Самоубийството на Тодор Манчев заприлича на убийство

14 Септември 2021 | 14:49 | 0
Самоубийството на Тодор Манчев заприлича на убийство
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Нова версия за смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев бе оповестена днес от народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
Ст. лейтенант Манчев беше участник във военното учение, проведено на 11 май 2021 г., по време на което български и американски военни нахлуха в частен обект в пловдивското с. Чешнегирово. Малко след случая - на 19 юни, военнослужещият беше открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село“.
В Народното събрание Христо Гаджев, зам.-председател на Комисията по отбраната и народен представител от ГЕРБ-СДС, съобщи, че в случая не става дума за самоубийство, заради открити от „Съдебна медицина“ доказателства, като основната версия от днес е убийство.


Агенция „Фокус“
Министерство на отбраната: Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти

Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия. Това се казва в позиция на Министерството на отбраната относно декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС от трибуната на НС.
"Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.
Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.
Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.
Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи", се казва в позицията.

Агенция „Фокус“
Румен Петков, АБВ: Има отказ на наши институции да работят ефективно по случая Чешнегирово като цяло, в това число и по трагедията с лейтенанта

Има отказ на наши институции да работят ефективно по случая Чешнегирово като цяло, в това число и по трагедията с лейтенанта. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Това са "Военна полиция" и "Военна прокуратура". Може да си извадите справка колко са натоварени военните прокурори от Пловдивски военен-оперативен окръг. Ако имат по две-три дела на година, тук не можем да стигнем доникъде. Не разбираме ли, че цялата трагедия започва с незаконното влизане от страна на американските войници", каза Румен Петков.
По думите му този военен министър не иска да го види.
"Военна полиция" е при него. Ние бяхме отправили въпрос по Закона за достъп до обществена информация, той е дал отговор, който е унизителен за него. Той не може да обясни какви оперативно-следствени действия са водени, какви разговори са водени с лейтенанта. Подлаган ли е на специална обработка", каза още Румен Петков.
Според него за 36 години членство във Варшавския договор няма толкова щети, колкото за 36 седмици съвместна работа със САЩ в Пловдив.
"ами самолетът, заради който забраниха да се стреля по градоносния облак и уби стока за милиони? Съсипа имущество. Тези неща като не ги виждаме, това не значи, че ги няма", каза още Румен Петков.
Той подчерта, че двете теми Чешнегирово и градушката АБВ няма да ги остави.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Тома Биков, ГЕРБ – СДС: Румен Радев трябва да поиска оставката на министъра на отбраната и да отстрани директора на Военна полиция

Румен Радев трябва да поиска оставката на министъра на отбраната и да отстрани директора на Военна полиция . Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ – СДС Тома Биков във връзка със ст. лейтенант Тодор Манчев, който бе открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село“ след инцидента с американски военни в пловдивското с. Чешнегирово, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„В случая става дума за прикриване на убийство и то от страна на разследващите, които са от Военна полиция. Първо, което трябва да се случи е Румен Радев още днес да свободи от длъжност директора на Военна полиция - – Ивайло Сотиров. Този човек за случилото се в последните месеци и в прикриването на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство, което очевидно не е такова. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск да бъдат потулени и други доказателства, разследването да бъде вкарано в глух коловоз обстоятелствата да бъдат потулени, обясниха от ГЕРБ“, заяви Биков.
„На второ място министърът на отбраната трябва незабавно да подаде оставка. Тя трябва да му бъде поискана от Радев. Той трябва да има отношение към този въпрос, той е ръководител на тези хора“, посочи още той.
По думите му на трето място трябва да се осигури пълна прозрачност за случващото се във Военна полиция и всички, които са участвали в това разследване на бъдат вкарани в списък на заподозрените, които са прикривали това престъпление.
Мариела ЧЕПЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Даниел Митов, ГЕРБ-СДС: Случаят със ст. лейтенант Тодор Манчев е синтез на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев

Случаят със ст. лейтенант Тодор Манчев е синтез на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Това каза народният представител от ГЕРБ – СДС Даниел Митов във връзка със ст. лейтенант Тодор Манчев, който бе открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село“ след инцидента с американски военни в пловдивското с. Чешнегирово, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Този случай е синтез на начина, по който управлява Румен Радев. Формализирането на това разследване, опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, е начинът, по който функционира цялата администрация в момента, управлявана от президента Радев. Целта е да му се осигурява пълен комфорт, да се назначават хора, на които има лично доверие не само за осигуряване на комфорт за изборите, но и ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат“, коментира Митов.
„Тези хора не се спират пред нищо, дори да прикриват престъпления, включително убийство, за да може техният патрон и кръстник Румен Радев да си спечели втори мандат, а те да си спасят постовете. Румен Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява Военна полиция. Той беше ръководител по време на инцидента, който беше прикрит. Така работят тези хора. Затова е важно на следващите президентски избори г-н Радев повече да не бъде президент. Тези рецидиви не са само в МО, има такива и в Министерство на икономиката, навсякъде", каза още Митов.
Мариела ЧЕПЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС: Не самоубийство, а убийство е основната версия за смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев, върху семейството му е оказан тежък натиск

Върху семейството на ст. лейтенант Тодор Манчев е оказан тежък натиск. Това каза зам.-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Христо Гаджев във връзка със ст. лейтенант Тодор Манчев, който бе открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село“ след инцидента с американски военни в пловдивското с. Чешнегирово, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Гаджев заяви, че в случая не става дума за самоубийство, заради открити от „Съдебна медицина“ доказателства, като основната версия от днес е убийство. Той припомни, че на 6 август от ГЕРБ са внесли предложение за създаване на комисия, която да разследва фактите около целия инцидент, но парламентът не е намерил воля да се занимава с темата. „Ще я внесем тази тема и в следващия парламент”, коментира Гаджев.
Гаджев уточни подробности от извършената проверката след инцидента в Чешнегирово и за последвалото разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев. Той уточни, че вътрешна проверка на Военна полиция е намерила за виновни ст. лейтенант Тодор Манчев и майор Мерджанов. „На 1 юни е направена проверка на Инспектората на МО, която показва тотално различни неща от тази Военна полиция“, обясни Гаджев.
Гаджев заяви, че върху семейството на ст. лейтенант Манчев е бил оказан тежък натиск от страна на разследващите органи. Той допълни, че семейството му се е притеснило от факта, че 30 мин., след като е изнесено тялото на сина им от стаята, в която е намерено, е казано мястото да бъде почистено основно.
Мариела ЧЕПЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Христо Гаджев, ГЕРБ - СДС: Не прави чест мъжкото заболяване на министъра половин час преди комисията при положение, че един български офицер не се е самоубил, а направо е бил убит

Не прави чест мъжкото заболяване на министъра половин час преди комисията при положение, че един български офицер не се е самоубил, а направо е бил убит. Това каза зам.-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Христо Гаджев по време обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2020 г. в ръководената от него комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Изключително мъжкото заболяване на министъра половин час преди заседанието на комисията, не прави чест при положени, че излизат факти, че един български офицер не се е самоубил, а направо е бил убит. Ако не знаете, да ви кажа - Съдебна медицина е открила, че изстрелът е отгоре - надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всички сте достатъчно опитни хора - знаете какво означава това", каза още Христо Гаджев. Той припомни, че ГЕРБ - СДС е предложила Анкетна комисия по въпроса и обяви, че ще я предложат в следващото Народно събрание.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -