Откриха последната сесия на парламент № 44

13 Януари 2021 | 10:04 | 0
Откриха последната сесия на парламент № 44
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

С кворум от 125 народни представители започна 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание. В началото на заседанието прозвучаха химна на България и този на Европейския съюз. Сесията бе открита от председателя на парламента Цвета Караянчева Тя заяви, че няма да прави оценка на работата на парламента и призова всички по време на предизборната кампания да избягват внушенията, че има опасност от манипулация на изборните резултати.
По традиция парламентарно представените партии излязоха с декларации за новия политически сезон. Повечето бяха отправени с поглед напред към изборите.
В своята декларация председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова изтъкна, че България има нужда от единство и отговорни решения. Според нея, който получи възможността да управлява, ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите и им каза, че времето им е изтекло. Тя изрази убедеността си, че след изборите ще има промяна.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ апелираме всички да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България.
От ПГ на "Обединени патриоти"представиха своите приоритети. Те също имаха коментар за предстоящите избори, като уточниха, че няма да допуснат промяна на изборните правила преди изборите.


Агенция "Фокус"
ПГ на "Обединени патриоти" няма да допусне промяна на изборните правила преди вота

ПГ на "Обединени патриоти" няма да допусне промяна на изборните правила преди вота. Това каза съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в декларация за началото на последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Искрен Веселинов изтъкна, че "Обединени патриоти" са против гласуването по пощата.
"Намираме се в края на едно управление, което беше белязано с перманентни кризи, но най-голямата, свързана с пандемията, продължава да бушува. Много скоро ние представителите на "Обединени патриоти" ще дадем ясен отговор пред обществото защо участвахме във властта, какво постигнахме и защо не се изкушихме да я напуснем, когато беше политически изгодно. Ние ще посочим само очевидния отговор - спадащите всеки ден случаи на заразении нормализиращата работа на здравната система и сериозния пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и потърпевшите от друга", каза Веселинов.
Искрен Веселинов обяви приоритетите на "Обединени патриоти" в тази сесия, а именно промени в Наказателния кодекс, криминилазиране на проповядване на радикален ислям, разширяване на пределите на неизбежната отбрана и преформализирането на понятието за малките кражби.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Мустафа Карадайъ, ДПС: Апелираме към всички избиратели, цялото гражданско общество и всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България

Апелираме към всички избиратели, цялото гражданско общество и всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация за началото на последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес започва последната сесия на 44-ото Народно събрание. С тази сесия ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история. Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без рефоми, с доста пиар и самохвалство", заяви Мустафа Карадайъ.
Той посочи, че когато ГЕРБ е дошла на власт е наследила 8 млрд. лв. резерв, а след първия си мандат е оставила 8 млрд. лв. дълг.
"След още два мандата кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е тотално разрушено, напрежението в обществото расте. Като включим и COVID кризата трябва да подчертаем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система", изтъкна той.
Карадайъ заяви, че последната година ще бъде запомнена с бюджет за предизборни цели. Според него предстоят най-важните избори след 1989 г. насам. "От тези избори зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Ако ползваме терминологията на COVID кризата как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България", допълни още той.
"ДПС ще продължава отговорно да изпълнява мисия за гарантиране на правата на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, за развитие на икономиката. ДПС отговорно ще представи своята програма пред своите избиратели и всички български граждани. Програма за ускорено, догонващо развитие на страната. ДПС ще продължава да работи за приоритетите чист въздух, чиста вода, чиста енергия, високи технологии, водородна икономика и включване на свободните и активните граждани", каза още председателят на ДПС. Той заяви, че ДПС ще участва активно за реализиране на Зеления пакт на ЕС.
"Ние от ДПС апелираме към всички избиратели, цялото гражданско общество и всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България", каза Карадайъ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Времето ви изтече - знаем, че след изборите ще има промяна

Времето ви изтече - знаем, че след изборите ще има промяна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация за началото на последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Откриваме последната сесия на 44-ото Народно събрание. Могат да се изброят много числа за приети закони, решения, ратификации- Сухата статистика е важна, но по-важно е какво стои зад нея. Най-важен е живият живот. За тези 4 години, уважаеми управляващи продължихте да развивате две паралелни Българии - една телевизионна и една реална", започна своята декларация Корнелия Нинова.
Тя посочи, че БСП няма просто да чака изборите да дойдат и няма да отстъпи от всички свои политики, защитавани досега. Лидерът на БСП изтъкна, че в оставащото време парламентарната група ще направи две неща.
"Разбираме, че здравето на хората е най-важно в този момент. Изхарчиха се стотици милиони. Искаме информация за всеки похарчен лев. Настояваме да стане публично известно колко стотици милиони се изхарчиха и до колко български граждани, домакинства и фирми стигнаха. Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност. Пропиляхте последните 11 години за България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11", каза Корнелия Нинова.
"Сигурно една тема, която днес ще поставим ще ви звучи неразбираемо и абстрактно, но тя е ключова. Следващите месеци се залага бъдещето ни за десетки години напред. Предстои приемане на Национален план за възстановяване и устойчивост. В плана на управляващите е предложено повече от същото, което имахме през последните 11 години.
Тя изтъкна, че приоритетите на БСП са здравеопазване, образование, данъчна политика, преизчисляване на всички пенсии, социални мерки, екология и земеделие.
"Можем да изградим модерна България. Смятам, че изборите ще сложат началото на това. Не просто една партия да смени друга. Ново начало за промяна на модела. Ние ще работим за честни и прозрачни избори. Уважаеми български граждани, от всички нас зависи промяната. Тя е възможна. Поискайте я и бъдете активни участници в нейното изпълнение. Знам, че ще се справим. Нека 2021 г. да е здрава,по-спокойна и по-добра за всеки български дом и за България", каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: България има нужда от единство и отговорни решения и който получи възможността да управлява ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници

България има нужда от единство и отговорни решения и който получи възможността да управлява ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация за началото на последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В началото на своята декларация д-р Даниела Дариткова посочи, че днес основен опонент на ГЕРБ продължава да бъде коронавирусът. "ПГ на ГЕРБ е готова да се вслушва във вдсеки разумен глас, да прояви необходимата воля и търпение", изтъкна още д-р Дариткова. По думите й през последните месеци нашите съграждани, които и днес са на първа линия, са показали, че България има потенциала да се справи с това предизвикателство. Според нея би било добре да се взема пример от хората, които с риск за живота си са избрали да помагат, вместо да коментират. "Да живеят, вместо да съществуват", заяви още д-р Дариткова.
"През изминалата сесия управляващото мнозинство удържа на натиска на опозицията и не се поддаде. Благодаря на всички колеги, които с присъствието си в тази зала осигуриха нормалната работа на парламента. Без нормалното функциониране на Народното събрание днес нямаше да има нито бюджет, нито правителство, което да има възможност да предприема необходимите мерки за справяне с тях. Ще припомня, че при откриването на предишната сесия на 44-ото Народно събрание президентът поиска страната да остане без парламент и редовно правителство. Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно, като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност днес е видима за всички", каза още д-р Дариткова.
"Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция по-отговорни", каза още д-р Даниела Дариткова. Тя посочи, че в края на мандата ГЕРБ са готови да приемат оценката на българските избиратели. "Наясно сме както с отговорността, която носим, така и с грешките, които сме допуснали последните 4 години", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.
Тя изтъкна, че на фона на тези значими теми въпроси, темата коя да бъде датата на редовните парламентарни избори, за ГЕРБ е незначителна. "Призоваваме президента Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите", каза д-р Дариткова.
"Наясно сме, че предизборната капания предполага не само политически дебат, но и политическа конфронтация, въпреки това изразяваме надеждата, че докато се опитва да спечели доверието на българските граждани, всеки от нас ще има съзнанието, че след изборите предизвикателствата и изпитанията пред българското общество ще продължат. Който и да получи възможността да управлява, ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници. България има нужда от единство и отговорни решения", изтъкна още тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Призовавам всички по време на предизборната кампания да избягваме внушенията, че има опасност от манипулация на изборните резултати

Призовавам всички по време на предизборната кампания да избягваме внушенията, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева по повод началото на последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес откриваме последната редовна сесия от мандата на 44-ото Народно събрание. Не е наша работа да правим цялостна оценка на дейността му. Това ще направят социолози, политолози, коментатори и хората, които имат поглед отвън. Ние които сме вътре можем само да си припомним - при изтеклите 4 години станахме свидетели на някои редки, но безценни моменти от единство, като тържествата по повод 140-ата годишнина, станахме свидетели на демонстративни опразвани депутатски банки", каза още Караянчева.
"Видяхме издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание към политическите опоненти, тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията", каза още Караянчева.
По думите й съвсем скоро ще се влезе в предизборна кампания. "Заради противоепидемичната обстановка тя няма да прилича на никоя друга. Предстоят първите парламентарни избори, които ще бъдат организирани от правителството", допълни още Караянчева.
Тя уточни, че като председател на Народното събрание още октомври е изпратила покана до европейските наблюдатели да има спокойствие, че честността ще бъде гарантирана.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
С кворум от 125 народни представители започна 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание

С кворум 125 от народни представители започна 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". В регистрацията не участваха депутатите от ПГ на "БСП за България". Сесията бе открита от председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя честити новата година на народните представители. "Нека си пожелаем да е по-здрава и по-спокойна", каза Караянчева. В началото прозвучаха химна на България и този на Европейский съюз. Очаква се по традиция парламентарно представените партии да излязат с декларации за новия политически сезон.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Започва 11-ата последна сесия на 44-тото Народно събрание

Започва 11-ата последна сесия на 44-тото Народно събрание. Заседанието е насрочено за 9.00 ч. По правилник то трябва да бъде открито с химна на Република България и този на Европейския съюз. По традиция парламентарно представените партии ще излязат с декларации за новия политически сезон.
По програма депутатите ще се занимаят с първото четене на Закона за българските лични документи. Предлаганите промени имат за цел да въведат специфична категория лични документи с удостоверяваща и оправомощаваща функция, осъществяваща се в рамките на стриктно разписана процедура.

Принтирай    Оразмери текст   + -