Започна новата учебна година

15 Септември 2020 | 09:30 | 0
Започна новата учебна година
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Започва новата учебна година в 2359 училища в страната. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас. Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката във връзка с началото на новата учебна година. 68 400 са учителите, педагогическите специалисти, директорите на учебните заведения. Близо 900 ремонтни дейности са извършени в 99 държавни и 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. Там ще бъде създадена необходимата организация, за да не бъдат възпрепятствани нормалното откриване на учебната година и протичането на учебния процес.

Агенция "Фокус"
2359 училища посрещнаха учениците за новата учебна година (ОБЗОР)

Започна новата учебна година в 2359 училища в страната. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас. Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път. 68 400 са учителите, педагогическите специалисти, директорите на учебните заведения.
Откриването на учебната година в цялата страна бе тържествено и пъстро. На церемониите присъстваха представители на властта и кметове. Президентът Румен Радев откри учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в село Трекляно. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри учебната година в севлиевското село Добромирка, а министър Красимир Вълчев откри учебната година в град Николаево. Възпитаниците на бургаската АЕГ "Гео Милев" започнаха учебната година в новата сграда, в която се помещава училището. Кметът на Бургас Димитър Николов откри тържествено новата учебна година в ОУ "Васил Левски" в кв. "Горно Езерово". Всички първокласници в Добрич получиха като подарък учебни пособия с герба на града. При спазване на строги противоепидемични мерки откриха новата учебна година в най-голямото училище във Велико Търново СУ „Емилиян Станев“. Тържествено откриха новата учебна година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Крупник, в община Симитли. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров откри учебната година в XI ОУ "Николай Лилиев".
Държавният глава Румен Радев поздрави всички учители в България и им пожелавам успех в тяхната отговорна и високоблагородна мисия. Той посочи, че Образователната политика и образованието трябва да се превърнат в национален стратегически приоритет. "Устойчивата промяна в България започва в промяна в образователната политика и образованието трябва да се превърнат в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде ангажимент на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора", коментира президентът. Според него трябва да осъзнаем, че образованието трябва да бъде стратегически национален приоритет, да имаме нова политика в образованието, не само ремонти на училища, не само повишение на учителски заплати.
Премиерът Бойко Борисов честити първия учебен ден и пожела на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни. "Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия. Въвеждането на обучението от дистанция в електронна среда със сигурност не беше лесно, но най-важното е, че учебната година, изпитите и матурите приключиха успешно. Учители и ученици, директори и родители – всички участваха в процеса и доказаха, че когато работят заедно, успехът е гарантиран. През предстоящата учебна година със сигурност ще има още много предизвикателства, но съм сигурен, че ще се намират най-добрите решения. За нас здравето на децата и на техните близки остават най-важни и ние ще намерим начин децата да бъдат в своята естествена среда – на училище, заедно със своите учители и приятели. За първи път от половин година насам децата ще посещават училище. Знам, че и за тях, и за преподавателите и за родителите, създалата се ситуация не беше лесна. Сега всички трябва да бъдат внимателни и да спазват препоръките на специалистите. Те са важни и не трябва да се пренебрегват. Вирусът е още сред нас, случаите в света не намаляват", каза още той. "Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%. Така ще изпълним поставените цели в началото на мандата за двойно увеличение на учителските заплатите за 4 години. Учителите заслужават още повече и ние няма да престанем да полагаме усилия в тази посока. Убеден съм, че най-голямата гаранция за просперитета на България в дългосрочен план е образованието и инвестициите в него! На добър час на всички!", пожела премиерът.
Поздравления към учениците направи председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя заяви, че в новите условия българското училище продължи своята просветителска мисия и въведе адекватно обучение в електронна среда. "За мен е удоволствие и истинска радост да Ви поздравя по повод откриването на новата учебна година! От сърце Ви пожелавам здраве, усърдие в учението и много усмивки.2020 година постави пред всички нас редица предизвикателства, породени от епидемията от коронавирус. Наложи се да променим своето ежедневие, да преосмислим и реорганизираме нашата работа, да бъдем по-отговорни към себе си и околните, по-човечни и по-добри. В новите условия българското училище съумя да продължи своята просветителска мисия и да въведе адекватно обучение в електронна среда. То доказа, че има ресурс, мотивирани и квалифицирани кадри, които за много кратко време успяха да организират и обезпечат обучението на всички български деца", пише тя.
В декларация ПГ на „БСП за България“ поздрави учителите и учениците по повод първия учебен ден и отбеляза, че преподавателите са тези, чийто професионален глас трябва да се чуе най-напред. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че всички ще се справят с предизвикателствата с решимост и отговорност и пожела на добър час ученици, учители и родители. “Нека е честит първият учебен ден на учениците, учителите и родителите. Мили ученици, пожелавам ви да бъдете здрави, да научите много нови неща и да намерите добри приятелства. Уважаеми родители, бъдете част от процеса на образование и възпитание на вашите прекрасни деца. Скъпи учители-просветители, вашият труд е стойностен и значим не само в настоящето. Вие градите бъдещето на България. Поздравления за търпението, усилията и любовта към знанието и децата ни. Само образована нация може да гарантира просперитет. Тревожни са данните за равнището на неграмотност и необхванатите в училище деца. Време е декларациите за приоритет на образованието да станат действия. Това изисква общите ни усилия като общество, за да имаме високо развита модерна европейска държава. В тези трудни времена на предизвикателства нека бъдем силни и отговорни. Ще се справим с тях с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!”, се казва още в поздравлението.
Лидерът на АБВ Румен Петков поздрави своята учителка по повод първия учебен ден. Той сподели и снимка с нея в социалната мрежа "Фейсбук". "Г-жа Райкова е отгледала и изучила поколения ученици, включително брат ми и мен. Честит празник, госпожо! Бъдете здрава и се гордейте с вашите деца, както ние сме горди, че сме ваши възпитаници!", написа председателят на АБВ.
Българският патриарх Неофит също отправи приветствие за новата учебна година. „С архипастирска любов приветстваме началото на новата учебна година и молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна“ пожела патриарх Неофит. "Да бъде благословено началото на новата учебна година! По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички, просияли в светостта Свои угодници, Бог да милва и спасява всички нас! На добър час!", пожела още той.

Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на откриването на СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали

Днес посрещнах новата учебна година в най-голямото средно училище в Южна България – СУ „П. Р. Славейков“, реновирано по Оперативна програма „Региони в растеж“ и удостоено с приза „Сграда на годината“ за 2019 г. Образец за съвременно училище – модерно, иновативно, с мотивирани преподаватели и над 1 600 любознателни ученици. Това написа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева във "Фейсбук".
"За 36-та поредна година бие първия училищен звънец в „Славейков“. Започва една необичайна учебна година – година с нови правила и нови предизвикателства. Пожелах на всички тя да е присъствена, да се справят с новите предизвикателства, да са здрави, да учат и да се конкурират, защото животът обича смелите. На първокласниците пожелах да овладеят силата на Аз-то и Б-то и никога да не губят вълшебния ключ на знанието, а на учителите – да защитават със същата дарба и усърдие авторитета на най-благородната професия. Бъдете успешни, търсещи, можещи и нека силата бъде с Вас!", пише още Караянчева.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини

Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини и много по-активно да подкрепя усилията на местните власти да съхранят и модернизират местните училища и лечебни центрове. Това заяви президентът Румен Радев на среща в село Трекляно с кмета Радко Петрунов и с представители на общинския съвет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев участва в откриването на учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в селото - единствената запазена образователна институция в общината. Президентската институция дари на училището компютри, с които беше оборудван модерен кабинет по информатика. Училището получи дарение от телевизори, ученически чинове и пособия от страна на столични училища, БАН и издателства.
Румен Радев поздрави представителите на местните власти за последователните им усилия, въпреки ограничените ресурси на граничната община, за съхраняване на училището в село Трекляно. Държавният глава открои перспективата за разкриването на нов гранично-пропускателен пункт, който да свърже Трекляно с Босилеград и да насърчи икономическия, инвестиционния, а и образователния обмен.
Представителите на общинското ръководство призоваха за по-активна подкрепа от страна на държавата за поддържането на транспортната инфраструктура и водоснабдяването. Като проблем пред местните земеделски производители беше откроена практиката на наемане на ниви от външни за общината лица за получаване на субсидии, които остават необработваеми. Отправен бе призив субсидии да се полагат единствено за произведена продукция.
В Трекляно държавният глава отдаде почит пред паметника на загиналите във Знеполско-Краищенското въстание от 1877-1878 г., водено от капитан Симо Соколов. По-късно президентът разгледа постоянната изложба в Художествената галерия „Проф. Евтим Томов“.
Държавният глава посети и Земенския манастир.

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри учебната година в село Добромирка, изправено пред проблеми с водоснабдяването

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Основно училище „Христо Ботев“ в село Добромирка, община Севлиево. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В условията на епидемия от COVID-19 селото посреща първия учебен ден без вода и без покритие на мобилните оператори.
С огромен ентусиазъм и отдаденост учителите и директорът Йорданка Георгиева възпитават и обучават 45-те ученици, които са с нисък социален статус и затруднения при обучението. Г-жа Георгиева сподели трудностите в процеса на дистанционно обучение. Поради липсата на електронни устройства осемте учители, двама от които са и медиатори, са разнасяли в месеците на карантина по домовете на децата листове със задачи. „Въпреки трудностите се опитваме да се справяме. Нямаме отпаднали ученици. Имаме и различни занимания по интереси“, заяви директорът. Вицепрезидентът Йотова подчерта, че в тези условия дистанционното обучение е абсолютно неприложимо.
Книги на български автори на издателство „Захарий Стоянов“ подари Илияна Йотова на училището. Друг нетипичен подарък учениците получиха за първия учебен ден – вода. От 30 години село Добромирка, което се намира в центъра на България, има проблем с водоснабдяването. По думите на жителите на селото през годините от страна на местните власти получават само обещания за разрешаване на проблема, но без реален резултат.
Село Добромирка, в което живеят малко над 600 души, е откъснато от света, няма и нормално покритие на мобилните оператори, липсва постоянна медицинска грижа и полиция. На този фон има функциониращи училище и детска градина, читалище, както и дом за възрастни хора.
Вицепрезидентът пое ангажимент да потърси отговорните институции за разрешаването на проблемите.
Всяко българско дете заслужава равен старт в живота, а той започва с достъпа до образование. Това заяви Илияна Йотова на тържеството за откриването на новата учебна година. На учениците вицепрезидентът пожела да бъдат здрави, усърдни и упорити, а на учителите – сили и кураж. На родителите Илияна Йотова благодари за подкрепата и любовта, без които мисията на учителя не би била възможна.

Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: В новите условия българското училище продължи своята просветителска мисия и въведе адекватно обучение в електронна среда

В новите условия българското училище съумя да продължи своята просветителска мисия и да въведе адекватно обучение в електронна среда. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в профила си във "Фейсбук" в поздравление по случай първия учебен ден.
"За мен е удоволствие и истинска радост да Ви поздравя по повод откриването на новата учебна година! От сърце Ви пожелавам здраве, усърдие в учението и много усмивки.
2020 година постави пред всички нас редица предизвикателства, породени от епидемията от коронавирус. Наложи се да променим своето ежедневие, да преосмислим и реорганизираме нашата работа, да бъдем по-отговорни към себе си и околните, по-човечни и по-добри.
В новите условия българското училище съумя да продължи своята просветителска мисия и да въведе адекватно обучение в електронна среда. То доказа, че има ресурс, мотивирани и квалифицирани кадри, които за много кратко време успяха да организират и обезпечат обучението на всички български деца", пише тя.
"Мили ученици,
Честит първи учебен ден! Бъдете любознателни и смело напредвайте в необятния свят на познанието! Уверена съм, че както и досега, по този път Вие неизменно ще получавате обичта и безрезервната подкрепа на Вашите родители и учители.
На добър час през новата учебна година!", пожела Караянчева на учениците.

Агенция "Фокус"
Лидерът на АБВ Румен Петков поздрави своята учителка по повод първия учебен ден

Лидерът на АБВ Румен Петков поздрави своята учителка по повод първия учебен ден. Той сподели и снимка с нея в социалната мрежа "Фейсбук", съобщиха от пресцентъра на партията.
"Г-жа Райкова е отгледала и изучила поколения ученици, включително брат ми и мен. Честит празник, госпожо! Бъдете здрава и се гордейте с вашите деца, както ние сме горди, че сме ваши възпитаници!", написа председателят на АБВ.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Поздравявам всички учители в България и им пожелавам успех в тяхната отговорна и високоблагородна мисия

Поздравявам всички учители в България и им пожелавам успех в тяхната отговорна и високоблагородна мисия. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в село Трекляно, предаде репортер на Радио "Фокус" - Кюстендил.
Държавният глава пожела на всички учители на добър час.
Президентът коментира и ситуацията в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в село Трекляно.
Той посочи, че в училището борбата е за всяко дете. "Учителите тук водят тази борба всеки ден, всеки час. Аз ги поздравявам и им се възхищавам за тяхната непреклонност, професионализъм и усилия", каза още Румен Радев.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Образователната политика и образованието трябва да се превърнат в национален стратегически приоритет

Образователната политика и образованието трябва да се превърнат в национален стратегически приоритет. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Трекляно след откриването на новата учебна година, предаде репортер на Радио "Фокус" - Кюстендил.
"Устойчивата промяна в България започва в промяна в образователната политика и образованието трябва да се превърнат в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде ангажимент на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора", коментира президентът.
Според него трябва да осъзнаем, че образованието трябва да бъде стратегически национален приоритет, да имаме нова политика в образованието, не само ремонти на училища, не само повишение на учителски заплати.
Според него трябва да се върне държавата и да се обърне внимание на малките населени места. "Току-що директорът и учителският състав ми напомниха, че последното посещение на държавник от по-висок ранг е било на Богдан Филов. Управляващите, независимо от кое правителство и местна власт, трябва да ходят повече в училищата. Кабинети, физкултурни салони едва сега виждате,че се пое след моите многократни призиви да има инвестиции. Как искаме ние нашите деца да имат знания и умения, които да бъдат адекватни на съвременните икономически изисквания, ние да се конкурираме с други държави, ако те нямат тези знания. Това се постига с инвестиции в иновативни форми и методи на преподаване, с инвестиции в здравето на тези деца, физкултурни салони. Знаете ли каква част от училищата в България, включително и тук нямат физкултурни салони. За тези неща трябва да помислим. Това е нашият капитал. Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим", посочи още държавният глава.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП - София: Честит първи учебен ден на всички ученици, мислете и премисляйте информацията, която получавате, изграждайте си собствено мнение и го отстоявайте

Честит първи учебен ден на всички ученици, бъдете любопитни, искайте да знаете всичко, мислете и премисляйте информацията, която получавате, изграждайте си собствено мнение и го отстоявайте. Това написа лидерът на БСП - София Калоян Паргов в поздравление в профила си във "Фейсбук". "Първият учебен ден по традиция носи много вълнения и очаквания. Винаги свързваме 15 септември с ново начало и го товарим с всичките си надежди. През 2020-та година този ден е и предизвикателство, и изпитание заради непознатия вирус COVID-19. Нека ние, възрастните, не допускаме страхът от заразата да рефлектира върху нашите деца, да повлияе върху качеството на образованието им и по този начин да отнемем шанса им за по-добро бъдеще. В края на миналата учебна година стана ясно, че все още не сме напълно готови за дистанционно обучение. В крайна сметка - нищо не може да замени класните стаи и живото общуване на децата и младежите. Днешният 15-ти септември е по-специален от досегашните. Събирането на децата в училище е една наша победа над вируса, над страха. Нека обаче да не подценяваме опасността и да бъдем внимателни, да спазваме наложените противоепидемични мерки и да се пазим от вируса като поддържаме висока хигиена", написа той. "Честит първи учебен ден на всички ученици! Както казва Ерих Кестнер: "Отвреме навреме не вярвайте на учебниците си. Те не са създадени на Синайската планина, нито по някакъв друг разумен начин. Произлезли са от стари учебници, които са произлезли от други стари учебници, които са произлезли от още по-стари учебници, които пък на свой ред са произлезли пак от стари учебници. Това някои наричат традиция. Но нещата изглеждат съвсем иначе"... Учете историята без предразсъдъци и със свободно съзнание. Бъдете любопитни, искайте да знаете всичко, мислете и премисляйте информацията, която получавате, изграждайте си собствено мнение и го отстоявайте! Честит първи учебен ден и на учителите, и на родителите! На добър час!", поздрави Паргов.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Ще се справим с предизвикателствата с решимост и отговорност, на добър час ученици, учители и родители

Ще се справим с предизвикателствата с решимост и отговорност, на добър час ученици, учители и родители. Това написа във Фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.
“Нека е честит първият учебен ден на учениците, учителите и родителите.
Мили ученици, пожелавам ви да бъдете здрави, да научите много нови неща и да намерите добри приятелства. Уважаеми родители, бъдете част от процеса на образование и възпитание на вашите прекрасни деца. Скъпи учители-просветители, вашият труд е стойностен и значим не само в настоящето. Вие градите бъдещето на България. Поздравления за търпението, усилията и любовта към знанието и децата ни. Само образована нация може да гарантира просперитет. Тревожни са данните за равнището на неграмотност и необхванатите в училище деца. Време е декларациите за приоритет на образованието да станат действия. Това изисква общите ни усилия като общество, за да имаме високо развита модерна европейска държава.
В тези трудни времена на предизвикателства нека бъдем силни и отговорни. Ще се справим с тях с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!”, се казва още в поздравлението.

Агенция "Фокус"
Българският патриарх Неофит: С архипастирска любов приветстваме началото на новата учебна година и молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна

С архипастирска любов и всесърдечни благопожелания приветстваме всички вас – учители, ученици и служители в администрацията на българските училища, с началото на новата учебна година, като молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна, мирна и благословена за вас и вашите семейства. Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще. Това се казва в приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за началото на новата учебна година.
"В своята хилядолетна история православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие. Вярваме, че това ще продължи да бъде така и занапред, тъй като всички ние днес градим върху основи и традиции, които са здраво вградени в народния дух. Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг", казва още патриарх Неофит.
"Да бъде благословено началото на новата учебна година!
По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички, просияли в светостта Свои угодници, Бог да милва и спасява всички нас!
На добър час!", пожела още той.

Агенция "Фокус"
Милена Дамянова, ГЕРБ: Предстои учебна година с много предизвикателства, но системата и родителите показаха, че ще се справим

Предстои учебна година с много предизвикателства, но системата и родителите показаха, че ще се справим.Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование и наука.
„Именно в тази различна 2020 година почувствахме истински ролята на учителя и успяхме да видим и детската градина, и училището, и родителите в една друга светлина. Учениците нямаха търпение да се завърнат в класните стаи. Кризата ни даде една друга гледна точка на значението на образованието и може би ни принуди да преосмислим много неща – живота си, ценностите си, целите си. В този смисъл ще имаме една различна нова учебна година, но в изминалите месеци направихме своя избор и в условията на трудност и неизвестност, но всички се мобилизираха и дадоха най-доброто от себе си, защото осъзнаха, че уроците не трябва да спират и образованието е нашата обща ценност. Оптимист съм, защото и системата, и родителите показаха, че ще се справим. На днешния ден аплодисменти за учителите и за всички, които дадоха всичко от себе си да върнем доверието в образованието“, допълни тя.
Милена Дамянова припомни, че в ситуацията на КОВИД криза е постигнат консенсус и е дадена максимална свобода и на учителите, и повече възможности за родителите.
Пандемията изисква ред, дисциплина, съобразяване, отговорност и на първо мято грижа за здравето навсякъде в ежедневието ни, каза още Милена Дамянова.
Евелина БРАНИМИРОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Честит първи учебен ден, желая на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни

Честит първи учебен ден! Желая на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни! В условията на нестихващ коронавирус ще се появят проблеми и теми, които уверявам Ви ще решаваме заедно, търсейки най-верните решения. Това написа премиерът Бойко Борисов във профила си във "Фейсбук".
"Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия. Въвеждането на обучението от дистанция в електронна среда със сигурност не беше лесно, но най-важното е, че учебната година, изпитите и матурите приключиха успешно. Учители и ученици, директори и родители – всички участваха в процеса и доказаха, че когато работят заедно, успехът е гарантиран. През предстоящата учебна година със сигурност ще има още много предизвикателства, но съм сигурен, че ще се намират най-добрите решения. За нас здравето на децата и на техните близки остават най-важни и ние ще намерим начин децата да бъдат в своята естествена среда – на училище, заедно със своите учители и приятели. За първи път от половин година насам децата ще посещават училище. Знам, че и за тях, и за преподавателите и за родителите, създалата се ситуация не беше лесна. Сега всички трябва да бъдат внимателни и да спазват препоръките на специалистите. Те са важни и не трябва да се пренебрегват. Вирусът е още сред нас, случаите в света не намаляват", каза още той.
"Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%. Така ще изпълним поставените цели в началото на мандата за двойно увеличение на учителските заплатите за 4 години. Учителите заслужават още повече и ние няма да престанем да полагаме усилия в тази посока. Убеден съм, че най-голямата гаранция за просперитета на България в дългосрочен план е образованието и инвестициите в него! На добър час на всички!", пожела премиерът.

Агенция "Фокус"
БСП поздрави учителите и учениците по повод първия учебен ден и отбеляза, че преподавателите са тези, чийто професионален глас трябва да се чуе най-напред

БСП поздрави учителите и учениците по повод първия учебен ден и отбеляза, че преподавателите са тези, чийто професионален глас трябва да се чуе най-напред. Това се посочва в декларация на ПГ на "БСП за България" по повод първия учебен ден, съобщиха от пресцентъра на партията.
"В днешния ден, всяко българско училище отваря врати, за да ви посрещне. Така е от години – ден празничен и светъл! Ден, в който детски глъч, училищен звънец, всеотдайни учители, отрупани с цветя и обичта на учениците си, любопитни първолачета, шумни ученици и родители огласят училищните дворове", пише в декларацията.
"Тази година ще е различно! Тази година говорим за маски, шлемове, дезинфектанти, терморамки, епидемиологични мерки, присъствено обучение, електронно обучение, дистанционно обучение, физическа дистанция, социална дистанция. Това е основната лексика, с която започва новата 2020-2021 учебна година. Такъв тип откриване на учебна година се случва за пръв път в образователната система на България и света", пишат още от парламентарната група на партията.
"Различен е и първият учебен ден - контролирано и в ограничен състав на присъстващите. Това ще бъде втора поред учебна година на изпитания за образователната ни система. Убедени сме, че българските учители ще се справят – така, както го направиха и през миналата учебна година!
Техният труд и усилията им обаче не бива да замъгляват проблемите в образованието ни, които ясно проличаха по време на извънредната обстановка. След месеци на анкети, разговори, въпроси, отговори, срещи, МОН отговори с инструкции, протоколи за действие, указания, които прехвърлиха отговорността към ръководствата на училищата и учителите.
Въпреки предложенията ни, не бяха решени въпросите за единна електронна платформа, за отпускане на целеви средства за заплащане труда на учителите и за консумативи по време на епидемията, за осигуряване на необходимите технически устройства на всеки учител и ученик, за поемане на разходите за интернет и много други. Училищата бяха оставени да се справят сами със съществуващите бюджети.
Нещо повече – и до момента няма анализ в МОН за резултатите от обучението в условията на извънредна обстановка!
В резултат: - Качеството на образованието у нас се влошава. Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно в условията на извънредна обстановка и пряко рефлектираха в задълбочаващи се социални различия. Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства и тези в неравностойно положение, което категорично задълбочи неравенствата в образователната система;
- Ясно пролича близо четиригодишното бездействие на МОН по отношение на дистанционното обучение – форма, която е регламентирана в сега действащия ЗПУО, но по която нямаше никаква практическа организация. Нещо, което би улеснило системата в създалата се ситуация;
- Установи се и липсата на ефективна квалификация на учителите, за която в годините бяха изхарчени сериозни финансови средства;
- Предприеха се промени в ЗПУО, които в голямата си част препращат към подзаконови актове и по-скоро легитимират действията на МОН, отколкото да помагат на практиката в училищата. Ние категорично считаме, че МОН дължи на обществото задълбочен анализ на последиците от половингодишното дистанционно обучение и трябва да положи максимални усилия, за да създаде условия за присъствено обучение в училищата. Нищо не може да замени прякото общуване между ученик и учител. Задачата е българското училище да е любимо и предпочитано място за децата – с базата си, с преподавателите си и с методите на преподаване и оценяване! Настояваме държавата да поеме разходите за работа в условията на извънредна обстановка и това трябва да са средства извън единния разходен стандарт за ученик, независимо от бюджета на всяко училище
Ние, от ПГ на „БСП за България”, смятаме, че създадената кризисна ситуация не може да бъде оправдание за несвършени ангажименти. Тя трябва да заостри самокричността, ако управляващите имат такава", се казва в декларацията.
"Скъпи ученици! Бъдете здрави и нека всеки от вас работи всеотдайно и заедно със своите учители да постигате отлични резултати в учебната подготовка! Помнете, че пътят към знанието не е лек, но само то е условие за свобода и просперитет!
Уважаеми родители! Бъдете близо до децата си и техните учители. През миналата учебна година вие показахте, че за да е успешен процесът на образование, връзката между учител, ученик и родител, трябва да е трайно и здраво изградена.
Уважаеми учители! Предстои ви трудна и непредвидима учебна година. В изпитанието, през което преминава светът, точно вие, учителите, се оказахте най-подготвени - с адекватните и бързи мерки, които предприехте, за да помогнете на българската образователна система в момент, в който държавата изпадна в ступор от връхлитащия проблем и остана без адекватна реакция за дълго време. Може би, защото чувството за дълг е ваша неизменна характеристика! Вие неведнъж в годините, сте доказали своята висока отговорност към децата на България и към своите ежедневни ангажименти, но това не може да е индулгенция за несвършената работа от държавата.
Бъдете здрави и отстоявайте твърдо позициите си в името на децата на България! Вие сте тези, чийто професионален глас трябва да се чуе най-напред! Честит първи учебен ден! Лека и успешна 2020/2021 учебна година!", се посочва още в декларацията.
Агенция "Фокус"
Красимира Анастасова: 152 първокласници прекрачват тази година прага на училищата в община Долни чифлик

152 първокласници прекрачват тази година прага на училищата в община Долни чифлик. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна Красимира Анастасова, кмет на община Долни чифлик. Анастасова посочи всички училища в общината имат готовност да посрещнат своите ученици на 15 септември, включително и първокласниците. Общия брой на учениците за учебната 2020/2021 г. е 1876, от тях 152 са първокласници. Към днешна дата всички ремонтни дейности в училищата са приключили. В двете средни училища е осъществен план-приема. Красимира Анастасова допълни, че в ПГСС се разкрива и обучение по нова професия „сервитьор-барман“, която да обслужва интересите на бизнеса в областта на туризма. За тази професия и професия „готвач“ до края на месец октомври ще бъдат открити нов кабинет по сервиране и модерна учебна кухня. Десислава ВАСИЛЕВА

Министър Красимир Вълчев: Тази година всички ще живеем малко или много в условия на непредвидимост, но няма планирано затваряне на училища за много седмици или месеци
Тази година всички ще живеем малко или много в условия на непредвидимост, но няма планирано затваряне на училища за много седмици или месеци, както беше в края на миналата година. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Надяваме се да бъде присъствена. Целта ни е учениците да прекарат максимум време в училищата. Знаете предходни години сме имали една-две седмици грипни ваканция, сега те няма да бъдат ваканции. Ще се превключва ако се наложи към обучение в електронна среда, но като цяло учебната година ще бъде присъствена. Няма да имаме затваряне за цели училища. Тази година всички ще живеем малко или много в условия на непредвидимост, но няма планирано затваряне на училища за много седмици или месеци, както беше в края на миналата година. Мерките, които сме избрали са насочени към това да има минимум превключване на обучение в електронна среда. Най-често това ще бъде за отделни класове, ако има заболял ученик. Така се случва в момента и в детските градини. Ние не знаем каква ще бъде ситуацията, но се надяваме да не се влоши значително“, каза той. „Всички страни имат задължение за ползването на маски. Ние сме избрали относително най-либералния режим. Целта на този модел на не взаимодействие между паралелките е да имаме минимум обучение в електронна среда. Ако има заболяло дете или ученик само съответната паралелка да се карантинира, а не цялото училище. Ако се откажем изцяло то маските, ще минем на вариант да затваряме цели училища. Препоръката ни към училищата е децата да излизат в междучасието. Колкото се може повече време да прекарват навън“, подчерта Вълчев.

Агенция "Фокус"
Тържествено откриват новата учебна година за първокласниците в Симитли

Напълно готови за посрещане на учениците са училищата на територията в Община Симитли, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. Изготвени са правила за работа в условията на Коронавируса. Изпълнени са всички задължителни и в по-голяма степен препоръчителни мерки на Министерството на образованието. Осигурени са течаща топла вода, дезинфектанти за ръце, под и всички повърхности, направена е специална организация за графика на учебния процес. Учениците няма да сменят кабинетите, а ще останат в определени за тях класни стаи, като учителите ще се предвижват до всяка една от тях. Тържествено с кратка празнична програма в двора от 09:00 часа ще бъдат посрещнати първокласниците на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Симитли, след което те ще влязат в класните си стаи със своите класни ръководители, но този път, без своите родители. Съобразено с противоепидемичните мерки за сигурност от 10:00 часа, поетапно в класните си стаи ще влязат от 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11 и 12 клас, а учениците от 5, 6 и 7 клас ще прекрачат училищния праг в 11 часа. В следвщите дни, училищните занятия ще започват в 7:45 за прогимназиален и гимназиален етап и в 8:20 за учениците в начален етап. Всички противоепидемични мерки за сигурност са изпълнени. С кратка тържествена програма ще посрещнат и първокласниците в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Крупник. В двора на училището, учениците от първи клас ще посрещнат училищното знаме. Ще бъде изпълнен и водосвет за здраве и успешна учебна година. Останалите ученици ще прекрачат училищния праг и ще влязат за инструктаж в класните си стаи. Училището е подготвено и изпълнило всички противоепидемични мерки. В Крупник учебният процес за учениците от 1-4 клас и 5-12 клас ще се разминава с 15 минути. Тържествена програма ще има и за първокласниците на село Долно Осеново. Днес, когато е първият учебен ден, училище, директор и учители ще приветстват с добре дошли новите ученици, които ще бъдат поздравени с кратко тържество. ОУ "Св. Паисий Хилендарски" с. Долно Осеново очаква своите ученици с взети всички противоепидемични мерки за сигурност.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Над 2 700 са първокласниците в Област Благоевград

Над 2 700 са първокласниците в Област Благоевград, които днес за първи път ще прекрачат прага на училищата. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пирин Ивайло Златанов, началник на Регионално управление на образованието – Благоевград. „За сега не може да кажем с точност, защото както всяка година, така и тази, очакваме дори на 15 септември да бъдат записани още деца”, каза още той. Ивайло Златанов уточни, че в Благоевград и региона има общо 122 училища, в които се обучават над 27 хил. деца. Само в 13 от учебните заведения, по данни към миналата седмица, не е била осигурена течаща топла вода. На директорите е даден срок да предприемат действия по отстраняване на проблема, в противен случай ще бъдат санкционирани. Началникът на РУО – Благоевград заяви, че на всякъде е дадено предписание – да бъде осигурена течаща топла вода, течен сапун и кърпички за еднократна употреба, предвид пандемията от COVID - 19. Издадени са и насоки във връзка с носенето на маски – в класните стаи те няма да бъдат задължителни, но в общите части децата ще трябва да имат предпазни средства на устата и носа си, за да не се допуска разпространение на коронавируса. Освен това има обособени стаи, в които децата да бъдат отделяни от своите съученици, ако проявят някаква симптоматика. Там те ще изчакват медицински екипи, които от своя страна ще извършват необходимите проверки. Ако дете или учител дадат положителен резултат, то целия клас ще бъде карантиниран и ще премине към дистанционна форма на обучение. В случаите, в които учителя влиза в повече от един клас, то подобно действие ще бъде предприемано и по отношение на останалите класове. За сега все още се чакат указания – при какви условия ще бъдат преустановявания цялостните занятия в учебните заведения. Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и писателят Недялко Славов ще открият учебната година в НГСЕИ

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще бъде гост утре на първия учебен ден на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината. Гост на откриването на учебната 2020/2021 ще бъде и писателят Недялко Славов. Те ще поздравят осмокласниците, които прекрачват прага на училището за първи път. Церемонията по посрещане на новия випуск ще започне в 9.00 часа в двора на гимназията, която се намира в сградата срещу 4-то РПУ на ул. Петко .Д. Петков“ 8. Национална гимназия за сценични и екранни изкуства се открива през есента на 1975 година, като СХУ за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър – гр. Пловдив. Тази година учебното заведение чества своята 45 –годишнина. Историята на гимназията е белязана с високи постижения и като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино.

Агенция "Фокус"
Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков ще присъства на тържеството по повод откриването на новата учебна година в СУ "Цар Симеон Велики"

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков ще присъства на тържеството по повод откриването на новата учебна година в СУ "Цар Симеон Велики"
От 10.00 ч., в СУ "Цар Симеон Велики" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков ще присъства на тържеството по повод откриването на новата учебна 2020/2021 година. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Заместник-кметът Борислава Борисова ще бъде гост в СУ "П.Р.Славейков" - в 9.00 ч. и в ППМГ "Екзарх Антим I" - в 10.00ч.; заместник-кметът Десислава Тодорова ще поздрави учениците и учителите в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - в 9.00 ч.; заместник-кметът Светослав Скорчев ще бъде на тържеството в ОУ "Любен Каравелов" - в 9.00 ч. и в СУ "Св. Кирил и Методий" - в 10.00 ч.; заместник-кметът Цветомира Илиева и секретарят на Общината Валери Димитров ще са гости в ОУ "Иван Вазов"

Агенция "Фокус"
Кметът на Бургас Димитър Николов ще открие новата учебна година в ОУ „Васил Левски“ в кв. "Горно Езерово"

Днес кметът на Община Бургас г-н Димитър Николов и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева ще открият новата учебна година в 09.30 часа в ОУ „Васил Левски“ в кв. "Горно Езерово". Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Заместник-кметът по „Стратегическо развитие и екология“ Весна Балтина ще присъства на тържеството от 10.00 часа в новия „дом“ на Английската гимназия (АЕГ „Гьоте“) в ж.к. „Изгрев“, а зам.-кметът по строителство Чанка Коралска ще бъде гост на откриването в двора на СУ „Добри Чинтулов“, също в 10.00 часа. Зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева ще гостува в 09.00 часа на ОУ „Любен Каравелов“, а в Търговската гимназия в 10.00 часа ще бъде зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев. В 09.00 часа на тържественото откриване на учебната година в ПГМЕЕ ще бъдат зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева и проф. Сотир Сотиров.

Агенция "Фокус"
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще открие учебната година в XI ОУ "Николай Лилиев"

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще поздрави учениците в ОУ "Кирил Христов" в 8.00 часа, а след това в 09.00 часа ще открие учебната година в XI ОУ "Николай Лилиев". Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. В 9.30 часа Тодоров ще се включи в откриване на учебната 20/21 година в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Любор Байер" . Ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова ще бъде гост в XI ОУ "Николай Лилиев" от 09.00 часа, а от 11.00 часа ще присъства на откриването на новата учебна година за първите ученици в „Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи“, което ще се състои в Хилендарския метох. Заместник-кметът Милена Желева ще открие учебната година в ОУ "Кирил Христов" в 8.00 часа.

Агенция "Фокус"
Започва новата учебна година в 2359 училища в страната

Започва новата учебна година в 2359 училища в страната. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас. Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката във връзка с началото на новата учебна година. 68 400 са учителите, педагогическите специалисти, директорите на учебните заведения. Близо 900 ремонтни дейности са извършени в 99 държавни и 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. Там ще бъде създадена необходимата организация, за да не бъдат възпрепятствани нормалното откриване на учебната година и протичането на учебния процес.

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Вълчев ще открие учебната година в град Николаево

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще участва в откриването на новата учебна година на 15 септември от 9.30 часа в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Николаево, област Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
От 8.30 часа заместник-министър Таня Михайлова ще бъде на тържеството III ОУ "Петко Рачов Славейков" в Търговище, а в 10.30 часа – в Професионална гимназия по техника и лека промишленост в град Попово.
От 9.00 часа зам.-министър Карина Ангелиева ще присъства на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие учебната година в севлиевското село Добромирка

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие учебната година в севлиевското село Добромирка
В 9.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата учебна година в Основно училище „Христо Ботев“ в село Добромирка, община Севлиево. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще открие учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в село Трекляно

Президентът Румен Радев ще приветства учениците и учителите в първия учебен ден на Основно училище „Св. Климент Охридски“ в село Трекляно. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Образователната институция е с над 160-годишна история и единственото запазено училище в община Трекляно, която се състои от 19 населени места. В 10.00 часа държавният глава ще участва в тържественото откриване на новата учебна година в ОУ „Св. Климент Охридски“. Държавният глава ще разгледа кабинета по информатика, който е оборудван с компютри, дарени от Администрацията на президента. Румен Радев ще се срещне и с ръководството и педагогическия екип на училището. В 11.25 часа държавният глава ще отдаде почит пред паметника на загиналите във Знеполско-Краищенското въстание, водено от капитан Симо Соколов. В 11.40 часа президентът Радев ще проведе среща с ръководството на местната власт (в сградата на община Трекляно). В 12.40 часа държавният глава ще разгледа постоянната изложба в Художествената галерия „Проф. Евтим Томов“ в село Трекляно.

Принтирай    Оразмери текст   + -