Акад. Антон Дончев на 90

14 Септември 2020 | 13:25 | 0
Акад. Антон Дончев на 90
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Академик Антон Николов Дончев посреща 90-годишния си юбилей с празничен концерт-спектакъл под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова в зала 3 на НДК. Той беше удостоен и с почетния плакет на вицепрезидента в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност на церемония в Гербова зала на Президентството. Събитието започна под звуците на българския химн и продължи със слова на вицепрезидента Илияна Йотова и на акад. Антон Дончев. Вицепрезидентът определи автора на „Време разделно“ като невероятен писател, в чийто думи и книги намираме отговорите и на днешното време. В словото си акад. Антон Дончев заговори за достойнството на българите и се спря на проблемите на днешното време: в образованието, възпитанието и здравеопазването.

Агенция "Фокус"
Акад. Антон Дончев чества 90-годишния си юбилей (ОБЗОР)

Академик Антон Николов Дончев посрещна 90-годишния си юбилей с празничен концерт-спектакъл под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова в зала 3 на НДК.
Той беше удостоен и с почетния плакет на вицепрезидента в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност на церемония в Гербова зала на Президентството. Събитието започна под звуците на българския химн и продължи със слова на вицепрезидента Илияна Йотова и на акад. Антон Дончев.
Вицепрезидентът определи автора на „Време разделно“ като невероятен писател, в чийто думи и книги намираме отговорите и на днешното време.
„Писател, който заслужи най-добрите думи на българската и международната критика в целия свят – от Скандинавието до Португалия, през Централна Европа, оценката на най-критичните френски, немски, шведски и чешки медии. И това в годините, в които се смяташе, че няма как български автор да бъде познат, отвъд Желязната завеса. Мъдрец, който казва, че трябва да познаваме тези страници и да черпим от това самочувствие, да го предаваме на децата си и поколенията след нас, да развиваме българската култура, която е най-големият, най-силният белег за нашата идентичност“, допълни тя.
В словото си акад. Антон Дончев заговори за достойнството на българите и се спря на проблемите на днешното време: в образованието, възпитанието и здравеопазването.
„Ние имаме достойнство, глава първа на правата на европееца е, преди правата, преди свободите, преди всичко – достойнство: не се купува, не се продава, но кара човек да стои прав и да гледа живота в очите“, посочи той.
В края на церемонията гостите и представители на медиите имаха възможността да видят и оригиналния ръкопис на романа „Време разделно“.
Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до акад. Антон Дончев по случай 90-годишнината му „Възпитахте поколения читатели в уважение към красотата и силата на словото, в осъзната отговорност пред изстраданите примери и поуки в националната ни история“, пише държавният глава. Румен Радев отбелязва, че с всепризнатия си литературен талант и просветителската мъдрост акад. Дончев се нарежда сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие. „От силата на пламъка, с който грее у всеки от нас българският дух на таланта, смелостта, патриотизма и единството, зависи времената за народа ни да не са никога разделни. Вярвам, че този пламък, който с творчеството си поддържате през десетилетията, ще продължава да свети ярко и за идните поколения“, заявява Румен Радев.
Кметът на Бургас Димитър Николов също честити 90-годишния юбилей на големия български писател и почетен гражданин на Бургас академик Дончев. Николов припомни и невероятно емоционалното послание, което академик Антон Дончев остави в книгата за спомени „Завръщане в Бургас” преди точно 10 години: „Всяко живо човешко същество е шепа морска вода, загърната с кожа. Нашата кръв е само капка от първичния океан, в който е роден животът. Ние от Бургас, родени край морето, трябва да занесем по света и да носим навсякъде песента на вълните. И да благодарим, че сме това, което сме”.
Кой е акад. Антон Дончев?
Антон Дончев е български белетрист и автор на исторически романи. Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. От 2003 г. е академик на Българската академия на науките. През 1953 г. завършва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи във Велико Търново като секретар в Околийския комитет на Демократичната младеж, в Министерството на културата, редактор е в изданията "Народна младеж" и Българска кинематография. Освен историческа проза, пише книги за деца, пътеписи и сценарии на филми. Сценарист е на филмите: "Калоян" (1963 г.), "Глутницата" (1972 г.), "Изгори, за да светиш!" (тв, 1976 г.), "Завръщане от Рим" (тв, 1977 г.), "От другата страна на огледалото" (1977 г.), "Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жреца Терез" (тв, 1988 г.). Романът му "Време разделно" е екранизиран от Людмил Стайков през 1988 г. По-известните му съчинения са: "Пробуждане" (1956 г., съавтор Д. Мантов), "Сказание за времето на Самуила …” (1961 г.), "Време разделно" (1964 г.) и др. Американската фондация "Джейн и Ървинг Стоун" номинира "Време разделно" за "най-добър исторически роман в САЩ" - по изключение. Романът е включен в програмата на славянските факултети на американските университети. Преведен е на 30 езика. През 1995 г. за превода на френски език Иван Обов получава наградата на Френската академия за най-добър превод на годината.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: С талант и просветителска мъдрост акад. Антон Дончев се нареди сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие

Президентът Румен Радев поздрави акад. Антон Дончев по случай 90-годишнината на големия български писател. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Възпитахте поколения читатели в уважение към красотата и силата на словото, в осъзната отговорност пред изстраданите примери и поуки в националната ни история“, пише държавният глава в поздравителния адрес.
Румен Радев отбелязва, че с всепризнатия си литературен талант и просветителската мъдрост акад. Дончев се нарежда сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие.
„От силата на пламъка, с който грее у всеки от нас българският дух на таланта, смелостта, патриотизма и единството, зависи времената за народа ни да не са никога разделни. Вярвам, че този пламък, който с творчеството си поддържате през десетилетията, ще продължава да свети ярко и за идните поколения“, заявява Румен Радев.

Агенция "Фокус"
Кметът Димитър Николов честити 90-годишния юбилей на писателя и почетен гражданин на Бургас - акад. Антон Дончев

Кметът Димитър Николов честити 90-годишния юбилей на големия български писател и почетен гражданин на Бургас академик Антон Дончев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
"От името на бургаската общественост и лично от свое име най-сърдечно Ви поздравявам по случай Вашия 90-годишен юбилей. Вие сте едно от най-големите имена в българската литература, с огромен принос за съхраняване на историческата памет и националното самосъзнание. Вашето творчество е изключително въздействащо с изящната си емоционалната словесност. Книгите Ви не само разказват истории, те са "извор" на знания и усещания, шедьоври, които трябва да бъдат препрочитани, защото са неизчерпаеми като послания и смисъл. Истинска привилегия и чест е за нас, че Вие сте бургазлия и едновременно с това един космополит в българската и световна литература. Бъдете жив и здрав, от сърце Ви желая творческо вдъхновение и нови проекти. Бургас се гордее с Вас! Честит юбилей!", пише в поздравителния адрес до акад. Антон Дончев.
Кметът Димитър Николов припомни и невероятно емоционалното послание, което почетният гражданин на Бургас остави в книгата за спомени "Завръщане в Бургас" преди точно 10 години: "Всяко живо човешко същество е шепа морска вода, загърната с кожа. Нашата кръв е само капка от първичния океан, в който е роден животът. Ние от Бургас, родени край морето, трябва да занесем по света и да носим навсякъде песента на вълните. И да благодарим, че сме това, което сме".

Агенция "Фокус":
Акад. Антон Дончев: Достойнството не се купува, не се продава, но кара човек да стои прав и да гледа живота в очите

Ние имаме достойнство, глава първа на правата на европееца е, преди правата, преди свободите, преди всичко – достойнство: не се купува, не се продава, но кара човек да стои прав и да гледа живота в очите. Това каза в словото си акад. Антон Дончев, след като беше удостоен с почетния плакет на вицепрезидента навръх 90-годишния си юбилей в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Иска ми се да не забравяме, че имаме две ръце. Имаме две шепи. В лявата ръка с имената, които ако посеем, догодина ще имаме /…/. Там са и проблемите, понякога много големи, понякога един мандат, които вълнуват, но някога един велик човек поискал да му направят някакъв предмет, някакво послания, което като погледне, когато има тревоги, да се успокои. Мъдреците се събрали и му направили една гривна, на която пише: „И това ще мине“. На лявата ни ръка да си държим тази гривна и да знаем, че тези неща, които са в лявата шепа, ще си отидат. Но ние имаме дясна шепа, и в нея има желъди. Дърветата, които се посадят – може да не минем под тяхна сянка, но те живеят стотици хиляди години. Това са големите проблеми на нашето време. Проблемите на образованието, проблемите на възпитанието, проблемите на здравеопазването, които се прехвърлят от мандат на мандат и по нашите човешки понятия можем да ги наречем вечни“, добави той.
„Да не забравяме в тези дни, в които ни сърби лявата длан, да не забравяме, че в дясната ръка продължаваме да държим тези проблеми. Да не забравяме, че утре е 15 септември. 600 000 ученици влизат в нашите училища. В същото време в съседна Турция влизат 20 милиона ученика. Нашите ученици първо, да благословя нашите жени, да продължават да раждат и да ги връщаме в България. Специално вицепрезидентът се занимава с този проблем и той вероятно с пълно право стои в дясната ръка. Другият проблем е за нашето самочувствие. Това, което се случва, не трябва по никакъв начин да ни кара да наведем глава. Не знам колко милиона години това, което наричаме природа, някой наричат Бог и с пълно право, е искал да ни изправи. Ние сме създадени за живот на четири крака – много удобно, много здраво, много е хубаво стоенето на маса. Тя започва да ни изправя. Изправя ни няколко милиона години. Защо? Първо за да ни освободи двете ръце, с които да правим добро и зло. Второ – да ни накара да гледаме живота право в очите. И трето, да израснем толкова, че да можем да разговаряме с Вселената. Изправихме се. Сега в момента цялата световна общественост се мъчи да накара човека да се научи отново да върви на четири крака. В момента, погледнете световната политика и какво става в България. Някой иска да ни натисне главата и да ни накара да гледаме земята. Трябва да гледаме право напред и да вярваме, че всички проблеми на лявата ръка ще ги решим и трябва да продължаваме да вярваме“, допълни акад. Дончев.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус":
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Акад. Антон Дончев е невероятен писател, в чийто думи и книги намираме отговорите и на днешното време

Акад. Антон Дончев е невероятен писател, в чийто думи и книги намираме отговорите и на днешното време, независимо че се говори за история, независимо че сюжетите са от дълговечната българска история. в тези думи и нещо още по-ценно – и това е нашето самочувствие на българи, на една велика нация и на велика култура. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си, след като връчи почетния плакет на вицепрезидента на акад. Антон Дончев в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Уважаеми акад. Дончев, уважаеми дами и господа, колеги от медиите, за мен днес е огромна чест да ви посрещна в тази зала – залата на българската държавност, на българското Президентство в един изключителен ден – големият християнски празник Кръстовден. Неслучайно точно на тази дата честваме още един голям празник и това е един невероятен юбилей – 90 години на големи, великия Антон Дончев – разказвач, който конструира през всичките тези години една невероятна машина на времето, за да ни върне назад във вековете на българската история. Писател, който заслужи най-добрите думи на българската и международната критика в целия свят – от Скандинавието до Португалия, през Централна Европа, оценката на най-критичните френски, немски, шведски и чешки медии. И това в годините, в които се смяташе, че няма как български автор да бъде познат, отвъд Желязната завеса. Мъдрец, който казва, че трябва да познаваме тези страници и да черпим от това самочувствие, да го предаваме на децата си и поколенията след нас, да развиваме българската култура, която е най-големият, най-силният белег за нашата идентичност“, допълни тя.
Вицепрезидентът добави, че акад. Антон Дончев е интелектуалец и общественик, който и днес буди живо нашето съзнание.
„Това е Антон Дончев. Колко още може да се говори за него, смятам, че всички в тази зала си давате сметка и всеки от вас може да прибавя и още и още. Няма как днес моите думи да са по-силни и въздействащи от думите на един Антон Дончев. Това е невъзможно. Но приключвам с един негов цитат. В тези две изречения няма нито една излишна дума, защото те са много точно диагноза за това, което представляваме днес и от уважение ще ги изчета: „Днешната действителност натиска тила на човека, навежда го и той започва да употребява ръцете си за упора, да се подпира на кокалчетата на пръстите“. Моето послание към акад. Дончев и всички вас е – нека тези кокалчета да издържат, колкото трябва, но да не се сринем, а да се изправим горди като българи. На добър час, акад. Дончев, на добър час, скъпи приятели. Продължавай да вдъхновяваш нас и българската нация в името на България. Благодаря ти, че те има“, завърши Илияна Йотова.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус":
Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента

Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Плакетът бе връчен на акад. Дончев в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей, чието честване е под патронажа на вицепрезидента Йотова.
Церемонията започна с химна на Република България.
По-късно Илияна Йотова ще присъства и в зала 3 на Националния дворец на културата на празничния концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на академика, който е под неин патронаж.
Кой е акад. Антон Дончев?
Антон Дончев е български белетрист и автор на исторически романи. Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. От 2003 г. е академик на Българската академия на науките. През 1953 г. завършва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи във Велико Търново като секретар в Околийския комитет на Демократичната младеж, в Министерството на културата, редактор е в изданията "Народна младеж" и Българска кинематография. Освен историческа проза, пише книги за деца, пътеписи и сценарии на филми. Сценарист е на филмите: "Калоян" (1963 г.), "Глутницата" (1972 г.), "Изгори, за да светиш!" (тв, 1976 г.), "Завръщане от Рим" (тв, 1977 г.), "От другата страна на огледалото" (1977 г.), "Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жреца Терез" (тв, 1988 г.). Романът му "Време разделно" е екранизиран от Людмил Стайков през 1988 г. По-известните му съчинения са: "Пробуждане" (1956 г., съавтор Д. Мантов), "Сказание за времето на Самуила …” (1961 г.), "Време разделно" (1964 г.) и др. Американската фондация "Джейн и Ървинг Стоун" номинира "Време разделно" за "най-добър исторически роман в САЩ" - по изключение. Романът е включен в програмата на славянските факултети на американските университети. Преведен е на 30 езика. През 1995 г. за превода на френски език Иван Обов получава наградата на Френската академия за най-добър превод на годината.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус":
Акад. Антон Дончев чества 90-годишния си юбилей

Българският белетрист и автор на исторически романи акад. Антон Дончев чества днес 90-годишния си юбилей. Той ще бъде отбелязан с празничен концерт-спектакъл в зала 3 на Националния дворец на културата, който е под патронажа на вицепрезидента. В 11.00 ч. Илияна Йотова ще удостои акад. Дончев с почетния плакет на вицепрезидента за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност.
Антон Николов Дончев е съвременен български писател, роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. От 2003 г. е академик на Българската академия на науките. Известен е и в страната, и в чужбина с романа си „Време разделно“. През 1953 г. завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи във Велико Търново като секретар в Околийския комитет на Демократичната младеж, в Министерството на културата, редактор е в изданията "Народна младеж" и Българска кинематография. Освен историческа проза, пише книги за деца, пътеписи и сценарии на филми. Сценарист е на филмите: "Калоян" (1963 г.), "Глутницата" (1972 г.), "Изгори, за да светиш!" (тв, 1976 г.), "Завръщане от Рим" (тв, 1977 г.), "От другата страна на огледалото" (1977 г.), "Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жреца Терез" (тв, 1988 г.). Романът му "Време разделно" е екранизиран от Людмил Стайков през 1988 г. По-известните му съчинения са: "Пробуждане" (1956 г., съавтор Д. Мантов), "Сказание за времето на Самуила …” (1961 г.), "Време разделно" (1964 г.) и др. Американската фондация "Джейн и Ървинг Стоун" номинира "Време разделно" за "най-добър исторически роман в САЩ" - по изключение. Романът е включен в програмата на славянските факултети на американските университети. Преведен е на 30 езика. През 1995 г. за превода на френски език Иван Обов получава наградата на Френската академия за най-добър превод на годината.

Агенция "Фокус":
Илияна Йотова ще удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента

Илияна Йотова ще удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента в Гербова зала на „Дондуков“ 2 от 11.00 часа на 14 септември, понеделник. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Плакетът се връчва на акад. Дончев в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей, чието честване е под патронажа на вицепрезидента Йотова. По-късно същия ден, от 18.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на академика.

Принтирай    Оразмери текст   + -