Пламен Николов прие мандата за съставяне на правителство

30 Юли 2021 | 18:21 | 0
Пламен Николов прие мандата за съставяне на правителство
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Мениджърът Пламен Николов от „Има такъв народ“ прие първия мандат за съставяне на правителство. Името на кандидат-премиера на първата политическа сила в 46-ото Народно събрание беше неясно до момента, в който представители на партията не влязоха при президента Румен Радев. Пламен Николов заяви като приоритети на проектокабинета Плана за възстановяване и устойчивост, COVID кризата, преизчисляване на пенсиите, въвеждане на мажоритарен вот и осъществяването на съдебна реформа. Той уточни, че е получил покана за поста „когато е било необходимо“. Заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов посочи, че поименният състав на правителството, което предлагат, ще бъде представен в пленарна зала. Той допълни, че разчитат най-вече на подкрепата на ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, тъй като ИТН има най-сериозно припокриване на приоритетите имено с тях. При връчването на мандата държавният глава Румен Радев пожела успех и призова да се работи в името на българите и срещу досегашния провален и корупционен модел на властта.Партията на Слави Трифонов има седем дни, за да успее да сформира кабинет. В случай, че не получат подкрепа от останалите партии в парламента, мандатът отива при ГЕРБ. Те вече заявиха, че при такова стечение на обстоятелствата, ще върнат веднага мандата и няма да правят предложение за кабинет. В такъв случай, Румен Радев ще трябва да връчи трети мандат - на партия по негов избор. БСП вече изразиха готовност да представят състав на правителство, ако те бъдат избора на държавния глава. Ако и този мандат не бъде оползотворен - отиваме на трети парламентарни избори за годината, които биха били заедно с президентските.

Агенция "Фокус"
Кандидат-премиерът Пламен Николов: Няма да лишаваме братята ни от РСМ от европейско бъдеще, но и ще отстояваме националния интерес на България

Няма да лишаваме братята ни от РСМ от европейско бъдеще, но и ще отстояваме националния интерес на България. Това каза в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Пламен Николов.
„Знаете за Преспанския договор от 2017 г. и колко неизпълнени клаузи има по него. Това е нещо, което особено много ни притеснява. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и да ги лишаваме от възможността за европейското им бъдеще по насилствен начин или начин, който се упражнява от други балкански държави. Това не означава, че няма да отстояваме националния си интерес. Как точно ще бъде направено това? Може би чрез ревизия на самия този договор и преразглеждането му. Това е един момент, в който трябва Комисията по външна политика на ИТН да се събере и да се вземе решение. Ако един ден имаме възможност да управляваме и този кабинет влезе в своите функции, ще видим всичко, което трябва да се случи по тази външнополитическа линия“, допълни той, като допълни, че кабинет, воден от него, не би следвал линията на конфронтация.
Пламен Николов подчерта, че желанието му е да се заложи на образованието и иновациите. По думите му за ИТН най-важното е да бъде излъчено стабилно правителство.
"Ако предложим експертите, които заслужават да са по отделните ведомства, мисля, че останалите политически сили ще ги подкрепят", прогнозира кандидат-премиерът.
Той категорично подчерта, че ИТН нямат договорки с ДПС и обеща да работи по пътя на консенсуса, а не на "изчегъртването".

Агенция "Фокус"
Кандидат-премиерът Пламен Николов: Досега България не е имала премиер като мен – идващ от бизнес средите и с хуманитарно образование

В известен смисъл е и предимство, и недостатък, че хората не ме познават. Недостатък е, защото нямат пряк поглед върху моята кариера, не познават начина, по който работя. Предимство е, защото страната не е имала премиер като мен досега. Човек, който идва от бизнес средите, има от една страна хуманитарно образование и бизнес опит – аз съм амалгама между двете неща. Това каза в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Пламен Николов.
Той обясни, че е получил поканата за поста преди две седмици, когато е разговарял с лидера на ИТН Слави Трифонов.
„Решихме, че това е един добър вариант за политическата партия ИТН, че между нас има изградено доверие. Ние се познаваме вече над три години, още от времето на кастингите за политици веднага след референдума. Всичко останало беше в сферата на предположенията. Затова от ИТН казваме, че винаги трябва да се осланяме първо на фактите, после на предположенията“, допълни Николов.
Той посочи, че няма притеснения относно корпоративната си кариера и не смята, че срещу него биха могли да бъдат извадени компромати, както от ИТН направиха по отношение на служебния финансов министър Асен Василев.
„Имам почти 20 години корпоративен опит, от които съм работил в много и различни браншове както у нас, така и в мултинационален аспект. Всичко при мен се е случвало по правилата. За всяко нещо, за което съм бил отговорен, е ставало по необходимия начин“, допълни кандидат-премиерът.
Според него през последните няколко години българските управленци са страдали от теоретична подготовка.
„Аз я имам. Смятам, че тази теоретична подготовка много добре може да послужи в практически смисъл. Уча много бързо. Така ми се е налагало през целия ми бизнес живот и корпоративния ми стаж. Аз съм човек с биография. Зад мен стоят много успешни проекти – национални, мултиконтинентални. Смятам да прелея този бизнес отпит и в политиката“, допълни Пламен Николов.

Агенция "Фокус"
Проф. Румен Гечев, БСП: Ще поканим на среща кандидата за премиер Пламен Николов

Следващата седмица ще поканим кандидата за премиер на „Има такъв народ“ г-н Николов на среща с нашата парламентарна група, за да проведем разговор как вижда той реализацията на програмата на „Има такъв народ“, съобразена с техните потенциални партньори, в това число и БСП. След което искаме да го попитаме какво е неговото виждане за екипа от министри, които да реализират тази програма. Предварително условие беше ние да знаем кой е премиерът, но искаме да знаем и кои са министрите. След като получим тази информация, ще свикаме Националния съвет на БСП, който да гласува "за" или "против.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.
„Първите ни срещи с „Има такъв народ“ по няколко основни направления показаха, че имаме общи цели и общо виждане по много от основните проблеми. Аз участвах в икономическия екип за преговори и впечатленията ми са много добри, тъй като от „Има такъв народ“ бяха изпратили колеги със сериозно икономическо образование и с добра практика. Основните цели в икономическата им програма за догонващ икономически растеж, за ефективна реализация на Зеления пакет на Европейския съюз съвпадат в значителна степен с целите на БСП. Основната причина за това е, че нашият подход и техният подход е на базата на практиките на страните членки на ЕС“, сподели впечатленията си от преговорния процес социалистът.
Проф. Гечев коментира и дейността на служебното правителство: „Фактите показват, че служебният кабинет в значителна степен осигури провеждането на честни избори. Купеният вот намаля значително, а машините и софтуерът за гласуване работеха без сериозни проблеми. По отношение на икономическото състояние на страната, няма как служебно правителство за два месеца да промени кардинално икономиката, но беше запазено спокойствие в икономиката, бяха увеличени бюджетните приходи, правителството подготви и актуализация на бюджета. Преди няколко дни имахме среща с финансовия министър г-н Василев, където той ни запозна с виждането на служебния кабинет за актуализацията. Намерихме общ език по отношение на преразпределението на бюджета, но имахме и някои различия за началото на някаква пенсионна реформа. Що се отнася до икономическия министър, той свърши доста работа по разкриване на действителното състояние на държавни фирми и агенции, българска икономика, публични дружества, достъп до търгове и обществени поръчки. Това, което беше извадено през последните седмици в медиите, са неща, които ние четири години изнасяхме в българския парламент.“


Агенция "Фокус"
Слави Трифонов, ИТН: Кандидатурата на Пламен Николов беше избрана преди две седмици

Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици. Това написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.
„Тъй като виждам, че се спекулира кога точно е избран кандидатът за министър-председател на “Има такъв народ”, т.е. бил е друг, а г-н Пламен Николов е избран в последния момент, аз ще ви кажа тайминга. Защото, както се досещате, имам информация от първо лице. Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици. Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки“, пише той.

Агенция "Фокус"
Кристиан Вигенин, БСП: Очакваме от бъдещото правителство да се придържа към договорените с ИТН политики

Не сме изненадани дотолкова, доколкото е право на спечелилата избори партия да излъчи кандидата за министър-председател. На заседание на Изпълнителното бюро на БСП обсъдихме още веднъж ситуацията, до която са стигнали разговорите до момента и стъпките, които предстоят. Очакването ни е да има достатъчно ясен ангажимент бъдещото правителство да се придържа към политиките, за които сме се договорили с „Има такъв народ. Това каза в коментар за БНР заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Обсъждаме възможността в началото на следващата седмица да поканим г-н Николов на среща с парламентарната група. Независимо, че с „Има такъв народ“ сме стигнали до съгласие по редица политики в пет важни сфери, за нас е много важно да чуем, че тези ангажименти се поемат персонално от министър-председателя и че в неговата програма той ще се съобрази с тях. Продължаваме да очакваме и ясно споразумение, в което под някаква форма да се поеме публично този ангажимент. Това беше едно от условията ние да дадем подкрепата си“, добави Вигенин.
Той припомни, че след като бъде обявен и съставът на бъдещия кабинет, следващата стъпка е Националният съвет на БСП да проведе заседание, на което да се вземе окончателното решение дали в парламента левицата ще подкрепи кандидата за премиер и бъдещия кабинет.
„Разбира се, лицата в проектокабинета ще бъдат проверени от нас. Ако там има категорично неприемливи хора, вярвам, че от „Има такъв народ“ ще се съобразят с необходимостта да отговарят на високи морални и професионални критерии. Времето на сляпото доверие отдавна мина“, каза още Кристиан Вигенин.

Агенция "Фокус"
Халил Летифов: Абсурдно е да се говори за координация между ДПС и ИТН

Координация между ДПС и ИТН категорично няма. По време на единствената среща между нас не сме говорили за политика и стратегии, така че е абсурдно да говорим за координация. Това заяви депутатът от ДПС Халил Летифов в предаването "Лице в лице" по бТВ.
Летифов коментира, че не познава кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов, както и че колективните органи на партията ще изчакат окончателния състав на предложения кабинет, за да бъде взето решение дали "Движението за права и свободи" ще го подкрепи.
"Ние с интерес ще очакваме да видим и персоналния състав, и политиките, но и подходът, който ще има този кандидат-министерски съвет. Колективните органи на партията ще вземат решение едва след това", каза той.
Според ДПС е изключително важно в предложения кабинет да няма лица от "кръга на Иво Прокопиев", за да не се стигне отново до "инсталиране" на негови министри в сегашната власт.
"Г-н Прокопиев и кръгът около него имат министри във всички кабинети в последните 20 години, без да се явяват на избори", обяви Летифов.
Той заяви още, че такива лица са и служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.
"Тези безспорни министри, които изведнъж се оказаха и кандидати за бъдещи министри, се оказа, че не са така безспорни и мисля, че обществото трябва да знае това в интерес на заличаването на задкулисието", добави депутатът.
Според Летифов предстои т.нар. "задкулисие", в което се намират Прокопиев и неговият кръг, да бъде осветлено, което ще бъде в интерес на българското общество.

Агенция "Фокус"
Николай Хаджигенов, "Изправи се БГ! Ние идваме!" : Нямаше да подкрепим кабинет с премиер Петър Илиев

Нямаше да подкрепим кабинет с премиер Петър Илиев. Това заяви в интервю за бТВ заместник-председателя на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов.
Той поясни, че днес са провели среща с ръководството на „Има такъв народ“, където са попитали кое е името на кандидат-премиера.
"Разговорът беше: „Бихте ли подкрепили кандидатура подобна на Петър Илиев? Отговорът беше не“, поясни Хаджигенов, като обясни, че след разговори в парламентарната си група са преценили, че той че Илиев не е достатъчно подходящ.
„Тепърва ще обсъждаме новия кандидат за премиер Пламен Николов“, добави Николай Хаджигенов.
По думите му ИТН се държат така сякаш са единствената политическа сила.
„Предстои да разберем какъв е шансът да има правителство след връчването на първия мандат. Според мен такъв има. Това, което ние искаме обаче, е обединение около някакви приоритети. Те държат на подкрепата ни, ние сме склонни да я дадем, но не просто така“, каза още той.

Агенция "Фокус"
Кандидат-премиерът Пламен Николов: Получих покана за поста, когато беше необходимо

Получих покана за поста, когато беше необходимо и в конституционно определения срок. Това каза пред журналисти кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Пламен Николов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Николов посочи и кои ще бъдат първите пет приоритета на потенциалния кабинет. А именно – Планът за възстановяване и устойчивост, COVID кризата, преизчисляване на пенсиите, въвеждане на мажоритарен вот и съдебна реформа.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Тошко Йорданов, ИТН: Ще представим състава на проектоправителството в парламента

Ще представим състава на проектоправителството в парламента. Това каза пред журналисти заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той отбеляза, че в момента Народното събрание е пълен с противоречия, но подчерта, че отговорността към суверена е изискала от ИТН да направят опит за съставяне на редовно правителство.
Йорданов отбеляза, че кандидат-премиера им Пламен Николов е доктор по „Философия на правото и икономиката“ и като закачка вметна, че владее три езика.
Той допълни, че голяма част от приоритетите на ИТН съвпадат с тези на ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.
„Дори някои и с тези на БСП. Предполагаме и се надяваме в парламента да получим подкрепа за тези приоритети. Много държим на подкрепата на ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Ако припознават тези приоритети, които твърдят, че са и техни, ще гласуват за този кабинет“, подчерта Тошко Йорданов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
ИБ и ПГ на БСП обсъждат кандидатурата за министър-председател на ИТН

Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на коалиция "БСП за България" се събраха на "Позитано 20" за обсъждане кандидатурата за министър-председател. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Агенция "Фокус"
Пламен Николов прие мандата за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидат-премиера на „Има такъв народ“ Пламен Николов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"На вас се пада отговорността да получите първия проучвателен мандат. Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от Конституцията срок", каза държавният глава и пожела успех.
От своя страна Пламен Николов заяви, че за него е чест и отговорност да получи мандата и обеща да направи всичко възможно да спази законовите срокове.
Партията на Слави Трифонов има седем дни, за да успее да сформира кабинет. В случай, че не получат подкрепа от останалите партии в парламента, мандатът отива при ГЕРБ. Те вече заявиха, че при такова стечение на обстоятелствата, ще върнат веднага мандата и няма да правят предложение за кабинет.
В такъв случай, Румен Радев ще трябва да връчи трети мандат - на партия по негов избор. БСП вече изразиха готовност да представят състав на правителство, ако те бъдат избора на държавния глава.
Ако и този мандат не бъде оползотворен - отиваме на трети парламентарни избори за годината, които биха били заедно с президентските.
Кой е кандидат-премиерът на ИТН?
Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката.
Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети.
Образованието си получава в Klagenfurt Alpen-Adria Universitat, Austria и СУ „Св. Климент Охридски“ Доктор по философия на правото, политиката и икономиката.
Има над 15-годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Стефан Янев: Теоретично и практически държавата е готова за избори по всяко време

Теоретично и практически държавата е готова за избори по всяко време. Това каза пред журналисти в Смолянско служебният премиер ген. Стефан Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той напомни, че вчера на извънредно заседание правителството прие промени в Закона за държавния бюджет, в които са предвидени средства и за избори през есента.
„Извънредните избори, които бяха проведени на 11 юли, според разчета на държавния бюджет, грубо казано използваха парите, предвидени за президентските избори наесен. Тази промяна в бюджета трябва да се случи. Надяваме се, че парламентът ще има необходимото време и желание да се занимае с този въпрос“, допълни служебният министър-председател.
Стефан Янев коментира и критиките на ИТН към министри от служебния кабинет, като обясни, че това е част от политическото говорене.
„До момента, поне по медийното поведение, не е много ясно каква е тяхната нагласа. До момента, публично, те говорят с ултиматуми, което не смятам, че е продуктивно към този момент. Много се надявам да имат друг тип разговор между партиите, който все още не е публично известен“, допълни служебният премиер.
Той призова да не се бърза с прогнозите и сценариите за след седмица или два месеца и посъветва парламентарно представените партии да не забравят, че последователността и яснотата в политическото поведение са много важни.
„Предполагам, че си дават много добра сметка, че ако не бъдат последователни в това, което правят и комуникират с хората, избирателите и хората, които са ги изпратили в парламента, ще ги санкционират на по-късен етап, на следващи избори, когато и да са те“, допълни ген. Янев.

Агенция "Фокус"
Станислав Балабанов, ИТН: В 17.00 ч. в сградата на президентството ще се запознаете с личността на министър-председателя

В 17.00 ч. в сградата на президентството ще се запознаете с личността на министър-председателя. Това каза народният представител от ПГ на "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Готови сме, разбира се. Нека да спазим конституционния принцип. В 17.00 ч. в сградата на президентството ще се запознаете с личността на министър-председателя. Преговорите не са приключили. Вчера дори имаше среща на експертно ниво на тема образование. В тяхното поле е топката. Надявам се да се поправят, да се лишат от емоциите, за да вървим към един стабилен кабинет. В противен случай знаете какво ще последва", каза още Станислав Балабанов.
Той заяви, че не приема като притискане връчването на мандата днес от страна на президента. "Президентът е в абсолютните си правомощия да прецени кога да връчи този мандат. Ние сме подготвени и сме готови да вървим по Конституция. След като връчи мандат, ще следваме следващата стъпка и ще запознаем всички вас както с личността на министър-председателя, така и с биографиите и личностите, които сме подготвили за бъдещ кабинет. Парламентарните групи ще имат достатъчната възможност в рамките на една седмица да се запознаят, да коментират, да обсъждат да продължим, ако те преценят и разговорите и в крайна сметка - крайният резултат ще покажат бутоните в пленарна зала", посочи още Станислав Балабанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ днес от 17.00 часа

Ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ днес от 17.00 часа. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Плевен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог, се чуват атаки срещу служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет. България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство. Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите. Затова ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ днес от 17.00 часа. Оттам нататък действаме по процедура“, заяви Радев.

Принтирай    Оразмери текст   + -