Избори 2021: Зеленият сертификат стана предизборна тема

20 Октомври 2021 | 13:22 | 0
Избори 2021: Зеленият сертификат стана предизборна тема
Снимка: Anadolu Agency

От 21 октомври се въвежда „зелен сертификат“ за дейности на закрито. Такъв сертификат ще трябва да се предоставя при посещение в заведение, нощно заведение, спортни мероприятия, молове и други, като той няма да бъде изискван за хранителни магазини, аптеки и банки. В столицата се проведе протест срещу новите противоепидемични мерки.
Политичсеките сили също подхванаха темата и тя на практика стана част от предизборната им кампания.
Остро на мерките реагираха от БСП, АБВ и ВМРО, както и други партии от политическото пространство. Заваляха искания за оставката на министър Стойчо Кацаров.
Той от своя страна обяви, че мерките засягат само дейностите с увеселителен характер и че партиите се намират в предизборна кампания и е разбираемо, че използват темата, за да спечелят някой глас. По думите му обаче те не дават алтернатива на мерките.

Агенция "Фокус"
Министър Стойчо Кацаров: Недоволството от мерките е от политическите партии и това е разбираемо, защото са в предизборна кампания, но хората, които ни критикуват не предлагат никаква алтернатива

Недоволството от мерките е от политическите партии и това е разбираемо, защото са в предизборна кампания, но хората, които ни критикуват не предлагат никаква алтернатива. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Както сте забелязали всички, недоволството от мерките е предимно от политическите партии. Разбираемо е. Те всички са в предизборна кампания, каквото и да предприема като министър, аз ще бъда атакуван от партиите впредизборната кампания с цел да взема допълнителни гласове. Що се отнася до решението какви мерки да се приложат в страната, вие сте свидетели, че докладът на главния държавен здравен инспектор беше публикуван в края на миналата седмица. Той беше широко обществено обсъждан. Аз изпратих писма до вероятно до повечето браншови и съсловни организации, които потенциално могат да бъдат засегнати от тези мерки. Поисках становищат ана всчики РЗИ, проведох заседание на разширения съвет по епидемиология, проведох среща с регистрираните в страната болнични асоциации. Това са етапите на съгласуване на тези мерки, като разбира се, не искам да пропусна съгласуването с МОН. Даже министър Денков присъства и взе участие в разширения съвет по епидемиология", коментира още министърът на здравеопазването.
"Това е начинът, по който е взето това решение, то лежи изцяло на експертни становища. Няма никаква политика във вземането на това решение. Президентът не може да има санкция по тези въпроси. Това е решение, което законът ме е упълномощил да взема аз. Аз го вземам сцялата отговорност на позицията, която заемам и с цялата отговорност на ситуацията. Тези хора, които днес критикуват ограничителните мерки, не предлагат никаква алтернатива. Те може би си представят житейската ситуация по този начин. Няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките и няма да лежим в болниците. Няма такава житейска ситуация. Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ние ще имаме висок брой заразени, ние ще имаме висок брой починали и ще сме изправени пред риска да не може да осигурим легла за лечение на всички хора. Ако някой от политическите партии си представя, че е възможно да се случи това нещо, то тя си представя една магия. На нея няма да й трябва здравен министър като мен, на нея ще й трябва здравен министър магьосник", заяви още Стойчо Кацаров.
По думите му за съжаление това не може да стане. "Реалностите са тези. Едната възможност е това, което ние приложихме. Алтернативната възможност е почти пълното затваряне и спиране на редица други дейности и третата възможност е да не се предприема нищо и нещата да останат по начина, по който са сега. Във всички случаи, ако не се предприеме нищо, това единствено ще доведе до пълен блокаж на здравната система. Ние сме принудени да вземем тези мерки. Ще бъде акт на огромна безотговорност - политическа, гражданска и всякаква, да не бъдат предприети такива мерки, за да бъдат предпазени хората", допълни още министърът.

Агенция "Фокус"
Министър Стойчо Кацаров: Новите мерки не засягат правото на труд, а дейностите с увеселителен характер - нощните заведения могат да работят, но със зелен сертификат

Новите мерки не засягат правото на труд, а дейностите с увеселителен характер - нощните заведения могат да работят, но със зелен сертификат. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради, мероприятия, не са засегнати от мерките. Мерките касаят само изрично посочени в заповедта дейности и мероприятия. По отношение на някои от тях, те са дори облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега. Досега режимът например за спортни състезания на открито в София беше без публика. Новите мерки позволяват да се провеждат спортни мероприятия с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения. Досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения. Сега се създава възможност да работят със зелен сертификат.
"Последно по отношение на правата и правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното. Мерките са противоепидемични. Те не засягат правото на труд. Не забраняват на хората да работят. Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса. Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани и за хора, които са си направили антигенен или PCR тест през последните 48 или 72 часа. Като цяло насоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер, дейности, които не са задължителни за хората, които са извън обичайното ни ежедневие. Да подчертая и това, че по отношение на магазините, те засягат само тези с над 300 квадратни метра. Във всички останали магазини не се изисква зелен сертификат", каза министър Стойчо Кацаров.
По думите му в банкови институции и аптеки не са засегнати от тези мерки. "Там не се изисква зелен сертификат", допълни още министърът на здравеопазването.

Агенция "Фокус"
Д-р Десислава Кателиева: Нашето място е в линейката, а не на протест за пари в пика на пандемията

Националната асоциация на работещите в спешната помощ се разграничава от днешния протест. Това заяви председателят на асоциацията д-р Десислава Кателиева в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ във връзка с обявения за 12.00 ч. пред Министерството на здравеопазването протест на лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ в страната и COVID отделенията в болниците.
Д-р Кателиева е категорична, че този протест е политически.
„Само недобросъвестен политик може да ни тласне към такова безумие в пик на пандемия, да излезем по улиците и да протестираме и то забележете за какво – за пари“, отбеляза медикът.
Тя посочи, че на места наистина има несправедливо разпределение на средства, но това не може да се реши на национално ниво, защото зависи от определен директор на лечебно заведение. Има написана методика и начин да се сигнализират определените институции по места и всеки да си потърси правата, обясни тя.
„Недопустимо е при този ръст на заболели медици да провеждат масови протести. Нашата основна задача като медици е да ограничим разпространението на заразата и да спасим колкото се може повече човешки животи“, заяви д-р Кателиева.
„Да, имаме проблеми и те са свързани с това, че започват да се разболяват колеги, че не достигат болнични легла, налага се с часове да се обикалят болници. Да, това са проблеми, но те не се решават с конфронтация и протести пред изпълнителната власт. Тези проблеми се решават като всеки си свърши работата, когато всеки е на мястото си, а нашето място е в линейката и до леглото на пациентите ни в този момент“, категорична е д-р Десислава Кателиева.
Евелина БРАНИМИРОВА

Агенция "Фокус"
Изпълнителното бюро на БСП: Решението за "зелен сертификат" е неработещо - Кацаров не се справя, да подаде оставка

Решението за "зелен сертификат" е неработещо - Кацаров не се справя, да подаде оставка. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.
"Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на "зелен сертификат" по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.
Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?
Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка", се посочва още в позицията.Агенция "Фокус"
ВМРО: Служебният кабинет се провали и с управлението на коронакризата, мерките са социален геноцид - оставка на Кацаров
Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ е! Ние от ВМРО – Българско национално движение, при ясното съзнание, че не подкрепяме истеричното антиваксърство, горенето на маски и всякакви подобни други истерии и антихуманен популизъм, свързани с коронавируса, категорично се обявяваме против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство. Това се посочва в позиция на ВМРО - БНД.

С въвеждането на зеления сертификат на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на Република България.
И го прави нагло и без никакъв опит дори да проведе адекватна ваксинационна кампания в държавата. СЕдем месеца безсилие и почти нулева ваксинация и като резултат – рекорден брой заболели и починали. И типично по болшевишки – ограничения за около 80 процента от българите.
А граждани вече се готвят да протестират срещу държавата и срещу заведения, които им искат сертификат. Заведенията се канят да протестират срещу държавата. Лекари протестират срещу новите мерки, защото смятат, че няма да се спазват. Неваксинирани се питат защо са дискриминирани за сметка на ваксинираните. А преболедувалите все така не са напълно обхванати в облекченията. Всички се питаме защо администрацията, например, остава извън мерките.
Честито! Настроихте всеки срещу всеки!
Ами това си е чист провал, госпожи и господа служебни министри. Имате 20 процента ваксинирани. Хората не Ви вярват. Държавата ври и кипи от антиваксърски течения, които твърдят, че неведоми сили искат да ни чипират, а Вие въвеждате зелен сертификат реално за цялата гама от социални дейности на българина без дори да сте си направили труда, между „изчегъртванията“ в държавата, да направите поне някаква работеща ваксинационна кампания. И като финал правите ваксината задължителна, за да живеят социално едва 20% от хората в държавата. Това е не просто провал. Това е социален геноцид!
В Конституцията изрично е казано, че:
„Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.“
Прилагаме и интересна част от позицията на члена на националното ръководство на ВМРО Александър Сиди, която той публикува във Фейсбук профила си:
Господа Радев и Кацаров, понеже сте чели внимателно тази литература, ще перифразираме Ханчев и неговия „добър ученик“.
Мълчахте, когато умираха по десет на ден
Мълчахте, когато умираха по петдесет на ден
Мълчахте, когато умираха по сто на ден
Мълчахте и когато стигнаха двеста…
Но днес трябваше да замълчите! Защото няма да получите отличен в час по безсмъртие! Днес показахте на практика как не трябва да се управлява.
Ето и пълния текст на позицията:
Господа Радев и Кацаров,
Понеже сте чели внимателно тази литература, ще перифразирам Ханчев и неговия „добър ученик“
Мълчахте, когато умираха по десет на ден
Мълчахте, когато умираха по петдесет на ден
Мълчахте, когато умираха по сто на ден
Мълчахте и когато стигнаха двеста…
Но днес трябваше да замълчите! Защото няма да получите отличен в час по безсмъртие!
Днес показахте на практика как не трябва да се управлява.
Недопустимо е решението на служебния министър на здравеопазването за въвеждане на зелени сертификати. Недопустимо беше и назначаването му, особено във второто правителство, защото този човек доказа, че не може да управлява кризата още от първото си назначение. Допълнително възмущаващ факт е, че той стана известен със свои изказвания срещу мерките още миналото лято, а днес е на позиция сам да определя такива. Разбирам, че в изборна обстановка не можете да затворите бизнесите, защото това не е полезно за кампанията. Но не разбирам абсурдното мълчание цяло лято. Кампанията по ваксинация беше почти прекратена, а здравното министерство измисли да подарява часовници срещу ваксинация.
Томбола!
Томбола с живота и здравето на хората! Още тогава Кацаров трябваше да си тръгне. Но остана! И след като мълча месеци наред и не направи нищо да овладее кризата, която започна още в началото на септември, днес обяви абсолютно неадекватни мерки. Без да се съобрази с това, че дори ако днес някой реши да се ваксинира, ще получи валиден сертификат едва след 45 дни. Без да се съобрази с това, че много хора не могат да се ваксинират поради медицински показатели. Без да се съобрази с това, че има много хора, които са преболедували, но преди повече от шест месеца, и в момента имат много силен имунен отговор и ваксината им е противопоказна. Без да се съобрази с това, че много хора са преболедували, но не са отчетени в системата. Това са само част от случаите на хора, които искат да се ваксинират или да получат зелен сертификат, но нямат тази възможност. А какво остава за онези 80 процента български граждани, които не искат да се ваксинират и не бяха мотивирани от часовника подарък?
Ние от ВМРО настояваме незабавно здравните власти да се откажат от въвеждането на зеления сертификат. Освен че въвеждането на такива мерки е в противоречие с Конституцията, то е и сегрегация. Сегрегация, която напомня за други времена! Настояваме за незабавна оставка на здравния министър. Която освен закъсняла е и задължителна! Настояваме да бъде назначен нов здравен министър, който да проведе правилна, целенасочена и съобразена с нашите условия политика за излизане от кризата.
Господин президент, днес успяхте най-сетне да влезете в ролята си на обединител на нацията. Обединихте всички срещу назначения от Вас здравен министър, а от това и срещу себе си! Време е да чуете народа, защото всяка революция започва тогава, когато властта спре да слуша хората. В идващата ужасяващо тежка зима, предвид спекулативното поскъпване на цените, добавянето на допълнително напрежение ще взриви обществото. А това ще бъде пагубно за държавата.
Припомняме, че и по време на дебатите за зеления сертификат в ЕП българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки беше против въвеждането на зелен сертификат, поради драстичното нарушаване на човешки права.

Принтирай    Оразмери текст   + -