Опасно време в цялата страна

11 Януари 2021 | 14:22 | 0
Опасно време в цялата страна
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Обилните валежи предизвикаха проблеми на много места в страната. По този повод се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на страната. От сутринта в областните дирекции на МВР бяха получени множество сигнали за наводнени пътни участъци, паднали дървета и клони, а няколко населени места в общините Видин и Чипровци останаха без електрозахранване.
След като река Ерма излезе от коритото си и наводни дворни пространства и земеделски площи, Община Трън обяви бедствено положение. Предвижда се там да се изгради нова дига, за да се предотврати повторно излизане на реката. Бедственото положение в общината ще е в сила до 7 дни.
На територията на Столична община също има повишение на нивата на реките поради обилните валежи. Реката под железопътния мост между Нови Искър и „Курило“ излезе от коритото си и наводни пътя. Заради завиряване под моста в кв. „Курило“ временно автобусите по линии 23 и 26 бяха отклонени по околовръстния път на София. Извършени бяха отводнявания и на критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждаха на места и защитни диги. С цел безопасност бяха евакуирани хора от една къща в Нови Искър
.

Агенция „Фокус“
Има опасност река Студена да залее моста между селата Караманово и Вардим в Русенско

Поради проливните дъждове през последните две денонощия на територията на Централна България, река Студена е повишила значително нивото си. Към момента има опасност да залее моста между селата Караманово и Вардим. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Русе.
Засега тя е на 8 см. от критичната точка на прелиаване до мостовото съоръжение.
Важно е да се отбележи, че тъй като тя не преминава в близост до населени места не представлява заплаха за живота и здравето на хората.
Същевременно язовир „Николово“ също е с повишен обем и е започната операция по неговото поетапно изпускане. Областният управител Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев са в постоянен контакт с всички институции от региона, имащи отношение към ситуацията, която също не представлява заплаха за живота и здравето на хората.
Всички останали язовири в областта разполагат с достатъчно свободен обем.
Припомняме, че нивата на язовирите в региона се следят непрекъснато от ръководството на администрацията и при повишаване риска от преливане на който и да е от тях Областна администрация Русе е в готовност да реагира незабавно.
Няма населени места от област Русе, които да имат проблеми с електрозахранването или водоподаването.

Агенция „Фокус“
Кметът на Перник Станислав Владимиров: Към момента на територията на Общината няма бедстващи хора

Към момента на територията на Общината няма бедстващи хора. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Перник Станислав Владимиров.
„Наложи се да обявим частично бедствено положение в гр. Батановци, с. Ярджиловци и с. Черна гора заради високите води на р. Струма и р. Конска, които на няколко места излязоха от коритата си и създадоха изключително критични ситуации. В град Батановци се наложи да евакуираме семейства, защото р. Струма излезе от коритото си. Те са изведени от къщите си, настанени са при роднини и близки. Хубавото е, че прогнозите за утре и вдругиден са интензивните дъждове да намалеят. Хубавото е, че засега не се повишават нивата на тези две реки от нивата, които бяха сутринта. Ще има постоянни дежурства и наблюдение на тези две реки. Ако се наложи, ще бъдат евакуирани и други хора. Засега тази опасност не съществува“, посочи той.
Станислав Владимиров допълни, че срокът на частичното бедствено положение е седемдневен. В зависимост от ситуацията, то би могло да бъде отменено по-рано.
„В момента на терен са всички общински, всички държавни служби, „Пожарна безопасност“, полиция, ДАНС. Засега комуникацията между институциите е добра. Надявам се и природата да бъде по-благосклонна. Помните само преди година се молихме за дъжд в Перник. Сега се молим точно за обратното – интензивните дъждове да намалеят. Ирония, за съжаление“, добави кметът на Перник.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
НИМХ: До момента най-голямо е количеството на валежите във Варна - 14 л/кв. м

От 08.00 ч. до момента най-голямо е количеството на валежите във Варна - 14 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В района на местността Рожен в Родопите количеството на падналите валежи е 12 л/кв. м. В Гоце Делчев – 11 л/кв. м, в Пловдив -10 л/кв. м. В столицата – 8 л/кв. м. През изминалата нощ (вчера от 20.00 ч. до тази сутрин в 08.00 ч.) най-голямо количество валежи са паднали във Враца – 43 л/кв. м. В Драгоман дъждовете са 39 л/кв. м, в Кнежа и Плевен – 36 л/кв. м. Снежната покривка е най-значителна в района на Видин – 21 см, Ново село – 14 см и 8 см във Враца. Данните са към 16.00 ч.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
НИМХ: С 68 см се е повишило нивото на река Места и с 47 см това на река Струма

През изминалото денонощие нивата на по-голямата част от наблюдаваните реки в Западнобеломорския басейн са се повишавали, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Регистрираните колебания на нивото на река Струма при град Перник (от -64 см до +110 см) е в резултат и от работата на хидротехнически съоръжения. Отчетените изменения на речните нива в останалата част на басейна са както следва: за водосбора на река Места от -27 см до +68 см и за водосбора на река Струма от -17 см до +47 см. Водните количества на реките в басейна са около праговете за високи води. Днес нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. От утре речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като вследствие на оттичане ще има значителни повишения в средните и в долните течения на основните реки.В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва: през деня във водосборите на река Струма (реките Сушичка, Потока, по основната река); река Места (реките Бяла, Исток); вечерта и през нощта срещу 12 януари във водосборите на река Доспат (реките Караджадере, Осиковска).

Агенция „Фокус“
Продължава разчистването на прохода „Петрохан“ от падналите и пречупени дървета

Екипи на пътноподдържащата фирма и на „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават разчистването на падналите и пречупени дървета и клони на пътя през прохода „Петрохан“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението през него остава затворено поради опасността от падането на нови. Четири багера и два товарача подпомагат екипите, които работят при изключително тежки условия. До възстановяване на преминаването през „Петрохан“ шофьорите могат да използват като алтернативни маршрути път Е-79 Монтана - Мездра и от там през Искърското дефиле или по АМ „Хемус“ до София и обратно.
От Агенция „Пътна инфраструктура“ апелират шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Всички областни пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките по повод очакваното застудяване, с което се увеличават и предпоставките за заледяване. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват ще се затварят определени участъци за обработване на трасето с химически вещества и инертни материали.

Агенция „Фокус“
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов разпореди кризисен щаб към ДАМТН да наблюдава нивата на язовирите

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, от седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на Щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Министър Борисов е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24 - часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Служители на ДАМТН съвместно с ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, ГД "Национална служба “Гражданска защита” и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната.
Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент към наблюдаваните от Щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации.


Агенция „Фокус“
Голямо дърво падна на входа на Морската градина във Варна

Голямо дърво падна на входа на Морската градина във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Дървото е паднало в района на Слънчевия часовник в парка. Причината вероятно е силният вятър. При инцидента няма пострадали хора.
По всяка вероятност това е и причината водоподаването днес в района на Приморски парк да е спряно до 17.00 часа.
Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция „Фокус“
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева: В областта към момента няма проблеми с язовирите и реките, предвид усложнената метеорологична обстановка

В областта към момента няма проблеми с язовирите и реките, предвид усложнената метеорологична обстановка и продължаващите валежи от дъжд. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив областният управител Дани Каназирева.
Тя уточни, че ситуацията се следи и е изпратено писмо до кметовете и ОД „Земеделие“ за завишено внимание и засилен контрол на язовирите, които управляват, реките и дигите, както и за речните участъци, хидротехническите съоръжения, отводнителни канали и други защитни съоръжения, намиращи се на тяхна територия.
В момента язовирите на „Напоителни системи“ имат големи свободни обеми - „Пясъчник“, „Домлян“, „Брягово“, „Леново“, 40-те извора, „Сушица“ и няма риск от преливане.
В язовир „Въча“ има около 18 млн. куб. м. свободен обем ( 8-9%), язовир „Кричим“ 1 млн. и яз. „Цанков камък“ около 10 млн. куб. м.
Динамиката се наблюдава и при необходимост може да се освободят контролирано и енергийно необработени водни количества, но за момента няма такива предпоставки, увери Каназирева.
Кметовете на общините Кричим, Стамболийски (с. Йоаким Груево) и Родопи (с. Кадиево) са уведомени да следят със завишено внимание река Въча, при преминаване на водни количества, контролирано освобождавани от каскада Доспат-Въча.
„Създадена е организация за получаване на постоянна информация при наличие на усложнена метеорологична обстановка, с цел предприемане на действия и мерки за недопускане и възникване на критични и бедствени ситуации“, коментира инж. Митко Стойчев от Областна администрация.
По думите му засилен контрол трябва да се осъществи върху язовирите първа – висока степен на опасност (потенциално-опасните), като се приложи Методиката за управление на малки язовири.
„При необходимост, чрез контролирано изпускане на води, в същите трябва да се обезпечат достатъчни свободни обеми за погасяване на завишения приток на вода и недопускане неконтролируемо преливане на водни маси. Особено внимание и контрол трябва да се осъществи върху язовири, които не са в добро техническо състояние", допълни инж. Стойчев.
„Към момента в Областно пътно управление няма информация за активизирали се свлачища по републиканската пътна мрежа“, съобщи още областният управител Дани Каназирева.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова: Обявено е бедствено положение в общината, защото река Ерма излезе от коритото си и наводни дворни пространства

Обявено е бедствено положение на територията на общината. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Поводът е, че река Ерма излезе от коритото си в землището на Трън и наводни къщи и дворове.
„Към момента обстановката се поуспокои. Имаме заповед от днес, в която след заседание на Общинския щаб, е обявено бедствено положение на територията на общината. Въведен е в действие Общинският план за защита при бедствия в частта ѝ за наводнение. Река Ерма на места излезе от речното корито и наводни 5 дворни пространства и приземен етаж на една къща“, посочи кметът.
„Засега нямаме сигнали за населени места без ток в общината, но получаваме множество сигнали за наводнени земеделски площи заради излизането на реката от коритото ѝ, както и унищожена реколта. Имаме и множество сигнали за паднали дървета и клони към село Проданча. Доброволното формирование на Община Трън е на място там и почистваме, за да можем да осигурим достъп на хората от общинския център. Занесли сме хляб. Там имаме 7 постоянно живеещи хора. Осигурили сме им хляб и продукти от първа необходимост,. Овладели сме ситуацията засега“, каза още Цветкова.
„Предвиждаме днес или до утре да се изгради дига там, където реката разруши дигата, за да може да предотвратим повторно излизане на реката. Бедственото положение ще е в сила до 7 дни по решения на Общинския щаб", допълни тяАгенция „Фокус“
Реките Янтра и Белица са спокойни и далеч от рисковите нива, Община Велико Търново въведе постоянен мониторинг

Реките Янтра и Белица остават спокойни, а нивата им са далеч от рисковите стойности. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Заради постоянните валежи кметът на Общината Даниел Панов разпореди постоянен мониторинг.
Чрез телеметрична система на всеки 15 минути в контролния център постъпва актуална информация, събирана от радарните сензори на трите критични точки.
Към 12.30 часа нивото на Янтра в квартал „Чолаковци“, където е вливането на река Белица, е 2,25 м. За последните два часа е отчетен спад с около 9 см. В Пушево и Килифарево стойностите са 1,05 м. за Янтра и 82 см. за Белица.
Няма подадени сигнали за аварийни или бедствени ситуации и в населените места от община Велико Търново. Всички общински язовири са в задоволително експлоатационно състояние и имат достатъчен капацитет за поемане на водата от дъждовете.
Кметовете и кметските наместници са ангажирани с наблюдение на нивата на малките реки и дерета, язовири, както и за активизиране на свлачищни процеси.


Агенция „Фокус“
Обилните снеговалежи в Северозападна България предизвикаха авария на електропровод 110 kV Мок

Обилните снеговалежи в Северозападна България предизвикаха авария на електропровод 110 kV Мок. Това съобщиха от пресцентъра на ЕСО. Аварията на електропровода е довела до прекъсване в 4.47 часа на 11 януари 2021 г. на електрозахранването на подстанция 110 kV Мартиново. Екипите на Електроенергийния системен оператор, съвместно с тези на ЧЕЗ, работят за отстраняване на аварията и възстановяване на електрозахранването на подстанция 110 kV Мартиново и засегнатите населени места в община Чипровци.
Остава усложнена метеорологичната обстановка в Северозападна България. Екипите на Електроенергийния системен оператор в цялата страна са в постоянна готовност за отстраняване на паднали дървета и възстановяване на нормалната работа на засегнатите от обилния снеговалеж електропреносни съоръжения.


Агенция „Фокус“
Подадени са множество сигнали за счупени клони и паднали дървета в община Видин, няколко населени места са без ток

Екипи от новото общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ЧЕЗ отстраняват щетите, нанесени от падналия през изминалото денонощие сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. От 22.00 часа снощи всички налични снегопочистващи машини на Общината са в действие.
Пешеходните зони в град Видин от рано сутринта се почистват ръчно и с помощта на мотометачка, снабдена за целта с дъска (до 4 т). Тя е част от техниката, с която вече разполага Общината. През миналата година беше обявена обществена поръчка, чрез която се закупиха 4 броя камиони тип самосвал, 3 сметоизвозващи камиона, 1 челен товарач и още 1 многофункционална мотометачка (до 10 т), автовишка, контейнеровоз и контейнери за строителни отпадъци.
Към 8.00 часа днес без ток бяха 13 села на територията на Община Видин – Градец, Генерал Мариново, Динковица, Долни Бошняк, Дружба, Каленик, Кошава, Кутово, Новоселци, Пешаково, Плакудер, Покрайна, Рупци и Сланотрън. Работи се за възстановяване на електрозахранването.
Междувременно от звено „Чистота“ съдействаха за извличането на два тежкотоварни автомобила в района на Ферибота.
До всички населени места е осигурен достъп. Снегопочистването продължава. Видин е сред областите, за които бе обявен жълт код за опасно време. Прогнозата е, че ще се образува нова снежна покривка - около 10 см, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър във връзка с обилните валежи

Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър в кв. „Кумарица“ във връзка с обилните валежи. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Поради обилните валежи има повишение на нивата на реките. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър.
Екипите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община и „Напоителни системи“ са на място.
Поради завиряване под моста в началото на кв. „Курило“ в Нови Искър временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по Околовръстен път.
Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър.


Агенция „Фокус“
Пожарникари от област Смолян са реагирали на шест сигнала за паднали дървета заради валежи и силен вятър

Пожарникари от област Смолян са реагирали на сигнали за шест паднали дървета заради валежите и силен вятър. Това съобщиха от ОДМВР – Смолян. На 10 януари 2021 г. в 12.28 часа на тел. 112 е получен сигнал за паднало дърво на пътното платно на ул. „Перелик“ в гр. Смолян. Причината е проливен дъжд със силен вятър. Произшествието е ликвидирано в 12.55 часа на 10 януари 2021 г. от екип на РСПБЗН - Смолян.
Тази сутрин в 04.26 часа на тел. 112 е получен сигнал за паднало дърво на пътното платно в участъка между разклона за с. Проглед и к.к. Пампорово на 12% наклон. Причина за инцидента е силен вятър. Произшествието е ликвидирано от екип на РСПБЗН - Пампорово.
В 06.01 часа днес на тел. 112 е получен сигнал за паднало дърво на пътното платно в к.к. Пампорово, до хотел „Хармония“. Причината е силен вятър. Произшествието е ликвидирано в 06.13 часа от екип на РСПБЗН - Пампорово.
Отново тази сутрин в 06.05 часа на тел. 112 е получен сигнал за паднало дърво на пътното платно на гл. път Чепеларе – връх Рожен. Причината е силен вятър. Произшествието е ликвидирано от екип на РСПБЗН - Чепеларе.
В 06.29 часа днес на тел.112 е получен сигнал за паднало дърво на пътното платно в к.к. Пампорово, на главен път до хеликоптерна площадка. Причината е силен вятър. Произшествието е ликвидирано от екип на РСПБЗН - Пампорово.
В 07.06 часа на тел. 112 е получен сигнал за паднало дърво на пътното платно в к.к. Пампорово до хотел „Пампорово палас“. Причината е силен вятър. Произшествието е ликвидирано в 07.17 часа от екип на РСПБЗН - Пампорово.


Агенция „Фокус“
Пожарната във Видин е реагирала на 6 сигнала за паднали дървета в града заради обилните валежи

Пожарната във Видин е реагирала на 6 сигнала за паднали дървета в града заради обилните валежи. Това съобщиха от ОДМВР - Видин.
Рано тази сутрин, за времето от 4.10 до 7.20 часа, огнеборци от РСПБЗН - Видин са реагирали на шестте сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ в областния град. Екипите отстранили дървета, паднали на улиците „Цар Симеон Велики“, „Широка“, „Бдин“, „Райна Княгиня“, „Христо Ботев“ и бул. „Панония“.


Агенция „Фокус“
Пожарната в Монтана е реагирала на няколко сигнала за паднали дървета в в прохода Петрохан и местността Касар

Пожарната в Монтана е реагирала на няколко сигнала за паднали дървета в в прохода Петрохан и местността Касар. Това съобщиха от ОДМВР - Монтана.
В 05.47 часа екип от сектор „Специализирани оперативни дейности“ оказва съдействие на ОПУ - Монтана за отстраняване на паднали дървета в прохода Петрохан.
В 20.30 часа снощи екип на УПБЗН - Вършец отстранява 2 паднали дървета в местността Касар до Клисурски манастир.
В 22.30 часа снощи екип на сектор „Специализирани оперативни дейности“ отстранява паднали дървета в прохода Петрохан.
В 23.13 часа екип на сектор „Специализирани оперативни дейности“ изтегля закъсал ТИР при с. Долна Вереница на главен път Е-79.Агенция „Фокус“
10 л/кв. м дъжд са паднали за последните 24 часа в Бургас

10 л/кв. м дъжд са паднали за последните 24 часа в Бургас. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Бургас от Хидромеорологичната обсерватория.
За днес в Бургас и в още 4 области е обявен оранжев код е обявен за значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 мм. По крайбрежието е в сила и жълт код са силен вятър от изток и североизток с пориви от 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) и вълнение, което ще достига 4 бала. Към момента вълнението е по-слабо.
Мария ПОПЧЕВААгенция „Фокус“
Красимир Димитров, Столична община: Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е излязла от коритото си заради обилните валежи

Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е излязла от коритото си заради обилните валежи. Това съобщи в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров.
„В момента 10 екипа на Дирекцията работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста. Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила“, допълни той.
Красимир Димитров посочи, че друг екип работи на територията на Плана, където заради натежалия сняг падат дървета.
„Затворили сме и градският транспорт в посока Плана не върви. Има различни места в София като критични участъци на бул. „Цар Борис Трети“, Южната дъга. Имаме екип от експерти и екип на Дирекция „Околна среда“, които обикалят и правят оглед за нивата на язовирите и реките“, уточни още той.
Димитров препоръча на шофьорите, когато има високи нива на водите на пътното платно, да спрат и да се върнат обратно, а не да се опитват да пресичат.
Теодора ПАВЛОВААгенция „Фокус“
Андриян Петров, зам. областен управител на Смолян: Няколко дървета са паднали в Пампорово заради преовлажняване на почвите от дъждовете

Като цяло обстановката в област Смолян е нормална въпреки валежите, които продължават на територията на областта от няколко дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян зам. областният управител на Смолян Андриян Петров.
„За момента няма рязко повишаване на нивата на реките и язовирите, като те са под непрекъснато наблюдение. Заради дъждовете обаче има преовлажняване на почвите и започват да падат дървета. Днес има четири паднали дървета в курорта Пампорово, като едно от тях е затиснало няколко автомобила. Има паднали дървета и по пътя Стойките - Широка лъка, но те вече са премахнати от пътя и движението там се осъществява нормално“, поясни Петров.
Той допълни, че заради дъждовете може да се активизират и свлачищни процеси в региона, тъй като прогнозите за по-обилни валежи за област Смолян са за днес, но всички институции са подготвени да реагират спрямо ситуацията.
Нели ГЕРГЬОВСКА


Агенция „Фокус“
НИМХ: Оранжев код за интензивни дъждове е в сила за 5 области в страната, за останалите 23 кодът е жълт

Оранжев код за интензивни дъждове е в сила за 5 области в страната, за останалите 23 кодът е жълт. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 mm.
Жълт код важи за областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 25 и 35 mm. В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник нощните часове дъждът ще се примесва със сняг.
За областите Плевен, Враца, Монтана и Видин предупреждението е за дъжд и сняг. Там ще има значителни валежи, предимно от сняг. Сумарните количества ще са между 15 и 25 mm. В Предбалкана ще се образува нова снежна покривка - около 10 cm, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.
На морето по цялото крайбрежие в страната, на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, е в сила и жълт код са силен вятър от изток и североизток с пориви от 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) и вълнение, което ще достига 4 бала.


Агенция „Фокус“
Автобусите по линии 70 и 69 временно се движат със скъсен маршрут заради паднали клони и дървета на пътното платно

Автобусите от линии 70 и 69 се движат до с. Железница. Причината са паднали клони и дървета на пътното платно. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. На място са екипите на столичната пожарна.


Агенция „Фокус“
Екипите на Столична община са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони през нощта, следят се нивата на реките и язовирите във връзка с интензивните валежи

Екипите на Столична община са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони през нощта, следят се нивата на реките и язовирите във връзка с интензивните валежи. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Информацията за обстановката в столицата е към 7.00 часа.
Във връзка с обилните валежи и обявения жълт код по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община.
В момента няма опасност от разливи. Наблюдава се повишение на нивата, с около 50 см, но реките текат в коритата си. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири „Суходол 2“, „Иваняне“, „Мрамор“.
Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София. Екипите са на терен.
През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони.
Екипи на столичната пожарна отстраняват паднали клони на пътното платно по пътя между Бистрица и Железница, както и пътя за с. Плана.
Поради завиряване под моста в гр. Нови Искър временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26. На място са изпратени аварийни екипи. Работи се и по завиряване в кв. „Требич“.


Агенция „Фокус“
НИМХ: Днес валежите ще продължат и на много места ще са значителни

Днес, с прекъсвания, валежите ще продължат и на много места ще са значителни. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В по-голямата част от страната ще вали дъжд, а сняг в северозападните райони. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб и умерен и с него ще започне по-трайно застудяване. Максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна - между 5° и 10°, в крайните югозападни райони и малко по-високи. Атмосферното налягане сутринта ще е по-ниско от средното. През деня ще се повишава и до вечерта ще е близко до средното.
По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 8°-11°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.
В планините ще остане облачно, мъгливо с валежи. В Стара планина над около 1400-1600 метра ще вали сняг. Още преди обяд южният вятър ще отслабне и ще започне да се ориентира от север-северозапад и с него ще започне понижение на температурите. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

Принтирай    Оразмери текст   + -