Здравните власти отпускат ластика

8 Април 2021 | 12:11 | 0
Здравните власти отпускат ластика
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Здравните власти разхлабват някои от противоепидемичните мерки с аргумента, че се наблюдава крехка тенденция на спад на заболеваемостта от коронавирус. От понеделник (12 април) частично се възстановява присъственият учебен процес по графика, който беше прекъснат на 22 март. В класните стаи до 26 април ще се върнат първо учениците от 7, 8 и 10-ти клас. След това към присъствено обучение ще пристъпят и 5, 9 и 12-ти клас. Не се предвижда отмяна на външните оценявания на учениците след 4-ти и 10-ти клас. Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че въпросите ще измерват в по-голяма степен функционалността на знанията, тоест няма да изискват заучаване, а осмисляне, интелигентност и решаването на задачи и свързване на знания, натрупани в определен период от време. Големите нехранителни магазини над 300 квадратни метра ще могат да възстановят дейността си, но при спазване на дистанция и 1 човек на 8 или 10 квадратни метра.

Агенция „Фокус“
Не се предвижда отмяна на външните оценявания на учениците след 4-ти и 10-ти клас

Не се предвижда отмяна на външните оценявания на учениците след 4-ти и 10-ти клас. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на предложението на омбудсмана за отпадане на националното външно оценяване след 4-ти и 10-ти клас, изпитите са част от процеса на образование. И вътрешното, и външното оценяване. Те мотивират, карат учениците да учат. Лесно можем да се плъзнем по линията на образователния популизъм. Това означава да отменим първо външното оценяване, след това вътрешното. След това можем да отменим и отсъствията и накрая самото образование. Целта на образованието е да направим децата знаещи и можещи, да им дадем шанс за щастлив живот, въпреки че днес е трудно“, обясни той.
Вълчев подчерта, че външните оценявания измерват в по-голяма степен функционалността на знанията, тоест повечето от въпросите няма да изискват заучаване, а осмисляне, интелигентност и решаването на задачи и свързване на знания.
„Чух аргумента, че имало много жалби и искания за отмяна. Ако има искания да отменим данъците, означава ли, че трябва да ги отменим? Трябва да имаме разум за обществения и колективен интерес. Омбудсманът, общественият защитник трябва да прави разлика между обществения интерес и интереса на жалбоподателите. В случая общественият интерес е децата да учат повече, да положат повече усилия. Няма да се минат, ако прочетат повече. Напротив. Ще имат по-голям шанс да са знаещи и можещи хора. Нямаме констатирано изоставане в тематичното разпределение. Въпреки това, ще направим анализ. Дори и да отпаднат две теми накрая, мерим знания, които са натрупани за 7, 10 и 12 години“, посочи още министърът.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Вероятно ще сложим квадратни метри за един човек в големите магазини

По отношение на големите магазини вероятно ще сложим квадратни метри за един човек, може би между 8 и 10 кв. м. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„До края на деня очаквайте заповед по отношение на мерките, които ще бъдат разхлабени", допълни той.
Ангелов посочи още, че не се очаква покачване на случаите на коронавирус след провеждането на изборите.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Богдан Кирилов, ИАЛ: ЕМА потвърждава, че съотношението полза - риск при оксфордската ваксина е положително

ЕМА потвърждава, че съотношението полза - риск при оксфордската ваксина е положително и ваксината може да бъде прилагана, но към момента намира възможна връзка с прилагането на ваксината и тези изключително редки нежелани лекарствени реакции. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което се препоръчва от експертите на ЕМА, е медицинските специалисти да предоставят информация на ваксинираните лица. Те съответно да наблюдават състояния и симптоми, които могат да бъдат свързани. Такива симптоми са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане. Изключително важно е, ако някой има такива симптоми, да се консултира с медицински специалист. Експертите от ЕМА не препоръчват специфична профилактика. В следващите седмици анализът ще продължи за всички ваксини", допълни той.
„Продължава предварителният преглед на данни на 3 нови ваксини, за които се очаква становището на ЕМА – „Новавакс“, „Кюрвак“ и руската ваксина. Все още се оценяват предклиничните данни, клиничните данни. Продължават предварителните консултации с китайската ваксина „Синовак“. На този етап все още не е стартирала процедурата по предварителен преглед на данните. Провеждат се консултации по отношение на проучванията, които производителите следва да правят, по отношение на ефикасността на ваксините, спрямо новите варианти на коронавируса. ЕМА разработи указания в тази посока и е ангажимент на всички производители да извършват тези проучвания. Ангажимент на производителите на вече разрешените ваксини е всеки месец да предоставят периодични доклади за безопасност“, посочи още Богдан Кирилов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Вълчев: От понеделник се възстановява частично присъственият учебен процес

След разговори, обсъждани с министър Ангелов и членовете на Щаба, взехме решение за частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник – 12 април, в режима преди 22 март, тоест преди пълното преустановяване на присъствения учебен процес. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всички ученици от 1-4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12 клас, като ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7, 8 и 10 клас. След това от 26 април, ако ситуацията позволява, 5,9 и 12 клас. 12 клас ще приключат по-рано учебната година. Традиционно те приключват по-рано учебната година в средата на май. Затова е важно да се върнат на 26 април. Тогава периодът ще бъде 3 седмици, тъй като съвпада с Великденските и майските празници, когато има множество неучебни дни и графикът ни е от 26 до 14 май“, обясни той.
Министърът уточни, че е взето и решение практическите занятия във висшите учебни заведения да бъдат възстановени.
Вълчев подчерта, че решението е зависимо от развитието на епидемиологичната ситуация в страната. Той допълни, че спрямо ноември месец, ситуацията е по-добра и има два пъти по-малко заразени ученици и учители. Министърът обясни тази тенденция със стартиралата ваксинация и частичното преустановяване на присъствения учебен процес.
„Виждаме, че ваксинираните учители са 4 пъти по-малко заболелите, отколкото неваксинираните. В повечето случаи са заболели след недостатъчно време след ваксинация. Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти нямаме такива, които да са стигнали до тежко заболяване и хоспитализация, което означава, че ваксините имат ефект“, каза още министърът на образованието.
Той отчете, че в момента заразените в системата на образованието са 500 души.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Тенденциите са изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-високата си точка ноември месец

Тенденциите са изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-високата си точка ноември месец, която беше 667 на 100 000 заболеваемост, сега все още сме на 676 на 100 000, което ни изравнява със ситуацията отпреди две седмици, тоест платото се прехвърля и тенденцията е надолу. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Тенденцията е крехка, защото спадът в заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база и 0.5% на едноседмична база. Не бих казал, че е трайна тенденция. По отношение на починалите, не сме достигнали връхната си точка от зимата, която беше 27.7 на 100 000 починали от 08.12.2020 г. сега сме 23.2 на 100 000. Все още нямаме задържане в тази насока. Тенденцията е покачваща се. Има отчетлив спад в натиска върху болниците. Повишението на случаите на едноседмична база е само плюс 3%. От 10 093 на 2 април, сега на 8 април са 10 429. В интензивните отделения покачването е с 0.6% - от 772 на 777. Има спад в заболеваемостта, но това са крехки тенденции“, подчерта той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: По 14-дневна смъртност от коронавирус сме на второ място в ЕС след Унгария и на второ на Балканите след Северна Македония

По 14-дневна смъртност от коронавирус сме на второ място в ЕС след Унгария и на второ на Балканите след Северна Македония. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На практика това, което от доста време очаквахме да се случи – да имаме постепенно задържане и спад на заболеваемостта, е налице. Това се отразява и на мястото ни в ЕС и на Балканите. По 14-дневна заболеваемост България е на 635 на 100 000 заболеваемост, което ѝ отрежда 9-то място в ЕС и 4-то на Балканския полуостров. Страните, които са преди най по-заболеваемост в ЕС са Унгария – с над 1 100 души на 100 000. Естония – 1 000, Полша – 980, следвани от Франция, Швеция, Чехия, Кипър, Словения и ние сме на 9-то място. На Балканите Сърбия е с 946, Северна Македония – 756, Косово – 726 и България и Турция с почти еднаква заболеваемост – 635 и 620 на 100 000“, допълни той.
Доц. Кунчев отбеляза, че в България има няколко области със заболеваемост над 700 на 100 000 души.
„За изминалите 14 дни на първо място е София-град с 925, Варна – 867, Перник 0 807, Бургас – 784, Русе – 783, софийска област – 779. С най-ниска заболеваемост за период, под 500 на 100 000, са Разград – 321, Видин – 343, Кърджали – 399, Търговище – 449, Велико Търново – 480 и Габрово – 487 на 100 000“, допълни той.
Кунчев отчете, че тази седмица има лек спад на новите случаи на коронавирус, но подчерта, че това не трябва да ни успокоява, защото все още хората в болници и интензивни отделения не са никак малко.
„Като положителност на тестовете и като заболеваемост и смъртност данните за тази трета вълна са по-ниски, отколкото през втората вълна през ноември“, каза още главният държавен здравен инспектор.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има явна и отчетлива тенденция. По отношение на заболеваемостта за предходния ден, 17 709 са изследваните проби. 3 556 са новите случаи, което прави 20.1%, или с 2.9 приблизително 3% по-малко от предходния ден. 330 са новохоспитализираните с 54 години средна възраст. 364 419 е общият брой на заразените. 10 429 са настанени в лечебни заведения. 777 са в интензивни структури. 2 478 е броят на излекуваните, като 278 666 са всички излекувани българи до момента. 116 са починалите със средна възраст 70 години. Средната заболеваемост е 680.5“, допълни той.
Ангелов посочи, че 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 64% за интензивните, като се отчита тенденция за намаляване.
„От началото на пандемията положителни са 12 368 медици. Активните случаи са 1 242. 1 096 са на домашно лечение. 146 са в лечебни заведения, 10 са в интензивни структури. Излекуваните и потвърдените случаи на седмична база вече доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните, като за последната седмица положителните проби са 21 778, 19 105 е броят на излекуваните. За сравнение от предходната седмица, с приблизително 4 300 са повече положителните случаи, а излекуваните са 17 250“, каза още министърът.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
В Министерски съвет ще се проведе брифинг за актуалната епидемична обстановка и противоепидемичните мерки

В Министерски съвет ще се проведе брифинг за актуалната епидемична обстановка и противоепидемичните мерки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Брифингът ще се състои от 10.00 часа в Гранитната зала в сградата на Министерски съвет.
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов ще дадат информация за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки.

Принтирай    Оразмери текст   + -