Среща при президента за мерките

24 Октомври 2021 | 14:01 | 0
Среща при президента за мерките
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

След като от 21 октомври в страната бяха въведени по-строги мерки за ограничаване на пандемията от COVID-19, в президентската институция се проведе среща между държавния глава Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и министрите в служебния кабинет, за да се обсъдят възможностите за справяне с пандемията и скорошно връщане на децата в училище.
Президентът Румен Радев призова за по-активна комуникация при предлагането на мерките, за да има предвидимост за хората и бизнеса и да е ясно при достигане на определени параметри какви мерки ще се въвеждат и кога ще се разхлабват. По думите му мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, а ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт. Той посочи, че очаква приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от 1-ви до 4-ти клас, при гарантиране на здравето на децата и учителите. Според него ваксинирането трябва да бъде доброволно решение на хора, които осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото. Президентът заяви, че най-надеждната защита срещу този вирус е ваксинирането. „Апелирам към всички българи за съзнателност и отговорност, защото това единственият начин да се справим с това предизвикателство". Той призова за сериозен контрол, защото иначе мерките ще бъдат компрометирани.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев заяви, че са осигурени необходимите средства за родителите, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си. По думите му всички родители с едно дете до 14 години ще получат помощ от 650 лв. месечно, родители с две и повече деца – 975 лв. месечно за времето, в което децата не посещават училище. По думите му с наложените временни мерки не става въпрос за ограничаване на права, а за гарантирането на всеки да участва в обществения живот и гарантиране на правото на труд. „Това са временни мерки. При падане на заболяемостта, мерките ще бъдат върнати към нормалния начин на живот“, добави той.
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че подходът на правителството със сертификатите е безалтернативен, а локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той добави, че служебният кабинет ще направи всичко възможно да подобри организацията на ваксинационния процес. Министърът посочи, че до обяд в понеделник ще бъдат сключени всички договори с лабораториите за безплатните тестове. Кацаров уточни, че пределната цена за взимане на проба за антигенен тест ще бъде 10 лв., а самият тест ще бъде безплатен. По думите му ако родителите са съгласни и Министерство на финансите осигури средства, до 10 дни може да се въведат щадящи за децата тестове, благодарение на които децата от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се върнат на училище при филтър на входа на учебните заведения. По думите му здравната система е добре осигурена с лекарства за лечение на COVID, а засега плановата медицинска дейност и плановите операции не са спрени. Той посочи, че днес сме на етап масова ваксинация на населението,като уточни, че са предприети допълнителни мерки, за да се подобри организацията в болниците включително за разкриване на нови легла.
Министърът на образованието и науката Николай Денков коментира, че правилната стъпка за връщане на децата в училище е с филтър на входа на училището, максимално бързо осигуряване на безплатни щадящи тестове за децата и учители, които са готови да поемат тази безопасна среда. Според него в момента в страната има 12 000 карантинирани деца и младежи и 2 000 деца в детските градини.
Министърът на финансите Валери Белчев посочи, че щом има възможност да се вземат мерки, които да осигурят безопасна среда за децата, Министерство на финансите няма да пести и стотинка. По думите му всеки лев, който може да помогне за това децата да са здрави и да ходят на училище, ще бъде надеждно осигурен.
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че подобни мерки не могат да се осъществят качествено без намесата на МВР и от Министерството имат готовност да се включат в съвместни екипи за контрол. По думите му всички държавни органи с правомощия и контролни функции трябва да се включат активно в процес.
Директорът на НЗОК Петко Салчев посочи, че през следващия месец всичките специалисти на първа линия за този месец работа ще получат 1200 лв. нето. По думите му при пълен работен месец те ще получат тази сума. Той добави, че в петък Надзорният съвет на НЗОК е взел решение за преразпределение на останалите средства за болничната помощ, които са около 39 - 40 млн. на месец за лечебните заведение, които лекуват COVID. За останалите ще продължи да се доплаща за до 85%
.Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: Здравната система е добре осигурена с лекарства за лечение на COVID

Здравната система е добре осигурена с лекарства за лечение на COVID. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той заяви, че по отношение на лекарствата в месеците юли, август и началото на септември служебното правителство е осигурило количества от най-използваните лекарства за лечение на COVID. „Здравната система е добре осигурена с лекарства и няма проблем със снабдяването", допълни той.
„Засега плановата медицинска дейност и плановите операции не са спрени. При вземане на такова решение, се отделят дейности, които не могат да бъдат спрени като дейностите за онкоболни. По-добре е да се подхожда индивидуално и всяка болница да спира, ако няма възможност да се справя, но да не бъдат спирани за всички“, посочи Кацаров.
„Планът за ваксинация беше прекратен още в края на месец януари. В него възрастните хора бяха в последната група. Първото действие на новото правителство беше да се даде предимство на възрастните хора, като задължихме личните лекари да ваксинират от понеделник до четвъртък преимуществено само възрастни хора. Осигурихме доставка на ваксини до всички общопрактикуващи лекари. Днес сме на етап масова ваксинация на населението“, заяви Кацаров.
По думите му лекарите имат предимство при ваксинацията.
Президентът Румен Радев призова за по-активна комуникация при предлагането на мерките, за да има предвидимост за хората и бизнеса и да е ясно при достигане на определени параметри какви мерки ще се въвеждат и кога ще се разхлабват. „Апелирам към всички българи за съзнателност и отговорност, защото това единственият начин да се справим с това предизвикателство", допълни Радев.


Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Гълъб Донев: Осигурени са необходимите средства за родителите, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си

Осигурени са необходимите средства за родителите, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ситуацията е доста сложна. Предприехме действия да подобрим организацията по отношение на достъпа на учениците до училищните занимания. Още днес с МОН и МЗ ще създадем организация така, че данните да бъдат анализирани и да предприемем мерки, които да върнат поетапно учениците в клас, за да се гарантира непръсваемост на присъствената форма на обучение в училище при спазване на всички мерки“, заяви Донев.
„Осигурени са необходимите средства за родителите, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, които са на възраст до 14 години и се обучават дистанционно, така че всички родители с едно дете ще получат помощ от 650 лв. месечно, родители с две и повече деца – 975 лв. месечно за времето, в което децата не посещават училище. Контролът е много важен“, допълни той.
По думите му с наложените временни мерки не става въпрос за ограничаване на права, а за гарантирането на всеки да участва в обществения живот и гарантиране на правото на труд. „Това са временни мерки. При падане на заболяемостта, мерките ще бъдат върнати към нормалния начин на живот. Призовавам хората, които желаят, да се ваксинират. Всички, които имат някакви колебания, имат възможността да се тестват, а тестовете ще бъдат разпределени по лабораториите. От днес започваме и допълнителна организация за въвеждане на всички мерки, които днес коментирахме. Продължаваме с надеждата, че тези мерки и отговорността на всеки гражданин ще допринесат за това по-бързо да преодолеем тази вълна“, заяви Донев.


Агенция „Фокус“
Проф. Петко Салчев: Следващият месец всичките специалисти на първа линия за този месец работа ще получат 1200 лв. нето

Следващият месец всичките специалисти на първа линия за този месец работа ще получат 1200 лв. нето. Това заяви директорът на НЗОК Петко Салчев на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента е постигнато следващият месец всичките специалисти на първа линия за този месец работа ще получат 1200 лв. нето. Ние ще покрием и разликата им със социалните осигуровки. При пълен работен месец те ще получат тази сума", посочи Салчев.
„В петък Надзорният съвет на НЗОК взе решение за преразпределение на останалите средства за болничната помощ, които са около 39 - 40 млн. на месец за лечебните заведение, които лекуват COVID. За останалите ще продължи да се доплаща за до 85%. Директорите на лечебните заведения казаха, че това е реалният подход в момента. Следващата седмица предстоят преговори между НЗОК и експертите на БЛС за преразпределение на средствата за извънболничната и специализираната извънболнична помощ. Имаме предвидени средства и за PCR тестовете и можем да покрием необходимостта на здравната мрежа“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: Нито една от ваксините, които се предлагат в страната, няма противопоказания

Нито една от ваксините, които се предлагат в страната, няма противопоказания. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му могат да бъдат създадени условия за хората, за които не е възможна ваксинация, така че те да могат да живеят пълноценно, но нито една от ваксините в страната нямат противопоказания. „Ще възложа на експертните съвети отново да направят преглед и ако посочат заболяване, което е противопоказано или има риск за ваксинация, те да бъдат отделени и на тези хора да бъде позволено да участват активно в обществени живот без сертификат.
„Критично важно е нашите болници да бъдат снабдени с всичко необходимо в това тежко изпитание и силно се надявам въпросът медицински специалисти в тази обстановка да броят часове, за да си гарантират заплащането им, да се реши“, посочи президентът Румен Радев.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Призовавам за сериозен контрол, защото иначе мерките ще бъдат компрометирани

Призовавам за сериозен контрол, защото иначе мерките ще бъдат компрометирани. Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Призовавам за сериозен контрол, защото иначе мерките ще бъдат компрометирани. Важен въпрос е ефективният контрол. От утре вече хората знаят, че контролът ще бъде на друго ниво“, заяви Радев. Той попита министрите как ще се организира този контрол.
Министър Кацаров заяви, че е разпоредено на контролните органи до понеделник проверките да завършват с предписания, а не с наказания. „Срокът смятам, че е достатъчен. Изискването за безопасна среда на база на тестване, преболедуване или ваксинация е въведено с моя заповед още на 2 септември. Това не е нещо, което се е появило във вторник. Приемам, че времето е кратко и затова приехме до понеделник да няма санкции, но от понеделник контролът трябва да бъде засилен. Имаме съвместна заповед с министрите на вътрешните работи и министърът на земеделието, граните и горите, защото контролни органи са МВР и БАБХ заедно с РЗИ и общините с техните инспекторати и общинската полиция. Апелирам те да се включат активно в контрола. Контролът ще бъде насочен към хората, които са недобросъвестни и злонамерени“, посочи Кацаров.
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че подобни мерки не могат да се осъществят качествено без намесата на МВР и от Министерството имат готовност да се включат в съвместни екипи за контрол. По думите му всички държавни органи с правомощия и контролни функции трябва да се включат активно в процес.


Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: Нашият подход със сертификатите е безалтернативен, а локдаунът не води до трайно решаване на проблема

Нашият подход със сертификатите е безалтернативен, а локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Локдаунът и подходът на правителството водят до прекъсване на епидемичната верига и предаването на вируса от един човек на друг. В единия случай това може да стане, ако и двете лица са се тествали и имат имунитет, или ако се изолират и не се срещат. Огромната разлика между двата подхода е, че локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне епидемичната верига, ще намали броя на заразените лица, но след няколко месеца ще сме отново в ситуация на нов локдаун. Той отлага решаването на проблема. Подходът, който ние се възприели, освен че е щадящ икономиката и живота на хората, има и предимството, че може да даде трайно решение. Той може да прекъсне епидемичната верига, ако мерките се спазват от нашите сънародници, но ще даде и трайното решение. Колкото повече се ваксинираме, толкова повече намалява вероятността да се стигне до нов ръст в заболелите“, посочи Кацаров. „Този подход в момента е безалтернативен. Има критики, че само 20 или 25% от населението са ваксинирани и затова не била подходяща мярката. Напротив – подходяща е. Коя мярка е по-подходяща? Локдаун и след няколко месеца пак локдаун? Това е единственият начин, по който може да излезем от ситуацията, ако нашето общество се мобилизира като цяло. Призовавам за такава мобилизация. Ще направим всичко възможно да подобрим организацията на ваксинационния процес, за да се върнем към нормалния си начин на живот“, заяви той. По думите му въпросът за антителата се обсъжда непрекъснато. Той уточни, че са правени и две национални проучвания за броя на хората, които са преболедували, но не са регистрирани като преболедували. „Това е около една пета – една шеста от регистрираните в системата. Вероятно голяма част са прекарали безсимптомно. Световен проблем е трябва ли да бъдат признати, защото признаването им погрешка може да доведе до проблеми в прекъсването на вълната. Този въпрос за това дали антителата могат да се приемат като условие за това да живееш и работиш в безопасна среда се обсъжда и в ЕК. Надявам се в кратки срокове да имаме дефинитивно решение на въпроса. В тази ситуация на много висок брой заразени хора и близо до изчерпване на капацитета на болниците трябва да сме много предпазливи и консервативни при прилагането на такива методи“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: До обяд в понеделник ще бъдат сключени всички договори с лабораториите за безплатните тестове

До обяд в понеделник ще бъдат сключени всички договори с лабораториите за безплатните тестове. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „100 млн. лв. са допълнителните средства, които ще получат болниците до края на годината, извън това, което е до този момент. Това са допълнителни средства. Такива ще получат и лекарите от първичната и специализираната извънболнична помощ“, посочи Кацаров. „Закъсняхме с тестовете и приемам тази критика. От петък се сключват договори с лабораториите. До понеделник на обяд ще бъдат сключени всички договори. Пределната цена на пробовземане за тестовете, които лабораториите ще получат от нас и са безплатни, е 10 лв. Тя не може да бъде повече, може да бъде по-ниска. Имам уверенията, че до обяд в понеделник този проблем ще бъде решен и няма да има неприятности занапред“, допълни министърът.


Агенция „Фокус“
Министър Валери Белчев: Щом има възможност да се вземат мерки, които да осигурят безопасна среда за децата, Министерство на финансите няма да пести и стотинка

Щом има възможност да се вземат мерки, които да осигурят безопасна среда за децата, Министерство на финансите няма да пести и стотинка. Това каза министърът на финансите Валери Белчев на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-важните неща в живота не се купуват с пари,. Едно от тези неща е здравето на хората, още повече на децата. Децата освен на здраве, имат право и да ходят на училище. Те не могат да бъдат заложник на тази пандемия. Щом има възможност да се вземат мерки, които да осигурят безопасна среда, Министерство на финансите няма да пести и стотинка“, посочи министърът. „Всеки лев, който може да помогне за това децата да са здрави и да ходят на училище, ще бъде надеждно осигурен. Колегите ще получат пълната подкрепа“, заяви Белчев.
Президентът Румен Радев посочи, че очаква този процес да бъде задействан максимално бързо и да се направи така, че децата да се върнат в клас, поне от 1-ви до 4-ти клас при гарантирана безопасна среда.


Агенция „Фокус“
Министър Николай Денков: Правилната стъпка е филтър на входа на училището, максимално бързо осигуряване на безплатни щадящи тестове за децата и учители, които са готови да поемат тази безопасна среда

Правилната стъпка е филтър на входа на училището, максимално бързо осигуряване на безплатни щадящи тестове за децата и учители, които са готови да поемат тази безопасна среда. Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление не съм видял досега консенсус сред родителите по въпроса за тестване на децата. Надявам се разумът да надделее и огромното болшинство от родителите ще приеме тази форма за влизане на децата в клас. Тя се използва много широко в Европа, безопасна е за децата и няма рискове“, заяви Денков. „Очаквам и учителите да подкрепят нуждата да се осигури тази безопасна среда. Очаквам, че това може да се реализира, Обсъждаме много активно с министър Кацаров какви са възможностите и според мен това е правилната стъпка – филтър на входа на училището, максимално бързо осигуряване на безплатни щадящи тестове за децата и учители, които са готови да поемат тази безопасна среда“, посочи той.


Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: Ако родителите са съгласни и Министерство на финансите осигури средства, до 10 дни можем да въведем щадящи за децата тестове

Ако родителите са съгласни и Министерство на финансите осигури средства, до 10 дни можем да въведем щадящи за децата тестове. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Президентът Румен Радев попита министрите Денков и Кацаров как ще осигурят възможността децата да могат да ходят на училище при високото ниво на заболеваемост в страната.
Министър Кацаров отговори, че трябва да се подходи на етапи и децата от 1-ви до 4-ти клас да са първи. „Бихме могли да осигурим тестове. Аз докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, основани на отделяне на слюнка, без да се наврежда. Ако родителите са съгласни, това е начин да се осигури безопасна среда“, посочи министърът. „Ако се установи, че дете е с положителен тест, няма да се стига до карантиниране на паралелка. Учителите, които влизат в час, трябва да се гарантира, че не са носители на вируса. Ако се осигурят средства от Министерство на финансите, за 7 до 10 дни е реалистично това да влезе в сила и да можем да върнем децата от 1-ви до 4-ти клас в училище“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Министър Николай Денков: В момента имаме 12 000 карантинирани деца и младежи и 2 000 деца в детските градини

В момента имаме 12 000 карантинирани деца и младежи и 2 000 деца в детските градини. Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги сме казвали при подготовката на учебната година и след нейното начало, че при нас задачата е да имаме максимално присъствено обучение при осигуряване на здравето и живота на децата и учителите. То изисква не само наличие на деца и родители, които искат да бъдат в клас, но изисква и здрави учители, готови да бъдат на място. От 15 септември до към 10 октомври броят на карантинирани учители се е увеличил три пъти, а на карантинираните деца – с 5 пъти. В момента имаме 12 000 карантинирани деца и младежи и 2 000 деца в детските градини. Средата, в която започна учебната година, се промени значително“, посочи Денков. „Около 15 септември само 6% от заболелите бяха във възрастовата група от 0 до 19 години. През последните 15 дни този процент вече се движи между 10 и 12% от заболелите в страната. В училищата заради високата концентрация на деца, имаме възможност да заразяваме децата едни с други и това създава риск за живота и здравето им. През работните дни около 15 септември около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни, а през последната седмица говорим за 400 – 500 регистрирани заразени за ден. Мерките, които предприехме, бяха сравнително меки. Те доведоха в началния етап през първия месец до плавно нарастване и бяха адекватни в онзи момент. Промени са заболяемостта и в много области в страната тя надхвърля 750 на 100 000, а я няколко тя надхвърли и 1000. В този баланс между здраве и присъствено обучение няма как да пренебрегваме здравето. Затова МОН правилно поиска да има радикална промяна в начина, по който се влиза в училище и се провеждат занятията. Трябва да поемем критиката, която е основателна, че това стана в много кратък период и хората не можаха да се подготвят. Носим вина за това, но решението е правилно от гледна точка на здравето и живота на децата, за които носим отговорност“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Министър Стойчо Кацаров: Предприети са допълнителни организационни мерки, за да се подобри организацията в болниците включително за разкриване на нови легла

Предприети са допълнителни организационни мерки, за да се подобри организацията в болниците включително за разкриване на нови легла. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведохме среща с министър Гълъб Донев и директорите на столичните болници. Бяха обсъдени всички проблеми, пред които са изправени болниците. Предприети са допълнителни организационни мерки, за да не пътуват хората от една до друга болница и да се подобри организацията включително за разкриване на нови легла. Работи се по процедура да се прехвърля персонал към други болници“, посочи министърът. „Въпросът за учениците трябва да се обсъди много сериозно с нашите експерти. Още днес и утре ще го обсъдя с експертите в епидемиологията. Ключовата дума е безопасна среда. Ако ние можем да осигурим безопасна среда на основата на тестване, ние можем да допуснем учениците да се върнат на училище. Това е въпрос както на организация, така и на разбиране от родителите и учителите. Приемам критиката, че се забавихме с въвеждането на тестовете“, допълни Кацаров.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт

Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт. Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поставя някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство да даде възможно най-бързо отговор и адекватно решение. На първо място децата и техните родители, които прекараха година и повече затворени, са най-ощетени от тези мерки. Затова очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от 1-ви до 4-ти клас, при гарантиране на здравето на децата и учителите“, посочи президентът. „На второ място, получавам информация, че на много места, вместо обещаните безплатни тестове, хората заплащат от 15 до 40 лв. за тест. Така един работник да плаща до 80 ле. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове“, заяви той. „Въпросът за издаване на сертификат срещу антитела на хора , които не са регистрирани в системата, касае хиляди българи. Апелирам правителството възможно най-бързо да проучи има ли такъв опит в другите държави и ако има, възможно ли е той да се приложи у нас. Очаквам ясен отговор и указания към, личните лекари и болниците за ваксиниране или друго решения за хора със специфични заболявания, които чуват противоречиви съвети“, каза още Радев. „Не на последно място остава открит въпросът за пълноценният контрол за спазването на мерките. Ако такъв не бъде приложен, мерките няма да имат ефект. Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт. То трябва да бъде доброволно решение на хора, които осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото. Най-надеждната защита срещу този вирус е ваксинирането. Не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета. Благодаря на десетките хиляди наши сънародници, които в изминалите дни проявиха мъдрост и отговорност. Благодаря и на лекарите и медицинските сестри, които продължават да изпълняват всеотдайно своя дълг в тази напрегната обстановка“, заяви той. Той посочи, че иска да чуе по какви съображение децата са спрени от училище по какъв начин министърът на образованието вижда връщането им в клас.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат

Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Наистина ситуацията е напрегната въпреки прилаганите пропорционални мерки. Пред последните дни броят на заболелите и починали българи е тревожно висок и болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държани от Източна Европа където нивото на ваксинацията е ниско. Разбирам, че алтернативите през служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за пеболедуване, ваксинация или тест. защото затварянето е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката и пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не може да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва 20% от населението е ваксинирано“, посочи Радев. „Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната ваксина срещу вируса. .Ясно беше, че определи партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки, без да имат смелостта да предложат алтернатива и дългосрочно решение, защото броят гласове. Но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение особено преди изборите. За мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Въпреки високата цена подкрепих вашите решения, защото то оставя обществото и икономическият живот отворени, дава свобода на избор и ни вади от пагубния цикъл обществото ни да диша от локдаун до локдаун. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да приемат тези мерки и това предизвика стрес и възмущение“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще проведат среща със служебни министри във връзка с разпространението на COVID-19

Президентът Румен Радев ще проведе на "Дондуков" 2 среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата ще започне в 12.00 часа и в нея ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

Принтирай    Оразмери текст   + -