Премиерът инспектира ключови обекти

29 Юли 2020 | 13:15 | 0
Премиерът инспектира ключови обекти
Снимка: Правителствена информационна служба

Придружен от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на 44-км участък от Балкански поток на територията на Шумен и Търговище. Министър-председателят подчерта, че след десетилетия приказки, газовата диверсификация вече е факт. Той обясни, че всичко, което управляващите правят, е в името на младите хора и похвали работата на строителите по трасето на Балкански поток, като уточни, че изграждането на газопреносната връзка върви в срок. По-късно премиерът инспектира и строителните дейности на автомагистрала „Хемус“ край пътен възел „Белокопитово“.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов инспектира инфраструктурни обекти (ОБЗОР)


Придружен от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на 44-км участък от Балкански поток на територията на Шумен и Търговище. Министър-председателят подчерта, че след десетилетия приказки, газовата диверсификация вече е факт.
„Не бъдеще време, а факт. Във всички посоки се вижда българската газопреносна система. Когато направим газовата архитектура, всякакъв вид газ ще може да минава през България“, допълни той.
Министър—председателят подчерта, че всичко, което управляващите правят, е в името на младите хора и похвали работата на строителите по трасето на Балкански поток, като уточни, че изграждането на газопреносната връзка върви в срок.
Бойко Борисов коментира и аварията на Балкански поток, като обясни, че тя е била предизвикана от факта, че тръбите са на над 20 години. Владимир Малинов уточни, че аварията при село Кулата е била отстранена благодарение на екипите на „Булгартрансгаз“, като са направени 4 заварки на тръбата.
По-късно премиерът инспектира и строителните дейности на автомагистрала „Хемус“ край пътен възел „Белокопитово“. Вчера Министерския съвет предостави 94 366 962 лв. за изграждането на участъка между Буховци и Белокопитово от АМ „Хемус“ и за предстоящото стартиране на строителните работи на северния обходен път на гр. Бургас. С осигурените 81 421 062 лв. се предвижда да се извършват разплащания на извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ - в участъка между Буховци и Белокопитово, на територията на областите Шумен и Търговище. Завършването на отсечката по договор е 2021 г.
Премиерът Бойко Борисов инспектира и пречиствателната станция за отпадни води в „Златни пясъци“, като отбеляза, че туристите могат да са спокойни, че българското море е на 100 % чисто.
„Може да разкажете на жителите, на гостите на Варна и целия регион, че всичко това отиваше в морето. Това е огромна станция. Затова не ни харесват. Десетилетия всичко е текло в морето. Сега водата е чиста: това е добре за туризма, това е добре за хората. Магистралата върви, огромни отсечки вече са на асфалт, газопроводите вървят. Заслужаваме да не ни харесват – като се прави много, това не им харесва“, допълни той.
Изграждането на пречиствателната станция започна през февруари 2017 г. Срокът за изпълнение, който има два етапа, е до края на 2021 г. Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г. В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода. Проектът се изпълнява по ОП „Околна среда“ и е на обща стойност 37 150 155,07 лв. с ДДС. От тях по линия на Кохезионния фонд са 24 360 056,55 лв., от държавния бюджет - 4 298 833,51 лв. и съфинансиране от Община Варна - 8 491 265,01 лв.
По-късно премиерът заяви в излъчване на живо във „Фейсбук“, че се ремонтират основно всички участъци от старата част на автомагистрала „Хемус“ и по тях работят стотици хиляди души, а 2000 - по газопреносната система. „От десетилетия чакано - „Златни пясъци“ да има пречиствателна станция, и то за 80 00 лева“, посочи той. „Северното ни Черноморие в момента се пречиства на 100 %. Само за да се радват хората, само за младите хора, само, за да могат да ходят на почивка, само за бизнеса - да има магистрали, за индустрията - да има евтин газ. С 50 % намалих цената на газа, не с 5, с 50 %“, подчерта министър-председателят. „А е хубаво човек да почива, но ние продължаваме“, посочи Бойко Борисов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ са завършени


Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ са завършени. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Изграждането на пречиствателната станция започна през февруари 2017 г. Срокът за изпълнение, който има два етапа, е до края на 2021 г.
Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г.
В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода.
Проектът за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за пречистване на отпадъчните води в агломерация курортен комплекс „Златни пясъци“ се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 37 150 155,07 лв. с ДДС. От тях по линия на Кохезионния фонд са 24 360 056,55 лв., от държавния бюджет са 4 298 833,51 лв. и съфинансиране от Община Варна - 8 491 265,01 лв.
„Тази огромна пречиствателна станция е последната, с която прочистваме абсолютно всичко. Сега по цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции, което е добре за туризма, за бизнеса, за хората“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекция на обновената пречиствателна станция за отпадни води на „Златни пясъци“.
Министър-председателят отбеляза значимостта на пречиствателната станция за региона и постави акцент върху модерното й оборудване. Предвидена е за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 – през зимния период.
„Това сме направили. Магистрала „Хемус“ върви, даже огромни отсечки вече са на асфалт, археология се разкрива, а навсякъде по газопроводите се работи на пълни обороти“, обобщи министър-председателят Бойко Борисов.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Морето във Варненско е на 100 % идеално за къпане


Морето във Варненско е на 100 % идеално за къпане. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си на пречиствателната станция във Варненско, става ясно от клип с профила в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Може да разкажете на жителите на гостите на Варна и целия регион, че всичко това отиваше в морето. Това е огромна станция. Затова не ни харесват. Десетилетия всичко е текло в морето. Сега водата е чиста: това е добре за туризма, това е добре за хората. Магистралата върви, огромни отсечки вече са на асфалт, газопроводите вървят. Заслужаваме да не ни харесват – като се прави много, това не им харесва“, допълни той.
Борисов беше придружен от кмета на морската столица Иван Портних.

Агенция "Фокус"
Автомагистрала "Хемус" се строи от пътен възел Боаза до разклона Ловеч-Плевен


В момента по „Хемус“ се строи от пътен възел Боаза до разклона Ловеч-Плевен, в подготовка е и изграждането на автомагистралата от двете страни на Велико Търново. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Министър-председателят Борисов изтъкна, че разкритите по трасето археологически находки се предават на музеите, където ще бъдат изложени, за да се радват българите на богатото ни културно-историческо наследство.
Над 4000 души работят на трасетата на „Хемус“. Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на „Хемус“, което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.
"В момента атакуваме Севера и Северозапада с инфраструктура. Всеки месец се вижда напредъкът по автомагистрала „Хемус“. Всичко това се прави за младите хора“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира изграждането на участъци от АМ „Хемус“ на територията на областите Шумен и Търговище.
С постановление на Министерския съвет от вчера правителството осигури 81 421 062 лв. С тях ще се направят разплащания за извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка между Буховци и Белокопитово на територията на областите Шумен и Търговище.
Завършването на отсечката по договор е през 2021 г., но екипите работят изключително мобилизирано и в случай че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото.
„Тук беше кал преди половин година. А сега и гредите са сложени“, подчерта премиерът Бойко Борисов при огледа на изграждането на мостовите съоръжения по трасето Буховци-Белокопитово.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности на автомагистрала „Хемус“ край пътен възел „Белокопитово“


Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности на автомагистрала „Хемус“ край пътен възел „Белокопитово“. Това става ясно от видеоклип в страницата на премиера в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Фокус" припомня, че с постановление на Министерския съвет вчера се предоставиха 94 366 962 лв. за изграждането на участъка между Буховци и Белокопитово от АМ „Хемус“ и за предстоящото стартиране на строителните работи на северния обходен път на гр. Бургас. С осигурените 81 421 062 лв. ще се извършат разплащания на извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ - в участъка между Буховци и Белокопитово, на територията на областите Шумен и Търговище. Завършването на отсечката по договор е 2021 г.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Всичко, което правим е за младите хора


Всичко, което правим е за младите хора. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на Балкански поток, става ясно от видеоклип в страницата на премиера в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Когато ние бяхме по-млади, никой не го правеше“, добави той.
Той похвали работата на строителите по трасето на Балкански поток. Борисов добави, че работата по трасето върви в срок.
Борисов добави, че ще направят и пътя за новите заводи във Враца.

Агенция "Фокус"
Владимир Малинов, „Булгартрансгаз”: Работим за газовата свързаност, но и за дигиталната такава на страните в региона


Работим за газовата свързаност, но и за дигиталната такава на страните в региона. Това каза директорът на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов пред премира Бойко Борисов, става ясно от видеоклип в страницата на премиера Бойко Борисов в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Ние не осигуряваме само газопреносна свързаност с държавите от Балканите и региона, на седем метра от всяка една тръба, ние ще положим два оптични кабела – единият в ляво, другият в дясно. Което ще осигури изключителна дигитална свързаност по трасето. Което ще осигури възможност за изключителен трафик на данни, който до момента не е имало такава възможност – от Виена до Истанбул. Най-големите ползватели на тези услуги са банкови институции, мобилни оператори", обясни той.
Малинов уточни, че чрез дъщерното дружество ще могат да осигуряват и тази услуга.
Борисов добави, че за дигиталната свързаност, за която ще се използва трасето на Балкански поток, младите хора ще получават такси.
Малинов каза още, че успоредно с разширението на газопроводната мрежа на „Булгартрансгаз”, подменяме и северния полупръстен на пътя.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Когато направим газовата архитектура, всякакъв вид газ ще може да минава през България


Когато направим газовата архитектура, всякакъв вид газ ще може да минава през България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на Балкански поток, става ясно от видеоклип в страницата на премиера в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Когато има едни такива аварии, имаме алтернативи за реверсия от всички посоки. Това е диверсификацията. Това е гаранция да не можем да останем без газ“, добави той.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Десетилетия наред се говореше, че България ще бъде диверсифицирана, сега това е факт


Десетилетия наред се говореше, че България ще бъде диверсифицирана, сега това е факт. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на Балкански поток, става ясно от видеоклип в страницата на премиера в социалната мрежа „Фейсбук“. С министър-председателя е директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.
„Десетилетия наред се говореше, че България ще бъде диверсифицирана ще може да получава американски, азерски, катарски, изрелски и всякакъв друг газ. Сега това е факт. Не бъдеще време, а факт. Във всички посоки се вижда българската газопреносна система. Аварията дойде от това, че тръбите са над 20-годишни“, посочи Борисов.
„Трябва да видят българите какви огромни строежи се правят в момента“, допълни той.
Владимир Малинов посочи, че аварията на 200 метра от ГКПП-то на Кулата е отстранена благодарение на екипите на „Булгартрансгаз“, като са направени 4 заварки на тръбата. По думите му постоянно на мястото са излизали подпочвени води, което допринася за трудностите.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов инспектира Балкански поток


Премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на 44-км участък от Балкански поток на територията на Разград и Търговище. Това става ясно от видеоклип в страницата на премиера в социалната мрежа „Фейсбук“. С министър-председателя е директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Принтирай    Оразмери текст   + -