Пожари в страната

1 Август 2020 | 14:58 | 0
Пожари в страната
Снимка: ОДМВР-Стара Загора

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 8 области на страната. Говорителят на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инспектор Валентин Кръстев предупреди, че пожарната обстановка е динамична още от началото на лятото. Той обясни, че човешката дейност е на първо място сред причините за възникване на пожари, като според статистика на ПБЗН над 90% от пожарите в природата възникват след извършването на някаква човешка дейност. Над 4 хиляди декара площи са засегнати от два пожара в област Хасково. Единият пожар е в селата Радовец, Присадец и Филипово на територията на община Тополовград, който е локализира и не се разпространява повече. Изгорели са около 1200 декара пасища и сухи треви. На място има екип, който следи да не се възпламени отново. Другият пожар е между харманлийските села Шишманово, Българин и Овчарово. Към 10.00 часа пожарът е продължавал да гори. 3 хиляди декара са изгорели, от които 600 декара са смесена гора, останалите са треви и храсти. Пожарите са възникнали около 17.00 - 18.00 часа на 31 юли. Горяха и автоморга край Пловдив и изоставени лозя край Асеновград.

Агенция „Фокус“:
Пожари в страната (ОБЗОР)

Екстремален индекс за пожароопасност беше в сила за 8 области на страната днес. Говорителят на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инспектор Валентин Кръстев предупреди, че пожарната обстановка е динамична още от началото на лятото.
Според статистика на ПБЗН над 90% от пожарите в природата възникват вследствие на човешка дейност. Над 4 хиляди декара площи са засегнати от два пожара в област Хасково. Единият е в селата Радовец, Присадец и Филипово на територията на община Тополовград, който е локализиран и не се разпространява повече. Изгорели са около 1200 декара пасища и сухи треви. Другият пожар е между харманлийските села Шишманово, Българин и Овчарово. 3 хиляди декара са изгорели, от които 600 са смесена гора, останалите са треви и храсти. Той е локализиран. Пожарите са възникнали около 17.00 - 18.00 часа на 31 юли.
Горяха и автоморга край Пловдив и изоставени лозя край Асеновград.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“:
Локализиран е пожарът, възникнал между харманлийските села Шишманово, Българин и Овчарово

Локализиран е пожарът, възникнал между харманлийските села Шишманово, Българин и Овчарово. Това съобщиха от пресцентъра на Областна админастрация - Хасково
Пламъците са обхванали площ около 3000 дка, 600 дка от тях са към горския фонд, а останалите 2400 дка са предимно сухи треви и храсти. В момента на място са разположени шест автомобила на пожарна безопасност, техника на държавно лесничейство и Общинско горско-Харманли.
Огънят, който горя на територията на община Тополовград, е локализиран и потушен. От Пожарна безопасност и защита на населението на място е позициониран един автомобил за дежурство и един оперативен автомобил за наблюдение.


Агенция „Фокус“:
Горят автоморга край Пловдив и изоставени лозя край Асеновград

Горят автоморга и треви на околовръстния път на Пловдив, в участъка между разклоните за Коматево и Първенец. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив говорителят на РДПБЗН. На място са изпратени три противопожарни екипа. Сигналът за пожара е подаден малко преди 14 часа.
В 10.40 часа сутринта е съобщено за друг пожар - за втори път след вчерашния ден и на същото място - на изхода на Асеновград, в посока Кърджали, е възникнал пожар на много голяма площ в изоставени лозя.
В момента в гасителните действия там също участват 2 екипа на пожарната в Асеновград и 4 от Пловдив, както и доброволци.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Над 4 хиляди декара площи са засегнати от два пожара в област Хасково

Хасково. Над 4 хиляди декара площи са засегнати от два пожара в област Хасково. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на Областна администрация - Хасково.

Единият пожар е в селата Радовец, Присадец и Филипово на територията на община Тополовград, който е локализира и не се разпространява повече. Изгорели са около 1200 декара пасища и сухи треви. На място има екип, който следи да не се възпламени отново.

Другият пожар е между харманлийските села Шишманово, Българин и Овчарово. Към 10.00 часа пожарът е продължавал да гори. 3 хиляди декара са изгорели, от които 600 декара са смесена гора, останалите са треви и храсти.

Пожарите са възникнали около 17.00 - 18.00 часа на 31 юли.
Агенция „Фокус“:
Инспектор Валентин Кръстев, ПБЗН: Човешката дейност е на първо място сред причините за възникване на пожари

София. Човешката дейност е на първо място сред причините за възникване на пожари. Това каза говорителят на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инспектор Валентин Кръстев в интервю на Агенция „Фокус“ във връзка с пожароопасната обстановка в страната.

Той подчерта, че според статистика на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ над 90% от пожарите в природата възникват след извършването на някаква човешка дейност. „Ако трябва да ги степенуваме, може би трябва да започнем с небрежното боравене с огън, изхвърлянето на горящи клечки кибрит или пък незагасени цигари в някаква леснозапалима среда. Имаме избуяла след дъждовете растителност през последните няколко месеца, която ще стане суха до няколко дни, тогава само с една искра, с един недобре изгасен фас, който бъде изхвърлен в тази растителност, ще е напълно достатъчно, за да се предизвика голям горски пожар“, добави инспектор Кръстев.

„Можем да посочим на второ място, съзнателното запалване на битови отпадъци, подпалването на стърнища, като при наличието на вятър това вече е сигурна предпоставка за възникването на сериозен пожарен инцидент. Към предишните можем да добавим и техническата неизправност на машини и моторни превозни средства, с които работи на полето или в гората. Те са също сериозна причина за подобен пожар. Можем да добавим и детската игра с огън. Понякога се случва пожарите в природата и гората да възникнат след поява на дадено природно явление, мълния, например. За съжаление, понякога имаме и умишлено, злонамерени действия“, каза той.

Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“:
Инспектор Валентин Кръстев, ПБЗН: Динамична е пожарната обстановка на територията на страната от началото на лятото

София. Динамична е пожарната обстановка на територията на страната от началото на лятото. Това каза говорителят на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инспектор Валентин Кръстев в интервю на Агенция „Фокус“ във връзка с пожароопасната обстановка в страната.

„Пожароопасният сезон беше обявен поетапно в различни области на страната. В момента приключва и останалата част от кампанията по прибиране на реколтата. За съжаление, имахме регистрирани няколко по-сериозни пожара, предимно в югоизточната част. В началото на месец август започва най-сухият период през годината за нашата страна. Не е случайно, че народът нарича този период Горещници. Засушаването и повишаването на температурите е само една от предпоставките за възникване на сериозни пожарни инциденти в природата“, подчерта той.

„Може би сте чували за правилото 30-30-30. Това са три условия, при които рязко се покачва опасността от възникване на сериозни пожари в природата. Става въпрос за онези летни дни и седмици, когато имаме температура на въздуха 30 и повече градуса, влажността на въздуха е под 30%, а скоростта на вятъра е повече 30 км/час. Наличието на тези три условия повишава риска от възникването на пожари в природата“, обясни инспектор Кръстев.

Теодора ПАТРОНОВА
Агенция „Фокус“:
НИМХ: Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии на 8 области на страната


София. Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии на 8 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът важи за областите: Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Принтирай    Оразмери текст   + -