Нощта на бюджета

10 Септември 2021 | 14:11 | 0
Нощта на бюджета
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Парламентът започна работа по актуализацията на Закона за държавния бюджет на второ четене. Заседанието продължи до късна доба. Малко преди 2.00 ч. през нощта депутатите приеха актуализацията на бюджета на второ четене, с което подпомогнаха бизнеса, общините и здравеопазването. Депутатите одобриха предложението на служебния кабинет бизнесът да бъде подкрепен със 440 млн. лв. Народните представители одобриха допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер до 100 млн. лв., отпуснаха пари за здравеопазване във връзка с COVID кризата и 16.16 млн. лв. за закупуване на „Ремдесивир“. Парламентът одобри 60.516 млн. лв. за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск. За Министерство на вътрешните работи са предвидени 37 млн. лв, а за Министерство на отбраната - 22 млн. лв.
Народното събрание одобри 23 млн. лв. по бюджета на Министерство на образованието и науката, в това число 15 млн. лв. са за държавните висши училища и 8 млн. лв. за системата на предучилищното и училищното образование.
Депутатите приеха предложението на БСП, с което КЕВР няма да получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения. След като тази сума отпадна от разчетите за КЕВР, БСП предложиха тя да отиде за по бюджета на МОСВ за ПУДООС.Такова предложение беше направил Младен Шишков от ГЕРБ. То обаче претърпя редакция, тъй като той беше предложил сумата от 77 млн. лв.


Агенция "Фокус"
Депутатите приеха актуализацията на бюджета на второ четене, с което подпомогнаха бизнеса, общините и здравеопазването

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на второ четене, с което подпомогнаха бизнеса, общините и здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Депутатите одобриха предложението на служебния кабинет бизнесът да бъде подкрепен със 440 млн. лв. Народните представители одобриха допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер до 100 млн. лв., отпуснаха пари за здравеопазване във връзка с COVID кризата и за закупуване на „Ремдесивир“.
Парламентът одобри 60.516 млн. лв. за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск. За Министерство на вътрешните работи са предвидени 37 млн. лв, а за Министерство на отбраната - 22 млн. лв.
Народното събрание одобри 23 млн. лв. по бюджета на Министерство на образованието и науката, в това число 15 млн. лв. са за държавните висши училища и 8 млн. лв. за системата на предучилищното и училищното образование.
Депутатите приеха предложението на БСП, с което КЕВР няма да получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения. След като тази сума отпадна от разчетите за КЕВР, БСП предложиха тя да отиде за по бюджета на МОСВ за ПУДООС.Такова предложение беше направил Младен Шишков от ГЕРБ. То обаче претърпя редакция, тъй като той беше предложил сумата от 77 млн. лв.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите не гласуваха предложението на министър Асен Василев
Депутатите не гласуваха предложението на министър Асен Василев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението на миинистъра на финансите Асен Василев бе редакционно на предложението на Мария Капон от ИБГНИ преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет.
С него министърът искаше да се възможност на АПИ да сключи анекси към договорите, които са на стойност над 50 % от предвидените в Закона за обществените поръчки, като той обоснова предложението във връзка с обезпечаване на текущите ремонти и зимната поддръжка.
В крайна сметка Мария Капон оттегли своето предложение, с което няма как да бъде подложена редакционната поправка на министъра на гласуване.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът излезе в 15-минутна почивка заради предложение на министър Асен Василев за обезпечаване на текущите ремонти и зимната поддръжка

Парламентът излезе в 15-минутна почивка заради предложение на министър Асен Василев в преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Почивката поиска Мая Манолова.
Предложението на министър Асен Василев е свързано с това да се даде възможност на АПИ да сключи анекси към договорите, които са на стойност над 50 % от предвидените в Закона за обществените поръчки.
"Тук не става въпрос за АМ „Хемус“, а за текущите ремонти и зимната поддръжка", обясни министър Асен Василев.
ГЕРБ в лицето на Радомир Чолаков изразиха мнение, че това е правен скандал, че Народното събрание се занимава с пожелателен текст, с който се изменя Законът за обществените поръчки.
От своя страна Георги Свиленски от БСП заяви, е това е върхът на управлението на министри - Петя Аврамова и Николай Нанков. "Това е върхът на тяхното управлени,с което карат Народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки", каза Георги Свиленски. Георги Свиленски коментира, че ситуацията е нелепа, защото трябва да се узакони беззаконието на Николай Нанков и Петя Аврамова.
"Демократична България" обяви като екзотични промените, които се предлагат и няма да го подкрепят.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Иван Иванов, БСП: Бих размислил за субсидията, ако ИТН ми кажат колко ще изхарчим за тези избори, затова че не направиха правителство

Бих размислил, ако ми кажете - затова, че не направихте правителство, колко ще изхарчим на тези избори. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той коментира предложението на Тошко Йорданов от ИТН за намаляване на партийната субсидия на 1 лв. за действително получен глас.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
ИТН предложиха намаляване на партийната субсидия на 1 лв. за действително получен глас

ИТН предложиха намаляване на партийната субсидия на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението мотивира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.
"2.5 млн. блъгари поискаха на референдум субисдията на партиите да бъде 1 лв. ИТН е единствената партия, кято взима само 1 лв., а останалите ги оставя в бюджета. Ако вие надмогнете партийната си алчност в момента, ще спестим на държавата 8 млн. лв", каза Тошко Йорданов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Напрежение в залата предизвика появата на Мария Капон и Иван Тотев на парламентарната трибуна

Напрежение в залата предизвика появата на Мария Капон и Иван Тотев на парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Всичко започна след като Иван Тотев от ГЕРБ се опита да направи редакционно предложение по Закона за държавния бюджет за 2021 г., но Мария Капон от ИБГНИ го измести и двамата заедно стояха на трибуната, докато тя се опитваше да обясни какво е предложението.
"Я сега тука, майна. Все пак Пловдив е нашата България. Я по-кротко", каза Мария Капон на депутатите в залата, които реагираха бурно на случващото се на парламентарната трибуна и на двамата пловдивски депутати.
В процедура по начина на водене Атанас Костадинов от БСП критикува председателя на парламента Ива Митева. "Искам да ви кажа, че както противопоставянето и хаосът, така и подобновеселие могат да ни излязат през носа. Моля вземете мерки, такъв панаир, мисля че Пловдивски - да не се повтаря", каза още Атанас Костадинов.
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също реагира на ситуацията. "Моля да продължим с гласуването на редакционните предложения, които вие сте записали. Не е нормално изведнъж някой народен педставител да се присети, че нещо не е предложил", каза Делян Добрев.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Народното събрание одобри 23 млн. лв. за образование

Народното събрание одобри 23 млн. лв. по бюджета на Министерство на образованието и науката, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това се случи след като депутатите приеха текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет на второ четене.
15 млн. лв. са за държавните висши училища и 8 млн. лв. за системата на предучилищното и училищното образование по ред определен от съвета на ректорите, съответно от министъра на образованието и науката.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът одобри 60.516 млн. лв. за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск

Парламентът одобри 60.516 млн. лв. за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това се случи след като депутатите приеха текстове от актуализцията на Закона за държавния бюджет на второ четене.
За Министерство на вътрешните работи са предвидени 37 млн. лв, а за Министерство на отбраната - 22 млн. лв.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите приеха предложението на БСП, с което КЕВР няма да получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения

Депутатите решиха КЕВР да не получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението беше направено между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. от "БСП за България".
След като тази сума отпадна от разчетите за КЕВР, БСП предложиха тя да отиде за по бюджета на МОСВ за ПУДООС.Такова предложение беше напавил Младен Шишков от ГЕРБ. То обаче претърпя редакция, тъй като той беше предложил сумата от 77 млн. лв.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Румен Христов: ПГ на ГЕРБ - СДС направи предложение за допълнителни 500 млн. лв. за текущи ремонти и за зимно поддържане

ПГ на ГЕРБ - СДС направи предложение за допълнителни 500 млн. лв. за текущи ремонти и за зимно поддържане. Това каза лидерът на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ - СДС Румен Христов по второто четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Апелираме залата да помислите за това предложение предвид обстоятелството, че записаните само 100 млн. лв. няма да стигнат за нищо. Не знаем каква зима ни чака. Предполагам, че тези средства, които са заделени в момент, ще отидат за разходите за вече извършените ремонти", заяви Румен Христов.
По думите му днес не е станало дума за протеста на строителния бранш. "Доста хора бяха се събрали. Очевидно е, че това напрежение е свързано с неразплащането, което по една или друга възможност, всяка година се осигуряваше, нека да помислим дали можем да лишим пътростроителните фирми", допълни лидерът на СДС.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът удължи работното си време до приключване на второто четене на актуализацията на републиканския бюджет

Парламентът удължи работното си време до приключване на второто четене на актуализацията на републиканския бюджет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението направи народният представител от ПГ на "Има такъв народ" Радостин Василев. "За" него гласуваха 137 народни представители, "против" - 10 и "въздържали се" - 17, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Румен Гечев: Изравнителната субсидия за общините е най-добрият подход

Изравнителната субсидия за общините е най-добрият подход.
Това каза зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев по време на дебата по второто четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Първо, искам да кажа и да изразя задволоство, че благодарение на повечето парламентарни групи, но и на "БСП за България" се държахме диалогично, мисля професионално, дискутирахме си с колегите. Успяхме да постигнем много добри резултати, в някои от нашите предложения не успяхме", посочи още той.
Той коментира теми като образование, трансферите за общините и мярката 60 на 40.
"Започвам с висшето образование и науката и средното образование, където постигнахме съгласие с 23 млн. лв. да бъде увеличен бюджетът във връзка с COVID 19. За колегите от начално, средно образование като че ли сумата е по-малка, но все пак трябва да имаме предвид, че колегията от висшето образование, се считаше, че е пренебрегната", обясни още проф. Румен Гечев.
Според него и двете сфери са недофинансирани.
Той обърна внимание, че БСП е реагирала веднага след публикуването на актуалиацията на бюджета, защото едно от първите неща, които са направили впечатление на социалистите, е липсата на трансфер към общините. "В тази връзка в нашето предложение сумата, която в крайна сметка утвърдихме, а нашето предложение беше близо до него. Ние предлагаме механизмът на разпредевление да бъде изравнителна субсидия", коментира още проф. Гечев.
Проф. Румен Гечев отбеляза, че редица бизнеси не могат да се възползват от системата на мярката 60 на 40, защото тази пропорция, която е най-ниска в ЕС, не работи за всички български фирми.
Той изрази недоволство, че БСП не е била подкрепена в предложенията си за майките.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Красимир Вълчев, ГЕРБ - СДС: Образованието е може би най-пренебрегнатия сектор в тази актуализация на бюджетa

Образованието е може би най-пренебрегнатия сектор в тази актуализация на бюджета.
Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Красимир Вълчев по време на дебата по второто четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде репортер на
Агенция "Фокус"
"В първоначалния варинат нямаше нищо. Ще кажете: "Няма нужза". До някаква степен е така. Миналата година, когато планирахме бюджета на системата на образованието, се постарахме да обезпечим всички разходи. Постъпихме отговорно, образованието ни беше приоритет", заяви още Красимир Вълчев.
Според него има неочаквани и допълнителни фактори, които са се развили през годинат и един от тях е инфлацията.
Красимир Вълчев обърна внимание, че през последните дни се правят прееизборни бюджети, а в сектор "Образование" няма нищо предизборно.
Деница КИТАНОАВ

Агенция "Фокус"
Парламентът удължи работното си време до 22.00 ч.

Парламентът удължи работното си време до 22.00 ч., предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението направи председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.
"За" него гласуваха 170 народни представители, "против" - 3 и "въздържали се" - 9, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Асен Василев: Подкрепяме напълно предложението да се разбият по пера тези 60.5 млн. лв.

Подкрепяме напълно да се разбият по пера тези 60.5 млн. лв. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на дебата по второто четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и във връзка с искането на Иван Иванов парите да бъдат разбити по пера, предаде репортер на Агенция "Фокус". "
"Ние напълно подкрепяме тази разбивка да я има вътре, за да е ясно кой какво получава", заяви още министърът на финансите. По думите му причината парите да са в общо перо е, че са дошли от вицепремиера Бойко Рашков, който е обединил всички предложения за справяне с кризата.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Иван Иванов, БСП: Ще следим изкъсо дали разходите в бюджета ще покрият нуждите за справяне със засиления мигрантски натиск

Ще следим изкъсо дали разходите в бюджета ще покрият нуждите за справяне със засиления мигрантски натиск. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов по време на дебата по второто четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде репортер на Агенция "Фокус".
Иван Иванов обърна внимание, че предложенията на БСП в бюджета на МВР са били съгласувани с министерството, но Бюджетна комисия е предвидила друг вариант, за който той направи редакционна поправка, а именно да се фиксират парите за МВР.
"Както беше анонсирано още на първо четене, тази актуализация на Закона за държавния бюджет, имаше две задачи: да осигури средства на държавата за преодоляване на COVID кризата и за противодействие на миграционния натиск. В тази връзка ние бяхме направили предложения, които касаят изменение на бюджета на МВР, които са продиктувани на нуждите на министерството както за противодействие на миграционния натиск, така и за борба с COVID кризата. Знатее, че в рамките на МВР има МВР - болница, която също лекува служетели на МВР и граждани. В тази връзка от нашата парламентарна група направихме предложение за разходи в бюджета на МВР размер на 93 млн. лв.
Той изрази надежда, че за съжаление тези разходи, не са били приети от мнозинството във водещата по законопроекта Комисия по бюджет и финанси. "Приет е друг вариант, който е допълнил първоначалния, внесен от МВР. Искрено се надявам този вариант да покрие именно тези нужди на МВР, още повече, че през предстоящия зимен сезон са необходими тези средства за облекла на служителите, които биха могли да бъдат командировани по границата", допълни още Иван Иванов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът прие актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г. на второ четене

Парламентът прие актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г. на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус"Депутатите започаха работа по бюджета на касата вчера.
Първоначалното предложение за актуализация претърпя промяна, тъй като с приетите предложения на ДПС и "Демократична България" се завишават разходите на здравноосигурителни плащания в общ размер от 28.6 млн. лв., а с предложението на БСП се завишава разходната част с над 43 млн. лв.
Депутатите приеха предложението на комисията преразпределението на бюджетните показатели да е с балансирано бюджетно салдо без въвеждане увеличение на здравноосигурителната вноска. Така тя се запазва на 8 %.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Асен Василев: Към проектобюджета на правителството са добавени 500 млн. лв. допълнителни приходи и разходи

Към проектобюджета на правителството са добавени 500 млн. лв. допълнителни приходи. Това каза министърът на финансите в служебното правителство Асен Василев пред журналисти след Комисията по бюджет и финанси, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той коментира финалните параметри по републиканския бюджет. "Проектобюджетът на правителството - добавени са 500 млн. лв.допълнителни приходи, 500 млн. допълнителни разходи", каза още Василев.
Той уточни, че приходите ще са 2.5 млрд. приходи и 2.3 разходи.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Ива Митева откри пленарното заседание и обяви почивка до 16.00 ч.

Председателят на парламента Ива Митева откри пленарното заседание и обяви почивка до 16.00 ч., предаде репортер на Агенция "Фокус". Заседанието започна със 124 народни представители, при необходими за кворума 121.
Дневният ред предвижда довършване на второто четене на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г. и второ гласуване на актуализацията на Закона за държавния бюджет.
"Тъй като има внесен доклад по Закона за изменение и допълнени на бюджета н НЗОК, предлагам да имате малко време да се запознаете с него", каза още Ива Митева.
Тя обясни, че Комисията по бюджет и финанси продължава работа и не може да приключи с доклада за второ четене.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът започва работа по второто четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Парламентът започва работа по второто четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Заседанието на парламента ще започне в 14.00 ч., тъй като Комисията по бюджет и финанси не е разгледала големия бюджет на второ четене, каквато е бюджетната процедура.
В основното тяло на законопроекта е заложени 400 млн. лв. за помощ на бизнеса, както и пари за здравеопазване.
Между първо и второ четене са постъпили десетки предложения от парламентарните групи.

Принтирай    Оразмери текст   + -