България осъмна след вота

5 Април 2021 | 11:49 | 0
България осъмна след вота
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

България осъмна след редовните парламентарни избори за 45-то Народно събрание. Вече са налице междинни резултати, според които първа политическа сила е ГЕРБ, втора "Има такъв народ", а трета БСП. В 45-то Народно събрание влизат "Демократична България - Обединение", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!". Все още не е ясно дали ВМРО ще мине 4-процентовата бариера.

Агенция „Фокус“
ЦИК: ГЕРБ-СДС - 26.02%, „Има такъв народ“ – 17.90%, „БСП за България“-14.99% при обработени 92.95% от протоколите


Първа политическа сила остава ГЕРБ-СДС с 26.02% или 769 986 гласа. Втора е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 17.90% с 529 566 гласа. „БСП за България“ е на трето място с 14.99% и 443 487 гласа, а четвърта политическа сила е ДПС с 294 100 гласа или 9,94%. Това сочи справка на сайта на ЦИК при обработени 92.95% от протоколите.

„Демократична България“ е на пето място с 9.69% - 286 856 гласа. Следва „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.81% и 142 297 гласа.


Агенция „Фокус“
При обработени 90.45 % от протоколите ДПС е четвърта политическа сила

При обработени 90.45 % от протоколите ДПС е четвърта политическа сила с 285 431 гласа, сочи справка на сайта на ЦИК.
Първа политическа сила остава ГЕРБ-СДС с 26.07% или 745 576 гласа. Втора е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 17.96% с 513 557 гласа. „Демократична България“ е на пето място с 9.54% и 272 200 гласа. Следват „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.81% и 137 529 гласа.

Агенция „Фокус“
Димитър Димитров, ЦИК: Към четвъртък мандатите трябва да бъдат разпределени по партии, коалиции и независими кандидати според регистрацията им

Към четвъртък мандатите трябва да бъдат разпределени по партии, коалиции и независими кандидати според регистрацията им. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние правим контролно – второ създаване на файл с резултатите. След това прогласуваме кое число е вярно, ако се явят различи числа. Така се създава файлът, върху който се определят избирателните резултати",обясни той.
Димитър Димитров посочи, че очакват избирателните комисии в Ловеч и Кюстендил да бъдат първите, които ще предадат своите книжа, като всеки момент се очаква да започнат да пристигат районните избирателни комисии за предаване на изборните книжа.
„Кандидатите , особено водачите на листи, има повече от една – 2, регистрации, както е позволено. Те трябва в 3-дневен срок да са избрали едната от двете. Това е юридическа процедура. Така може да се персонализират мандатите, които надявам се към четвъртък ще знаем“, обясни още говорителят на ЦИК.
Той посочи, че машинното гласуване е било предизвикателство и сигналите, които са получавали, са изисквали време: „Тъй като машинното гласуване беше някакъв вид предизвикателство, имахме няколко сигнала, но те са индивидуални. Например машината в секция 6-а в някой си район е дала някакъв вид дефект в някакъв момент, който избирателят е установил. Знаете, че няма как да приемем това като фактическо състояние преди да удостоверим какво точно се е случило. Имаме около 10 такива сигнала. Те се отнасят до индивидуално устройство, което в някакъв момент не е работило така, както се очаква. Нужна е техническа експертиза да разберем каква е причината. Няма как да я направим за 10 часа“.

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Ние сме за анти-ГЕРБ коалиция

Ние сме за анти-ГЕРБ коалиция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ако всички опозиционни партии, които са се заявили за такива, държат на своите позиции и не отстъпят и не направят някакви компромиси, ние сме за анти-ГЕРБ коалиция", заяви още Корнелия Нинова.
По думите й всички срещу ГЕРБ е формулата, която отговаря на обявените предизборни намерения, а и на 4-годишното поведение на партията. Тя подчерта, че БСП няма да дава никаква подкрепа за правителство, предложено и подкрепено от ГЕРБ.
Тя отговори на въпрос дали БСП е готова за битка за радикална промяна по отношение на Прокуратурата в България, Корнелия Нинова заяви: "Потвърждавам позицията на БСП от години. Ние искахме оставката на Иван Гешев заедно с исканията на протеста. Заявихме в кампанията своята категорична позиция за реформа в правосъдието, която включва закриване на Специализирания съд и прокуратура, ново формиране на КПКОНПИ и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор".
Тя поясни, че тази позиция е заявявана многократно и нямат промяна в нея.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Димитров, ЦИК: Можете да гледате на резултатите от гласуването в чужбина като на окончателни

Можете да гледате на резултатите от гласуването в чужбина като на окончателни, Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В ролята си на Районна избирателна комисия Централната комисия вече е приела всички протоколи от чужбина, на страницата са публикувани и потвърдените резултати. Имаше няколко секции, най-вече европейски, в които трябваше да бъдат върнати протоколите за поправка и удостоверяване на някои от числата. Това малко позабави създаването на файла, но той вече е на страницата на ЦИК. Можете да гледате на резултатите като на окончателни, за гласуването в чужбина. Ние не изработваме протоколно, съобщаваме тези резултати като база данни“, каза още той.
Димитров коментира и приключването на гласуването в една от секциите в Лондон: „Нека да обясня, че в Лондон има 11 секции. Защо точно в една са се насочили повече избиратели - знаете, че те избират къде да гласуват индивидуално, могат да бъдат дописани в списъка, ще проучим може ли нещо да се подобри в технологията. Това, че е приключило гласуването преди всички, които са пред секцията, да гласуват, е отговорност на самата секционна комисия. Нямам представа дали сутринта натоварването в тази комисия е било такова, каквото е било в края на изборния ден. Има общ проблем – броят на комисиите в тези страни, които са извън Европейския съюз, е малък, съобразно желащите да гласуват. Ограничен е до 35“.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова: В БСП имаше хора, които работеха за други партии - през цялото време се борехме със задкулисието вътре и навън и с нежеланието на статуквото да се промени

В БСП имаше хора, които работеха за други партии - през цялото време се борехме със задкулисието вътре и навън и с нежеланието на статуквото да се промени. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Според нея дълбоките причини за резултата на БСП е, че повечето български граждани са гласували срещу всички партии в досегашния парламент.
"Възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина. Не успяхме през тези години да докажем, че сме опозиция и алтернатива, включително и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов морален облик на БСП за скъсване със задкулисието в собствените си редици, преди да заявим желание за такова в държавата. Второ, повечето българи гласуваха за нещо ново, различно, за хора, които не са управлявали в прехода, мислейки: всички сте еднакви, нека дойде някой друг, да опитаме нещо ново. Трето, COVID кризата повлия на нашия резултат, включително и нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов. Част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора се изплашиха и не излязоха да гласуват. Купеният, корпоративният вот, натискът и страхът бяха безпрецедентни в тези избори. От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов. Шесто - вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борехме на два фронта - вътре и навън с един общ опонент - задкулисието и нежеланието на статуквото да се промени", заяви още Нинова.
Тя заяви, че БСП е била последователна и опозиция с алтернатива по отношение на политиките, както и с позитивна кампания с чисти и откровени послания. "Искам да благодаря на всички в партията, в структурите, водачите на листи, листите, ръководни органи - всички за хубавата, позитивна, модерна кампания, която направихме", каза още Нинова.
Корнелия Нинова заяви, че напълно разбира, че отговорността й е огромна и лична. "Още по-добре разбирам, че не мога с лично решение и действия да хвърля в бъдеще партията в тези тримесечни, вътрешни процедури и да не се поема отговорността в следващите решения на Народното събрание и в поведението на партията в тези изключително важни няколко месеца, които предстоят", подчерта още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА

Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Народът ни подреди така, че без БСП съществените решения в бъдещето Народното събрание не могат да се вземат

Народът ни подреди така, че без БСП съществените решения в бъдещето Народното събрание не могат да се вземат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Искам да благодарим на всички български граждани, които излязоха да гласуват в тази трудна ситуация, както и на членовете на комисиите, на застъпниците, които дори в момента са в трудно положение при предаването на протоколите. Благодаря им за усилията", заяви още Нинова.
Според нея със съжаление след здравната икономическата и социалната криза, навлизаме и в политическа такава. "За това призоваваме всички спокойно, без емоции с мъдрост да разсъждаваме оттук нататък как да се действа", заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Таня Цанева, ЦИК: 100 % са обработени протоколите в Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол

100 % са обработени протоколите в Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имаме също така районни избирателни комисии, които са обработили 99 или малко над 99% - липсват по един или два протокола. Това са Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, РИК 24-София и РИК 25-София. В останалите районни избирателни комисии продължава приемането на протоколите от секционните комисии. Има такива, които са с още доста нисък процент на приети и обработени – 50-60%. Това са около 5-6 РИК-а. Надявам се колегите да могат да организират процеса на приемане“, каза още тя.
Таня Цанева посочи също, че са получили писмо от омбудсмана Диана Ковачева.
„Днес не са пристигнали сигнали или жалби за нарушение, но току-що пристигна в ЦИК писмо от омбудсмана, което е адресирано и до ЦИК. То е насочено най-вече към районните избирателни комисии, към съответните общински администрации във връзка със забавяне предаването на изборните книжа в някои районни избирателни комисии.
С апел от омбудсмана да бъде направена спешна проверка в областните администрации и да се осигури необходимото на членовете на секционните избирателни комисии. Той е по-скоро за сведения, не за изпълнение“, посочи тя.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Няма да подавам оставка като лидер на БСП

Няма да подавам оставка като лидер на БСП. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. По-важното е, че предстоят формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата. Може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите 3 месеца ще ни извади от активните политически събития", заяви Нинова.
Тя посочи, че си е взела поука от онази оставка през 2019 г.. "От опит знам какви процеси следват. Не бих рискувала да хвърля партията в този хаос в момента", каза още лидерът на БСП.
Корнелия Нинова призова вътрешнопартийните разговори да бъдат оставени за вътрешнопартийните форуми.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка

Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Това каза по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".По думите й при първа възможност ще се свика присъствен Национален съвет, който да избере Изпълнително бюро.
"Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахме. За нас това е тежка загуба. Апокалиптичните картини, които се чертаят за БСП, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме от него. Гледаме напред. Разбира се, днес няма да използвам клишетата, ние тепърва ще анализираме, ще видим. За нас причините са ясни", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ - с или без Борисов, от експерти или от политици

Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ - с или без Борисов, от експерти или от политици. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Основната ни задача беше да се разбие моделът ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде. Това е моделът на институциите, в модела на икономиката, на здравеопазването, на правосъдието и той ще продължава да се съпротивлява на промяната. Окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес", заяви още Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
ЦИК: 6 политически формации влизат в парламента при обработени 87,61% бюлетини

6 политически формации влизат в парламента при обработени 87,61% бюлетини. Това показват междинните резултати на ЦИК при обработени към 87.61% бюлетини. Партиите и коалициите, които преминават 4-процентовата бариера, са: ГЕРБ-СДС – 26,07%, „Има такъв народ“ – 17,91%, БСП – 14,96%, ДПС – 9,97%, „Демократична България“ – 9,63%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,81%.

Резултатите на останалите партии може да видите тук .

Агенция "Фокус"
ЦИК: „Има такъв народ“ – 30,61%, „Демократична България“ – 17,57%, ДПС – 13,28% при обработени 100% от протоколите в чужбина

„Има такъв народ“ – 30,61%, „Демократична България“ – 17,57%, ДПС – 13,28%. Това показват междинните резултати на ЦИК при обработени към 100% от бюлетините в чужбина.
ГЕРБ-СДС – 8,67%, „Възраждане“ – 7,39%, БСП – 6,54%, БНО – 5,26%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,23%.


Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ – СДС води с 25,90%, следвани от „Има такъв народ“ с 18.04% и БСП с 14,95% при обработени 80,88% бюлетини

ГЕРБ – СДС води с 25,90%, следвани от „Има такъв народ“ с 18.04% и БСП с 14,95%. Това показват междинните резултати на ЦИК при обработени към 80.88% бюлетини.
„Демократична България“ са получили 9,99%. ДПС са взели 9,56 %, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,88%.


Агенция "Фокус"
ЦИК: „Има такъв народ“ – 30,49%, „Демократична България“ – 17,60%, ДПС – 13,39% при обработени 98,92% протоколи от чужбина

„Има такъв народ“ – 30,49%, „Демократична България“ – 17,60%, ДПС – 13,39%. Това сочат междинните данни на ЦИК при обработени 98,92% протоколи на СИК в чужбина.
ГЕРБ-СДС – 8,70%, „Възраждане“ – 7,37%, БСП – 6,52%, БНО – 5,23%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,23%.


Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ – СДС води с 25,96%, следвани от „Има такъв народ“ с 18.13% и БСП с 14,89% при обработени 77,05% бюлетини

ГЕРБ – СДС води с 25,96%, следвани от „Има такъв народ“ с 18.13% и БСП с 14,89%. Това показват междинните резултати на ЦИК при обработени към 77.05% бюлетини.
„Демократична България“ са получили 9,97%. ДПС са взели 9,38 %, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,90%.


Агенция "Фокус"
ЦИК: „Има такъв народ“ – 30,37%, „Демократична България“ – 17,65%, ДПС – 13,49% при обработени 98,28% протоколи от чужбина

Има такъв народ“ – 30,37%, „Демократична България“ – 17,65%, ДПС – 13,49%. Това сочат междинните данни на ЦИК при обработени 98,28% протоколи на СИК в чужбина. ГЕРБ – СДС взимат 8,71%, „Възраждане“ – 7,38%, БСП – 6,50%, БНО – 5,22%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,22%.


Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ – СДС води с 25,85 %, следвани от „Има такъв народ“ с 18.19% и БСП с 14.91% при обработени 72.35% бюлетини

ГЕРБ – СДС води с 25,85 %, следвани от „Има такъв народ“ с 18.19% и БСП с 14.91%. Това показват междинните резултати на ЦИК към при обработени към 72.35% бюлетини.
„Демократична България“ са получили 10,14 %. ДПС са взели 9,18 %, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,92%.


Агенция "Фокус"
Таня Цанева, ЦИК: Само от 8 секции в чужбина не са получени протоколите, приемът и обработката им вървят добре

Само от 8 секции в чужбина не са получени протоколите, приемът и обработката им вървят добре. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„ЦИК информира, че от разкритите 464 сeкции в чужбина са приети всички протоколи, като не са получени от 8 секции от различни държави, включително и от САЩ. Добре въври приемът и обработката на протоколите от чужбина“, коментира Цанева.
Тя уточни, че в страната към 11.00 ч са обработени 65%. „Очакваме в следващите 3 часа около 10 районни избирателни комисии да приключат с обработването и въвеждането на протоколите, като очакваме и в днешния ден да бъдат въведени и обработени на ниво РИК всички протоколи от секционните избирателни комисии и във вечерните часове да започне повторното въвеждане в ЦИК на протоколите, които ще бъдат поставени от РИК-овете“, каза още тя.
„Обръщаме се към колегите от районните избирателни комисии, да информират членовете на СИК за графиците, правилата и режима, по който се приемат протоколите, за да може да има едно по-голямо спокойствие. Знаем, че е труден и днешния ден за членовете на СИК и се отнасяме с голямо разбиране към тях“, уточни тя.
По думите ѝ протоколът не е по-сложен, но е обемен, поради резултатите от гласуването на хартиените бюлетини и машинното гласуване. „Не за първи път се получава изчакване от страна на секционните избирателни комисии в чужбина да бъдат потвърдени протоколите им. Това се получава в един времеви отрязък. Много протоколи идват от чужбина. Трябва да бъдат прегледани, потвърдени и да се върне обратно потвърждение“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
БСП ще даде брифинг в централата на партията

От 15.00 ч. БСП ще даде брифинг в централата на "Позитано" 20. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Агенция "Фокус"
ЦИК: „Има такъв народ“ – 30,34%, „Демократична България“ – 17,67%, ДПС – 13,56% при обработени 98,06% протоколи от чужбина

Има такъв народ“ – 30,34%, „Демократична България“ – 17,67%, ДПС – 13,56%. Това сочат междинните данни на ЦИК при обработени 98,06% протоколи на СИК в чужбина.
ГЕРБ-СДС – 8,68%, „Възраждане“ – 7,36%, БСП – 6,49%, БНО – 5,23%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,22%.

Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ – СДС води с 25,63 %, следвани от „Има такъв народ“ с 18.34% и БСП с 14.87% при обработени 66,94% бюлетини

ГЕРБ – СДС води с 25,63 %, следвани от „Има такъв народ“ с 18.34% и БСП с 14.87%. Това показват междинните резултати на ЦИК към 11.30 часа при обработени към 66,94%. „Демократична България“ са получили 10, 27 %. ДПС са взели 9,08 %, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,95 и ВМРО – 3,57 %.

Агенция "Фокус"
38 са образуваните досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в изборния ден

38 са образуваните досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, сочи справката на създадените дежурни звена в МВР, ДАНС и ПРБ, които обобщиха получените сигнали. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. До настоящия момент в качеството на обвиняеми са привлечени 12 лица.
По досъдебните производства са извършени множество действия по разследването – претърсвания и изземвания, обиски и разпити на свидетели, като предстои анализиране на доказателствата.
Общо образуваните в прокуратурата преписки във връзка с получените сигнали са 665.

Агенция "Фокус"
ЦИК: „Има такъв народ“ – 30,13%, „Демократична България“ – 17,50%, ДПС – 13,97% при обработени 96,34% протоколи от чужбина

„Има такъв народ“ – 30,13%, „Демократична България“ – 17,50%, ДПС – 13,97% при обработени 96,34% протоколи от чужбина. Това сочат междинните данни на ЦИК при обработени 96,34% протоколи на СИК в чужбина.
ГЕРБ-СДС – 8,70%, „Възраждане“ – 7,31%, БСП – 6,47%, БНО – 5,25%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,22%.

Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ – СДС води с 25,32 %, следвани от „Има такъв народ“ с 18.49% и БСП с 14.90% при обработени 61,08% бюлетини

„Демократична България“ са получили 10, 38 %. ДПС са взели 9,06 %, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,96 и ВМРО – 3,55 %.

Агенция "Фокус"
Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Резултатите от изборите са толкова фрагментирани, колкото и обществото

Резултатите от изборите са толкова фрагментирани, колкото и обществото. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Тези резултати показват трудния процес на трансформация, който не завършва с тези избори, коментира още той. Според него недоволничеството от предишното управляващо мнозинство не е заявка за промяна. Не страхът от заразяване, а усещането за липса на критичен избор е виновникът за ниската избирателна активност, каза още Гълъбов. В момента очакването за алтернатива продължава, а такава няма. Според доц. Антоний Гълъбов ГЕРБ ще се опита да постигне програмно управление. Резултатите от изборите показват ниското ниво на българските политически партии, обясни той.
„В огромната си част резултатите от вчера показват дълбока криза на политическото представителство. От една страна гражданите се ориентират трудно в политическите заявки, от друга самите политици не знаят кого представляват. Затова в тази кампания през 2021г., при всички комуникационни и информационни технологии, ние се върнахме на плакатна война. На лепене на плакати по улиците и лепене на плакати върху плакати от 90-те години. Причината за това е, че българските политици не знаят кого искат да представляват, не знаят за чие доверие се борят, защото иначе съвременните технологии позволяват изключителни ефективни форми на дискусия, включително ефективни форми на комуникации, стига политическите партии да знаят за чие доверие се борят. Такова нещо не видяхме. Политиците си говореха помежду си и не успяха да въвлекат в разговор гражданите“, каза той.
Партийния егоизъм потопи патриотичния вот, каза още доц. Антоний Гълъбов. Според него броят на грешките в протоколите говори за недостатъчно подготвени представители на СИК.
„Ако към състоянието на партийните организации добавим неспособността да предложат подготвени хора за секционните избирателни комисии, което е отговорност на политическите партии, броят на грешките в протоколите говори за това, че за пореден път имаме много ниско подготвени членове на секционните избирателни комисии, а това е огледало на организационното състояние на политическите партии или поне на тези, които са били представени в парламента“, обясни той.
Според доц. Антоний Гълъбов резултатите от изборите са естествени. ГЕРБ губи част от процентите, но остава водеща партия. БСП потъва заради стратегията си и протестния вот в лявото пространство. Видима е и стихийната мобилизация около неясния политически субект с корпоративен характер - „Има такъв народ“, обобщи той
Вилислава ВЕТРЕНСКА

Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ-СДС води с 24.88%, следвани от „Има такъв народ“ с 18.74% и БСП с 14.91%

ГЕРБ-СДС води с 24.88%, следвани от „Има такъв народ“ с 18.74% и БСП с 14.91%. Това показват междинните резултати на ЦИК към 09.30 часа при обработени към 54,63%.
„Демократична България“ са 10,53 % от гласовете на избирателите. ДПС са получили 8,99 , „Изправи се! Мутри вън! – 4,98 % и ВМРО – 3,55.

Агенция "Фокус"
ЦИК: „Има такъв народ“ – 30,11%, „Демократична България“ – 17,30%, ДПС – 14,26% при обработени 93,98% протоколи от чужбина

„Има такъв народ“ – 30,11%, „Демократична България“ – 17,30%, ДПС – 14,26% при обработени 93,98% протоколи от чужбина. Това сочат междинните данни на ЦИК при обработени 93,98% протоколи на СИК в чужбина.
ГЕРБ-СДС – 8,63%, „Възраждане“ – 7,23%, БСП – 6,47%, БНО – 5,29%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,23%.

Агенция "Фокус"
ЦИК: „Има такъв народ“ – 29,83%, „Демократична България“ – 16,81%, ДПС – 14,66% при обработени 86,88% протоколи от чужбина

Има такъв народ“ – 29,83%, „Демократична България“ – 16,81%, ДПС – 14,66% при обработени 86,88% протоколи от чужбина. Това сочат междинните данни на ЦИК при обработени 86,88% протоколи на СИК в чужбина.
ГЕРБ-СДС – 8,73%, „Възраждане“ – 7,21%, БСП – 6,58%, БНО – 5,28%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,27%.

Агенция "Фокус"
Хора припадат от преумора в "Арена Армеец"

Хора припадат от преумора в "Арена Армеец", сигнализира Агенция "Фокус" председател на една от секционните избирателни комисии, който е на място. По думите му хората работят вече над 30 часа, а масово не се носят маски.

Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ-СДС води с 24.15%, следвани от „Има такъв народ“ с 19.00% и БСП с 14.88% при обработени 42,47%

ГЕРБ-СДС води с 24.15%, следвани от „Има такъв народ“ с 19.00% и БСП с 14.88%. Това показват междинните резултати на ЦИК към 07.30 часа при обработени към 42,47%.
За „Демократична България“ са гласували 10,97%, ДПС – 8,71%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,08%.


Агенция "Фокус"
ЦИК: ГЕРБ-СДС води с 23.78%, следвани от „Има такъв народ“ с 19.03% и БСП с 14.85% при 36.41% обработени бюлетини

Коалиция ГЕРБ-СДС води с 23.78%, следвани от ПП „Има такъв народ“ с 19.03% и БСП с 14.85% при 36.41% обработени бюлетини. Това показват междинните резултати на ЦИК към 06.30 часа при обработени към 36.41%. За „Демократична България“ са гласували 11.05% от избирателите. ДПС получават 8.92%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 5.12%,
Към момента ВМРО остава под прага от 4% за влизане в парламента и получава 3.57%

Принтирай    Оразмери текст   + -