Кабинетът със заявка да завърши мандата си

16 Юли 2020 | 13:13 | 0
Кабинетът със заявка да завърши мандата си
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

След седмица на антиправителствени протести премиерът Бойко Борисов свика Коалиционен съвет, на който партньорите в управлението обсъдиха ситуацията в държавата и взеха решение за политическото ѝ бъдеще.
Лидерът на НСФБ Валери Симеонов обяви, че коалицията ГЕРБ/“Обединени патриоти“ запазва стабилността си в този състав и ще управлява държавата до края на мандата си през пролетта. От думите му стана ясно, че мнозинството в парламента ще отхвърли внесения от БСП вот на недоверие към правителството на тема „Корупция“, а след това ще бъдат направени и кадрови промени в кабинета. Това означава, че оставките на министрите Емил Караниколов, Владислав Горанов и Младен Маринов засега са „висящи“, но вече са депозирани. Те бяха поискани вчера от министър-председателя с мотив опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.
Премиерът Бойко Борисов определи като гротеска точно БСП да внасят вот на недоверие към правителството и отбеляза, че мотивите за него са изсмукани от пръстите.


Агенция "Фокус"
Кабинетът със заявка да завърши мандата си (ОБЗОР)

След седмица на антиправителствени протести премиерът Бойко Борисов свика Коалиционен съвет, на който партньорите в управлението обсъдиха ситуацията в държавата и взеха решение за политическото ѝ бъдеще.
Лидерът на НСФБ Валери Симеонов обяви, че коалицията ГЕРБ/“Обединени патриоти“ запазва стабилността си в този състав и ще управлява държавата до края на мандата си през пролетта. От думите му стана ясно, че мнозинството в парламента ще отхвърли внесения от БСП вот на недоверие към правителството на тема „Корупция“, а след това ще бъдат направени и кадрови промени в кабинета. Това означава, че оставките на министрите Емил Караниколов, Владислав Горанов и Младен Маринов засега са „висящи“ до преодоляване на вота на недоверие в парламента, но вече са депозирани. Те бяха поискани вчера от министър-председателя с мотив опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и депутата Делян Пеевски.
Премиерът Бойко Борисов определи като гротеска точно БСП да внасят вот на недоверие към правителството и отбеляза, че мотивите за него са изсмукани от пръстите. Министър-председателят предупреди, че идват тежки времена и обясни, че в неговите представи никое от политическите лица, яхнали антиправителствените протести, не може да управлява България. По думите на Борисов тези хора вече са имали възможността да са начело на държавата и са показали какви са възможностите им. Премиерът призова към консолидация на нацията и определи варианта за служебен кабинет като абсурден.
Според Бойко Борисов в момента се прави евтина политика, а тримата министри в оставка: Емил Караниколов, Младен Маринов и Владислав Горанов, са успели да свършат много работа. Според премиера имената им се привързват с ДПС и депутата Делян Пеевски с любезното съдействие на градската десница в лицето на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.
„Христо Иванов не излезе да каже как Шиши нареди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати Христо Иванов да каже с кого ще управлява или пак само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да могат на власт да дойдат БСП и ДПС“, посочи Борисов.
Министър-председателят добави, че фигурант като президента Румен Радев не може да му дава оценка, и то с обидни епитети.
"Майка ми е учителка и ме е учила да не отговарям на лошите деца с обидни епитети, защото ставам като тях, но се видя мафията кого управлява и как иска да управлява държавата с СМС-и и други лостове", допълни Бойко Борисов.
В интервю заместник-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин видя най-чистия изход от ситуацията в предсрочни избори и оставката на главния прокурор Иван Гешев.
На 12 юли Съюзът на демократичните сили поиска избори за Велико Народно събрание и нова Конституция, като според партията това ще успее да изведе България от политическата криза.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Христо Иванов да каже с кого ще управлява или пак само върши черната работа на БСП и ДПС

Христо Иванов да каже с кого ще управлява или пак само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да могат на власт да дойдат БСП и ДПС. Това каза на брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Премиерът нарече действията на ДБ медийни акции.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Христо Иванов не излезе да каже как Шиши нареди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри

На този президент фигурант, на който Шиши му реди кабинета, нямаше протест, Христо Иванов не излезе да каже как Шиши нареди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати. Това каза на брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо няма протест как Шиши нареди и зависимостта на Радев от Пеевски, който му е редил кабинета, нямаше въпрос от Христо Иванов към него, не чух поне аз. Не си ли зададохте този въпрос?“, запита министър-председателят. Премиерът гарантира, че „ремонт“ на кабинета ще бъде направен. Министър-председателят добави, че фигурант като президента Румен Радев не може да му дава оценка, и то с обидни епитети. "Майка ми е учителка и ме е учила да не отговарям на лошите деца с обидни епитети, защото ставам като тях, но се видя мафията кого управлява и как иска да управлява държавата с СМС-и и други лостове", допълни Бойко Борисов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Ще дам документите за „Лукойл“ на Христо Иванов, но защо като правосъден министър не внесе такава точка на заседание на Министерски съвет

Христо Иванов ми написал, че чака документите на „Лукойл“ – аз ще ти ги дам, уважаеми Христо, но като вицепремиер, след това като министър на правосъдието защо не отиде да ги прочетеш, да ги вземеш, защо не внесе тази точка, този въпрос на оперативно заседание на Министерски съвет? Защо не поиска от колегите си икономически и финансов министър тогава да ти ги даде? Това каза на брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му в момента се прави евтина политика, а тримата министри в оставка: Емил Караниколов, Младен Маринов и Владислав Горанов са успели да свършат много работа, като имената им се привързват с ДПС и депутата Делян Пеевски с любезното съдействие на градската десница. „България е правова държава и трябва да се движим по правилата. При мен са депозирани оставките на трима министри. Сега и тя бяха горе, изслушахме ги много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща. Финансовият министър – България е пример за финансова стабилност, България влезе в Банковия съюз и „чакалнята“ на Еврозоната и с ме в първата тройка на държавите с най-добри финанси. Вътрешният министър положи огромни усилия. Вътрешният министър положи огромни усилия – няма неразкрито убийство, няма поръчителство за побой над журналисти да не са разкрити. Полага и огромни усилия за обществения ред, въпреки че вчера стана ясно по какви сценарии се развиват провокациите на протеста, не самият протест, но провокациите на протеста. Емил Караниколов за три години Министерство на икономиката способства за увеличаване на БВП, рекорден ръст на инвестиции и БВП. И всичко това с много добре подбрана тактика в обществото се привързват към Делян Пеевски и ДПС с много любезното съдействие на хора от така наречената „градска десница, които от вчерашните смс-и и разговори, които прочетохме, се управляват през „Фейсбук“. Беше странно. Единият ден тичат на „Росенец“, бързо се прибират, на другия ден тичат пред МВР – бързо се прибират, на третия ден тичат на Хотел „Берлин“ пият кафе и с и отиват и проблемът за тях е приключил“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Най-гротескното е БСП да иска вот на недоверие, мотивите им са изсмукани от пръстите

Разбрахме се да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота на недоверие, защото най-гротесктно е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие, не видях мотиви, те са просто изсмукани от пръстите. Това каза на брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той предупреди, че идват тежки времена и отбеляза, че не си представя България да се управлява от някои от лицата на протеста, защото те вече са имали шанса да го направят и се е видяло какви са техните възможности. Премиерът призова към консолидация на нацията и определи варианта за служебен кабинет като абсурден.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Валери Симеонов, НФСБ: Коалицията запазва стабилността си в този състав и ще управлява държавата до края на мандата

Коалицията запазва стабилността си в този състав и ще управлява държавата до края на мандата – до пролетта на следващата година. Това каза на брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Решихме, че най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица – отхвърлянето и обсъждането на вота на недоверие, внесен от БСП", каза той.
По думите му кадрови промени в кабинета ще се обсъждат след отхвърляне на вота на недоверие в парламента.
Теодора ПАВЛОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -