Масова ваксинация обхвана България

21 Февруари 2021 | 13:21 | 0
Масова ваксинация обхвана България
Снимка: радио "Фокус" - Пирин

Масовата ваксинация срещу COVID-19 започна в България. Вече пореден ден пред лечебните заведения се вият опашки. Желаещите да се ваксинират продължават. Продължава и разкриването на нови ваксинационни кабинети на територията на цялата страна. През изминалото денонощие има 4 088 ваксинирани лица, а в петък те достигнаха близо 14 хил. души. Очаква се днес ваксинираните да достигнат до 10 хил. души.
В столицата в трите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ се извършва поставяне на имунизация срещу COVID-19 на желаещите граждани. Ваксинацията продължава и във ВМА, както и във УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Желаещи са образували опашка и пред УМБАЛ „Александровска“. От днес започва работа ваксинационният кабинет на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Здравните власти подчертават, че ваксината е напълно безплатна и увериха, че имат готовност да разкрият и денонощни ваксинационни кабинети в областните градове
.

Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Над 10 000 българи бяха ваксинирани днес

Над 10 000 българи бяха ваксинирани днес. Това отчете в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.
„Благодаря Ви сънародници, съмишленици и съюзници в битката с вируса! Днес над 10 000 българи бяха ваксинирани. Поставянето на дози продължава и в момента! Всички вие, които се ваксинирахте, заедно с тези, които са решили да го направят, вече сте бойците на първа линия! Заедно ще доведем битката до победен край! И това ще е победа не само срещу вируса, а и срещу собствените ни страхове и съмнения! Благодаря Ви! Надеждата е във вашите ръце!“, пише той.

Агенция „Фокус“
Започна масова ваксинация срещу COVID-19 в България (ОБЗОР)

Масовата ваксинация срещу COVID-19 започна в България. Вече пореден ден пред лечебните заведения се вият опашки. Желаещите да се ваксинират продължават. Продължава и разкриването на нови ваксинационни кабинети на територията на цялата страна. През изминалото денонощие има 4 088 ваксинирани лица, а в петък те достигнаха близо 14 хил. души. Очаква се днес ваксинираните да достигнат до 10 хил. души.
В столицата в трите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ се извършва поставяне на имунизация срещу COVID-19 на желаещите граждани. Ваксинацията продължава и във ВМА, както и във УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", като пред Военномедицинска хората, чакащи да бъдат имунизирани, бяха най-многобройни. Желаещи са образували опашка и пред УМБАЛ „Александровска“. От днес започва работа ваксинационният кабинет на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Здравните власти подчертават, че ваксината е напълно безплатна и увериха, че имат готовност да разкрият и денонощни ваксинационни кабинети в областните градове.
Министърът на здравеопазването проф, Костадин Ангелов проследи организацията на процеса на ваксинация пред УМБАЛ „Александровска“. Там той разговаря с част от чакащие да бъдат имунизирани, като ги попита дали са доволни от организацията и дали имат въпроси относно ваксинационния процес.
Пред журналисти той посочи, че от понеделник ваксинационните места ще бъдат увеличени с четири. „ Опашките са много. Обмисляме възможността от утре в следобедните часове да продължават „Зелените коридори“. До края на деня ще дадем указания на всички РЗИ-та“, каза проф. Ангелов.
Той увери, че всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще има възможността да го направи. Министър Ангелов подчерта, че гражданите ще могат да избират места за ваксинация и посочват предпочитана от тях ваксина.
„Изборът на ваксини е изключително възлов момент в стратегията по ваксинация. Той ще бъде факт, когато започнат да идват регулярните количества ваксини по начина, по който фирмите са указали, когато започнат да се изпълняват договорите по начина, по който са ги разписали. От 3 март сме създали възможност за електронна регистратура с информационно обслужване“, здравният министър.
По думите му стана ясно, че се водят преговори с Центровете за спешна медицинска помощ те също да се включат в процеса по ваксинация. Проф. Костадин Ангелов посочи, че личните лекари ще избират кога да започнат да ваксинират, като поясни, че Националният рамков договор е подписан и са дадени указания.
Междувременно директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Д-р Борис Богов отбеляза, че в лечебното заведение е създадена организация за мобилни ваксинационни екипи.
Междувременно заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова провери ситуацията в Благоевргад и Кюстендил. "В момента се намираме при РЗИ и работещия кабинет за ваксиниране, който от вчера много активно провежда ваксинирането на гражданите на цялата област Кюстендил. Пред мен са посочени 13 ваксинационни кабинета, където ще бъде провеждана тази кампания“, каза тя, като отбеляза, че ситуацията с разпространението на коронавирус в област Кюстендил е овладяна.
В Благоевград тя посочи, че до края на деня в областта ще бъдат осигурени още 2500 ваксини, които по думите и ще бъдат достатъчни за нормалното протичане на процеса в слеващите няколко дни. Тя отбеляза, че в Благоевград вече са разкрити 20 ваксинационни пункта.
Пред Радио "Фокус" - Пирин д-р Калоян Калоянов, директор на Регионална здравна инспекция – Благоевград, посочи, че от понеделник започват всички да работят по указанията на министъра на здравеопазването за оформяне на "зелени коридори". "Имунизация ще се извършва във всички болнични заведения, както и в 20 медицински центъра. Такива центрове има в Банско, Разлог, три в Гоце Делчев, Петрич, Сандански, в Благоевград са два медицински центъра и кабинета в РЗИ", отбеляза той. По думите му ваксините на "AstraZeneka", които са получили, са разпределени вече по регионите.
Председателят на Регионална лекарска колегия – Благоевград д-р Дафина Тачова препоръча на хората да минават в т.нар. "Зелени коридори" от 09.00 до 11.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. Тя отбеляза, че това ще бъде време, в което с преимуществено ще се прави ваксинация. Д-р Тачова подчерта, че сливането на 4 фаза от ваксинацията с останалите е било много добро решение.
Ситуацията с ваксинационния процес в Пловдив и областта провери главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев. Там той се срещна с областния управител и и директора на РЗИ д-р Ваня Танчева. Те обсъдиха откриването на т.нар. „зелени коридори” за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизацията в областта.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Здравният министър разпореди на 28-те РЗИ да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:
-целодневно през почивните дни/ събота и неделя/;
-в следобедните часове на работната седмица /от понеделник до петък/;
-при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове.
Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19.
За създадената организация, реда и начина на записване на желаещите да бъдат имунизирани лица, населението ще бъде уведомявано чрез средствата за масово осведомяване на регионално ниво.
Допълнителни въпроси относно организацията и записването за ваксиниране желаещите могат да задават към съответната РЗИ.

Агенция „Фокус“
1162 са ваксинираните във ВМА граждани с препарата на „Астра Зенека” днес

1162 са ваксинираните във ВМА граждани с препарата на „Астра Зенека” само през днешния неделен ден. Това съобщиха от лечебното заведение на фейсбук страницата си.
Общо за двата почивни дни първа доза от ваксината срещу COVID-19 са получили близо 1900 човека.
Утре имунизацията продължава съгласно Националния ваксинационен план, а центърът във ВМА ще работи от 9.00 до 20.00 часа. Организацията на работа позволява да бъдат ваксинирани по 10 души едновременно.


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: Влязохме в масовата част на имунизациите, от понеделник се включват и личните лекари

„Зелените коридори“ за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизационния план обсъдиха на среща в Пловдив главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева, зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков и директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.
„Вече влязохме в масовата част на кампанията. Интересът към имунизациите е много голям. Това наложи откриването на 3 кабинета в РЗИ", провери на място доц. Кунчев. Той допълни, че всеки, който пожелае, ще бъде обслужен. "Убеден съм, че със схемата, която имаме за доставка и особено през март, когато чакаме над 500 000 дози, всеки желаещ ще получи ваксина, а от понеделник се включват и личните лекари", каза главният здравен инспектор.
"Организацията за „Зелените коридори“ вече е направена, тъй като интересът към имунизациите нараства", коментира Каназирева. "Късно снощи беше взето решение освен кабинетът в РЗИ, кабинети да заработят в още 5 лечебни заведения днес на територията на община Пловдив, плюс тези в Асеновград и Първомай. Областният управител и председател на Областния кризисен щаб е провела снощи разговори с кметовете от цялата област и територията е разпределена, така че всеки един желаещ, който иска, да се ваксинира, да стигне до кабинет, който е най-близко до неговото населено място. Областният управител посочи разпределението на дежурни кабинети в събота и неделя: Карлово ще поеме Сопот, Раковски – Брезово, Хисаря ще поеме Калояново, Стамболийски - Кричим и Перущица, Асеновград – Лъки и община Куклен, Пловдив ще поеме община „Марица“, „Родопи“ и Съединение. Първомай – община Садово. "Тези кабинети ще работят, така че няма да има върнати", обясни Каназирева.
От понеделник до петък ще са на разположение всички 20 пункта, които са по заповед на здравния министър, плюс още 3 допълнителни, а в събота и неделя ще бъдат дежурни кабинети в 7 лечебни заведения плюс кабинет в РЗИ. Поликлиниките и болниците, в които ще извършват ваксинации в града в събота и неделя са: ДКЦ 1, ДКЦ 2, МБАЛ „Свети Мина“, МБАЛ „Свети Пантелеймон“, МБАЛ „Медлайн“, Транспортна болница, УМБАЛ „Пловдив“. Паралелно с това започват ваксинации и при личните лекари.
Д-р Кунчев коментира и страничните ефекти от ваксината, които се изразяват в леки грипоподобни симптоми - с лека субфебрилна температура и отпадналост, което е показател, че имунната система реагира и създава антитела. "При над 110 000 направени имунизации, в ИАЛ има 153 съобщения за странични реакции и те са точно такива. Има един нетежък случай на алергична реакция, като случаят е овладян в кабинета“, посочи доц. Кунчев. Областният управител добави, че всеки който иска ще бъде имунизиран.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Стотици хора чакат на опашки пред столичните болници, за да бъдат имунизирани срещу COVID-19

Стотици хора чакат на опашки пред столичните болници, за да бъдат имунизирани срещу COVID-19, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Желаещите за ваксина пред Военномедицинска са най-многобройни. Опашка за ваксина има и пред УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".
В столицата в трите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ се извършва поставяне на имунизация срещу COVID-19 на желаещите граждани. От днес започва работа ваксинационният кабинет на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Заместник-министър Светлана Йорданова: В Благоевград вече имаме лични лекари, които ще ваксинират срещу COVID - 19

В Благоевград вече имаме лични лекари , които ще ваксинират срещу COVID - 19. Това каза на брифинг зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин.
По думите й в Благоевград вече са разкрити 20 ваксинационни пункта. "Както знаете, от вчера вече тече масовата ваксинация, която на практика представлява това, че всеки граждани над 18-годишна възраст, без записване може да бъде ваксиниран в един от посочените ваксинационни центъра.Отново повтарям, че в Благоевград на този етап имаме 20 разкрити ваксинационни центъра. За Гоце Делчев са предоставени 1000 дози, 700 дози в Петрич, 200 дози Сандански, 200 дози има при личните лекари в Благоевград", каза още тя.
Йорданова отбеляза, че днес, до края на деня, за Благоевград и областта ще бъдат осигурени допълнително още 2500 ваксини, които счита, че в следващите няколко дни ще бъдат напълно достатъчни процесът да тече нормално. "Нито един българските граждани няма да бъде върнат, ако иска да се ваксинира", уточни тя.
Йорданова припомни, че ваксинацията е доброволна и напълно безплатна.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
13 са разкритите имунизационни кабинети на територията на област Кюстендил

13 са разкритите имунизационни кабинети на територията на област Кюстендил. Това каза пред журналисти в Кюстендил зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, предаде репортер на Радио "Фокус" Кюстендил. "На този етап имаме осигурени в абсолютно всички общини в област Кюстендил необходими ваксинационни кабинети", каза още тя.
Информацията допълни директорът на РЗИ д-р Здравко Величков. "На територията на областта от 19 февруари са ваксинирани към 400 човека. Само вчера са направени 137 ваксини.
общо за областта са направени към 1601 ваксини, от които 420 са покрити с така наречената втора игла", каза още д-р Величков.
"Апелирам към жителите на област Кюстендил, дори и пребиваващите на област Кюстендил, ако имат желание, да заповядат във ваксинационните пунктове. Няма да бъде върнат никой", подчерта още директорът на болницата.
Той поясни, че в РЗИ има към 1800 ваксини "Астра Зенека" и 500 "Модерна".
Междувременно пред РЗИ - Кюстендил се е образувала опашка от желаещи да се ваксинират. Здравните власти увериха, че ваксините са безплатни и никой няма да бъде върнат.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Гражданите ще могат да избират места за ваксинация и да посочват предпочитана ваксина

Гражданите ще могат да се избират места за ваксинация и да посочват предпочитана ваксина. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министърът на здравеопазването посочи, че идеята е всеки български гражданин, който иска да бъде ваксиниран, да получи ваксина. „Имаме достатъчно количества ваксини. Благодаря на всички хора, които повярваха в науката и организацията. На тези, които не са се ваксинирали, искам да кажа не що много ясно и точно: „Българи, надеждата е във вашите ръце. Решението е ваше. Моля, повярвайте в науката и лекарите. На прага сме на нещо нов, но само чрез ваксината ще можем да го победим“, отбеляза проф. Ангелов.
Той обясни, че по-нататък хората ще имат възможност за избор на ваксина, а от 3 март ще има „електронна регистратура“.
‚Изборът на ваксини е изключително възлов момент в стратегията по ваксинация. Той ще бъде факт, когато започнат да идват регулярните количества ваксини по начина, по който фирмите са указали, когато започнат да се изпълняват договорите по начина, по който са ги разписали. От 3 март сме създали възможност за електронна регистратура с информационно обслужване. Ще могат да се избират места за ваксинация в тези 318 ваксинационни кабинета, които са разкрити в цялата страна , а и да се посочва предпочитана ваксина. Има различни мнения, които говорят, че ваксината, която в момента се прави на „Оксфорд“, има по-слаби резултати. Категорично не е така. Тя дава достатъчно добри резултати. Предпазва на 100 % от развитие на тежко заболяване. Медицинският ефект с тази ваксина и с всички останали ще бъде постигнат“, отбеляза проф. Ангелов.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Заместник-министър Светлана Йорданова: Считаме, че ситуацията в област Кюстендил е овладяна

Считаме, че ситуацията в област Кюстендил е овладяна. Това каза пред журналисти в Кюстендил зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, предаде репортер на Радио "Фокус" Кюстендил.
Тя благодари на директора на РЗИ и на директора на многопрофилната болница в града.
"Знаете, че през последния месец Кюстендил стана една гореща точка. Считаме, че с голяма роля на въвеждането на извънредните противоепидемични мерки, с коикто се въведоха допълнителни задължения на гражданите да носят предпазни средтсва, засилен контрол по отношение на спазването на дистанцията, по отношение на спазването на дезинфекцията, доведе до трайния спад на заболелите.
Тя коментира и ваксинационния процес в област Кюстендил.
"В момента се намираме при РЗИ и работещия кабинет за ваксиниране, който от вчера много активно провежда ваксинирането на гражданите на цялата област Кюстендил. Пред мен са посочени 13 ваксинационни кабинета, където ще бъде провеждана тази кампания. Отново подчертаваме, че ваксинирането на българските граждани ще бъде абсолютно безплатно и доброволно. В момента подканваме гражданите на област Кюстендил да се информират от техните лични лекари, на горещите телефони за действието на ваксините, за клиничните проучвания и кратката документация, лекарствена характеристика на ваксините, за да могат да бъдат достатъчно обективно информирани", допълни още Йорданова.
"Всеки един личен лекар ще разполага с ваксини и ще имат възможност да организират ваксинирането на своите пациенти", допълни още заместник-министърът на здравеопазването.
Тя посочи, че няма необходимост от предварително записване. "Пред здравна инспекция всички граждани, които желаят да се ваксинират, получават тази възможност", подчерта Йорданова.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Д-р Дафина Тачова, Регионална лекарска колегия - Благоевград: Днес ще може да ваксинираме 210 човека

Днес се събрахме по молба на д-р Калоянов от 12.30, за да може да продължим с ваксинациите на желаещите граждани, тъй като тук едва ли в РЗИ ще успеят да ги обхванат всички желаещи. Това каза пред Радио "Фокус" – Пирин д-р Дафина Тачова, председател на Регионална лекарска колегия - Благоевград. "Разполагаме с 210 дози, така че може да ги сложим още днес. Ваксината е "Астра Зенека".
Докато имаме дози, може да работим. Предполагам, че до 17.00 часа ще приключим. Ако не стигнат тези дози, ще вземем нови и цялата седмица ще ваксинираме", каза още тя.
Д-р Тачова препоръча на хората да минават в т.нар. "Зелени коридори" от 09.00 до 11.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. По думите й това ще бъде време, в което с преимуществено ще се прави ваксинация. Д-р Тачова подчерта, че сливането на 4 фаза от ваксинацията с останалите е било много добро решение.
"Има хора, които се нуждаят от ваксинация днес, но не можехме, защото трябваше първо да минат другите фази. Сливането на фазите ни позволява да ваксинираме всички, които искат", добави тя.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. д-р Борис Богов: УМБАЛ „Александровска“ създаде организация за мобилни ваксинационни екипи

УМБАЛ „Александровска“ болница създаде организация за мобилни ваксинационни екипи. Това каза директорът на УМБАЛ „Александровска“Проф. д-р Борис Богов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Организацията е създадена. Имаме два ваксинационни центъра. От сутринта са минали около 56 човека до момента. От 27 декември до днес през "Александровска" болница са минали 1500 човека, които са ваксинирани. По списък очакват ваксина още 400 души. С откриването на „Зелените коридори“ ние ще продължим с ваксинирането на хора, които са записани и подавани от РЗИ и такива, които са желаещи да се ваксинират“, съобщи той.
„Това, което е различно от останалите болници е, че е създадена организация за така наречените мобилни екипи, които по заявка от различни организации наши екипи ще отиват на място да бъде осъществена ваксинация по места“, каза проф. Богов.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Д-р Калоян Калоянов, РЗИ - Благоевград: От сутринта до този момент в кабинета в РЗИ са се ваксинирали 55 човека

От сутринта до този момент в кабинета в РЗИ са се ваксинирали 55 човека. Това каза пред Радио "Фокус" - Пирин д-р Калоян Калоянов, директор на Регионална здравна инспекция - Благоевград.
"Към момента в кабинета на РЗИ вече започна ваксинация. От рано сутринта има опашки. Тя не намалява. Има доста желаещи. От 12.30 часа ще започне да работи и кабинета на д-р Тачова в поликлиниката. И два медицински центъра в Гоце Делчев ще започнат от 13.30. В Петрич и Сандански днес нямат готовност", каза още д-р Калоянов.
По думите му от понеделник започват всички да работят по указанията на министъра на здравеопазването за оформяне на "зелени коридори". "Имунизация ще се извършва във всички болнични заведения, както и в 20 медицински центъра. Такива центрове има в Банско, Разлог, три в Гоце Делчев, Петрич, Сандански, в Благоевград са два медицински центъра и кабинета в РЗИ", прибави той.
Д-р Калоянов отбеляза, че има достатъчно количество ваксини. "Ритмично ще се доставят от София. Ще ги поставяме в нашите фризери. След това ще ги разпределяме из цялата област. Поне веднъж седмично ще се доставят. Преди ваксинацията ставаше по списък. Сега всеки може да се ваксинира. Надявам се, че скоро ще почнат повече кабинети да работят събота и неделя. Хубаво е желаещите предварително да се обаждат по телефона. Имунизация ще се извършва по населени места. Няма да караме хората да се разкарват. Само вчера получихме 2 500 ваксини на "Астра Зенека". Разпределени са вече по регионите", коментира д-р Калоянов.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Имаме готовност да разкрием и денонощни ваксинационни кабинети в областните градове

Имаме готовност да разкрием и денонощни ваксинационни кабинети в областните градове. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"От понеделник ще увеличим ваксинационните места с още 4. Желаещите да се ваксинират в цялата страна са хиляди. Опашките са много. Обмисляме възможността от утре в следобедните часове да продължават „Зелените коридори“. До края на деня ще дадем указания на всички РЗИ-та. Там, където опашките продължават и в късните следобедни часове имаме готовност за разкриването и на денонощни ваксинационни кабинети в областните градове", каза Ангелов. Той добави, че имаме достатъчно количество ваксини. Министърът каза, че е важно българите да вярват на лекарите и на медицината.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
502 са ваксинираните граждани с "Астра Зенека" във ВМА от началото на деня

502 са ваксинираните граждани с Астра Зенека във ВМА от началото на деня. Това съобщиха от пресцентъра на болницата в страницата си във "Фейсбук".
Сред тях е и 92-годишният архитект Георги Стоилов, който благодари на медиците за всички усилия, които полагат в битката с коварното заболяване. Генерал Венцислав Мутафчийски му благодари за доверието.

Агенция „Фокус“
Опашка от желаещи да се ваксинират има пред УМБАЛ "Александровска"

Опашка от желаещи да се ваксинират има пред УМБАЛ "Александровска", предаде репортер на Агенция "Фокус". Гражданите спазват противоепидемичните мерки, носят маски и са на достатъчно разстояние един от друг.
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов проследи организацията за ваксинация пред лечебното заведение. Той разговаря с част от гражданите и се поинтересува дали имат въпроси за ваксините и ги попита дали са доволни от организацията.
През изминалото денонощие има 4 088 ваксинирани лица, а в петък те достигнаха близо 14 хил. души.
Опашки от желаещи за имунизация има на много места в страната. В столицата в трите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ се извършва поставяне на имунизация срещу COVID-19 на желаещите граждани. Ваксинацията продължава и във ВМА, както и във УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". От днес започва работа ваксинационният кабинет на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Само за няколко часа 101 души от област Хасково, които не попадат в актуалната фаза на ваксинация, са поискали да бъдат имунизирани срещу COVID-19

Само за няколко часа 101 души от област Хасково, които не попадат в актуалната фаза на ваксинация, са поискали да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в страницата си във "Фейсбук".
Това стана ясно преди минути от проведен разговор между областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова и директора на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.
Само за 3 часа от сутринта в Регионалната здравна инспекция са извършени 51 имунизации, в МБАЛ-„Хигия“ - 30, а в МБАЛ – Хасково са поставени 20 дози. Ваксинацията на желаещите се извършва с ваксината на AstraZeneca. Имунизационните кабинети остават отворени, докато има желаещи. От днес и личните лекари получават и могат да поставят ваксини, припомни директорът на РЗИ-Хасково.
Имунизацията на населението продължава и всички желаещи за доброволна и безплатна имунизация, освен при личните лекари, могат да се ваксинират и в определените временни имунизационни пунктове в област Хасково: Хасково - МБАЛ –Хасково, бул. „Съединение“ № 49, бивша клинична лаборатория; Хасково - МБАЛ - „Хигия“, ул. „Стефан Стамболов“ № 2, ет. 2, ПКК по хирургия; Хасково - РЗИ-Хасково, пл. „Общински“, № 2; Димитровград - „Медицински център Диамедикъл" –2013“, ул. „Любен Каравелов“ № 22; Харманли - МБАЛ-ХАРМАНЛИ, ул. „Васил Левски“ № 66; Свиленград - „Медицински център І –Свиленград“, бул. „България“ № 137,етаж 2, кабинет № 5; Любимец – „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Любимец", ул. „Републиканска“ № 38, ет. 1, кабинет № 13

Агенция „Фокус“
Имунизационни кабинети за желаещи да се ваксинират са отворени в Стара Загора

Имунизационният кабинет в Регионална здравна инспекция – Стара Загора, която се намира на ул. „Стефан Караджа“ № 10, работи на 21 февруари до 16:00 часа. До посочения час ваксинация се извършва и в имунизационния кабинет в ДКЦ I Стара Загора (бившата Детска поликлиника). Входът е от южната страна на сградата. Това съобщиха от РЗИ - Стара Загора.
Поставя се ваксина срещу COVID-19 на „Астра Зенека“ на здрави хора, навършили 18 години.

Агенция „Фокус“
Открити са 4 имунизационни кабинети за желаещи да се имунизират във Видин

РЗИ – Видин информира, че е осигурен „зелен коридор“ и всички жители от област Видин, желаещи да се имунизират срещу COVID-19. Това съобщиха от Областната администрация.
Желаещите могат да го направят в откритите за целта временни имунизационни пунктове:
- Имунизационен кабинет в Регионална здравна инспекция – Видин – 3 етаж, кабинет 41, понеделник-петък 09:00-12:00ч. и от 13:00 до 16:00 ч., събота и неделя от 09:00 до 14:00ч., тел: 094/ 923 274.
- Имунизационен кабинет в МБАЛ „СВЕТА ПЕТКА“ АД, гр. Видин, ул. „Цар Симеон Велики“ №119, от 09:00 – 14:00ч., 094/ 606 615; 0883 969 712.
- Имунизационен кабинет в „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „БИОМЕД-99“ ЕООД, гр. Видин, ул. „Търговска“ № 2, от понеделник до петък, от 09:00 до 16:00 ч., тел: 0878 856 129.
- Имунизационен кабинет в МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧЕН ЦЕНТЪР „Омега“ ЕООД, гр. Видин, ул. „Найчо Цанов“ № 12, понеделник – 14:00 – 16:00ч., сряда и четвъртък от 11:00 до 15:00ч., тел: 0899 151 020.
- Имунизационен кабинет в МБАЛ „Проф. д-р Г. Златарски“ ЕООД, гр. Белоградчик, ул. „Христо Ботев“ № 34, от 09:00 до 14:00 ч., тел: 0888 261 512.
При необходимост временните имунизационни пунктове ще работят и извън посочените часове.
Личните лекари обхващат желаещите ваксинация лица от техните пациентски листи, като следва да оповестят на видно място нужната информация по провеждане на самата ваксинация.

Агенция „Фокус“
Опашка от чакащи за ваксинация срещу COVID - 19 се е образувала пред РЗИ – Благоевград

Опашка от чакащи за ваксинация срещу COVID - 19 се е образувала пред РЗИ - Благоевград, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин.
Един от чакащите заяви, че доброволно е дошъл да се ваксинира. "Преди 7 месеца изкарах коронавирус. Лежах 14 дни в болница. Ще се ваксинирам, защото не искам отново да минавам през това", обясни той.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде брифинг пред входа на УМБАЛ „Александровска“

В 12.00 ч. пред входа на УМБАЛ „Александровска“ (на бул. „Пенчо Славейков“), министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде брифинг за медиите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Агенция „Фокус“
Д-р Георги Паздеров, РЗИ - Бургас: Около 570 души са се ваксинирали срещу COVID - 19 вчера в Бургас

Около 570 души са се ваксинирали вчера в Бургас. Това съобщи за Радио "Фокус" - Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Бургас. По думите му за първа игла вчера са дошли 513 души, а останалите около 50 са преподаватели, които са подлежали на реимунизация. Процедурата се е извъшрвала в общо 7 кабинета.
"Днес вече работят 9 кабинета в града. Очаквам отново днес да отворят още три, които са извън територията на Бургас - в Карнобат, Поморие и Слънчев бряг. Доставили сме им ваксини и всеки момент трябва да заработят", посочи д-р Паздеров.
Той добави, че преди ваксинацията пациентите подлежат на преглед, а процесът отнема около 10-15 минути.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
Опашка от чакащи да се ваксинират се е образувала пред РЗИ - Бургас, домашният социален патронаж им раздава топли напитки

Ваксинацията в сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Бургас продължава, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Имунизацията за желаещите лица над 18-годишна възраст започна вчера в Бургас и се извършва без предварително записване в часовете от 9.00 до 15.00 часа.
Първоначално бяха разкрити само два пункта - в сградата на РЗИ и в тази на Комплексния онкологичен център, където има по два кабинета, но заради силния интерес още вчера процедурата започна да се извършва и на други четири места - в ДКЦ 1, в МБАЛ "Маджуров", в МБАЛ “Бургасмед” и в ДКЦ “Ел Масри”.
Тази сутрин около 20 души чакаха реда си за имунизация пред сградата на здравната инспекция, а заради ниските температури на място дойде и екип на Домашния социален патронаж, който им раздава вода и топли напитки.
Директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров също е на място и следи за безпроблемното протичане на процеса по ваксинация.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
В РЗИ-Пловдив днес ще работи кабинет за ваксинация, желаещи да бъдат имунизирани без предварително записване

В неделя в РЗИ-Пловдив работи кабинет за ваксинация на хора, желаещи да бъдат имунизирани без предварително записване, съобщи за Радио Фокус - Пловдив областният управител на Пловдив Дани Каназирева.
Поради многото желаещи днес ще работят имунизационни кабинети и в още няколко здравни завесения, съобщи Дани Каназирева. Кабинетите са в УМБАЛ “Пловдив”, МБАЛ “Св. Пантелеймон”, МБАЛ “Св. Мина”, Транспортна болница, ДКЦ 1, МБАЛ "Медлайн", болниците в Асеновград и в Първомай.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пристига в Пловдив

Главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пристига в Пловдив, съобщи за Радио Фокус - Пловдив областният управител на Пловдив Дани Каназирева.
Той ще се срещне с областния управител и и директора на РЗИ д-р Ваня Танчева. Те ще обсъдят откриването на т.нар. „зелени коридори” за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизацията в областта. След срещата ще дадат пресконференция, която ще е от 12 часа.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Пет са вече ваксинационните кабинети, които отваря УМБАЛ "Св. Анна" в София

Пет са вече ваксинационните кабинети, които отваря УМБАЛ "Св. Анна" в София. Това съобщиха от здравното заведение.
Те се намират в Триажния център(в двора) на болницата и са на разположение на всички желаещи да се ваксинират граждани от 08,00 ч. до 17, 00 ч., включително и през почивните дни. Кабинетите разполагат с необходимите количества от ваксина на "AstraZeneca" срещу COVID - 19.
От сутринта вече са се ваксинирали десетки софиянци и гости на столицата.

Агенция „Фокус“
В три общински многопрофилни болници днес ще се извършва масова имунизация в София

От 10.00 часа в трите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще се извършва поставяне на имунизация срещу COVID-19 на желаещите граждани. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
В лечебните заведения са разкрити кабинети и е създадена организация да започне поставянето на ваксини.
Гражданите трябва да носят лична карта. На място се извършва преглед, преди да бъде поставена имунизацията.Ваксините са на AstraZeneca и се предоставят от Столичната РЗИ.

Принтирай    Оразмери текст   + -