Представиха мерките пред парламента

30 Юли 2020 | 15:42 | 0
Представиха мерките пред парламента
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Ресорните министри представиха социалните, здравните и икономическите мерки пред парламента. По предложение на ГЕРБ парламентът реши да изслуша министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов.
Мотивите за изслушването представи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.
Д-р Даниела Дариткова заяви, че грижата на правителството е последователна, след като е преодолян вота на недоверие може да се продължи дейността в полза на гражданите. По думите й независимо от забавянето на икономиката - топъл обяд е осигурен на близо 29 хил. души. Д-р Дариткова изброи още, че до 24 юли по мярката 60/40 са запазени работни места на 170 533 работици, а по новия й дизайн се очаква да бъдат запазени доходите на 300 000 българи.
"Светът и България сме изправени пред безпрецедентна криза от разпространението на нов вирус, коронавирус, предизвикал сериозен процент заболеваемост сред населението. Доста фатални изходи и срив в икономиките на почти всички европейски страни и в страните по света. България нямаше как да остане извън тази обща тенденция, но отново искам да подчертая, че кризата от разпространението на заболяването COVID-19 по никакъв начин не е свързана с настоящото управление. Ние винаги сме твърдели, че реагирахме своевременно, адекватно и с твърдите мерки, които предприехме заедно с участието на Народното събрание и подкрепени от всички народни представители и от опозиция и управляващи, преодоляхме на първо място, здравният натиск, който беше основен в първите месеци", изтъкна още д-р Дариткова.
По думите й не се е стигнало до претоварване на здравната система. "Разбира се, основната заслуга е на работещите на първа линия, които в тези трудни месеци запазваха самообладание и се бореха за спасяването на всеки един човешки живот", заяви още д-р Дариткова.
Новите социално-икономически мерки отчетоха пред депутатите ресорните министри. Министър Деница Сачева заяви, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1 млрд. 162.9 млн. лв., от които социални мерки са 731.5 млн. лв. и за икономически мерки 431.4 млн. лв. с източник националният бюджет. От 1 август ще се увeличат с 30 % средствата за заплати на служителите от системата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), които са натоварени с дейности по овладяване на последствията от пандемията. Предвидени са общо средства в системите на МТСП, Министерство на здравеопазването, МВР, НЗОК и НОИ в размер на 92 млн. лв., но за социалната сфера говорим за 7600 души, които са от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Фонд "Социлана закрила", Фонд "Условия на труд" и други в общ размер на 15 млн. 150 хил. лв.", каза още Сачева. Министърът посочи, че от 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални ослуги като домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и други с общ бюждет размер от 15 млн. лв.
Амбициите на правителството са докрая на годината да се сертифицират и насърчат инвестиции на стойност 1 млрд. лв. С тези амбиции на властта запозна министърът на икономиката Лъчезар Борисов. "Българската и глобалната икономика се намират в една безпрецедентна криза, която трябва да бъде контраатакувана с комплект от рационални мерки. Какъв може да бъде този комплект. Те трябва да интервенират върху всеки един от факторите на икономическия растеж. Именно това е предложеният пакет от мерки, който оказва влияние върху държавните разходи, върху потреблението, върху инвестициите и нетния експорт", каза още Борисов.
"Извън този пакет има и втори пакет. Това са мерки, които са от еврофондовете и са насочени изцяло към инвестиции в икономиката", отчете още Борисов. По думите му става въпрос за публични инвестиции под формата на заеми и грантове. Той отчете, че става въпрос за финансиране в размер на 1.8 млрд. лв.
Здравният министър Костадин Ангелов прогнозира втора вълна на коронавируса през есента. В сектор "Здравеопазване" докрая на годината ще бъдат отпуснати и ще влязат допълнителен финансов ресурс в размер на 223 млн. лв. Наличните, които до момента са отпуснати са в размер на 80.9 млн. по мерките, които сме предприели. Целта на мерките е