Заев нанесе двоен удар на България с Резолюцията и „мини Шенген“

31 Юли 2021 | 16:32 | 0
Заев нанесе двоен удар на България с Резолюцията и „мини Шенген“
Снимка: Informer

В един и същи ден премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев нанесе двоен удар на България. Първо, оглавяваната от него управляваща коалиция в Скопие прие Резолюцията на ВМРО-ДПМНЕ за „червените линии“ в преговорите с България и, второ, страната изпрати послание на Брюксел, че чака да изпълни обещанието си за започване на присъединителни преговори с РСМ и през това време тя ще задълбочава връзките си със Сърбия, която нито иска територии от македонците, нито им казва на какъв език говорят, както се изрази сръбският лидер Александър Вучич в Скопие. Тези две събития предизвикаха еуфория в югозападната ни съседка и поредни заяждания към София, която е обвинена, че е предизвикала всичко с поведението си спрямо „най-близките си съседи“.
***

Един от най-авторитетните македонски анализатори: След Резолюцията, следващият ход е излизане от Договора за добросъседство с България
Скопие. Дългогодишният югославски и македонски дипломат Ристо Никовски, който в последните години се изявява като авторитетен анализатор в медиите на югоизточната ни съседка, е на мнение, че приетата от парламента на Република Северна Македония Декларация за „червените линии“ в спора с България е довела окончателно преговорите между двете страни в задънена улица и сега единственият останал ход на Скопие е да излезе от Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, предава електронното издание „Локално“.
По думите на Никовски, България изобщо не е готова и не е оставила пространство за каквито и да е отстъпки с Декларацията си в парламента и Обяснителният меморандум, който бе изпратен в Брюксел. За бившият дипломат тези документи са „директна атака на техните нецивилизационни позиции“.
„В нашата резолюция е казано достатъчно прецизно, че нашата идентичност, език, история... не трябва да се обсъждат и това са точно изискванията на България. С други думи, в момента ситуацията е в безизходица, защото не само българската страна, но сега и македонската няма място за исторически отстъпки. При цялата тази галимация това е само първият ни решителен ход и тъй като няма друг изход, следващата ни стъпка трябва да бъде отворена заплаха, че ако българската страна продължава с блокадите, Македония няма да има друг избор, освен да се оттегли от Договора за добросъседство“, обяснява Ристо Никовски.
Симонида Кацарска, от Института за европейска политика в Скопие, смята, че единодушно приетата резолюция в македонския парламент (29 юли 2021 г.) ще засегне отношенията с България, но според нея проблемът за македонската евроинтеграция е българската декларация.
„Резолюцията например имаше за цел да насърчи вътрешния диалог у нас относно спора с България. Ние като общество отчаяно се нуждаем от установяване на практика за обсъждане на тези трудни въпроси и от тази гледна точка не виждам Резолюцията като спорен елемент. Във всеки случай, по отношение на процеса на присъединяване, по-голям проблем за нас е българската декларация, която безспорно излиза извън Договора за добросъседство и се занимава с теми, които не принадлежат на политическото пространство“, заяви Кацарска пред „Локално“.

„Взгляд“ (Русия): Груевски ограничаваше българското влияние в Скопие чрез Русия, Москва загуби окончателно РСМ
Скопие. Бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски е поддържал добри отношения с Русия, разчитайки с нейните възможности да намали българското влияние в страната. А сега, след като македонският съд окончателно се разправи с върхушката на ВМРО-ДПМНЕ от времето на Груевски, Москва е окончателно изтласкана от югозападната ни съседка, макар и в Русия да не говорят за това, пише Дмитрий Бавирин в материал за руското издание „Взгляд“, предаден без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.
„В Северна Македония бивши високопоставени служители бяха осъдени за „опит за завземане на властта“, по време на който сегашният премиер на страната Заев бе ударен в лицето. В медиите, македонските и европейските, този процес се представя като „победа на демокрацията“ и „окончателно поражение на проруското лоби“. Въпреки факта, че в самата Русия това „поражение“ дори не беше забелязано, то все пак е факт.
Като се имат предвид регалиите на официални лица, осъдени в Северна Македония, идва на ум 1937 г., въпреки че няма много общо между тези събития. Най-лудите македонски блогъри правят паралели дори с процесите в Нюрнберг, като посочват, че осъдените са „агресори“, „националисти“ и „съучастници на диктатора“.
Ето един непълен списък на „враговете на народа“. Бившият председател на парламента Трайко Веляновски (осъден на шест години и половина затвор), бившият директор на дирекция „Сигурност и контраразузнаване“ Владимир Атанасов (шест години), бившият министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски (шест години и три месеца), бившият министър на науката и образованието Спиро Ристоски (също толкова). Лидерът на тази „банда“ е дългогодишният премиер на страната Никола Груевски - също беше замесен в случая, но не можа да бъде разпитан, тъй като избяга от страната.
По принцип Груевски вече е осъден, след като получи задочно две години затвор за корупция. Същността на въпроса е, че той е повлиял на някои „длъжностни лица“ (тоест държавни служители и подчинени) да купят брониран мерцедес за 600 хиляди евро за премиера.
В този момент всеки наблюдател, дори и този, който изобщо не знае нищо за Северна Македония, трябва да започне да подозира нещо. Ще затвърдим тези подозрения. В тази страна, и то през XXI век, имаше кратка гражданска война, правителството всъщност не контролира отделни региони, има терористи и екстремисти с възможност да водят местни военни действия, влиянието на организираните престъпни групи е голямо . Ръководителят на изпълнителната власт в такова състояние би било по -добре да използва нещо бронирано.
Това е някак „блудкаво“ за „един диктатор“ и „вожд на националистите“, който е бил на власт 10 години и, по думите на противниците му, „е потопил страната в безправие и корупция“.
Впрочем, за него не винаги са говорили така. Съвсем до скоро Груевски беше смятан за талантлив финансист и реформатор, водещ Македония към европейското бъдеще, въпреки факта, че той наистина оглавяваше, ако не радикална, но напълно националистическа партия с непроизносимото съкращение ВМРО-ДПМНЕ.
Както знаете, има два типа националисти: добри и лоши. Добрите са за нас, а лошите са за нашите противници. И Брюксел, и Москва разсъждават по този начин, но никога не признават това на глас. А Груевски, както се оказа, беше добър националист „и за двете къщи“ - той поддържаше баланс в отношенията с Европейския съюз и Русия. Защото, от една страна, той се застъпваше за членство в ЕС и НАТО, но, от друга страна, уважаваше такива понятия като „православие“, „кирилица“, „славянство“, както и възможностите на Москва, с чиято помощ той искаше да намали българското влияние върху собствената държава.
Като цяло сегашният „диктатор-беглец“ (както понякога се уточнява - „проруски“) имаше добро име на Запад. Но всичко се промени от събития, на които Груевски не можеше да повлияе по никакъв начин. Това е обединението на Крим с Русия и войната в Донбас.
Факт е, че на фона на тези събития във Вашингтон и НАТО като цяло е взето фундаментално решение за пълно поглъщане на балканския регион и унищожаване на остатъците от руско влияние там. Съответните процеси са се случвали и преди - в един момент Балканите бяха мястото с най-голяма концентрация на НПО, финансирани от страните от Алианса. Но през 2014 г. темповете рязко се ускориха: това, което беше планирано да се направи след десет години, трябваше да се направи след година-две.

Струва си да се признае: атлантистите постигнаха успехи и осъществиха всичко, което можеше да се осъществи. В случая на Сърбия и Босна беше твърде рисковано да се ускори този процес, но в случая с Черна гора и Северна Македония (тогава тази страна беше съкратено като БЮРМ, „бивша югославска република“), привличането им в Алианса имаше всички белези на брилянтно изпълнена специална операция.
С Черна гора беше малко по-лесно - нямаше нужда да се сменя правителството, но беше важно да се потисне опозицията, протестираща срещу НАТО. И тя беше потисната - решително, нагло и брутално, включително чрез осъждането на някои лидери на протестите „за подготовка на държавен преврат в интерес на Русия“. Сега, след смяната на властта в Подгорица, тези хора са напълно оправдани, но общият курс не може да бъде променен: сега това е територия на НАТО, където всички „кълнове на руското влияние“ се изтръгват жестоко.
Но не успяха да се договорят с Груевски. На него му беше жал за изхабените сили за изграждането на сътрудничество с Москва и затова Скопие не се присъедини към антируските санкции и остана горещ привърженик на проекта „Южен поток“. Освен това, съгласен със самата идея за присъединяване към НАТО, той отказа да промени името на страната си, както изискваше Гърция, ревнива към наследството на Александър Велики.
Така Груевски стана „лош националист“, а заедно с това и „агент на Кремъл“. В Македония избухна това, което обикновено наричаме Майдан, а новият лидер на Социалдемократическия съюз (СДС) Зоран Заев, любимец на американското посолство, брюкселската бюрокрация и лично Джордж Сорос, пое водещата роля в борбата срещу „антинародния режим“.
Официалната причина за новата „цветна революция“ беше сложна, но интригата беше съсредоточена върху „20 хиляди касети“ (думите на Заев) с незаконно подслушване на политици и служители на Македония, които попаднаха в ръцете на СДСМ. Властите бяха обвинени, че са осъществявали това подслушване, а освен това на основата на записите – разговори на някои министри на Груевски или на хора, чиито гласове приличат на техните – се разбра, че са фалшифицирани избори.
Бушуващите улици на Скопие поискаха оставката на Груевски и нови избори. Същото поиска и Брюксел. Оказал се между чука и наковалнята, той сключи споразумение с опозицията за провеждането на предсрочен вот – който спечели, получавайки 1,5% повече от СДСМ.
Нещо повече, „антимайданът“ на Груевски се оказа по-многолюден от „майдана“ на Заев: 90 000 души дойдоха на митинга в подкрепа на ВМРО-ДПМНЕ - исторически рекорд за Македония.
Това обаче вече не можа да промени нищо. В парламента хората на Заев се обединиха с албанската партия, чието ръководство и група спонсори бяха приблизително същите хора, с които през 2001 г. македонците трябваше да се бият като сепаратисти и екстремисти. Предвид исканията на албанците за коалиционните партньори, за Македония това означаваше преход от национална държава към двуезична федерация.
В деня, когато бившият албански полеви командир Талат Джафери беше избран за председател на парламента, привържениците на Груевски организираха нов митинг. В един момент ситуацията излезе извън контрол, протестиращите се втурнаха в заседателната зала и удариха няколко депутати, включително Заев. Именно затова бяха осъдени бившите министри сега. Според прокуратурата подсъдимите са знаели точно какво правят и са организирали митинг с единствената цел да предотвратят законното формиране на правителство.
Сега „съучастниците на диктатора“ са наказани. В същото време (по мнението на онези македонски медии, които се ръководят от Брюксел) „успяхме да ликвидираме агентурата на Кремъл“. Въпреки че не бяха представени доказателства, че осъдените или бившият премиер Груевски по някакъв начин са съгласували действията си с Русия.
На това място трябва да има някакъв морал, но македонската история не е за морал, а за двойни стандарти в политиката - нещо толкова естествено, че вече би трябвало да сме свикнали.
Заев стана човекът, който изпълни поставената пред него задача - промени името на страната си, вкара я в НАТО с ускорени темпове и сложи край на политиката на Груевски за взаимодействие с Русия. Затова организираният от него „Майдан“ се счита за проява на „народната воля“, а терорът, организиран от неговите активисти, се счита за „отделни ексцесии“.
Сред тези „ексцесии“ си заслужава да бъде посочен погромът в канцеларията на президента Георге Иванов. Като член на партията на Груевски, той се бори като лъв, опитвайки се да предотврати преименуването на страната, сговора с албанците и преследването на ключови фигури в бившето правителство, но правомощията на македонския президент са много, много скромни.
Но митингът на Груевски, който имаше подкрепата на мнозинството от македонците, въпреки безпрецедентната черна кампания, е съвсем друго нещо. Организаторите му бяха индикативно осъдени като екстремисти и държавни престъпници, а самият Груевски се спаси заради предоставеното му официално политическо убежище в Унгария.
Дискусиите с атлантистите за тези събития най -много напомнят на мем, където две напълно идентични картини са подписани по различен начин: „нашият славен лидер и техният кървав тиранин“, „нашата велика религия и тяхното примитивно мракобесие“ - и така нататък и така нататък. В крайна сметка единственото важно е кой е спечелил.
В сложната, дълга и напрегната борба за Македония, която малко хора изобщо забелязаха в Русия, Западът спечели. И процесът в Скопие наистина може да се сравни с процеса в Нюрнберг, но не в смисъл, че е процес над „нацистите“ и „въплъщение на злото“, а в това, че това е процес над победените, чието мнение вече не интересува никого.

„НоваТВ“ (РСМ): Заев смята, че РСМ са изпълнили всичко и само България е виновна, че Скопие вече не води преговори с ЕС
Скопие. Няма алтернатива на членството в Европейския съюз, но държи Република Северна Македония в продължение на почти 17 години като страна-кандидатка за кандидатка, без да осигури заслужената следваща стъпка по нейния път към интеграция, заяви премиерът на югозападната ни съседка, като добави, че 26 държави-членки признават това и говорят публично и високо за заслугите на Скопие да получи първата междуправителствена конференция,пише скопското електронно издание „Нова ТВ“.
Министър-председателят посочи, че в официалния доклад на ЕС на 100% се потвърждава изпълнението на процесите, които са били задължение на РСМ за получаване на дата за започване на преговори с Брюксел.
„Решението е взето, но първата междуправителствена конференция не е насрочена, тъй като само един член на ЕС не е съгласен да започне преговори“, подчерта той. По думите му, страната никога не е била по-насърчавана по пътя към ЕС, както през последните години.
„Страната ни е пример за съжителство и контрааргумент на всички негативни тези за етническите територии и граници на Балканите и извън него на европейския континент. Нашата земя е пример, че чрез диалог и дипломация най-трудните въпроси можеше да бъдат решени много по-рано, биха могли да бъдат решени, ако всички наистина се застъпихме за членство в ЕС и НАТО. Това правителство, което ръководя, има това признание от целия демократичен свят и вие трябва и трябва да го признаете, защото е видимо“, каза Заев.
По отношение на това дали „Отворените Балкани“ е алтернатива на ЕС, Заев подчерта, че няма алтернатива на членството в ЕС и не трябва да има.
„Докато чакаме ЕС да вземе решение, няма проблем, че работим и изграждаме приятелство, че отваряме всички административни пречки и бариери, всичко с крайна цел да донесем по-голям просперитет на нашия народ, нашата икономика, търговия, износ, защото това носи по-голям брутен вътрешен продукт, икономически стандарти, работни места и т.н.“, обясни премиерът.
Той добави, че с инициативата„Отворени Балкани“ в случай на природни бедствия, ще има три пъти повече капацитет за реакция, когато става въпрос за подпомагане на гражданите, т.е. сега Скопие има на разположение сръбските и албанските сили.
„Подписахме споразумение за признаване на разрешения за работа, за да можем да работим свободно, където решим, подписахме споразумения за пълно освобождаване на потока от товари и пътници на нашите гранични пунктове“, изрежда още Заев.
Накрая той каза, че преди четири години Северна Македония е била в кавга с Албания, България, Гърция, Косово и Сърбия, което е донесло разочарование, а сега, както посочи той, в региона има сътрудничество и лидерите седят заедно и да говорят в един и същи дух за ползите за хората.

„Независен“ (РСМ): Стево Пендаровски не изключва появата на трета страна в преговорите с България
Скопие. Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски през предстоящия период не очаква големи промени по отношение на спора с България, като се има предвид, че в момента страната няма събеседник от другата страна, защото София все още не е сформирала правителство. Той заяви, че не е изключена възможността за включване на трета страна в преговорите, за да се постигне решение на спора между двете страни, пише скопското издание „Независен“.
Пендаровски не счита резолюцията за „червените линии“ в преговорите с България, приета от парламента вчера, за вредна, а напротив, смята, че тя определя позицията на Скопие и изобщо не е вредна, като например резолюцията на българския парламент.
Вчера Събранието в Скопие прие Резолюция за определяне на македонските държавни позиции в контекста на блокадите на европейските интеграции, внесена от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. Резолюцията беше гласувана с 95 гласа „за“, а един се въздържа. По -рано депутатите подкрепиха изменението, внесено от група депутати, в Резолюцията да се включи конституционното име на страната, Република Северна Македония.
Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че преговорите с България за намиране на решение на спорните въпроси и преодоляване на европейското вето ще се възобновят веднага след като в София бъде сформирано правителство след предсрочните избори в страната по -рано този месец.

МВнР изрази разочарование от Резолюцията на РСМ за преговори с България
София. Външното министерство изрази разочарование от Резолюцията за държавните позиции в преговорите с България за европейското бъдеще на Скопие, която парламентът на РСМ прие вчера. Това става ясно от изявление на МвнР. Оттам със съжаление отбелязвят, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, е започнал да преминава в по-положителна и обещаваща фаза. "България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог", пише в изявлението. От МвнР подчертават, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и допълват, че това би влязло в противоречие с водещи принципи на международното право. "Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", отбелязват от ведомството.

Албанците в РСМ за резолюцията с „червените линии“: Тези, които се опитват да реализират старите си империалистически стремежи, грешат
Скопие. Албанските партии в Република Северна Македония дадоха единодушна подкрепа за резолюцията на ВМРО-ДПМНЕ за поставяне на „червени линии“ в преговорите между София и Скопие, съобщава македонската „ТВ 21“. „Всички, които смятат, че могат да злоупотребяват с тази идея за обединение на Европа с цел реализиране на старите империалистически си стремежи, грешат много. „Грешат, ако смятат, че ще превърнат проекта си в проект за ограничаване на миналото“, каза Арбер Адеми, лидер на парламентарната група на най-голямата албанска партия – „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети. „Ние сме пред един документ, който е от изключителна важност за държавата и всички граждани. Позицията на нашата държава за евроатлантическата интеграция... е позиция без никаква алтернатива“, заяви Скендер Реджепи, генерален секретар на „Алтернатива“ и координатор на парламентарната група на най-голямата албанска опозиционна коалиция – „Алианс на албанците“ и „Алтернатива“. „Никой не може да наложи на никого към кой етнос принадлежи, как се нарича езикът му и каква история има. Още по-малко някой отвън“, добави Кастриот Реджепи, народен представител от БЕСА.

„Независен“ (РСМ): Парламентът на РСМ прие единодушно декларацията за „червените линии“ в преговорите с България
Скопие. В сянката на срещата за инициативата „Отворени Балкани“, или мини Шенген“ народните представители в парламента на Република Северна Македония приеха Резолюцията, внесена от ВМРО-ДПМНЕ за определяне на червените линии в преговорите с България. Резолюцията беше приета почти единодушно - с 95 гласа „за“, само с един въздържал се и без гласове „против“, съобщава скопското издание „Независен“. Изменението, внесено от мнозинството, което вкарва официалното име на държавата в резолюцията, беше прието преди това; депутатите от ВМРО-ДПМНЕ гласуваха против. Този резултат беше очакван, след като СДСМ подкрепи Резолюцията, която затвърждава историческите възгледи на Скопие в контекста на българската блокада за евроинтеграцията на югозападната ни съседка. С приетата от Събранието резолюция, правителството се задължава да спазва червените линии в преговорите със София за преодоляване на българската блокада за започване на преговорите за присъединяване с ЕС. В Скопие твърдят, че с този документ ще изведат преговорите с България на различно ниво, защото двете страни ще имат зад гърба си решенията на парламентите. Депутатът от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, обяснявайки необходимостта от приемане на проекторезолюцията, заяви, че при пълен консенсус за приемането й народните представители имат възможност да проявят силно единство, готовност за рационален диалог и компромис и ясно изразена воля за ускоряване на европейската перспектива и укрепване на държавния и национален суверенитет на страната. „Македонската идентичност и език са безспорна реалност за нашия народ. Те са нашето наследство от предишните поколения и наследство за бъдещите поколения. Ето защо с тази Резолюция искаме да сложим край на постоянно присъстващите тенденции на отричане на волята на хората и на преговори без граници по теми и дилеми, които принадлежат към вековете на далечното минало“, каза Муцунски. Той посочи, че Резолюцията дава на македонската дипломация солиден инструмент в ръцете , с който на международната сцена отговорно ще се грижи за пълната защита на македонската идентичност, традиции, етнокултурна идентичност, колективна цялост, общ икономически живот и наратива за принадлежността към определено географско пространство. „Това са нашите червени линии, това е, което никой не е имал или ще има мандат да прекрачи. Чрез това дело поставяме семката, от която ще се издегне засегнатата гордост на нашите граждани, нация и държава“, добави политикът. Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески заяви, че Резолюцията е приемлива за социалдемократите, но с приетото изменение, което въвежда конституционното наименование Република Северна Македония, за да бъде в съответствие с Конституцията. „Македонският език, македонската идентичност и македонската уникалност са международно признати и потвърдени, вписани в нашата лична карта в ООН. Нашите международни позиции са ясно определени и не знам колко пъти са били повтаряни публично - за македонската идентичност, македонския език, за македонската уникалност, не е имало, няма да има и никога няма да има преговори. Просто не е възможно да се договори това, което е неоспорим факт. Днес за целия свят ние сме македонци, които говорят македонски“, каза Митрески. По думите му, въпреки че публично са заявили позициите си, че македонският език и идентичност не се договарят, те са подкрепили Резолюцията, за да се прекратят лъжите за националното предателство на СДСМ. Агенция „Фокус“ представя целия текст на резолюцията без редакторска намеса: 1. Преговорите трябва да се водят на равноправна основа, като се спазва международното прави, без условия от едната или другата страна и със зачитане на достойнството на македонския народ. 2. Да се зачитат безрезервно откритията на македонските обществени, хуманитарни и култороложки науки във връзка с автохтонността на македонския народ и неговият исторически, езиков, културен и религиозен континюитет. 3. Да се уважават откритията, утвърдените факти, приетите теории и емпиричните изследвания на съвременната световна славистика, лингвистика, историография и международното право, според които: - Македонският език и неговите диалектически разновидности имат свое пространство и свой времеви континюитет. - Македонската идентичност черпи своята легитимност от многовековни традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език и артикулирано съзнание за етнокултурна уникалност, колективен интегритет, почитта към традиционните религиозни институции и от наратива за принадлежността към отделно географско и историческо пространство. 4. Процесът на евроинтеграция на нашата държава трябва да продължи в духа на взаимното зачитане и уважение на вложените усилия от наша страна за изпълнение на критериите. 5. Да се прилагат позитивните и общоприети международни конвенции и декларации на Организацията на обединените нации (ООН) за правото на самоопределение и човешки права и свободи. 6. Да се зачита безусловно свободно изразената воля на македонския народ, неговата етническа и духовна уникалност. 7. Събранието да задължава и насочва правителството, но и всички съответни органи, отговарящи за външната политика и евроинтеграцията да действат в рамките на позициите, утвърдени с тази Резолюция. 8. Тази Резолюция да се публикува в Държавен вестник.
„Слободен печат“ (РСМ): България за пореден път загуби битката със Сърбия за Македония
Скопие. На фона на замразените преговори за присъединяване на Република Северна Македония и Албания към ЕС, както и нулевият напредък на Сърбия и Черна гора към пълноправно членство, в Скопие лидерите на трите страни от т.нар. „мини Шенген“ официализираха новото име на организацията „Отворени Балкани“. Докато много политици и бизнесмени приветстват това новопредвидено сътрудничество за тесен митнически съюз, особено между трите държави, има и такива, които препоръчват предпазливост в еуфоричното поведение и „празнуване“ на този „голям“ регионален проект, пише Благойче Атанасоски за скопското издание „Слободен печат“. Агенция „Фокус“ предава материала без редакторска намеса.
Има поне две причини. Първата е страхът, че това сътрудничество в Западните Балкани в средносрочен и дългосрочен план ще бъде третирано като заместител на пълноправното членство в ЕС, независимо от факта, че държавниците уверяват и убеждават в обратното и казват, че тази инициатива ще ускори интегрирането на всички страни към пълноправно членство в Съюза, както и публичното говорене за проекта „Нов сръбски свят“ като нескрито желание и намерение на сръбското държавно ръководство да създаде по-широка сфера на влияние на официален Белград върху страни и региони, наследници на бивша Югославия , които имат значително сръбско малцинство (някъде и мнозинство), но също така и там, където Сърбия упражнява културно, медийно, военно-разузнавателно, но и психологическо влияние (чети: Македония).
Втората причина, според мен, е по-опасна, особено на фона на нерешения сръбско-албански въпрос, т.е. статута на Косово, който може да има сериозни последици за сигурността на РСМ. Членството на Скопие в НАТО е най-вече гаранция за териториалната цялост и суверенитет и единството на държавата в регион, където някои центрове на власт все още предвиждат прекрояване на границите на страните с етнически ножици, което несъмнено би ни хвърлило в нова епизод на балкански кръвопролития.
Всъщност защо само тези три държави създават и уреждат по този начин, на преди всичко, икономическо-стопанство сътрудничество и съюз, а Босна и Херцеговина и Черна гора не се присъединяват към тях?! Точно по изброените причини, особено по втората, защото двете бивши югославски държави се съмняват в искреността на сръбските намерения, т.е. към намеренията на безспорния сръбски лидер, президента Александър Вучич. Все пак, да не бъдем толкова наивни, този нов съюз се ръководи именно от западните сили, които в неспособността си (повече: незаинтересованост) да доставят така обещаното европейско бъдеще на ветровитите и нестабилни Западни Балкани, те настояват за по-тясно сътрудничество, нещо подобно на предишната „Вишеградска група“, в която нейните членове, страните от Централна Европа, Полша, Унгария, Чехия и Словакия, трябваше да си сътрудничат и да се свързват икономически, стопански и инфраструктурно по подобен начин, като увертюра преди окончателното им влизане в структурите на ЕС.
Когато добавим към всичко това антицивилизационната и антиевропейска блокада от официална София по нашите преговори за присъединяване към Европа (и като съпътстваща вреда от този ход на България и европейските преговори на западната съседка Албания), ще видим, че и този път също източните съседи загубиха битката за Македония с официален Белград, както всеки път в историята през миналия век и половина.
Вместо Договорът за добросъседство и приятелство, подписан между Скопие и София, да бъде мост на разбирателство, на цивилизовано решаване на проблеми и най-вече на сближаването на две близки, но исторически разделени нации, които, мога свободно да заявя, днес, за съжаление, те открито се мразят, лудите политики на всички български правителства от това на Борисов-Каракачанов досега са умножили омразата от двете страни на границата. От друга страна добрите отношения, които имаме със северния си съсед, като страни, които са били част една по-широка общност в миналото и държави, които са близки по култура и манталитет, се заздравиха още повече през март, когато Сърбия подари ваксини на РСМ в момент, когато тя нямаше никакво лекарство срещу Covid. Това ще спомогне за текущото популяризиране на този нов „балкански пакт“ и ще затвърди взаимните контакти, естествеността и красивите мисли между двата народа и общества.
Тоест, скъпи приятели-в живота и политиката няма изненади, а само причинно-следствени събития, които в края на деня са резултат от предишни политически ходове. Българите никога не могат да извлекат поука от грешните си ходове и да вземат правилното решение. Лично аз ги разбирам напълно: националното обсесивно-компулсивно поведение спрямо всичко, което означава и което представлява Македония, там се е издигнало до нивото на култ, което, за съжаление, заслужава психиатрично наблюдение.

„Слободен печат“ (РСМ): Косово се обяви официално срещу „мини Шенген“
Прищина. Косово реагира негативно на инициативата „мини Шенген“, която беше преименувана на „Отворени Балкани“ на срещата в Скопие на лидерите на Северна Македония Зоран Заев, Сърбия Александър Вучич и Албания Еди Рама. Те подписаха договор, който предвижда свободно преминаване през граничите за гражданите на трите страни до 2023 г., единно разрешение за работа за всички страни до 2022 г. и споразумението за съвместни действия в случай на природни бедствия. Инициативата не получава подкрепа от албанската опозиция, докато Черна гора и Босна и Херцеговина, които решиха да не се присъединяват към процеса, отбелязаха съвсем бегло за събитията в Скопие, пише скопското издание „Слободен печат“.
Косовското правителство заяви в писмено изявление пред медиите на Koha Group, че инициативата „не съдържа визия за региона“ и я нарече „мини Шенген“, въпреки че участниците в срещата в Скопие се отказаха от името.
От кабинета на косовския премиер Албин Курти припомниха, че те не са подкрепили инициативата и през октомври 2019 г. в Нови Сад.
„Нашите възгледи за идеята от Нови Сад, така наречения „мини Шенген“, вече са известни. Инициативата от Нови Сад не беше одобрена от нас и следователно нямахме официална покана за участие в срещата. За нас така нареченият „мини Шенген“ е инициатива без визия за региона. „Предложихме засилване на регионалното сътрудничество от ЦЕФТА в ЦЕФТА< в съответствие с модела EFTA-EEA, което едновременно ще бъде от полза за всички страни от Западните Балкани“, се казва в изявлението.
Правителството в Прищина призовава лидерите на страните в региона да останат ангажирани с дневния ред на Европейския съюз и трансатлантическите отношения.
Лулзим Баша, лидер на албанската опозиционна Демократическа партия, оцени, че няма полза от срещата в Скопие, предава кореспондентът на МИА от Тирана.
„Бързите им срещи не произвеждат нищо ново, освен снимки“, каза Баша. Той настоява „взаимното признаване на Косово и Сърбия да бъде първата стъпка и след това инициативите за свободно движение в региона да продължат“.
Иначе албанските медии отразиха широко Икономическия форум, подписването на меморандумите, изявленията на лидерите, както и тяхната позиция, че „в Отворените Балкани има място за всички страни в този регион“.
Сръбските медии също посвещават първите си страници на това събитие. Съобщенията бяха, че пътуването от Белград до Тирана ще отнема нула минути на границата и че „Отворените Балкани“ са предпоставка за нова ера на регионално сътрудничество.

Expres.mk: И голям европейски симпатизант на Заев се подигра с РСМ, влизали в „Шенгенчич“
Виена/Скопие. Освен хора от Република Северна Македония и региона, които се шегуват с недефинирания проект „мини Шенген“, с този договор между Зоран Заев, Еди Рама и Александър Вучич си направи майтап и сериозен чуждестранен поддръжник на настоящите македонски власти, пише скопското електронно издание Expres.mk.
Професорът от университета в Грац Флориан Бибeр, който се смята за силен поддръжник на правителството на Заев, проведе подигравателна анкета за името на „мини Шенген“, в която спечели ироничното име „Шенгенчич“.
„Шенгенчич спечели, но новото име е #OpenBalkan, на който му липсват 3 държави (БиХ, Косово и Черна гора). Регионалното сътрудничество е добро, но не е ясно по какво се различава от предишните ангажименти, поети през последните 20 години. Доказателство за пудингът ще бъде изпълнението“, пише Бибер.

Еди Рама за „Отворени Балкани“: Ако ЕС е „Велика Югославия“, тогава нашето е „Малка Югославия“
Скопие. В речта си за регионалното сътрудничество Рама отговори на критиките на онези, на които инициативата „Отворени Балкани“ прилича на създаването на нова, Велика Югославия. Рама вярва, че тези, които казват това, живеят в паралелен свят, цитира думите му скопският вестник “Денешен“ „Който каже, че това е инициатива, замислена в мазетата на бивша Югославия, за формиране на своеобразна Югославия, в която Сърбия ще бъде хегемонът и ще ни превземе, греши - той на първо място живее в паралелен свят. Второ, той живее за политика, която иска да влезе под кожата на гражданите, и не мисли за увеличаване на тяхното благосъстояние и укрепване на мостовете между хората. Трето, той забравя, че ако започнем така, тогава трябва да кажем, че ЕС също е „Велика Югославия“. Ако Европейският съюз е „Велика Югославия“, да - това е „малка Югославия“. Но всъщност не е . „Това не е нито повече, нито по -малко, а създаването на пространство, което живее според принципите, ценностите и механизмите на ЕС, докато всяка от страните полага усилия за членство в ЕС,“ каза Рама, „Защо да чакаме зад затворени граници с гръб един към друг, както се случива през последните 500 години, защото в края на краищата, в момента, в който ще се интегрираме в ЕС, ще направим точно това, което правим тук без ЕС,“ казва Рама. „Не че можем да отнемем от този потенциал, който този регион има и това сътрудничество осигурява., Трябва да направим всичко, за да си върнем - казва той - част от загубеното време, което е трудно да се върне. Не можем да си позволим лукса да губим време, защото загубихме твърде много.“ „Това не е нито по -малко, нито повече от формирането на среда, която живее според принципите, ценностите и механизмите на ЕС, но междувременно всяка страна има свои собствени усилия да се присъедини към ЕС. В резултат на това всички камиони и стоки, пътуващи до страните в региона, сега ще прекарват все по -малко време в чакане на границата, отколкото в пътуване. Търговският сектор знае това много добре, чакането на границата отнема много повече време, отколкото достигането до следващия граничен пункт. В името на какво трябва да приемем тази реалност, че това не е пътят в ЕС - в името на историята, на конфликтите, в името на някои нерешени въпроси, които много добре знаем, които трябва да бъдат решени в бъдеще. Тук искам да повторя. Нерешените проблеми между нас няма да бъдат разрешени по-лесно чрез отхвърляне и отричане на потенциала на тази асоциация. „Колкото повече този потенциал за сътрудничество се превръща в свобода на движение, в икономиката, в перспективи, толкова повече е възможно нерешените въпроси да бъдат решени, защото всички тези общества ще преминат на ново ниво на разбиране за себе си, за другите и за бъдещето ", каза Рама. Премиерът на Албания посочи, че този ден е придобил друго измерение по размер и значение поради огромното присъствие на бизнесмени не само от Албания и Сърбия, Македония, но и от Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения, Гърция и много други страни. Той нарече тази инициатива „стратегическа за Албания“ и подчерта, че точно тази мозайка говори силно за стойността на тази инициатива и колко много бизнесмени се нуждаят от тази инициатива, и че общото регионално икономическо пространство може да постигне много повече, отколкото страните от него по отделно.

Koha Ditore (Косово): Косово се обяви срещу инициативата „Отворени Балкани“
Прищина. Правителството на Косово заяви, че не подкрепя инициативата „Отворени Балкани“, инициирана от премиерите на Република Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич на днешния Регионален икономически форум в Скопие. В писмено изявление до медиите на Koha Group се казва, че инициативата е „без визия за региона“. Кабинетът на косовския премиер Албин Курти казва, че те не са поканени на днешния Регионален форум, защото са твърдо против инициативата, произтичаща от срещата на Заев, Рама и Вучич през октомври 2019 г. в сръбския град Нови Сад. „Нашите виждания за идеята от Нови Сад, така нареченият „мини Шенген“, вече са известни. Не одобряваме инициативата от Нови Сад и следователно нямахме официална покана за участие в срещата. За нас така нареченият „мини Шенген“ е инициатива без визия за региона. Предложихме насърчаване на регионалното сътрудничество от ЦЕФТА в ЦЕФТА, съгласно модела EFTA-EEA, което едновременно ще бъде от полза за всички страни от Западните Балкани“, се казва в изявлението. Инициативата за регионално сътрудничество Мини Шенген, която включва Сърбия, РСМ и Албания, има ново име от днес и ще се нарича „Отворени Балкани“.

Зоран Заев: България е добре дошла в „Отворени Балкани“, преговорите по спора ще продължат, след като се формира правителство в София
Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че разговорите с България за разрешаване на историческите спорове и преодоляване на европейското вето ще се възобновят веднага след като в София бъде сформирано правителство след предсрочните избори по-рано този месец, предава скопското издание „Слободен печат“. В отговор на журналистически въпрос на съвместна пресконференция след Регионалния икономически форум в рамките на инициативата „Отворени Балкани“, известна преди това с неформалното име „мини Шенген“, Заев заяви, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата, въпреки че е член на ЕС . „Пожелавам на България наистина да сформира правителство. Това е добре за България и за българския народ и разбира се за региона. Добре е и за Северна Македония. Вече казахме, че след като бъде сформирано правителство, ще продължим да говорим, докато не намерим решение. И тъй като ние и нашите граждани сега ще можем да преминаваме само с личните си през границите, ще си обменяме ресурси за управление на бедствия, те могат да се присъединят, ако искат. Защото това са Балканите. Въпреки че са държава -членка на ЕС, защо не. Затова изпращам това като съобщение, че нашият регион е малък, трябва да си сътрудничим, да си помагаме, преди всичко в името на нашите граждани, и разбира се да продължим да се интегрираме, защото това е от полза и за нашите граждани“, отговори Заев на въпрос дали очаква придвижване след изборите в България. Заев се съгласи с твърденията на албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, че те остават отворени за всеки, който иска да се присъедини към тази инициатива. „Вярвам, че за всички ни е ясно, че в единството, сътрудничеството и приятелството е сила. Дължим това на нашите граждани и всички знаем, че Западна, Северна и Централна Европа ще ни уважават повече и ще ни сътрудничат повече, ако сме единни. За всички нас е ясно, не е нужно да сте президент или премиер на страната. Оставаме отворени. Всеки може да избере – дали нещо е добре за гражданите – и да влезе в определена инициативата, и ако не е, да не влиза в тази част“, добави премиерът на югозападната ни съседка.

„Независен“ (РСМ): Какви са плановете за „Отворените Балкани“
Скопие. Споделено бъдеще – това са думите, с които бе обяснена днес инициативата „Отворени Балкани“. Но какво ще съдържа, тоест какво се очаква да се промени - е най -важният въпрос, въпреки че според изявленията на лидерите стана ясно, че много неща трябва да се направят от администрациите на трите държави, за да се превърнат идеите в реалност, пише скопското издание „Независен“. Рама, Заев и Вучич се съгласиха да действат заедно и да си помагат при природни бедствия, да отворят границите между държавите, за да могат гражданите да работят свободно във всяка от трите и да извършат административна подготовка, за да осигурят свободно движение на стоки - с нулево чакане на границите от 1 януари 2023 г. Целта е да се създаде единен пазар без граници за хора, капитали и стоки. Камарите ще помагат на бизнесмените да се свързват, министерствата в трите държави ще хармонизират софтуера и системите за ДДС, така че камионите със стоки да могат да преминават без спиране, а туристическите възможности на всяка от трите държави ще се популяризират помежду си. „Сърбия най-накрая излиза на море“, заяви албанският премиер Еди Рама, визирайки възможността на сърбите да стигнат безпрепятствено до плажовете в Драч, Ксамил и т.н. Планира се и създаване на Балканска филмова комисия за насърчаване и развитие на таланти в региона, организиране на съвместни фестивали на виното, които според Вучич няма да са най -големите в Европа, но може да са сред петте най-големи и да се организират съвместни панаири на продукти от региона. Предвиждат се и регионални спортни състезания, съвместно ще бъдат определени средства, които ще бъдат използвани за цифров и зелен преход, в РС Македония ще бъде подкрепен фотоволтаичен проект, който ще доставя енергия на трите държави, а албанската ВЕЦ Скавица ще изнася възобновяема енергия за всички. Ще се изгради железопътна връзка от Дуръс през РС Македония до България, а Заев обяви инициатива за строителството на високоскоростно железопътно трасе от Будапеща до Ниш и по-нататък през Скопие и към Гърция. Взаимно признаване на дипломи и квалификации, взаимни привилегии и отстъпки в ресторанти, хотели, тол-таксите и подобни облекчения, което ще се усети от гражданите, за да разберат колко по -добър е животът, когато работят заедно, обяснява изданието. Рама каза, че инициативата не е ексклузивна, а инклузивна и че другите страни в региона могат да се присъединят към нея, докато Вучич каза, че албанският премиер е подложен на сериозни критики, че се присъединява към инициатива с участието на Сърбия и призова косовските власти да се присъединят. Да не търсят оправдания и, ако Косово се изписва със звездичка, нека поставят квадрат до името на Сърбия, просто нека участват. „Всеки избира своя собствен път. Ако бяхме предприели подобна инициатива с БиХ и Черна гора, те щяха да ни обвинят, че правим Велика Сърбия. По този начин никой не може да ни обвинява за нищо. Всички можем да участваме, само трябва да сме коректни и да знаем, че това, което ни разделя, не е най-важното. Инициативата не трябва да се използва за решаване на отворените въпроси“, призова той Прищина. „По открито от „Открити Балкани“, здраве му кажи“, добави кратко Зоран Заев. Той оцени, че по този начин Източна, Западна и Централна Европа ще ценят трите държави повече, и призова България да се присъедини, въпреки че е държава-членка. „Това не е конференция, която да е актуална само един ден. Това е сложна инициатива“, каза Вучич. Запитан как биха се справили с евентуални митнически войни, той отговори, че няма да се съгласят с всичко това, ако мислят да си създават проблеми, да налагат мита, акцизи, като каза, че подобно поведение е реликва от XX век. „Без свободна икономика не можем да бъдем модерни и успешни държави, надявам се, че нашите администрации ще могат да следват това“, каза сръбският президент, а Заев добави, че целта е да има нулеви мита и нулеви бариери за 100 процента от стоките и 100 процента от услугите. Рама определи настоящия режим на движение и търговия в региона като „мъчение“.

ВМРО-ДПМНЕ: „Мини Шенген“ не е алтернатива на ЕС
Скопие. За Република Северна Македония няма алтернатива, освен пълноправно членство в ЕС. Всяка регионална инициатива е добре дошла, но не трябва да бъде алтернатива, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в коментар за инициативата на Зоран Заев, Александър Вучич и Еди Рама за развитие на организацията „мини Шенген“, която получи ново име – „Отворени Балкани“, предава скопското електронно издание Tribuna.mk. „РС Македония трябва да започне преговори с ЕС веднага тази година, защото ние го заслужаваме повече от десет години, с изпълнени критерии, но за съжаление поради различни изкуствени, пречки не сме започнали преговори досега“, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на днешната пресконференция.

Еди Рама: Балканите не могат да продължат да са заложник на миналото
Скопие. Този регион повече не може да бъде заложник на миналото, разделени сме малки. Искаме да проектираме в бъдещето чрез тази инициатива, която не измисля нищо ново. Това, което утре ще направим в ЕС, започваме да правим днес и тук в региона“, каза албанският премиер Еди Рама в речта си на Регионалния икономически форум в Скопие, предава скопското електронно издание „24 Вести“. „Защо трябва да чакаме зад затворени граници с гръб един към друг, както се случва през последните 500 години, защото в края на деня, в момента, в който ще се интегрираме в ЕС, ще направим точно това, което правим тук без ЕС“, заяви министър-председателят. „Не че можем да отнемем този потенциал, който този регион има и това сътрудничество осигурява, ние трябва да направим всичко, за да възстановим част от загубеното време, което е трудно да се възвърне. Нямаме лукса да губим време, защото загубихме твърде много“. „Това не е нито по-малко, нито повече от формирането на среда, която живее според принципите, ценностите и механизмите на ЕС, но междувременно всяка държава продължава своите усилия да се присъедини към ЕС. В резултат на това всички камиони и стоки, пътуващи до страни в региона, сега ще прекарват по-малко време в чакане на границата. Търговският сектор знае това много добре, чакането на границата отнема много повече време, отколкото достигането на друг граничен пункт. В чие име трябва да приемем тази реалност, че това не е пътят в ЕС, в името на историята, на конфликтите, в името на някои нерешени въпроси, които много добре знаем, които трябва да бъдат решени в бъдеще. Тук искам да повторя. Нерешените въпроси между нас няма да бъдат разрешени по -лесно чрез отхвърляне и отричане на потенциала на тази асоциация. Колкото повече този потенциал за сътрудничество се превръща в свобода на движение, в икономиката, в перспективи, толкова повече е възможно нерешените въпроси да бъдат решени, защото всички тези общества ще преминат на ново ниво на разбиране за себе си, другите и бъдещето“, поясни Рама. Той смята, че „мини Шенген“ е стратегическа инициатива за Албания и подчерта, че точно тази мозайка силно говори за стойността на тази инициатива и колко много бизнесмени се нуждаят от тази инициатива, и че общото регионално икономическо пространство може да постигне много повече, отколкото могат да постигнат страните поотделно.

Александър Вучич към РСМ: Не ни трябват територии, не ви казваме на какъв език говорите
Скопие. Икономическият форум в Скопие и двудневното посещение на сръбския президент Александър Вучич са основните теми на медиите в Сърбия, включително Tanjug и TV Pink, които излъчват на живо посещението и неговите срещи и провеждането на Форума, съобщава кореспондентът на МИА от Белград. След снощната директна връзка по телевизия Pink от разходката на Вучич с премиерите на РСМ и Албания, Зоран Заев и Еди Рама по кея на река Вардар и центъра на Скопие, както и обръщението на президента към сръбската общественост, медиите съобщават за срещата му с легендарния македонски и югославски футболист Дарко Панчев, както и за връчването на благодарствено писмо от президента на Икономическата камара на РСМ Бранко Азески за оказване на помощ при ваксинирането на бизнесмени, което беше организирано в края на март в Сърбия, последвано от реваксинация. Икономическият форум в Скопие и двудневното посещение на сръбския президент Александър Вучич са основните теми на медиите в Сърбия, включително Tanjug и TV Pink, които излъчват на живо посещението и неговите срещи и провеждането на Форума, съобщава МВР от Белград. След снощната директна връзка по телевизия Pink от разходката на Вуджи с премиерите на Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама по кея на река Вардар и центъра на Скопие, както и обръщението на президента на Сърбия Сръбската общественост, медиите съобщават за срещата му с легендарния македонски и югославски футболист Дарко Панчев, както и за връчването на благодарствено писмо от президента на Икономическата камара на Македония Бранко Азески за оказване на помощ при ваксинирането на бизнесмени, което беше организирано в края на март в Сърбия, последвано от реваксинация. Вучич заяви, че Сърбия е помогнала на македонския народ през 1963 г., когато Скопие е било засегнато от катастрофално земетресение, а сега го е направила пак. „Нямаме какво друго да искаме от македонските граждани, освен приятелство и братство. Не ни трябва нито територията ви, нито ви казваме, че говорите нашия език. За нас е важно само да имаме възможно най-близки и възможно най-добри отношения. Това, което правим тук, ще направи страхотни неща за нашата страна, ако се провалим, поне ще остане, че някой се е опитал - така че в следващите година -две да можем да преминем през трите ни държави, суверенни и независими, да преминаваме през границите (без спиране) и да си помагаме едни на други по всяко време“, подчерта сръбският президент. Той каза, че докато разговарял с гражданите в Скопие, докато се разхождал, видял, че хората в Северна Македония днес уважават Сърбия повече от преди. „Нямаме други интереси, освен да оцелеем заедно в тази област и да подобрим живота и да сближим Белград, Скопие и Тирана“, категоричен е Вучич. Той добави още, че на икономическия форум повечето компании са дошли от Сърбия - 217, което показва интереса в Сърбия за сътрудничество в региона.

„ТВ 21“ (РСМ): „Отворени Балкани“ е новото име на „мини Шенген“
Скопие. Новото име „Отворени Балкани“на инициативата "мини Шенген" беше популяризирано на Регионалния икономически форум в Скопие, информира македонският телевизионен канал “ТВ 21“. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, президентът на Сърбия Александър Вучич и министър -председателят на Албания Еди Рама взеха участие във форума и приветстваха новото име на инициативата за сътрудничество и свободно движение на хора и услуги между трите държави, надявайки се, че други страни от Западните Балкани ще се присъединят към инициативата.

Александър Вучич: Ние сме на европейския път, но не сме наивни да вярваме, че някой друг ще работи вместо нас
Скопие. Когато започнахме с тази инициатива, всичко ни се стори добре, като поглед към бъдещето, като нещо, което променя нещата на Балканите. Когато разговаряхме, мислехме за факта, че никога не сме били близки, всички имахме своите проблеми, но нямаме какво да гледаме в миналото и трябва да гледаме към бъдещето. През последните две години между нас се разви доверие, ние сме на европейския път, но не сме нито глупави, нито наивни да не знаем, че никой освен нас няма да работи за развитието на нашите страни, каза президентът на Сърбия Александър Вучич на Икономическия форум в Скопие, цитиран от македонския вестник “Слободен печат“. Президентът на Сърбия подчерта: „Ние имаме суверенни независими държави и нямаме граници. Ще имаме 6 до 9 процента по -ниски експлоатационни разходи. Между нас няма да има спирания и не е лесно, трябва да направим много, трябва да видим, че работим върху растежа на БВП, за да превърнем тези решения в дела.“ „Ние в Сърбия имаме проблем с недостига на работна ръка и сега Северна Македония и Албания могат да ни помогнат заедно да осигурим работна ръка, която не ни достига! Трите ни държави завършват годината с голям ръст на БВП. Ще достигнем Словакия след 5, 6 години и ще променим съотношението на работната сила. "Ние можем да се превърнем в машина за развитие на трудовия пазар в Западните Балкани и затова съм много щастлив", каза президентът. Вучич заяви, че е много щастлив от толкова много участници на икономическия форум и че очаква още повече хора в Белград и още повече в Албания. „От това можем само да извлечем полза, а не да навредим, това не е насочено към никого, а само към това нашите граждани да живеят по -добре. Разбира се, винаги ще има противници, които ще представят конспиративни теории за икономиката ... Но така започва и знам, че много по света не са доволни от решението ни да вземаме решения независимо, но ние се интересуваме, че нашите граждани искат да живеем по -добре. Няма да чакаме милостиня, ние сами ще създадем растежа на икономиката,“ решително каза Вучич. Той подчерта, че трябва да се създаде консултативен орган, който да се занимава с всички идеи на тези три държави, така че всичко да върви по -бързо, по -лесно и по -добре за всички. „Вчера говорихме за слабостите и дали ще успеем да ги преодолеем, ако успеем, няма да имаме граници до 2023 година. Сигурността на нашите граждани ще бъде още по -голяма, защото трите държави ще си сътрудничат като една и затова сме по -силни, отколкото бяхме вчера. Всички ще запазим независимостта и суверенитета си, но ще бъдем едно, обясни президентът. Той посочи, че всичко ще бъде по -евтино за гражданите в тези три държави. „Всеки, който дойде да посети Белград, ще може да спести много пари и това ще означава, че ако отидете в Албания на море, ще видите, че ще спестите, затова моля бизнесмени да ни подкрепят, защото това е единственият начин да се работи по -бързо и по -евтино за всички, каза Вучич и добави, че това е историческа задача и историческа идея.

„Слободен печат“ (РСМ): Реч на Зоран Заев пред Скопския икономически форум
Скопие. Днес в Скопие са дошли представители на над 350 компании от Албания, Сърбия и Северна Македония и стотици други представители на търговски камари и бизнес общности от други страни от Западните Балкани, както и от няколко други страни в региона, заяви премиерът на Република Северна Македония пред Скопския икономически форум, чиято реч е публикувана от македонския вестник “Слободен печат“ и я представяме без редакторска намеса. Този масов отговор на нашата покана да участват в това събитие и да бъдат активни участници в още по-силно и по-организирано свързване на региона е силно послание, че Балканите започват да създават най-високо ниво на разбиране, че икономическото свързване и създаването на динамичното и жизнено важно регионално икономическо пространство е общо желание и амбиция. Искам да Ви уверя и се надявам, че е очевидно, че нашата политическа воля, на президента Вучич, премиера Рама и моята, е израз на нашия максимален ангажимент да осигурим всички условия, които зависят от правителствата на трите ни държави за ефективно регионално сътрудничество. Това е силна политическа воля. Това е нашият ясен ангажимент за най -висок обществен интерес и за благото на нашите народи - ние се свързваме за развитието на нашите икономики, за изграждането на обща икономика, за развитието на региона, за по -добър живот на всички наши граждани. Свързваме се с ясно, открито и публично намерение нашите народи да почувстват непосредствените, икономически ползи от облекчението, което предоставяме. Очакваме ползите да се почувстват много скоро в семейния бюджет на милиони домакинства, в качеството на живот на милиони граждани. Несъмнено е ясно за всички нас, че само с интегриран и свързан регион можем да се придвижваме постоянно към нашата основна цел - членството в ЕС. Защото не можем да бъдем нищо друго освен страни от ЕВРОПЕЙСКИТЕ Балкани. И това, което изграждаме днес, произтича от европейските ценности, защото само по себе си, в основите си, то съдържа еднакво четирите свободи на Европейския съюз - свободата на движение на хора, стоки, капитали и услуги. Ние сме по -отдадени от всякога на прилагането на четирите свободи на ЕС: 1.Да се осигури свободно движение на стоки, чрез подобрена инфраструктура на граничните пунктове, с 24-часово работно време на всички гранични служби и чрез изграждане на зелените коридори между нашите страни и Западните Балкани към ЕС; 2. Да се подготвят всички правителствени политики за свободно движение на услуги, чрез взаимно признаване на професионалната квалификация, въвеждане на система без разрешения за междуфирмени прехвърляния в рамките на шестте държави от Западните Балкани, взаимно признаване на квалифицирани електронни подписи и други поверителни услуги ; 3. Да се разшири свободното движение на хора, като се даде възможност за мобилност на студенти, учени и изследователи, взаимно признаване на професионалните квалификации и чрез разширяване на туристическите предложения и връзки в региона; 4. По -нататъшно улесняване на свободното движение на капитали, чрез хармонизиране на подхода към регулаторната рамка на финансовите пазари на ЕС. За осъществяването на тези свободи днес като начало ще бъдат подписани едно споразумение и два меморандума за сътрудничество. За да осигурим условията за реализиране на тези свободи, ние се вслушахме в призива на бизнесмени от целия регион и започнахме процедурите за минимизиране или пълно премахване на административните процедури, когато е възможно. В трите държави тече дигитализация на огромен брой административни процеси и бази данни. Също така чуваме и приемаме призива на бизнесмените от региона - „по-малко история - повече икономика“, за доброто и бъдещето на гражданите. Нашата цел за интегриран регионален пазар носи допълнителен растеж на БВП в региона, защото сме свързани по -силно. Това прави Западните Балкани по -привлекателни, по -конкурентни и по -близо до пазарите на ЕС. Уважаеми, Неуспехът на ЕС да изпълни обещанията си да започне първата междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония е в разрез с европейската идея, в противоречие с интересите на самия ЕС и в противоречие с ангажимента на двете страни, които са изпълнили всички критерии. Но ние не можем да чакаме всички вътрешни проблеми на Европейския съюз да бъдат решени, за да продължим напред. Ние сме тук и когато Европейският съюз е готов, ние сме тук - вече готови, с вече предоставени улеснения за нашите граждани и с вече разработени икономически инициативи. Днес ще говорим за тях, така че се надявам, че ЕС ще намери начин да осигури финансиране за тях, особено след като много от тях са част от зелената програма. Но днес не съм тук, за да говоря за Европейския съюз. Тук съм, за да говоря за нашите граждани, за нашите държави, за нашите идеи, за нашите европейски Балкани. За Западните Балкани, за този отворен регион. За регион и инициатива, която ще бъде представена днес с ново име, име, което отразява същността на новата реалност, която днес всички ние популяризираме заедно - лидери, бизнесмени, граждани на Албания, Сърбия, Северна Македония и всички други страни в региона. Заедно даваме нов тласък на общото икономическо пространство, на свързания регионален пазар. Общият регионален пазар е мотивация за насърчаване на нови регионални инициативи, насочени към сближаване и интеграция с пазара на ЕС. Нашият регион има приблизително 18 милиона души и това е много сериозен капитал за укрепване на икономиките ни. Да увеличим благосъстоянието на нашите хора и да донесем големи инвестиции. Много по -трудно е да се направи, ако го правим индивидуално. Чрез регионално хармонизиране на инвестиционните политики и по -добро и координирано насърчаване ние ще направим видими потенциалите на икономиките на страните от региона за повишаване на тяхната привлекателност за преки чуждестранни инвестиции. Нашите държави имат огромен потенциал за устойчив растеж и развитие . Ще търсим практическа подкрепа, за да направим нашия регион източник на възобновяема енергия за нашите граждани и за бъдещето на зелената енергия на ЕС. От нас зависи да направим всичко необходимо, за да припознаем зеления преход на нашия регион в Европа и призоваваме Европейския съюз и САЩ да бъдат част от развитието на тези ресурси. Това е нашият принос към европейския зелен преход. Нека завърша с още две точки. Силната политическа воля и подкрепа, които получихме от бизнес общностите на всички страни в региона за нов тласък и за ребрандиране на регионалното сътрудничество с много по-голяма динамика и за много повече ефекти е нашата, автентична и непосредствена инициатива. Ние самостоятелно показваме политическо лидерство и загриженост за насърчаването на сътрудничеството, за което този път имаме конкретна програма за действие и съм убеден, че тя ще бъде призната като инициатива за уважение и подкрепа в Брюксел и Вашингтон. Освен това вярвам, че подобно регионално сътрудничество може да допринесе сериозно за облекчаването на политическите отношения в региона. Ние сме отворени за всички инициативи, които вървят в посока укрепване на регионалното сътрудничество и които ускоряват процеса на интеграция в ЕС на всички страни от Западните Балкани. Това е автентичен, съвместен процес на Северна Македония, Албания и Сърбия, но от самото начало казахме, че инициативата е отворена за ВСИЧКИ държави от Западните Балкани. И така още веднъж: Каним и насърчаваме останалите ни колеги да се присъединят. В името на нашите народи. Всички сме балканци, всички сме за европейски Балкани. Да превърнем визията за общо политическо и икономическо пространство в Западните Балкани в реалност с конкретни ползи за всички наши граждани. Да го превърнем във важна част от ежедневието на нашите граждани чрез единния пазар. В този дух да засилим процеса на сътрудничество между нас, в целия регион и да продължим да правим всичко възможно това да се случи. Благодаря, желая Ви успешно събитие и вдъхновяващи дискусии.

Принтирай    Оразмери текст   + -