Социалистите си избират лидер

12 Септември 2020 | 14:48 | 0
Социалистите си избират лидер
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Социалистите в цялата страна избираха лидер на БСП. Основните кандидати за лидерското място бяха двама: Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Първоначално в надпреварата се включиха петима играчи: Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. В навечерието на прекия избор обаче Георги Тодоров си направи официален отвод, а другите двама заявиха, че се оттеглят.
За първи път в историята на партията се проведе пряк избор на председател на БСП и конгресът не е органът, който решава кой да оглави партията в следващите четири години. Изборният ден започна в 7.00 ч. В рамките на деня бяха получени около 50 жалби, като по данни на Централната избирателна комисия за вътрешнопартийния избор те няма да се отразят на резултатите.
Избирателната активност в рамките на деня мина 50 %, което прави вотът легитимен. По първоначални данни досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова печели безапелационно над опонентите си с над 80 % подкрепа от социалистите.
Кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас в столицата. Тя призова социалистите да гласуват смело, спокойно и мъдро - от гласа им зависи съдбата на БСП и бъдещето на България. Нинова изрази очакване за висока избирателна активност.
„Очаквам висока избирателна активност. Видях го с очите си по време на срещите ми в страната. Нашите членове искат прекия избор. Важното е да излязат и да упражнят вота си и ние да сме им създали условия за това“, изтъткна още Нинова. Корнелия Нинова изрази надежда, че след прекия вот, БСП ще бъде по-обединена. „Ако сме демократични хора и такива, каквито деклариаме на думи, че уважаваме мнението на народа, трябва да уважим избора, какъвто и да е той. Когото избере народът. Това е най-верният път за затваряне на противоречията. По този начин смятам, че се слага и край на противоречията“, каза още Нинова.
Корнелия Нинова изрази надежда, че след прекия вот, БСП ще бъде по-обединена. „Ако сме демократични хора и такива, каквито деклариаме на думи, че уважаваме мнението на народа, трябва да уважим избора, какъвто и да е той. Когото избере народът. Това е най-верният път за затваряне на противоречията. По този начин смятам, че се слага и край на противоречията“, каза още Нинова
.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова спечели безапелационно прекия избор за председател на БСП с над 80% подкрепа от съпартийците си

Корнелия Нинова спечели безапелационно прекия избор за председател на БСП с над 80% подкрепа от съпартийците си. Това съобщиха от екипа на Нинова.
"Нинова извървя тежкия път на историческа промяна, с която наложи най-демократичния избор, в който участваха всички членове на БСП.
В света няма по-модерна форма, която въведоха българските социалисти, като се наредиха до испанските, германските, френските и английските партии.
Провеждането му беше адски трудно, защото Нинова проправи пътя на нещо ново по време на световна пандемия и при жестока вътрешна и външна опозиция и съпротива. Намесата отвън дойде от други партии, които заедно с вътрешната опозиция направиха многобройни опити да бламират прекия вот. На моменти вътрешната опозиция беше много по- ожесточена от външната и действа с опити за саботажи, ирационално и във вреда на БСП.
Нинова стоически отстоя като нито се предаде, нито се продаде като, устоя на атаките както на свои, така и на чужди. Лидерът на социалистите преведе партията през кризата, консолидира я и ѝ даде посока.
Този избор беше наблюдаван и очакван от всички политически играчи в България. Нинова нагледно показа, че както променя партията си, така може да промени и модела на управление в България", посочват още от екипа на Корнелия Нинова.

Агенция "Фокус"
Избирателната активност на прекия избор на председател на БСП към 15.00 ч. е 56.1%

По данни от Общинските избирателни комисии, към 15.00 часа, на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти при 56.1% избирателна активност. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Агенция "Фокус"
Емил Войнов, БСП: Нарушенията в изборния ден в БСП не могат да повлияят върху изборния резултат

Нарушенията в изборния ден в БСП не могат да повлияят върху изборния резултат. Това каза председателят на Централната комисия по вътрешнопартийния избор в БСП Емил Войнов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фоукс".
"Сами видяхте, най-съществените бяха споменати пред вас. Виждате, че те не са нарушения, които могат да повлияят на изборния резултат", каза още Войнов.
Той прогнозира и кога могат да бъдат дадени окончателните резултати.
"Окончателните резултати ще бъдат ясни предполагам към края на утрешния ден", каза още Войнов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Румяна Сидерова: Наложила се е смяна на изборните помещения по места, тъй като кметове и кметски намесници са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до тях

Наложила се е смяна на изборните помещения по места, тъй като кметове и кметски намесници са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до тях. Това каза заместник-председателят на Централната комисия по провеждане на прекия избор в БСП Румяна Сидерова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Румяна Сидерова коментира, че жалбите са около 50.
"Жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите, това са жалби относно сменени изборни помещения. При извършените проверки от ЦИК се констатират, че подмяната на помещения в съседни такива или дори гласуване пред самите помещения се е наложило поради обстоятелство, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване, които са били своевременно разгласени", каза още Сидерова.
"На второ място, една от последиците е от тази промяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко жалби. Другата голяма група жалби е относно това, че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции", коментира още Сидерова.
Заместник-председателят на Централната комисия по вътрешнопартийния избор поясни, че е имало в началото на изборния ден агитационни материали на масата за избора, но впоследствие те са били отстранени.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
38.69 % е окончателната избирателна активност на вътрешнопартийния избор в БСП към 11.00 ч.

38.69 % е окончателната избирателна активност на вътрешнопартийния избор в БСП към 11.00 ч. Това каза председателят на Централната комисия по вътрешнопартийния избор в БСП Емил Войнов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фоукс".
"Данни за окончателните ни данни за избирателната активност към 11.00 ч. От 80 901 социалисти към 11 ч. 32 302 или 38.69 %. Искам да обърна внимание, че една две области в последния момент получихме данните към 13.00 ч. Събираме избирателната активност към 15.00 ч. За час и половина два ще имаме данни за избирателната активност към 15.00 ч.", каза Войнов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Избирателната активност в прекия избор на председател на БСП към 11 ч. е 35,72%

София. По данни от Общинските избирателни комисии от 235 общини и райони- избирателната активност в прекия избор на председател на БСП към 11 ч. е 35,72%. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: БСП не могат да организират дори собствените си избори и се обвиняват във фалшификации и лъжа

Никога не коментирам други партии, но ми направи впечатление, а може би и на вас. Единственото, в което се обвиняват по начало на днешните избори на БСП е във фалшификация на изборите и в лъжа и, че не са честни. Те не могат да направят своите избори и се обвиняват в лъжа манипулация и измама. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти при посещение в Манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” – Кърджали, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Те или по навик, защото когато губят изборите им е навик да говорят това, или те искат да правят следващите избори", допълни той.
Министър-председателят коментира и изказването на евродепутата от Европейската обединена левица Клеър Дейли, която в свое изказване нарече него и главния прокурор Иван Гешев „бандити“.
„В същото време се видя, че има огромни критики и към президента Радев и всички останали. Затова в ада на българския казан няма охрана. Едните топят мен, ние топим Радев. Едните евродепутати говорят с ЕНП, други със социалдемократите“, посочи Бойко Борисов.
Премиерът коментира и работата на социалния министър Деница Сачева, която вчера беше освирквана от протестиращи след участие в телевизионна предаване пред БНТ.
„Тя свърши огромна работа за социално слабите, за пенсионерите, за мерките и новия дизайн на мярката 60/40. Стотици хиляди хора се възползват в момента от нейната работа. С удоволствие бих коментирал протестите, ако едната вечер говори социалният министър, който би бил социален министър. На другата вечер – финансовият, на третата – икономическия. Тогава с право да сравните с нас и да кажем: „Заповядайте. Елате, управлявайте“. Нека чуем нещо от тях, как ще управляват, освен да искат бесилки и ковчези“, посочи Бойко Борисов.
За полицейското насилие на Великото народно въстание на 2 септември премиерът отговори, че не одобрява агресията, независимо дали е към протестиращи, или към служителите на реда.

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова упражни правото си на глас в прекия избор на председател на БСП

Корнелия Нинова упражни правото си на глас в прекия избор на председател на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя гласува в СИК 1 на район "Оборище". Заедно с нея бяха народни представители от ПГ на "БСП за България".
Корнелия Нинова е кандидат за втори мандат за председател на БСП и инициатор на прекия избор в партията.
Днес до 19.00 ч- именно всеки редови социалист има право да гласува кой ще оглави БСП в следващите четири години. Прекият вот бе заложен в Устава на партията през 2017 г. Той бе част от уставните промени за повече демократичност и прозрачност в партията. Наред с него беше въведена мандатност на народните представители. Също така председател на БСП няма да може да бъде избиран за повече от два мандата.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Последните 4 години бяхме последователни в битката срещу мафията и е време да обявим победата

Последните 4 години бяхме последователни в битката срещу мафията и е време да обявим победата. Това каза кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предад ерепортер на Агенция „Фокус“. Корнелия Нинова обяви, че е гласувала и за край на порочния модел на управление на България.
Корнелия Нинова обърна внимание на днешната дата – 12 септември.
„От този ден има едно интересно историческо събитие преди много векове, което се е отразило и до днес на целия свят. Това е битката при Маратон. Тогава гърците побеждават персийците и спасяват гръцката демокрация. Един грък избягва разстоянието от Маротон до агората в Атина и на площада пред хората обявява победата. И до днес има маратонско бягане в олимпийските игри. Политиката е маратонско бягане, тя иска постоянство и издръжливост. Ние българските социалисти последните четири години бяхме постоянни в битката си срещу мафията, издържахме всички изпитания и удари и е време финалът на маратонското бягане да го обявим на площада сега при хората. Да обявим победата“, изтъкна още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП:Очаквам висока избирателна активност на вота в БСП,нашите членове искат прекия избор

Очаквам висока избирателна активност на вота в БСП,нашите членове искат прекия избор. Това каза кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предад ерепортер на Агенция „Фокус“. Корнелия Нинова коментира и темата за изборните списъци и определи всяко обвинение към партията за обидно към членовете на партията. „Никой друг освен общинските комиси, секционните комисии, които те са си избрали, списъците, които те са си направили, не може да определя изборите“, каза още Нинова. Тя посочи,че каквито и слухове да се носят, тя вярва на членовете на партията. Кандидатът за лидер на БСП заяви, че навсякъде има застъпници и в изборния процес са ангажирани десетки хиляди хора и няма как върху всички тях да се упражнява натиск. „Очаквам висока избирателна активност. Видях го с очите си по време на срещите ми в страната. Нашите членове искат прекия избор. Важното е да излязат и да упражнят вота си и ние да сме им създали условия за това“, изтъткна още Нинова. Корнелия Нинова изрази надежда, че след прекия вот, БСП ще бъде по-обединена. „Ако сме демократични хора и такива, каквито деклариаме на думи, че уважаваме мнението на народа, трябва да уважим избора, какъвто и да е той. Когото избере народът. Това е най-верният път за затваряне на противоречията. По този начин смятам, че се слага и край на противоречията“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Призовавам социалистите да гласуват смело, спокойно и мъдро - от гласа им зависи съдбата на БСП и бъдещето на България

Призовавам социалистите да гласуват смело, спокойно и мъдро - от гласа им зависи съдбата на БСП и бъдещето на България. Това каза кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Корнелия Нинова се обърна към всички социалисти с призив за висока активност, както и да гласуват смело, спокойно и мъдро. "Днес всеки глас е важен. От вашия глас зависи съдбата на БСП и бъдещето а България. Аз гласувах точно за това. Мнението на всеки да бъде значимо. Всеки да участва в решаването на своето бъдеще", коментира Корнелия Нинова. Тя отчете, че за пръв път правим такъв избор и го определи като исторически за партията.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Данчев, БСП: Тази вечер се надяваме да можем да съобщим окончателни резултати от прекия избор на лидер на партията

Тази вечер се надяваме да можем да съобщим окончателни резултати от прекия избор на лидер на партията. Това каза за БНТ Димитър Данчев – народен представител и член на Централната комисия за прекия избор на председател на БСП. „За да бъде избран кандидат за лидер на партията на първи тур трябва от всички гласували повече от 50 % да са предпочели един от кандидатите така, както се случва в един мажоритарен избор. Ако няма кандидат, който е получил половината гласове, които са били подадени на тези избори, ще се отиде на балотаж, в който ще участват първите двама кандидати, които са получили най-голяма подкрепа я днешния ден. По устава на партията и правилата за пряк избор на председател, за да бъде легитимен изборът, в него трябва да са участвали повече от 50 % от имащите право на глас партийни членове. Това са партийните членове, които са били членове на партията към 31 декември 2019 година“, допълни депутатът. Той пожела успех на четиримата кандидати, които са останали в днешната надпревара в първия по рода си в история на БСП пряк избор на председател на партията. Той призова всички членове на левицата да упражнят правото си на глас. „Пряката демокрация е един много силен инструмент в техните ръце за определяне на политиката и бъдещето на партията“, посочи той. Данчев добави, че изборният ден е започнал нормално и открит в 07.00 ч., както беше предвидено. „До момента в Централната комисия за провеждане на избора не са постъпили сигнали за нарушения или нередности при изборния процес. Очакваме първите резултати, вече имаме частична информация от някои от секционните избирателни комисии. Използвам възможността да поздравя нашите другари от общинските избирателни комисии в Болярово и Поморие, които още сутринта в 07.10 ч. ми се обадиха, за да ме информират, че изборният ден е стартирал нормално. Разбира се и на другарите от общинската избирателна комисия в Брацигово, където преди малко ни информираха, че са гласували повече от 25 % от имащите право на глас там партийни членове“, добави той. Данчев обясни, че броят на членовете на БСП, които имат право на глас, ще стане ясен с точност в края на изборния ден, но отбеляза, че той е около 80 000. По думите му проблем с бюлетината няма да има, въпреки че има отказал се кандидат, чието име е отпечатано на нея. „Единият кандидат се отказа буквално няколко часа, след като бюлетините бяха отпечатани и тяхното разнасяне до общинските избирателни комисии беше стартирало. Затова Централната комисия е сала указания на секционните избирателни комисии, ако постъпи глас за този кандидат, той да не бъде отчитан в изборния протокол и бюлетината да бъде считана за недействителна. Това се случва и на държавни избори, когато има кандидат, който е решил, че няма да участва в надпреварата в деня на избора“, обясни Данчев.

Агенция „Фокус“
Нормално е започнал изборният ден в БСП

Нормално е започнал изборният ден за избор на председател на БСП в цялата страна. Това съобщи за Агенция "Фокус" председателят на Централната комисия за прекия избор на председател на БСП Емил Войнов. "Навсякъде е започнал изборният ден. Няма сигнали за нарушения", каза още Войнов. Днес от 7. 00 до 19.00 ч. социалистите за пръв път в историята на партията избират пряко кой да оглави БСП в следващите 4 години. Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Социалистите избират лидер на БСП

Социалистите в цялата страна избират лидер на БСП. За първи път в историята на партията ще се проведе пряк избор на председател на БСП и конгресът няма да е органът, който ще решава кой да оглави партията в следващите четири години. Изборният ден започва в 7.00 ч. и ще продължи до 19.00 ч. Първоначално в битката за лидерското място се включиха общо петима кандидати в лицето на досегашния лидер на БСП Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Георги Тодоров и Валери Жаблянов. Дни преди края на кампанията трима от кандидатите се оттеглиха. За лидерското място ще се борят Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Вътрешнопартийният избор в БСП е част от цикъла отчети и избори в БСП, който започна през декември 2019 г. Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -