласуват извън страната, в днешния ден не се намират в списъците на постоянен адрес. Това обстоятелство е обяснимо, те са в списъка на заличените лица, но доста от СИК не допускаха тези избиратели да гласуват. Съответно сигналите бяха препратени към РИК по компетентност и те дадоха указания и избирателите са допуснати и са гласували след съответното им вписване в списъка и подаване на декларация, че няма да гласуват на друго място“, каза още Росица Матева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветозар Томов, ЦИК: Населението в големите градове този път е активно, отколкото в малките градове и селата, което не е типично за български избори

Населението в големите градове този път е активно, отколкото в малките градове и селата, което не е типично за български избори. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов по време на брифинг на специализирания орган, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Избирателната активност към 16.00 ч. общо за страната по данните, които са постъпили в ЦИК от районните избирателни комисии - 24.12 % или приблизително 1 млн. и 600 хил. души, които са гласували до този момент. Тази активност, казвам го по спомен, е малко по-ниска, отколкото е активността преди една седмица. Не можем да прогнозираме твърдо какво ще се случи в следващите 4 часа", каза още Цветозар Томов. По думите му, ако се запази същата динамика на гласуването, както миналата седмица, би трябвало да очакваме, че в тези избори и балотаж, ще гласуват повече от 2 млн. и 500 хил. избиратели. Активността се очертава да е малко по-ниска. Това е по-добре от най-песимистичните оценки на анализаторите за този втори тур на президентските избори. Като цяло преди натрупаната политическа умора у хората, може да се приеме задоволителна активност с цялата условност за едно такова определение.
"Най-висока е била активността в 23-ти МИР - София. Единственото място, единственият изборен район, в който активността прехвърля съвсем с малко 30 %. На другия полюс е 9-ти изборен район - Кърджали, където са гласували 12.97 %. Това са двата полюса в активността. Те са доста раздалечени един от друг. Съотношението е над 2 към 1, което също не е типично за български избори. Обикновено няма толкова рязка разлика в активността", каза още Цветозар Томов.
"Това струва ми се са най-интересните данни за този междинен отчет на активността. Да направя една последна уговорка, че се е случвало на наши избори в последните часове активността на хората рязко да нарасне, да се извият опашки пред секциите, дори да се налага ЦИК да удължи срокът на гласуване, макар и през деня изборът да е бил доста вял. Такава хипотеза не може да бъде изключена. Досега на български избори никога не се е случвало в рамките на 1 календарен час да гласуват повече от 5 % от избирателите. Около 5 на сто, но някъде там е теоретическият максимум, който секциите могат да поемат, което означава, че дори да си представим свръхоптимистичната хипотеза, че в последните 4 часа и евентуален 5-ти час, хората гласуват крайно активно, все пак избирателната активност ще остане под 50 %, а най-вероятно ще бъде под 40 %", каза още Цветозар Томов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Гласувах за президент държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес и ще превърне в КСНС в орган, където държавници ще мислим за България

Гласувах за президент държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес и ще превърне в КСНС в орган, където държавници ще мислим за България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след като упражни правото си на глас в столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Лидерът на БСП упражни правото си на глас в 48-ма секция в 25 ОУ "Д-р Петър Берон". Тя гласува заедно със съпруга си.
В началото на своето изявление тя поздрави хората с Деня на християнското семейство. "Това е най-ценното, което имаме - семейството, децата и близките. Всички да сте живи и здрави", каза още Корнелия Нинова.
"Гласувах за президент държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес, който като главнокомандващ ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана във военни конфликти, винаги ще налага вето на закони, в които има и най-малкото подозрение, че има корупция и лобизъм и ще превърне в КСНС в орган, където държавници ще мислим за България", каза още Корнелия Нинова.
Тя коментира пред медиите и темата с бъдещия кабинет.
"От разговорите, които досега имахме с лидерите на другите партии - да, обнадеждена съм, имаме принципно разбирателство. От вторник започват разговорите в 18 работни групи експертни. Ние сме готови с тях. Поставяме си програмите на масата и започваме да разговаряме какво да правим", допълни още тя.
Корнелия Нинова заяви още, че продължава да смята, че бюджетът е едно от първите неща, които трябва да се дискутират и да се приемат, тъй като през него минават всички политики. "Особено нашите приоритети по социални политики в кризите, които се намираме и за цените на ток, храни, бизнесът е зле. За мен бюджетът е изключително важен приоритет. Надявам се да намерим разум и да приемем бързо бюджет за 2022 г. След миналите избори, колкото и да беше трудно, се събрахме и решихме и приехме актуализация. Нека и сега да положим тези усилия, защото много хора чакат помощ от държавата и редовното правителство", заяви още Корнелия Нинова.
По думите й всички разговори ще бъдат публични.
Тя отговори на въпрос дали може да се състави правителство без БСП.
"Очевидно математиката, ако искаме кабинет на промяната, която наистина да направим, не може да стане", каза още Нинова.

Агенция „Фокус“
24.12% е избирателната активност в страната към 16.00 ч. на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент

24.12% е избирателната активност в страната към 16.00 ч. на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Това сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гласували са 1 599 829 души. Общият брой на избирателите е 6 632 375.

Агенция „Фокус“
Кметът на Варна Иван Портних: Гласувам за промяната с нов президент

Кметът на Варна и областен координатор на ПП ГЕРБ – Варна Иван Портних упражни правото си на глас за президент в избирателна секция 175 в дирекцията на „Златни пясъци“ АД, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.
„Гласувам за промяната, която ще обедини хората на духа, на знанието, образованието, хората, които искат европейско бъдеще на страната! Промяната на България е промяна с нов президент“, каза Иван Портних.
Съграждани поздравиха кмета на Варна, някои от тях поставиха проблеми и размениха телефони с него, за да се чуят след решаването им.

Агенция „Фокус“
Втора машина за гласуване в област Велико Търново отказа да работи

Още една машина за гласуване в областта отказа да работи. Тя се намира в секция 65-а в село Поликраище, община Горна Оряховица. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Районната избирателна комисия. Тъй като секционната комисия е голяма, там устройствата са две и преустановяването дейността на едното не е попречило на електронното гласуване. Процесът продължава нормално.
„Фокус“ припомня, че това е вторият подобен проблем за деня. По-рано днес в 95-а секция в детска градина „Пламъче“ в Дебелец преминаха изцяло към гласуване с хартиени бюлетини, тъй като устройството там не е разпознало картите за гласуване.
Към момента изборния ден в областта протича изключително спокойно. В РИК е входирана само една жалба от застъпник, който твърди, че му е отказано да бъде вписан в списъка за получаване на протокол. След проверка от Районната комисия е установено, че жалбата е неоснователна, тъй като подобни списъци се изготвят едва след края на изборния ден.
Луиза ТРАНЧЕВА


Агенция „Фокус“
При три машини за гласуване в област Бургас са възникнали проблеми, две от изборните секции преминаха на хартиено гласуване

При три машини за гласуване в област Бургас са възникнали проблеми. Това съобщи за Радио "Фокус" - Бургас адв. Михаил Хаджиянев от Районната избирателна комисия. Както стана ясно по-рано, първата изборна секция, която се наложи да премине на хартиено гласуване, е под номер 31 - в СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас. Причината е липсата на смарт картите, необходими за стартирането на машината. До края на деня избирателите в тази секция ще упражняват правото си на глас с бюлетини.
Втората секция, при която е възникнал проблем, е под номер 117 и се намира в СОУ "Петко Росен" в бургаския ж.к. "Меден рудник". Там също до края на изборния ден гласуването ще се извършва само с хартиени бюлетини.
Проблем с една от двете налични машини е възникнал и в секция в село Порой в община Поморие, където избирателите ще продължат да упражняват правото си на глас с работещото устройство.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
Стефан Радев, кмет на Сливен: Гласувах за личности, които могат да обединяват, а не да разделят нацията

Кметът Сливен Стефан Радев упражни правото си на глас на балотажа на президентските избори в 15.00 часа в СУ „Йордан Йовков“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Пред медиите той заяви, че е гласувал за връщането към реални политики и за личности, които обединяват.
„Гласувах за хора, които могат да обединяват, а не да разделят нацията, които могат да гарантират европейското развитие на България. Гласувах за връщане към реалните политики за хората, а не на пропагандата“, каза той.
Кметът призова към активност през днешния изборен ден, защото от усилията ни зависи бъдещето на страната ни и на нашите деца.

Агенция „Фокус“
МВР: От 14 октомври до днес са получени общо 1191 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите

От 14 октомври до днес са получени общо 1191 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това сочат данни за дейността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на нов избор за президент и вицепрезидент на Република България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е към 15.00 часа
Изборният процес протича нормално, без инциденти. Криминогенната обстановка в страната е спокойна. За обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността преди и по време на изборния ден в охраната на избирателните секции в страната (в т.ч. и подвижни) участват близо 16 000 служители на МВР.
Общо за периода от 16 ноември до 14 часа на 21 ноември са издадени 540 удостоверения по линията за български лични документи.
Оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГДГП е нормална. Създадена е организация по места за осигуряване нормалното функциониране на ГКПП, както и граничното наблюдение в уязвимите участъци. Граничните проверки се осъществяват своевременно. Пропускателната дейност през граничните пунктове се осъществява при нормална интензивност на пътникопотока.
На територията на страната няма произшествия от компетентността на органите за ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите.
От 14 октомври до днес са получени общо 1191 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.
Преобладаващата част от сигналите (889) са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 76 – за неправомерна агитация, 19 – за корпоративен вот, 3 – за унищожаване на имущество и др.
Съставени са 8932 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 2882 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 1090, Благоевград – 760, СДВР – 670 и др.
Образувани са общо 187 досъдебни производства, от които 155 - против политическите права на гражданите – чл. 167-169 г от НК. Най-много са те в ОДМВР Бургас – 29, Монтана – 14, Смолян, Сливен, Видин и Хасково – по 10.

Агенция „Фокус“
Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил: Гласувах за едно по-спокойно бъдеще и за президента, който може да води България успешно напред

Гласувах за едно по-спокойно бъдеще и за президента, който може да води България успешно напред. Това каза пред журналисти областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. Областният управител гласува заедно със своето семейство в 31-ва секция на Основно училище „Даскал Димитри“ в Кюстендил.
„Гласувах за едно по-спокойно бъдеще - бъдеще, в което ние, българите, да се чувстваме достойни представители на Европейския съюз. Гласувах за президента, който може да води България успешно напред“, коментира инж. Пандурски, след като упражни своето право на глас.
Областният управител благодари на всички граждани, които отделят от своето време, за да гласуват.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Образуваните преписки, свързани с изборите, са 140, досъдебните производства - 29

От стартиране на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до 14,00 ч. на 21.11.2021г. общият брой на преписките е 140, а образуваните досъдебни производства за същия период са 29. Това съобщиха от Прокуратурата.
По апелативни райони разпределението на наблюдаваните производства е, както следва: АП-София - 3, АП-Бургас - 1, АП-Пловдив - 15, АП-Варна – 9, АП Велико Търново - 1.
С оглед липсата на достатъчно събрани от страна на органите на МВР данни за извършено престъпление, са постановени общо 109 отказа за образуване на досъдебно производство във връзка с вота за президент и вицепрезидент.
Продължава работата на създадените областни междуведомствени звена с цел противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите.
След обработка и обобщение на постъпващите и към момента данни, дежурното звено към Върховна касационна прокуратура ще предостави допълнителна информация.

Агенция „Фокус“
Започна изборният ден в САЩ и Канада, вотът приключи в Австралия

Започна изборният ден във втория тур за президент и вицепрезидент и за българските граждани в САЩ и Канада, а приключиха изборите за сънародниците ни в Австралия. Последна там преди малко затвори секцията в град Пърт. Това съобщиха от МВнР.
В 14:00 часа българско време отвориха избирателните секции по Източното крайбрежие. В САЩ сънародниците ни могат да гласуват в 55 секции, от които 8 с машини. В Канада секциите са 16, като в две от тях може да се гласува с машини. В Америка българските граждани могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, както и в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.
През последните дни МВнР заедно с логистичните си партньори създаде безпрецедентна организация по доставката на бюлетините и машините за секциите зад граница. В условия на кратки срокове и големи разстояния всички машини в САЩ и Канада бяха доставени навреме. Не пристигнаха бюлетините само за една секция – в Сейнт Луис, щата Мисури. След решение на Централната избирателна комисия българските граждани там могат да гласуват с бюлетини, разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК по електронен път.
Както и досега, за четвърти път за 2021 г. МВнР създаде необходимата организация изборният ден да протича без организационни и технически трудности. По данни от дипломатическите и консулските ни представителства до момента всички секции, където е предвидено машинно гласуване, работят. В министерството дежурен щаб поддържа непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и ЦИК. Реагира се максимално бързо на наложили се в последния момент смени на членове на СИК зад граница поради неявяване или положителни тестове за COVID-19.
Най-късно зад граница изборният ден ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър, където секциите трябва да затворят в 6:00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

Агенция „Фокус“
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде своя глас за президент и вицепрезидент в родното си село Борино

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде своя глас за президент и вицепрезидент в родното си село Борино. Това се случи 15 минути след 11.00 часа, съобщиха от пресцентъра на партията.

Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: С гласа си българските граждани определят бъдещето на България

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова всички български граждани да гласуват, защото техният глас има значение. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Те определят политиката и бъдещето на България. Нека да покажем, че сме граждани, а не поданици, в каквито искаха години наред да ни превърнат“, заяви Йотова, след като упражни правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.
„Гласувах за решителен, смел и отговорен човек за президент на България, за човек на дълга, който отстоява българския интерес в страната и навън, за човек, който не предава никого. Гласувах за това от утре президентската институция заедно с очертаващото се стабилно парламентарно мнозинство и стабилно правителство да отвори нова страница от историята на България, на нейния просперитет, на решителния ѝ глас в европейските политики“, изтъкна вицепрезидентът. По думите ѝ беззаконието и корупцията трябва да останат в миналото, а „богатството на страната да е за всички българи, а не за малък приятелски кръг“. „Гласувах за разбирателство между институциите по общите за България приоритети – децата ни да виждат перспектива в родината и да работят за нея“, посочи Илияна Йотова.

Агенция „Фокус“
Калоян Паргов: Гласувах за президентска институция, която ще е символ на продължаващата промяна

Гласувах отново за президентска институция, която да бъде с нас - гражданите и която ще е символ на продължаващата промяна. Започналите процеси по оздравяване на държавността трябва да продължат. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов, след като упражни правото си на вот, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на партията.
"Гласувах за свободна и справедлива България, чиито олицетворение ще бъде тази президентска институция", заяви той.
Лидерът на БСП - София призова всички български граждани да бъдат съпричастни към бъдещето на България и да гласуват в този слънчев ден.

Агенция „Фокус“
ЦИК: 8.69% е избирателната активност в страната към 11.00 ч.

8.69% е избирателната активност в страната към 11.00 ч. на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Това сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гласували са 576 140 души. общият брой на избирателите е 6 632 375.

Агенция „Фокус“
Бойко Борисов, ГЕРБ: Плаши ме, че кандидатът за премиер Кирил Петков стои до Радев

Плаши ме, че кандидатът за премиер Кирил Петков стои до Румен Радев, който нарушава международното право, и подкрепя този, който казва, че ако имаш армия и влезеш в една държава, тя става твоя. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На въпроса на вашите колеги, той каза, че ние сме „за“ НАТО. Но най-първата точка в НАТО е, че Крим не е руски“, подчерта той. Бойко Борисов изрази опасения, че подобна теза, изказана на Среща на върха на НАТО, би злепоставила България. „Ще има тежка реакция срещу България. Поставят под риск България. Представете си за момент, ако някой, воден от доктрината на Румен Радев влезе и завземе една част от България, защото и там, например, има мюсюлмани. Да забие знамето и да каже: „Това вече е наше“. По логиката на Румен Радев трябва да го признаем. Радев води политиката на мутрите - който е по-силен, влиза и завзема“, допълни лидерът на ГЕРБ. Въпреки това, Борисов пожела успех на потенциалния премиер Кирил Петков. "Да си премиер е голяма отговорност. Трябва да успеят да съставят правителство, за да може хората да сравнят тях и нас", допълни той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Бойко Борисов, ГЕРБ: Резил ще е Радев да остане президент

Резил ще е Радев да остане президент. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние чакахме инициативните комитети да издигнат личности, зад които българите да застанат, да могат да ги обединят, да могат да водят външната политика и най-вече добросъседство. Затова и не издигнахме партиен кандидат. Изцяло се доверихме на избора на всички ректори в България. Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина. Ден преди изборите и дебата, да влезе полиция в Софийския и други университети. Срещу политическия си опонент. Това е резил. Още по-голям резил е Радев да остане президент“, допълни той.
Бойко Борисов отправи критика към Румен Радев, че само за седмица е успял да ни скара със съседните държави.
„Всичко добро, което ставаше, се случваше в София. Оттук се водеше външната политика на ЕС. Сега се мразим със Скопие, с Албания, ненавиждаме се с Турция. Има реална заплаха от етнически конфликт и нелегални мигранти. Резилът да говориш за право и върховенство на закона, да откриваш инициативата „Три морета“, да ходиш на срещи на НАТО, и да кажеш, че Крим е руски . Просто съм потресен от мълчанието на иначе страшно активния Христо Иванов. „Мълчанието на агнетата“. Няма го нито него, нито Атанасов, нито разни-там евроатлантици, републиканци и какви ли не“, каза още лидерът на ГЕРБ.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Кандидатът за президент Анастас Герджиков: Гласувах за единството на нацията

Гласувах за единството на нацията. Това каза пред журналисти кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Важно е да се гласува, защото това е начинът да възстановим доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото. Гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които се множат, във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план. Надявам се, че ако се справим с общи усилия с политическата, здравната и икономическата криза, българите ще бъдат отново усмихнати и щастливи“, добави той.
Проф. Герджиков призова българите да гласуват и коментира изказването на вътрешния министър Бойко Рашков.
„Той и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да определят гласа си. Всички приказки за масово гласуване в Турция днес се опровергаха. Телевизиите показаха кадри оттам и се видя, че секциите са празни“, допълни той.

Агенция „Фокус“
Една жалба и шест сигнала са постъпили в ЦИК към 10.30 ч.

Към 10.30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили една жалба и шест сигнала, съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.
"Има подадени няколко сигнала за нарушени избирателни права. Един от тях е свързан с това, че избирателят е бил извън страната на 14 ноември, подал е заявление, че ще гласува там. Съответно е изключен от избирателните списъци по постоянен адрес и фигурира в списъка на заличените лица. В крайна сметка тези избиратели са успели да гласуват", обясни тя.
На балотажа в страната се гласува в 13 234 избирателни секции. Подвижните секции за лица с трайни увреждания са 341. В болници и социални заведения са образувани 181 секции, толкова са и подвижните урни и за карантинираните.
"В местата за задържане има открити 14 избирателни комисии. Извън страната този път са 749 секции, тъй като снощи получихме съобщение от МВнР, че в Ерфурт една от двете избирателни комисии е закрита. Преценихме, че избирателите там могат да гласуват в една избирателна секция", добави Матева.
Броят на секциите в страната, в които ще се гласува с машини, е 9399, но с две ще се гласува в 1 981 от тях.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Преди 5 години победихме, защото бяхме мотивирани

Преди 5 години победихме, защото бяхме мотивирани. Това заяви настоящият президент и кандидат за втори мандат като държавен глава Румен Радев, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нека бъдем организирани. Нека всеки намери 15 минути днес, за да не губим 5 години в бъдещето. Нашата отговорност към България е отговорност към собствения ни живот. Нека постъпим с отговорност към държавата. Нека сами определим съдбата и бъдещето си и да не даваме шанс другите да решават, вместо нас“, допълни той.
Радев посочи още, че е работа на социолозите да определят дали дебата между него и проф. Анастас Герджиков е повлиял на мнението на българите. Той не пожела да коментира изказаната от него теза, че Крим е руски с аргумента, че в изборния ден не се обсъждат политически теми.

Агенция „Фокус“
Министър Бойко Рашков: Нямам информация да не се допускат автобуси на турската граница

Нямам информация да не се допускат автобуси на турската граница. Това заяви пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По-скоро имаше затруднение за влизането в страната не днес, а преди дни. Този въпрос беше решен. Вярно е, че не можеше да се реши така, както искаше и турската страна. МВР имаше информация, която трябваше да бъде проверена. Става въпрос за контрабанда, но не само. Дали са пътували за изборите, или с други цели, трябва да проверим“, добави той.
Рашков посочи, че според събраните данни е бил осигуряван безплатен транспорт.
„Не знам кой осигурява такива безплатни обеди или вечери, но те остават в сянката като нашите строители по магистралата. Очевидно има определена цел, която се съпътства и от други цели с незаконна контрабанда и търговия, която ние няма да позволим. Още повече, че излязоха и публикации, че преминават и лица, ангажирани с терористична дейност. България има задължение към ЕС като външна граница“, посочи още вътрешният министър и отбеляза, че към момента няма проблем с преминаването през българо-турската граница.

Агенция „Фокус“
Министър Бойко Рашков: Гласувах за по-добрия кандидат за президент

Гласувах за по-добрия кандидат за президент.Това заяви пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Гласувах за опита, който е така необходим в момента на страната ни. Трябва да вземем мерки за ускорено развитие. За целта ни трябва доказан ръководител. Нямаме време за експерименти“, допълни той.
Бойко Рашков посочи, че му се ще да победи онзи кандидат, за който няма абсолютно никакво съмнение за връзка със структури, които доста дълго време са влияели върху общественото, икономическо и политическо развитие на България.
„Те се опитват за следващите 5 години да подкрепят кандидат, който са издигнали за поста президент на Р България. Надявам се, че всички български граждани правят подобни оценки и ще вземат най-правилното решение“, добави вътрешният министър.
Той каза още, че за момента няма сериозни нарушения на изборния процес. По думите му всичко протича съвършено нормално и спокойно. Той увери, че МВР ще направи всичко възможно протестните действия в района на Хасково да не попречат на изборния ден.
"Не ми се иска да имаме проблем с недопускането на свободно движение по пътищата в страната. Ще направим всичко възможно по най-елегантен път този въпрос да бъде решен", добави Бойко Рашков.

Агенция „Фокус“
МВнР: Започна изборният ден за българските граждани в Европа, приключи вотът в Нова Зеландия

В 8.00 часа българско време отвориха и избирателните секции в Централна Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Гласуват и сънародниците ни в Гърция, където началото на изборния ден съвпада с това в България. Изборният ден в Турция започна в 6.00 часа българско време.
В 9.00 часа българско време, приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Последни ще затворят изборните секции в американски
те щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.
Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715, а списъците за гласуване извън страната - тук.
"МВнР направи всичко възможно, така че изборният ден зад граница да протича без организационни и технически трудности. Всички 326 машини бяха изпратени и доставени навреме до определените за машинно гласуване 208 секции. Зад граница бяха изпратени и 710 000 бюлетини. Поради кратките срокове и далечни дестинации единствено бюлетините за секцията в Нова Зеландия, за две секции в Австралия и една в САЩ не бяха доставени навреме. Бюлетините за тези секции са разпечатани на място, като за целта от ЦИК им бе изпратен по електронен път специален образец", информират още от Министерството.

Агенция „Фокус“
Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева гласува за държавен глава, който ще спазва Конституцията

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева гласува за държавен глава, който ще спазва Конституцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Гласувах за президент, който зачита и споделя европейските ценности и международното право“, допълни тя.

Агенция „Фокус“
Премиерът Стефан Янев: Ситуацията на турската граница е нормална

Ситуацията на турската граница е нормална. Това каза служебният премиер Стефан Янев, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В такива дни като избори има повече чувствителност и говорене за това какво се и какво не се случва. От няколко дни там се провежда специализирана операция. В тази връзка вероятно доста хора изпитват неудобство, забавяне и предполагаемо това може да доведе до обвинения, че се прави нарочно. Не мисля, че случаят е такъв“, допълни той.
Стефан Янев призова българите да отидат до избирателните секции, защото гласът на всеки от тях е важен. Според него хората трябва да изберат кандидат-президентската двойка, която олицетворява заложените в Конституцията и законите правомощия.
„За начина, по който ще бъде изразявана позицията на България във външната политика. За начина, по който се формира вътрешната политика. За начина, по който президентът изпълнява правомощията си като върховен главнокомандващ. Емоциите ни трябва да са съсредоточени върху това по какъв начин президентската двойка ще изпълни заложеното в Конституцията задължение да олицетворяват единството на нацията“, посочи още служебният премиер.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Кирил Петков, ПП ПП: Процесът по съставяне на правителство се развива много добре

Процесът по съставяне на правителство се развива много добре. Това заяви съпредседателят на ПП „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вече уточнихме кои ще бъдат групите, които ще се срещнат другата седмица. Ще има 18 екипа по всяка една от темите“, допълни той и изрази надежда разговорите ще бъдат ползотворни.
Кирил Петков обеща прозрачност и допълни, че преговорите за съставяне на кабинет ще бъдат излъчвани онлайн.
„Всички страни ще кажат идеите и мерките си. Ще видим по какво се обединяваме и по какво се различаваме. Темите, по които се обединяваме, ще залегнат в програмата веднага“, допълни съпредседателят на ПП ПП.
Той посочи още, че България е силен член на ЕС с натовска ориентация.
Според него бъдещият президент трябва да слага България над всичко и да обединява хората, които също милеят за Родината. Кирил Петков добави, че е гласувал, за да продължи промяната.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Калоян Паргов ще гласува в 61-во ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в столицата

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще упражни правото си на глас в 11.30 часа. Това съобщиха от Градския съвет на партията. Паргов ще даде своя вот в 61-во ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в ж.к. „Връбница – 2“ (бул. „Ломско шосе“ №186).


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова ще гласува в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ в София

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще гласува от 17.00 часа в избирателна секция 48 в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ на ул. „Балканджи Йово“ №22 в район „Красно село“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Агенция „Фокус“
ЦИК ще даде два брифинга

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще даде два брифинга, съобщиха от комисията.
Първият ще е от 11.00 ч., а вторият - от 18.00 ч . Брифингите ще се излъчват през фейсбук страницата на Централната избирателна комисия.

Агенция „Фокус“
Стефан Янев ще гласува на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент в столичното 108 СУ

Министър-председателят Стефан Янев ще гласува на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът ще упражни правото си на глас в столичното 108 СУ „Никола Беловеждов“ около 9.30 часа.

Агенция „Фокус“
Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще гласуват на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще упражнят правото си на глас на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът ще гласува 11.00 часа в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София. (район „Слатина”, ул. „Кадемлия“ №15)
Вицепрезидентът ще упражни правото си на глас от 12.00 часа в Софийската професионална гимназия по електрoника „Джон Атанасов“. (ул. „Райко Алексиев“ №48).

Агенция „Фокус“
Областният управител на Русе Борислав Българинов отправя апел към жителите на региона да излязат и да гласуват

За втора поредна неделя и за четвърти път тази година българите ще отидат до урните. Днес на балотажа ще изберем президент и вицепрезидент за следващите пет години. Един срещу друг се изправят кандидат-президентските двойки Румен Радев, Илияна Йотова и Анастас Герджиков, Невяна Митева. Резултатите от гласуването на русенци се очаква да станат ясни до утре на обед. И този път, както и на предходните избори миналата неделя, 100 процента от контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии ще бъдат преброени. Това се прави по решение на Централната избирателна комисия, като целта е гарантиране доверието в изборния процес и премахване на всякакво съмнение за спекулации с машинното гласуване. Това съобщиха от пресцентъра на областна администрация - Русе. Областният управител Борислав Българинов отправя отново апел към жителите на региона да излязат и да гласуват, защото по този начин демонстрират ангажираност и загриженост за бъдещето на държавата. Припомняме, че в обръщение към жителите на областта Българинов посочи, че „само единни можем да спрем рецидива на фалшивите обещания и измамните надежди“. „Смятам, че всички ние имаме нужда от независима фигура, която да продължи градежа на една модерна, сигурна и почтена България, където младите хора успешно да реализират потенциала си. Затова нека гласуваме утре! Аз не се страхувам да направя избор! Ще гласувам, защото знам, че допринасям за по-смисленото ни утре, където корупцията, безочливостта и стремежа за лични облаги са част от миналото.“, заяви още Българинов.
Навсякъде в страната изборният ден вече започна. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. По традиция изборният ден първо започна за част от сънародниците ни в чужбина. Първи възможността да гласуват са имали българите в Крайстчърч в Нова Зеландия. Това е станало точно в 20.00 часа българско време снощи. Там обаче хартиените бюлетини не са стигнали навреме и от ЦИК са взели решение те да бъдат разпечатани на място. По думите на заместник-председателя на ЦИК Росица Матева ще бъдат разпечатани толкова бюлетини, колкото са избирателите. Подобен ход се е наложил и в две от секциите в Аделаида и в Бризбърн, както и в САЩ в Сейнт Луис.
Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас на втория тур за президент и вицепрезидент в общо 749 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания и Турция – съответно 132 и 126. Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия.
Малко по-късно от Областната администрация ще оповестят индормация за това как е започнал изборният ден в Русе и региона. До около час ще стане ясно дали всички секции са отворили, както и дали във всички 292 секции в региона, където се гласува с машини, електронните устройства са стартирани успешно. Подробна информация по време на изборния ден може да следите на уеб сайта на Областна администрация – Русе: https://www.ruse.bg/, както и на официалната Facebook страница на институцията: https://www.facebook.com/rusedistrict.
Секциите в област Русе са общо 342, като 324 от тях са стационарните. Във всички секции са ангажирани общо 2 890 члена на секционни избирателни комисии. По шест са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. В 292 от секциите в региона ще се гласува машинно, като в 48 от тях ще има по две машини. По две машини ще има в 42 секции в Русе, три в Бяла, една в Две могили и по 1 в ценовските села Новград и Долна Студена.
Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 203 000 жители на областта, а за община Русе те са около 144 600. Точната бройка ще бъде обявена по-късно през деня.

Агенция „Фокус“
Българите избират президент на втори тур

Българите у нас и в чужбина избират на балотаж президент и вицепрезидент на Републиката за следващите 5 години Битката е между кандидат-президентските двойки Румен Радев и Илияна Йотова и проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. Причината да има балотаж е ниската избирателна активност на първи тур.
Изборните секции отварят в 07.00 ч. и ще затворят в 20.00 ч. Ако към този час все още има чакащи, които желаят да упражнят правото си на глас, изборният ден може да бъде удължен най-много с един час.
На първия тур миналата неделя Радев събра 49,41 % от гласовете. Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева получи 22,82 %.
Бюлетината ще бъде само на една страница на екрана на машината за гласуване. С маркиране в съответното поле избирателят прави избор, след което се отива на бутона "преглед". След това се натиска бутонът “гласуване”, а устройството разпечатва разписка, която избирателят трябва да сгъне. За вота са осигурени близо 12 000 машини Номерът в бюлетината и на двете кандидат-президентски двойки е същият, какъвто беше и миналата неделя.
Секциите у нас са близо 13 000, а зад граница – 751. На някои от местата ще има по две машини.

Принтирай    Оразмери текст   + -