5-и Международен енергиен форум

9 Октомври 2021 | 13:24 | 0
5-и Международен енергиен форум
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В София се проведе 5-ят Международен енергиен форум на тема „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от АБВ. В събитието взеха участие изтъкнати български и световни специалисти.
Президентът Румен Радев в свое приветствие до участниците във форума посочва, че темата за по-конкурентна енергийна система е важна за устойчивото развитие на България. По думите му Парижкото споразумение и Европейската политика по изменение на климата призовават за фундаментална трансформация за системите, която не бива да бъде самоцел, а да е в интерес на обществото. Според президента визията за бъдещите енергийни политики трябва да се изгражда на национално, регионално, но и на общоевропейско ниво, за да се избегне рискът от сътресения в системата и опасност за енергийната сигурност. По думите му изключително важно е този преход да бъде справедлив и добре обмислен – особено за държава като България, която и в момента се бори с предизвикателствата на бедност и неравенство, ниска енергийна ефективност и висока енергоинтензивност на икономиката.
Pрезидентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов посочи, че не са виновни външните партньори за нашето окаяно и унизително положение. По думите му е голям въпросът за отсъствие на политическа отговорност. Според него ако погледнем назад във времето – едни и съши са хората, които закриват проекти на Белене и в същото време откриват. Президентът Георги Първанов препоръча да бъде направен синтезиран вариант с конкретни предложение и част от позициите, представени на Форума, и да бъдат предоставени на президента и на министър-председателя. По думите му служебно или не, правителството трябва да възстанови работата по проектите, а не да чакаме да се случи някакво чудо.
Лидерът на АБВ Румен Петков посочи, че от години българското население е най-бедното откъм енергетика в Европа, а ситуацията, в която се намираме, поставя под въпрос енергийната сигурност на българската икономка, българските граждани и на Европа. По думите му сме длъжни повече от всякога да анализираме причините, заради които сме в това положение и можеше ли България днес да има друга съдба. Според Петков проблемите в енергетиката се трупат и плащат българските граждани и икономиката.
Директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика проф. д-р Янко Янев заяви, че енергийната сигурност на една страна е най-същественият елемент от националната сигурност, защото без енергийна сигурност в страната няма национална сигурност. Той посочи, че почти всички страни в Европа се обръщат към ядрена енергия и не знае защо в страната с повече от 40 години опит в ядрената енергетика като България този въпрос не се повдига сериозно или се чуват смешни изказвания, че беленската площадка не може да бъде лицензирана.
Председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев коментира, че нямаме политическото мислене, отделено от икономическата реализация. По думите му, ако правим нещо, трябва да наредим приоритетите си без значение коя е политическата сила. Според него в следващите 10 години трябва да имаме единно мнение и да правим централите.
Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов посочи, че трябва да се започне дебат за „Марица - Изток“. По думите му централата в рамките на реорганизацията на българската енергетика изведнъж е получила по-голяма роля като производител на базова енергия. Според него нейното основно предназначение би трябвало да е да се занимава с балансиращата енергия, с покриването на пиковете, но се занимава и с производство на базова енергия.
Енергийният експерт Румен Овчаров заяви, че се правят опити за решаване на дългосрочни, стратегически проблеми с краткосрочни и неустойчиви решения. Той определи либерализацията на енергетиката като нелогична и я определи като псевдо-решение. По думите му либерализацията има смисъл там, където тя създава условия за конкуренция сред потребителите, производителите и условия за избор сред потребителите. Според него тази псевдо-либерализация у нас е нещо, от което скоро ще стигнем до извода, че трябва да се откажем. Той посочи като проблем и отказа от развитие на ядрената енергетика. Овчаров заяви, че в България имаме заложени бомби, които тепърва ще гърмят. Той уточни, че първата е бруталната дългова криза в енергетиката. Енергийният експерт посочи, че следващата година изтича договорът с „Газпром“ и по думите му отново ще бъдем изненадани. По думите му, ако бяхме започнали да изграждаме АЕЦ „Белене“ така, както го бяхме предвидили за 2007/2008 година, тя вече щеше да работи и ефектът щеше да бъде видим.
.

Агенция „Фокус“
След приключване на 5-ия Международен енергиен форум проф. Холгер Рогнер и проф. Янко Янев бяха приети на среща от вицепрезидента Илияна Йотова

След приключване на 5-ия Международен енергиен форум, организиран от АБВ, вицепрезидентът Илияна Йотова прие на среща двама от участниците в събитието - проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика и проф. Холгер Рогнер, водещ икономист в областта на ядрената енергетика в света, асоцииран професор в Кралския технологичен институт в Стокхолм. Това съобщиха от пресцетъра на ПП АБВ.
На срещата с вицепрезидента проф. Янев и проф. Рогнер направиха предложение за създаване на експертна група от специалисти по енергетика към Стратегическия съвет към президента на Република България, чиято задача да бъде осигуряване на енергийната сигурност на държавата ни. Идеята е тази експертна група да бъде и в помощ за разработване на енергийна стратегия за гарантиране на енергийната сигурност и развитие на енергийния отрасъл, като същностен елемент от системата за национална сигурност до 2060 година.
Те представиха виждането на провелия се днес Международен енергиен форум за обезпечаване на енергийната сигурност и обвързване на работата на обектите в Маришкия басейн с гарантиране на изграждане на нови базови мощности, каквато е енергийната стратегия на България към този етап, както и включването в експлоатация на два нови ядрени блока.

Агенция „Фокус“
Георги Първанов (президент 2002-2012 г.): Не са виновни външните партньори за нашето окаяно и унизително положение

Не са виновни външните партньори за нашето окаяно и унизително положение. Това каза президентът в периода 2002-2012 г. и основател на ПП АБВ Георги Първанов по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Не съм енергетик, малко съм се докоснал и съм помогнал в енергийната дипломация в един важен момент за България. Участвал съм в безброй подобни дискусии. Пет са само на АБВ сигурно, междувременно в парламента, в други форуми. Ако някой, който се занимава с наука, направи една равносметка и тегли чертата какъв е ефектът от нашите дискусии, ще трябва да признаем, че той е минимален и клони към нулата. Не защото тук не се чуват добри , силни и работещи идеи, напротив“, каза още той.
„Руският реактор в „Белене“, когато отиде в „Козлодуй“, няма да стане по-малко руски, но натискът е стратегико-психологически и икономически. Не са виновни външните партньори за нашето окаяно и унизително положение. Не искам да политизирам въпроса, но смятам, че това е една от най-важните причини, за да стигнем до тук“, допълни Георги Първанов.
„Голям е въпросът за отсъствие на политическа отговорност. Ако погледнем назад във времето – едни и съши са хората, които закриват проекти на Белене и в същото време откриват“, посочи той.
Президентът Георги Първанов препоръча да бъде направен синтезиран вариант с конкретни предложение и част от позициите, представени на Форума, и да бъдат предоставени на президента и на министър-председателя.
„Служебно или не, правителството трябва да възстанови работата по проектите, а не да чакаме да се случи някакво чудо. Няма такова, само губим темпо. Знаете колко струва загубата на темпо в енергийната дипломация“, обясни той.


Агенция „Фокус“
Румен Овчаров, енергиен експерт: В България имаме заложени бомби, които тепърва ще гърмят

В България имаме заложени бомби, които тепърва ще гърмят. Това каза енергийният експерт Румен Овчаров по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„В България имаме заложени бомби, които тепърва ще гърмят. Първата е бруталната дългова криза в енергетиката. Като започнем от Националната електрическа компания с нейните 4 милиарда и 100 милиона дългове, минем през БЕХ с неговите 2 милиарда дългове и 1 милиард раздадени заеми. Стигаме до „Топлофикация София“, където положението е катастрофално. Три години бяха пропилени от Столична община, за да гледа в тавана и да се чуди какво да прави с новите мощности. Нищо не направи“, каза още той.
„Сега ще започнем да се чудим какво да правим с „Топлофикация София“ топло, оттам проблемът ще се пренесе в „Булгаргаз“. Населението ще изпадне в тежка ситуация и няма да плаща на „Топлофикация“ и ще стане неуправляем процес. Никой не разсъждаваше миналата и по-миналата година и сега в последния момент ще се чудим как ще реагираме“, допълни Румен Овчаров.
Енергийният експерт посочи, че следващата година изтича договорът с „Газпром“ и по думите му отново ще бъдем изненадани.
Според него е престъпно отношението към ядрената енергетика.
„Ако бяхме започнали да изграждаме АЕЦ „Белене“ така, както го бяхме предвидили – 2007/2008 година, тя вече щеше да работи и ефектът щеше да бъде видим“, каза още Овчаров.


Агенция „Фокус“
Румен Овчаров, енергиен експерт: Правят се опити за решаване на дългосрочни, стратегически проблеми с краткосрочни и неустойчиви решения

Правят се опити за решаване на дългосрочни, стратегически проблеми с краткосрочни и неустойчиви решения. Това каза енергийният експерт Румен Овчаров по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Според мен причините за това, което се случва в енергетиката, са няколко и те имат фундаментален характер. Първото и основно е опитите за решаване на дългосрочни, стратегически проблеми с краткосрочни и неустойчиви решения. Това го наблюдаваме в световен мащаб и преди всичко в Европейския съюз“, каза още Овчаров.
Той определи либерализацията на енергетиката като нелогична и я определи като псевдо-решение.
„Пример за тези псевдо-решения е т.нар. либерализация на енергетиката. Това е псевдо-либерализация в сферата на естествените монополи в вредна. Досегашните събития за стопроцентово доказателство. Либерализацията има смисъл там, където тя създава условия за конкуренция сред потребителите, производителите и условия за избор сред потребителите. Кое от двете се случва в България? Каква качествена разлика ще получим в услугата, която получаваме? Нула. Тази псевдо-либерализация е нещо, от което скоро ще стигнем до извода, че трябва да се откажем“, посочи той.
„Второто нещо е т.нар. диверсификация. Каква е ползата от диверсификация при един стабилен и добре работещ пазар, когато цените са добре формирани върху пазарна основа?“, допълни Овчаров.
Като трети ключов проблем – и в световен мащаб, енергийният експерт посочи отказа от развитие на ядрената енергетика.


Агенция „Фокус“
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Моят апел е да започне да се води дебат за комплекса „Марица-Изток“

Моят апел е този дебат да започне да се води и малко да отидем в „Марица - Изток“. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов във връзка с дебата около затварянето на комплекса „Марица-Изток“ по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус“. „Дебатът трябва да приключи по някакъв начин. Приказките за сеизмичната опасност са чудовищна глупост. Няма в този смисъл предизвикателство, на което да не може да бъде отговорено. Ние, строителите, не можем построим само сграда, която да виси във въздуха. Оттам нататък всичко останало може да е по-трудно и скъпо, но проблемите се решават. Има земетресения, които не могат да бъдат овладени, но те са такива, след които няма да има смисъл нищо да бъде овладяно, защото нас няма да ни има. До тази граница строителството е в състояние да се справи и тези приказки не са състоятелни. Моят апел е този дебат да започне да се води и малко да отидем в „Марица - Изток“, каза още той. „Марица - Изток“ в рамките на реорганизацията на българската енергетика изведнъж получи по-голяма роля като производител на базова енергия. Неговото основно предназначение би трябвало да е малко по-различно – той да се занимава с балансиращата енергия, с покриването на пиковете. Той се занимава и с производство на базова енергия. В това му качество той може да бъде заменен от ядрени блокове. Но какво правим с балансиращата и пикова енергия? Кой ще ги покрива тях?“, допълни Димитър Манолов.


Агенция „Фокус“
Богомил Манчев, Български атомен форум: Проблемът е, че при решаването на базата на държавата нямаме политическото мислене

Проблемът е, че когато ние се опитваме да решаваме нещо, което се нарича база на държавата, нямаме политическото мислене, отделено от икономическата реализация. Това каза Богомил Манчев - председател на Българския атомен форум, по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той посочи, че темата, която се дискутира на Форума, не касае енергетиката, а оцеляването на държавата. „Проблемът е, че когато ние се опитваме да решаваме нещо, което се нарича база на държавата, нямаме политическото мислене, отделено от икономическата реализация. Ние гледаме, че това икономическо мислене е политическото разсъждение, върху което ние като държава сме ги подписали. 17 години по-късно ние вече сме членове, но нищо не правим като държава, се оказваме изненадани. Ако правим нещо трябва да наредим приоритетите си без значение коя е политическата сила. Всички години в следващите 10 години трябва да имаме единно мнение и да правим централите“, каза още Богомил Манчев. Той посочи, че енергетиката в „Зелената сделка“ е ключов проблем.


Агенция „Фокус“
Румен Петков, АБВ: Трябва да знаем какво искаме и да го аргументираме пред европейската общност

Трябва да знаем какво искаме и да го аргументираме пред европейската общност. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Много е важно да осмислим едно основно послание. Ние трябва да знаем какво искаме и да го аргументираме пред европейската общност, защото ние сме част от общността и трябва да престанем да се държим като хора, които могат да бъдат ръчно управлявани в една или друга тематика, особено когато става въпрос за националната ни сигурност – в случая енергийната сигурност“, каза още той. „Ще си позволя да представя само провалените проекти, които превръщат България от страна, която гарантираше газовата сигурност в региона и в Югоизточна Европа, в страна, която става все по-зависима от транзита през други държави. През 1998 година правителството на Иван Костов отказа изграждането на „Син поток“, който гарантираше доставка на руски газ по дъното на Черно море и от трансмисия за Турция, с аргумента, че по дъното на Черно море няма как да се изгради тръба, Тръбата беше изградена и ние загубихме 16 милиарда кубически метра транзит за Турция. След това в различни периоди от време беше отказан „Южен поток“. За това една от основните отговорности лежи върху г-н Сергей Станишев. Под чужд натиск беше провален проект за 63 милиарда кубически метра. След като беше провален и този проект, с който лишихме и Европа от пряка доставка на руски газ, диверсификацията доби измеренията за доставка на руски газ за България и Европа през съседна Турция. Ние отново загубихме огромна възможност за транзитиране на газ със съседните държави, за сериозни приходи в бюджета от транзитните такси и мястото и ролята, които България можеше да има като гарант за енергийната сигурност в Европа“ , каза лидерът на АБВ . „Сега получаваме транзитите за Сърбия, Гърция и Македония през турски поток и 3 милиарда кубически метра отново през турски поток. През 2020 година Николай Павлов смени формулата за определяне цената на газа, който получаваме от „Газпром“. Тогава никой от правителството не излезе пред медиите да обяснят колко и как са намалили цената и колко положително влияние ще има това върху икономиката на България. Не знам дали някой получи пари от обещаните, Никой от тези медийни герои не излезе да обясни какво наложи“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Проф. д-р Янко Янев: Енергийната сигурност на една страна е най-същественият елемент от националната сигурност

Енергийната сигурност на една страна е най-същественият елемент от националната сигурност. Това каза проф. д-р Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика, по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Енергийната сигурност на една страна е най-същественият елемент от националната сигурност. Аз съм се опитвал две години да втълпя на президента, защото неговата институция отговаря за националната сигурност, че без енергийна сигурност в страната няма национална сигурност. Енергийната сигурност на държавата е онази, която дава национална сигурност“, каза още Янев. Той посочи, че е недопустимо хора, които претендират за политически влияние и искат да печелят интереса на хората, да се изказват по теми, по които не са компетентни. „Почти всички страни в Европа – по-специално в Източна Европа, се обръщат към ядрена енергия. Не знам защо в страната с повече от 40 години опит в ядрената енергетика – България, този въпрос не се повдига сериозно или се чуват смешни изказвания, които казват, че беленската площадка не може да бъде лицензирана. Не бива хора, които претендират за политически влияние и искат да печелят интереса на хората, да говорят глупости и да се изказват по теми, по които няма елементарна представа. Нищо и няма на беленската площадка. Не бива да се допуска такова нещо – да се изказват хора, които нямат представа, и да заблуждават общественото мнение. Всички страни в Източна Европа или имат атомна енергетика, или искат да имат такава“, допълни проф. д-р Янко Янев.


Агенция „Фокус“
Румен Петков, АБВ: Проблемите в енергетиката се трупат и плаща мизерстващият енергийно български гражданин и икономиката

Проблемите в енергетиката се трупат и плаща мизерстващият енергийно български гражданин и задъхващата се българска икономика. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Във връзка със „Зелената сделка“ и насаждащите десетилетия мантри, че с изграждането на възстановяеми енергийни източници ние ще решим проблем, стигнахме до там, че в световен мащаб имаме инвестирани повече от 10 трилиона евро, с които сме постигнали 1,8% от произвежданата електроенергия в света. Тогава, когато тръгваме в една посока – без тя предварително да е експертно оценена и анализирана, се изправяме пред риска да бъдат изсипани едни огромни пари без да има резултат – нито за бита, нито за икономиката“, каза още Петков.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Темата за по-конкурентна енергийна система е важна за устойчивото развитие на България

Темата за по-конкурентна, по-модерна и по-чиста енергийна система преди всичко е важна за устойчивото развитие на България. Това се посочва в приветствие на президента Румен Радев, представено от неговия съветник Любомира Ганчева по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Бих искал да ви поздравя за вашата последователна политика да провеждате експертни форуми, на които са дискутирате стратегическата тема за бъдещето на българската енергетика и да предлагате решения. Темата за по-конкурентна, по-модерна и по-чиста енергийна система преди всичко е важна за устойчивото развитие на България. Парижкото споразумение и Европейската политика по изменение на климата призовават за фундаментална трансформация за системите, която не бива да бъде самоцел, а да е в интерес на обществото. Винаги съм смятал, че визията за бъдещите енергийни политики трябва да се изгражда на национално, регионално, но и на общоевропейско ниво. По този начин ще се избегне рискът от сътресения в системата и опасност за енергийната сигурност. Изключително важно е този преход да бъде справедлив и добре обмислен – особено за държава като България, която и в момента се бори с предизвикателствата на бедност и неравенство, ниска енергийна ефективност и висока енергоинтензивност на икономиката“, посочва още държавният глава. „Икономическите аспекти на кризата, породени от COVID-19, изведоха на преден план нуждата от икономически ефективен модел за енергийна трансформация не само с оглед постигане на климатичните цели, а и като важен фактор за съживяване на националната икономика. Вярвам, че следващата енергийна стратегия на България с хоризонт поне до 2060 година следва да се определят стратегическите цели и механизми за тяхното постигане“, се посочва още в приветствието.


Агенция „Фокус“
Лидерът на АБВ Румен Петков: От години българското население е най-бедното откъм енергетика в Европа

От години българското население е най-бедното откъм енергетика в Европа. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Форумът се провежда при изключително трудна ситуация. Ситуация, в която поставя под въпрос енергийната сигурност на българската икономка, българските граждани и на Европа. Намираме се в ситуация, в която сме длъжни повече от всякога да анализираме причините, заради които сме в това положение и можеше ли България днес да има друга съдба. От години българското население е най-бедното откъм енергетика в Европа. От години пред нашата икономика стоят въпроси. От години се водят едни дебати, зад които невинаги стои националният интерес“, каза още той. Лидерът на АБВ поясни, че темите на Форума са ориентиране главно към два аспекта. „Днес, когато цената на газа главоломно расте, ние нямаме отговор защо пропуснахме „Син поток“, защо пропуснахме „Южен поток“, кой и на какво основание реши миналата година март месец да бъде променена формулата за определяне цената на газа. Продължаваме да слушаме заклинания относно Белене – „за“ Белене, „против“ Белене, сеизмична ли е площадката, не е ли. Днес темите са ориентирани главно в тези два аспекта – ядрената енергетика и газовата сигурност“, допълни Петков.


Агенция „Фокус“
ПП АБВ организира V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“

ПП АБВ организира V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, съвместно с Виенския център за Ядрена компетентност. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Форумът ще се проведе от 10.00 часа в хотел „Маринела“, зала „София III“.
В събитието участие ще вземат изтъкнати български и световни специалисти. Възможност за индивидуални интервюта с тях ще имате в паузата между двата тематични панела на форума.
Някои от участниците във форума са: проф. Холгер Рогнер - водещ икономист в областта на ядрената енергетика в света, асоцииран професор в Кралския технологичен институт в Стокхолм и старши научен изследовател в Международния Институт за приложен системен анализ в Лаксенбург, Австрия. Повече от 15 години ръководи и програмата за планиране и икономически анализи на Международната агенция за атомна енергия; проф. Янко Янев - директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика; Румен Овчаров - енергиен експерт, бивш министър на енергетиката; Таско Ерменков – енергиен експерт; Богомил Манчев - председател на Българския атомен форум.

Принтирай    Оразмери текст   + -