ЕС се похвали с ваксинацията, но "Делта" вариантът напредва

27 Юли 2021 | 14:00 | 0
ЕС се похвали с ваксинацията, но
Снимка: CNN

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че целта 70 процента от възрастните граждани в Европейския съюз да бъдат ваксинирани е изпълнена и покани всеки, който има възможност да бъде ваксиниран, за да защити собственото си здраве и безопасността на другите. Това обаче се случва на фона на все по-бързото разпространение на варианта "Делта" на коронавируса. Все повече държави обсъждат възможността за задължителна ваксинация на определени професии или на привилегии за ваксинираните и ограничения за неваксинираните.

Урсула фон дер Лайен: Достигната е целта от 70% ваксинирани възрастни лица в ЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че целта 70 процента от възрастните граждани в Европейския съюз да бъдат ваксинирани е изпълнена и покани всеки, който има възможност да бъде ваксиниран, за да защити собственото си здраве и безопасността на другите, цитира думите й Пресслужбата на Европейската комисия.

„Нашата цел беше да защитим 70 процента от възрастните в Европейския съюз през юли с поне една доза. "Постигнахме тази цел днес и 57 процента от възрастните са напълно ваксинирани", каза тя.

Фон дер Лайен подчерта, че усилията трябва да продължат и че колкото си може повече хора трябва да бъдат ваксинирани.

„Вариантът „Делта“ е много опасен. Затова призовавам всички, които имат възможност да се ваксинират. "За нашето собствено здраве и защита на другите", каза фон дер Лайен, отбелязвайки, че ЕС ще продължи да предоставя достатъчно ваксини.

Vijesti (Черна гора): Черна гора въвежда национален дигитален Covid-сертификат
Черна гора ще въведе Национален дигитален Covid-сертификат, който ще се използва от петък, 30 юли, когато се очаква правителството на Черна гора да обяви корекции в мерките за борба срещу коронавируса, съобщи министерството на здравеопазването в Подгорица, цитирано от местното издание Vijesti.

Министерството припомня, че е обявено, че само тези, които отговарят на определени условия, ще могат да посещават нощни клубове, дискотеки и закритите части на ресторантите.

Националният дигитален сертификат, създаден по модела на цифровия сертификат на ЕС, ще съдържа, между другото, информация за това дали дадено лице е напълно ваксинирано или е получило само първата доза коронавирусна ваксина. Сертификатът посочва датата и часа на отрицателния PCR тест за Covid-19, като ще се приема само отрицателен тест не по-стар от 72 часа.

Сертификатът ще съдържа доказателство, че лицето е прекарало вируса, т.е. доказателство, че са минали по-малко от 180 дни от положителния PCR тест, доказателство за отрицателен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа. Цифровият сертификат е безплатен и се предлага в хартиена или цифрова форма. Сертификатът може да бъде запазен и показан на мобилния телефон. Няма съществена разлика между дигиталната и печатната версия на сертификата, тъй като кодът и в двете версии гарантира валидността на показаните данни, съобщава Vijesti.

London Evening Standard: Здравната система във Великобритания е толкова натоварена, колкото през месец януари
Британската Национална здравна система (НЗС) е толкова натоварена в момента, колкото и през пика на втората вълна през януари тази година, предупредиха здравните ръководители, цитирани от London Evening Standard.

В писмо до министър-председателя Борис Джонсън, финансовия министър Риши Сунак, здравния министър Саджид Джавид, главния секретар на хазната Стив Баркли и изпълнителния директор на НЗС на Англия сър Саймън Стивънс, доставчиците на здравни услуги съобщават, че НЗС изпитва сериозен натиск

Този натиск налага да се работи на "пълна скорост" за справяне с изоставането с листите на чакащи за постъпване в болниците, с проблемите на психичното здраве и патронажните грижи, регистрирайки високи нива на търсене на спешна и неотложна помощ.

Това писмо е изпратено на фона на решението на правителството да създаде още 1200 тестови площадки, за да позволи на критичните работници да правят ежедневни тестове и да избягват изолирането.

Разширената схема ще включва и персонал, работещ в затворите, отбраната, комуникациите, космоса, риболова и митниците, потвърди правителството.

Prague Daily Monitor:Разхлабват противовирусните мерки в Чехия от 1 август
Чешкото правителство реши, че ограниченията наложени заради коронавируса ще бъдат облекчени в страната от 1 август, пише чешкото англоезично издание Prague Daily Monitor.

На хората дори ще бъде позволено да се събират на партита или да ползват открити плувни басейни, стига да отговарят на необходимите критерии. Културни и спортни събития ще могат да приемат до 7000 посетители на открито и 3000 на закрито.

Намаляват се и изискванията за социално дистанциране. Това означава, че на много места ще бъде разрешено заведенията да работят с пълния си капацитет. Също така, организаторите на събития, които планират да имат повече от 3000 посетители, могат да изберат да допуснат само посетители, които са или ваксинирани, или да са оздравели от Сovid-19 през последните шест месеца. В този случай няма да се прилагат ограничения за това събитие. За нощните клубове ще важат същите правила. Допускането в тях ще бъде разрешено само за хора, които изпълняват споменатите по-горе условия или имат отрицателен тест от преди не повече от 24 часа.

Всички посещения на замъци, музеи и зоопаркове ще бъдат без ограничения за достъп за групи от най-много 20 души. Освен това правителството планира да подари 2,39 милиона ваксини на различни страни. Срокът на годност на тези ваксини ще изтече много скоро и те ще бъдат дарени на онези, които са помогнали на Чехия по-рано в пандемията или тези, които са здраво дипломатически обвързани с Чехия, като например Словакия, Тайван и Замбия, пише изданието.

EU Observer: Германия обмисля ограничения за неваксинираните
Нарастването на случаите на Covid-19 поради разпространението на по-заразния вариант „Делта“ предизвика дебат в Германия дали на хората, които все още не са ваксинирани, трябва да бъдат наложени ограничения - след като други страни като Франция и Гърция предприеха подобни действия, пише EU Obsever.

"Ваксинираните хора определено ще имат повече свободи, отколкото неваксинираните", заяви началникът на кабинета на канцлера на Германия Ангела Меркел, Хелге Браун, в интервю, публикувано в неделя.

Ако инфекциите продължават да нарастват, на неваксинираните хора може да бъде забранено да влизат в ресторанти, кина, театри или стадиони, защото "остатъчният риск е твърде висок", каза той.

Преди това Меркел се обяви против това самото ваксиниране да бъде задължително.

Според Браун случаите се увеличават с 60 процента на седмица и се очаква да продължат да нарастват.

„Ако вариантът „Делта“ продължи да се разпространява с тази скорост и ние не се противопоставим с много висок процент на ваксинация или промяна в поведението, ще имаме честота от 850 (случая на 100 000 жители) само за девет седмици," каза той.

Браун твърди, че въвеждането на допълнителни ограничения за неваксинирани хора би било законно, тъй като "държавата носи отговорността да защитава здравето на своите граждани" - предизвиквайки дебат дори в управляващия Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел.

Кандидатът на ХДС за наследник на Меркел като канцлер на националните избори през септември Армин Лашет се противопостави на подобни мерки.

"Не вярвам в задължителната ваксинация и не вярвам в косвеното оказване на натиск върху хората да се ваксинират", каза той пред телевизията ZDF.

"Ние имахме правило, че правата на ваксинираните, тестваните отрицателно или възстановили се от Covid-19 ще са еднакви и мисля, че това е добър принцип", каза Лашет.

От своя страна лидерът на Социалдемократическата партия Ролф Мюценич предупреди, че политиците няма да "променят поведението на ваксинацията на лица със заплахи".

Около 60 процента от 83-те милиона души в Германия са получили поне една доза срещу Covid-19, докато само 48 процента са напълно ваксинирани.

Други страни като Италия, Франция и Гърция се опитват да увеличат процента на ваксинация чрез налагане на схеми за ваксинационни паспорти или задължителна ваксинация за определени работници, като здравен и социален персонал.

Kathimerini: В Гърция очакват пик на пандемията в средата на август
Въпреки някои песимистични оценки преди няколко седмици, че ежедневните случаи на коронавирус могат дори да достигнат 10 000, сега някои учени прогнозират, че настоящата вълна на пандемията в Гърция ще достигне своя пика през първата половина на август, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Миналата седмица темпът на нарастване на новите случаи беше 12% в цялата страна в сравнение с периода от 7 до 14 юли, когато дневният процент на инфекция се увеличи повече от два пъти. Тенденцията на спад също накара експертите да преоценят своите оценки.

По-конкретно, според прогнозни модели, цитирани от професора по екологично инженерство в Солунския университет "Аристотел" Димостенис Саригианис, четвъртата вълна се очаква да достигне своя пик на 10-12 август, като средно седмично се отчитат около 3400 нови случая на ден.

В разговор с телевизия Skai Саригианис каза, че от средата на август нататък ходът на пандемията ще зависи от напредъка на програмата за ваксинация.

„Ако повишим процентите (на ваксинацията), очакваме първоначално стабилизиране, последвано от спад. Ако останем на текущите темпове, тогава прогнозата е, че ще има стабилизация на високи нива, от около 3400 на ден, до края на август и след това допълнително увеличение от есента “, каза той.

Сариганис също отбеляза, че епидемията показва тенденция на спад в Атика, тъй като много жители са напуснали региона заради отпуските. За сметка на това популярните туристически дестинации отчитат възходящи тенденции.

Увеличението на случаите през последните седмици съвпадна и с увеличаване на тестовете поради по-строги инспекции от здравните власти, но и поради политиката на задължително тестване на пътниците преди качване на фериботи и самолети.

Междувременно здравните власти в понеделник обявиха 2070 нови случая на Covid-19 след проведени почти 45 000 теста. От тях 671 са били в Атика, 262 в Солун, 112 в Ираклион и 65 в Хания на Крит и 51 в Родос. Отчетени са и пет смъртни случая, докато 147 пациенти са били на изкуствена вентилация.

РИА Новости: Руски психолог каза, как да преодолеем страха от ваксинацията
Анализ на причините за страха от ваксинацията ще помогне за неговото преодоляване, както и способността да се приеме страхът като естествена част на живота и да се предприемат необходимите действия, въпреки него, заяви ръководителят на отдела за психотерапевтична помощ и социална рехабилитация на психиатричната клинична болница No 1 от Московския департамент по здравеопазване Никита Чернов, цитиран от РИА Новости.

"Ваксинацията е най-ефективният начин за защита срещу инфекциозни заболявания, включително Сovid-19. Въпреки това, много хора по различни причини се страхуват и не искат да бъдат ваксинирани. Важно е да се разбере какъв точно е този страх и да се опитате да откриете аргументи, които ще помогнат за преодоляването на този страх. "Но, може би, това няма да работи, защото страхът е ирационално чувство. И човек също ще се защитава с ирационални психологически механизми", каза Чернов.

Според него няма смисъл да се „плашат“ някои хора с ужасните последици от болестта, защото здравият човек сам разбира това. Но ако ирационалният страх от ваксинацията е по-силен от възможността да умре от болест, тогава думите няма да го убедят.

Психологът отбеляза, че човек сам трябва да преодолее страха си. А близките хора могат да му окажат подкрепа до степен, в която той се нуждае. Но не може да бъде накаран другия човек да не се страхува.

"Важно е да не се стремите да се отървете от страха, а да се научите да приемате страха си като естествена проява на живота и да предприемате необходимите действия въпреки него. В крайна сметка смел и решителен човек не е този, който не чувства страх и не се страхува от нищо, а този, който знае как да го преодолее, който въпреки страха си отива и прави каквото трябва“, добави Чернов.

Принтирай    Оразмери текст   + -