Присъственото обучение се връща при нов анти-COVID подход

25 Октомври 2021 | 11:49 | 0
Присъственото обучение се връща при нов  анти-COVID подход
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Присъственото обучение ще бъде възстановено под условието учениците и учителите да бъдат тествани за коронавирус два пъти седмично. За децата са предвидени щадящи тестове, които по думите на здравния министър се използват в много европейски държави. Те ще струват на бюджета 13 млн. лв. Методът на тестване ще бъде чрез слюнка. Поръчката им ще бъде обявена още днес. Най-напред такива тестове ще бъдат осигурени за децата в начален курс на обучение – от 1. до 4. клас, като желанието е те да стигнат за месец напред, а най-малките да се върнат в класните стаи още следващата седмица. Ако механизмът сработи, ще бъде приложен и за по-големите ученици. Образователният министър призова родителите на подрастващите за съдействие като позволят децата им да бъдат тествани. А по този начин процесът на обучение да е присъствен. За учителите ще се изисква зелен сертификат.

Агенция „Фокус“
Министър Николай Денков: Щадящите тестове ще се правят от учителите, а не от медицински лица

Щадящите тестове ще се правят от учителите, а не от медицински лица. Това каза на пресконференция министърът на образованието проф. Николай Денков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министърът уточни, че тестовете няма да изискват да се правят от медицинско лице. „Учителите ще бъдат обучени. Медицинските лица ще участват в обучението, но изпълнението ще е от учителите.
„Над 4% от учениците са ваксинирани. Бих пледирал те да са освободени от тестове, това се отнася за групата над 12 години“, обясни образователният министър.
„Ще се опитаме да се правим без доброволци, без родители. Относно карантираните нищо не се променя, освен че се опитваме да намалим броя на заразените в клас“, поясни той.

Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: Новият подход е щадящ е за учениците, учителите и родителите

Новият подход е щадящ е за учениците, учителите и родителите . Това каза на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искаме да осигурим безопасна среда, което значи да сме сигурни, че всички хора в нея няма да заразят останалите. Отнася се за учителите, които ще влязат да преподават. Това, което се отнася за родителите, важи и за учителите. Те трябва да имат документ за преболедуване, ваксинация или да си направят тест.
„Детските интензивни легла не са толкова много, колкото тези за възрастните, тъй като много –по-рядко се налага такова интензивно лечение при тях. Няма дефицит за такива легла. Но, капацитетът на интензивните легла за деца в болниците не е голям. Отнасяме се с особено внимание към това да предпазим децата от заразяване. Затова е избран този подход, щадящ е за тях, за учителите и родителите“, допълни здравният министър.

Агенция „Фокус“
Министър Николай Денков: Новият подход е филтър на входа на училище, който иска праща децата на училище , който иска ги задържа вкъщи и учат онлайн

Новият подход е филтър на входа на училище, който иска праща децата на училище , който иска ги задържа вкъщи и учат онлайн. Това каза на пресконференция министърът на образованието проф. Николай Денков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което затваря обществените институции не са министерствата, а риска от заболяване и тежки последствия за децата.
„В момента има 4 области в страната, в които заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души. Въпросът защо така рязко беше въведена мярката е резонен. Поднасям извинения, че се случи сравнително рязко, но бяхме минали границите, които са наложени в плана и насоките ни. Трябваше да информираме по-добре обществеността. Проверяваме нагласите при родителите и учителите. Сблъскват се две различни мнения, които трябва да се преобърнат, за да проработи новият подход“, обясни министър Денков.
„Новият подход е филтър на входа на училище, безопасна среда, който иска си праща децата на училище , който иска ги държи вкъщи. За да е случи този подход имаме нужда от родителите, които ще разрешат тестване със щадящи тестове. Имаме нужда и от подкрепа от учителите, да разберат, че няма нужда от действия, които подриват възможността на образователната система да си свърши работата. Да осигурим безопасните условия, което включва съгласие за тестване 2 пъти седмично, ако човек не е преболедувал или не е ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат “, каза още той.
„Говорим за тестове, които ще дадат резултат в рамките на един учебен час. Организацията, която предвиждаме понеделник и четвъртък първия час да отиде за тези тестове. По отношение на учителите – акцентът не е това, че трябва да имат документ. Ако го нямат те ще бъдат тествани два пъти седмично с другите тестове, не с тези за децата“, поясни министър Денков.
По думите му целта е още от другата седмица тестовете да са налице в училищата, а ако подходът проработи се очаква до няколко дни да се върнат в клас и по-големите ученици.
Представителите на Националната мрежа за децата уточниха, че приветстват решението за тестване на входа на училищата. С този метод ще се избегне карантинирането на цели паралелки, като децата ще могат да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши и се наложи затваряне и ограничаване на други сектори.
От Националната мрежа обясниха, че ако родители не са съгласни с тестването могат да задържат децата си вкъщи и те да се обучават онлайн. Според тях е важно тестването да се въведе и при големите ученици, за да се избегнат дефицитите от онлайн обучението. Те апелираха за правилна и ясна информация към родителите.

Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: Ще закупим щадящи тестове за учениците от 1 до 4 клас

Ще ни трябват 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове за деца. Това каза на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предпоставките и възможностите, за да се върне присъственото обучение, се основават на изискването за безопасна среда, което сме приложили във всички други обекти, които имат потенциал за висок епидемичен риск. С министър Николай Денков по подписахме и внасяме в МС проект на постановление за осигуряване на 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове за деца“, допълни той.
„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата на училище. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове“, коментира министърът и допълни, че не е сигурно дали тестовете ще бъдат доставени дотогава.
По думите му желанието е да се осигурят тестове за децата от 1 до 4 клас поне за месец.

Агенция „Фокус“
В Министерство на здравеопазването ще се състои брифинг

В 10.00 часа в сградата на Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция с участието на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министъра на образованието проф. Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Пресконференцията ще се състои в конферентната зала на ет. 4 в сграда на министерството на пл. Св. Неделя № 5.

Принтирай    Оразмери текст   + -