Остра газова криза в Молдова

23 Октомври 2021 | 15:43 | 0
Остра газова криза в Молдова
Снимка: АФП

В Молдова газът не достига. Буквално. Налягането в газопреносната система на страната е по-ниско от необходимото, а разходът на газ надвишава постъпващите количества. От друга страна проевропейските власти не успяват да сключат нов контракт с "Газпром", който иска непосилна за бедната бивша съветска република цена. Парламентът обяви извънредно положение. Дори Вечният огън на Мемориала "Вечност", посветен на загиналите във Втората световна война бе загасен за кратко, но след бурни протести бе запален отново.

Дали ситуацията ще намери своето разрешение засега не е ясно. Бившият президент Игор Додон и лидер на опозицията обвинява настоящите власти за ситуацията, а те поскаха помощ от Украйна и страните от ЕС, защото на 1 ноември газоподаването към страната от "Газпром" може да бъде спряно напълно.


ТАСС: В „Газпром“ заявиха, че Молдова сама е създала кризата в доставките на газ
Сложната ситуация с доставките на газ за Молдова е възникнала по вина на властите на републиката, дългът за доставен газ възлиза на 433 милиона долара, каза официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов, цитиран от TACC.

"В момента се разви много сложна ситуация с доставките на руски газ за Молдова. Вината за това е изцяло на молдовските власти. Говорим за кризата заради неплащанията от страна на Молдова за руския газ", каза той.

Той обясни, че републиката е натрупала дълг за вече доставен газ.

"Понастоящем размерът на дълга е 433 млн. долара, а като се вземе предвид забавянето на плащанията, общият размер на дълга е 709 млн. долара. По някаква причина представителите на Молдова не искат да признаят натрупаната сума. Представителите на Молдова също не харесват цената на газа, въпреки че ценообразуването тук е ясно и прозрачно“, добави той.

В същото време Куприянов каза, че „Газпром“ е готов да удължи договора за доставка на газ за Молдова при пълно погасяване на дълга.

„Въпреки натрупаните дългове молдовската страна иска удължаване на договора за доставка на газ за октомври и ноември тази година. „Газпром“ също се отзова, подписа договор за октомври и е готов да удължи договора за ноември, ако молдовската страна заплаща изцяло доставките за септември и октомври тази година“, каза той.

В същото време Куприянов отбеляза, че „ако плащането за доставките на газ не бъде изплатено напълно и съответно не бъде подписан нов договор от 1 декември тази година, тогава „Газпром“ ще спре доставките на газ за Молдова“.

Куприянов подчерта, че няма политика в ситуацията с доставките на газ за Молдова, но „Газпром“ не може да работи на загуба.

"Тук няма политика. „Газпром“ е акционерно дружество и не може да работи на загуба, не може да си позволи да загуби данъци в бюджета на Руската федерация. Има граници на търпението. Самата Молдова провокира криза", каза той.

Куприянов добави, че „Газпром" не разбира появилата се информация за съществуващото намерение на молдовските власти да ликвидират предприятието "Молдовагаз", към което „висят“ дълговете на Молдова към „Газпром“ за доставяния газ. „Трябва да платите за получената стока навреме“, подчерта той.

ТАСС: В Молдова все още се надяват на отстъпки от „Газпром“
Молдова настоява за нов кръг от преговори за доставка на руски газ, при който планира да получи допълнителна отстъпка. Съответното съобщение беше публикувано в събота от вицепремиера, министър на инфраструктурата и регионалното развитие Андрей Спину след посещението му в Москва, предава TACC.

"Искаме нов кръг от преговори с „Газпром“. В същото време ще търсим алтернативни доставчици, които да снабдят страната с газ и да диверсифицираме източниците на доставки", каза той.

„Предложението, което сега е направено от „Газпром“, не е изгодно за нашите граждани. Цената, която включва финансови и нефинансови условия, както и изплащането на историческия дълг за ограничено време, е по-висока от предложенията за международния пазар на газ. Република Молдова не може да се съгласи да плаща за газ повече от другите държави в региона", обясни вицепремиерът позицията на молдовската страна.

Според него в Москва молдовската делегация е имала срещи със заместник -ръководителя на президентската администрация на Руската федерация Дмитрий Козак, генералния директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова и енергийния министър Николай Шулгинов. Според източник на ТАСС в петък руската страна е предложила "справедлива пазарна цена" с допълнителна отстъпка от 25%, но молдовската делегация настоя за намаляване на цената два пъти спрямо пазарната. При такива обстоятелства сключването на нов дългосрочен договор за газ преди 1 ноември е „силно съмнително“, съществува висок риск от пълно прекратяване на доставките на руски газ за Молдова след тази дата, каза източникът.

На 30 септември „Молдовагаз“ и „Газпром“ удължиха договора за доставка на гориво до края на октомври, тоест за времето на консултациите. Този месец републиката ще внася газ на пазарна цена - около 790 долара за 1000 куб.м. В същото време миналата година Молдова е плащала средно 148,87 долара за същия обем, а предстоящото покачване на цената предизвика безпокойство сред обществеността в страната.

В преговорите с „Газпром“ молдовските власти искат да намалят цената, като очакват да плащат средно 200-300 долара за 1000 кубически метра. В замяна Кишинев предлага да се обсъди изплащането на исторически дългове, както и да се отложи прилагането на разпоредбите на Третия енергиен пакет на ЕС, който засяга инвестициите на „Газпром“ в републиката. Молдовският парламент по предложение на правителството въведе извънредно положение от 22 октомври до 20 ноември заради недостиг на газ в страната.

„Взгляд“: В Молдова загасиха вечния огън заради недостиг на газ, но след остри протести го запалиха отново
В Кишинев вечният огън на мемориалния комплекс "Вечност" е угасен след въвеждането на извънредно положение заради острия недостиг на газ от парламента на страната, съобщи молдовското министерство на отбраната, цитирано от руския вестник “Взгляд“.
„Във връзка с кризата в енергийния сектор, регистрирана в Молдова, с решение на Министерството на отбраната временно беше прекратено подаването на природен газ на Вечния огън в мемориалния комплекс „Вечност” до възстановяване на газоподаването, цитира думите на молдовското отбранително ведомство Sputnik Moldova.

Факелът с Вечния огън е пренесен временно в Музея на бойната слава на мотострелковата бригада „Щефан чел Маре“.

От министерството отбелязаха, че налягането в тръбите на газовата уредба е намаляло и се наблюдават "сложни метеорологични условия, като силен вятър", който гаси огъня.

Но след остри протести властите в Молдова възстановиха газоподаването към Вечния огън в Кишинев няколко часа след спирането му поради ниско налягане в газопреносната мрежа, което беше съобщено от премиера на страната Наталия Гаврилица пред телевизия Moldova 1.

„Това беше техническа грешка. Тя вече е отстранена. Вечният огън гори “, цитира ТАСС думите на премиера на републиката.

Reuters: Молдова заяви, че все още е далеч от договореност с Русия за газа
Молдова и Русия остават разделени по отношение на цената и други детайли на бъдеща газова сделка, каза в петък премиерът на малката бивша съветска република Наталия Гаврилица, след като изтичането на предишния газов договор накара Кишинев да обяви извънредно положение заради недостига на синьо гориво, предава Reuters.

Двама молдовски вицепремиери пътуваха до Москва тази седмица, след като предишният договор с руската "Газпром" изтече и Кишинев не приема новата ценова оферта.

Извънредната енергийна ситуация е тест за прозападната администрация на президента Мая Санду, която помоли Европейския съюз и съседна Украйна за помощ, за да преодолее кризата с доставките, тъй като преговорите с Москва се провалиха.

"Поради факта, че все още сме в процес на преговори, решихме да не разкриваме твърде много подробности, за да не повлияем на процеса на преговори", каза Гаврилица по националната телевизия.

Договорът на Молдова с „Газпром“ изтече в края на септември. Правителството поиска удължаване, но отхвърли новата ценова оферта от 790 долара за 1000 кубически метра газ.

Източник, запознат с разговорите, каза пред Reuters, че Русия е поискала от Молдова да изплати неизплатения й дълг за доставки на газ в размер на около 700 милиона долара и че Молдова е поискала „Газпром“ да намали наполовина новата цена на газа.

Втори източник каза, че „Газпром“ е предложил намаление на цените с 25%.

„Има рискове от пълно спиране на доставките на руски газ за Молдова след (1 ноември)“, каза първият източник пред Reuters.

По-рано Гаврилица заяви, че налягането в газотранспортната система е достигнало критично ниско ниво и че „Молдова газ“, 51% собственост на „Газпром“, не е доставила необходимия обем газ.

Санду, която подкрепя по-тесните връзки с Европейския съюз, победи своя проруски предшественик Игор Додон на президентски избори миналата година.

Опозицията обвинява Санду за газовата криза, заявявайки, че е трябвало тя лично да отиде в Москва, за да договори нова сделка. Санду каза, че сделката трябва да се договаря от компании, а не от президента.

РИА Новости: Молдова поиска от Украйна газ
Молдова, която изпитва остра енергийна криза, поиска от Украйна да й предостави 15 милиона кубически метра газ, заяви във “Фейсбук” Андрей Герус, ръководител на Комисията по енергетика и жилищно -комунални услуги на Върховната Рада на Украйна, цитиран от РИА Новости.

Той потвърди, че това е било обсъждано в петък на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

"Сега Молдова е в трудни преговори с "Газпром" за удължаване на договора, възможностите са им ограничени, страната има физически недостиг на газ, включително за критични инфраструктурни съоръжения", обясни Герус.

Фактът, че министър -председателят на Украйна е получил такова писмо от молдовския си колега Наталия Гаврилица, е казано в навечерието на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов. Според него Киев е готов да помогне на Кишинев и да прехвърли газ не за пари, а при условия за връщане.

В петък молдовският парламент въведе извънредно положение в страната заради ситуацията с газа. Още в началото на октомври компанията “Молдовагаз” обяви, че потреблението в републиката надвишава доставките от Русия, и призова да се пести гориво. Ситуацията се усложнява от факта, че Молдова все още не е сключила дългосрочен договор с Газпром. На 1 октомври руският концерн удължи с месец договора, подписан още през 2008 г. Според него цените на газа се формират в зависимост от световните цени на петрола, тоест за Молдова те са нараснали до 790 долара за хиляда кубически метра.

Тази седмица се проведе още един кръг от преговори за договор. Според източник на РИА Новости “Газпром” е предложил на Молдова справедлива пазарна цена с допълнителна отстъпка от 25 процента в замяна на дълг от около 700 милиона долара. Делегацията на Молдова обаче не се е съгласила с тези условия и настоя цената да бъде намалена наполовина от пазарната, като се позовава на липсата на необходимите средства. Освен това Кишинев не признава историческия си дълг към Русия, тъй като смята, че не трябва да плаща за доставките на газ на жителите на Приднестровието, което не контролира.

РИА Новости: Възможно е пълно прекратяване на доставките на руски газ за Молдова
Двудневните руско-молдовски газови преговори с бившия руски вицепремиер и заместник-ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак приключиха безрезултатно, сключването на нов дългосрочен договор между Газпром и Молдова преди 1 ноември е силно съмнително, съществуват рискове от пълно спиране на доставките, каза пред репортери източник, близък до преговорите, цитиран от РИА Новости .

„Двудневните руско-молдовски газови преговори със заместник-ръководителя на президентската администрация на Руската федерация Д. Н. Козак завършиха безрезултатно... Сключването на нов дългосрочен договор за доставка на газ преди 1 ноември е силно съмнително и има високи рискове от пълно прекратяване на доставките на руски газ за Молдова след тази дата“, каза източникът.

Принтирай    Оразмери текст   + -