Изслушване за подслушването

28 Юли 2021 | 16:53 | 0
Изслушване за подслушването
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков бе изслушан в Народното събрание във връзка с темата за подслушванията.

Агенция "Фокус"
Иван Иванов, БСП: Нарушаването на правата на българските граждани е минало всякакви граници

Нарушаването на правата на българските граждани е минало всякакви граници. Това каза Иван Иванов от "БСП за България" в отношение към изслушването на Бойко Рашков, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днешното изслушване за пореден път доказа, че в България нарушаването на човешките права е институционализирано. Доказа, че за 12 години за колегите от ГЕРБ и присъдружни единственият начин да крепят властта, е да държат под подчинение българските граждани. За съжаление от това изслушване се доказа, че в последно време нарушаването на правата на българските граждани, е минало всякакви граници", каза още Иван Иванов.
По думите му това надминава границите на здравния разум. "Научих, че много спешно трябва да се вземат законодателни мерки, за да се гарантират правата на българските граждани", допълни още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Тома Биков, ГЕРБ- СДС: Бойко Рашков мишкува зад закона, при положение, че два месеца се правеше на мъж

Бойко Рашков мишкува зад закона, при положение, че два месеца се правеше на мъж.
Това каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС в отношение към изслушването на Бойко Рашков, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-н Рашков, раздвижихте въздуха. Това правите вече 2-3 месеца. Ние не поискахме това изслушване, за да чуем това, което вие говорите в някакви интервюта", каза още Тома Биков. По думите му от ГЕРБ - СДС са искали да чуят доказателствата за твърденията за незаконно използване на специални разузнавателни средства.
"Не мога да повярвам, че това е почтена позиция. Ако сте смел човек, за какъвто се опитвате да се представите, а не някакъв социалистически милиционер, трябва да излезете от тази трибуна и да кажете с доказателства всичко, което знаете", подчерта още Тома Биков."Това изслушване загуби на час 117 хил. лв. на българските данъкоплатци. Толкова струва един час в парламента да ви слушаме интервютата отпреди 2 месеца", каза още Тома Биков.
По думите му Бойко Рашков не се държи институционално, а като човек, който организира активни мероприятия. Според него 25 години стари милиционери разиграват цяла България със скандали за подслушвания.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Бойко Рашков: Имам съмнение, че в предизборния период хора от листите са били контролирани със СРС

Имам съмнение, че в предизборния период хора от листите са били контролирани със СРС.
Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков от парламентарната трибуна по време на изслушването си за подслушванията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той разказа и на депутатите за подслушваните граждани.
"Възможно е да има и други номера на досъдебни произвоства, регистрирани в Спецпрокуратурата. Ще ви кажа какво мисля. Доста дълъг е перидоът, в който са наблюдавани протестиращи граждани. Служители твърдят - за не по-малко от 8-9 месеца. Натъкнахме се на искания за продължение на сроковете, особено по отношение на един политически активен човек", заяви още Рашков.
Той обясни, че МВР е изследвало всички документи, които е могло да види и които са преминали през ведомството. "Естествено, че една голяма част от тях са били унищожени в периода след встъпването на служебния кабинет. Това е доказано по категоричен начин", подчерта още той.
"Многократно посочих, че всички тези материали, които са събрани от МВР, ще предоставим на съответна парламентарна комисия, която ще има достъп до другите институции, които са били ангажирани с тези процедури: това са Специализираната прокуратура, в която има регисър за исканията, респективно и разрешенията. Това е Специализираният наказателен съд, това е Държавната агенция "Технически операции". Само с вашата намеса, тъй като, вие формирайки такава комисия, ще изпълните роля на Националното бюро за контрол на СРС, която роля това бюро не изпълни. Това е единственият начин да се стигне докрай в изследването на тези процедури, в които са подслушвани, наблюдавани лица, за които няма данни да са извършили каквото и да е престъпление", каза още Рашков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Бойко Рашков: Още днес ще получите една част от доказателствата за неправомерно използвани СРС
Още днес ще получите една част от доказателствата за неправомерно използвани СРС. Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков от парламентарната трибуна по време на изслушването си за подслушванията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Разбирам от тази материя. Занимавал съм се дълго време. Мога и ще ви дам днес в близките седмици достатъчно информация, с която ще се подкрепи обратната теза. Спомням си много добре критиките, които започнаха още със сформирането на служебния кабинет. Още в началото на дейността на кабинета се казваше - дайте ги доказателствата за това, че са използвани неправомерно СРС. Една част още днес ще получите", каза още Бойко Рашков.
"Вярно е, че прокуратурата започна да се самопроверява", каза той и уточни, че съвсем естествено е, че тя излезе с решение, че няма нарушения.
"Само преди дни излязоха данни, че има неправомерно подслушвани български граждани. Една част от които се занимават с политика. Както процедурата изисква и е спазвана досега Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос: може ли след като сме установили неправомерно прилагане на СРС, да уведомим засегнатите граждани. Българската прокуратура е казала: не. Защо сега да не ги уведомяват? За да не могат да си упражнят правата", каза още Бойко Рашков.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -