Петровден е

29 Юни 2020 | 14:26 | 0
Петровден е
Снимка: НИМ

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Празникът е един от най-почитаните през летния период и е наричан от народа Петровден. Той съвпада с времето на жътвата и в първата част на деня се работи. Днес имен ден празнуват: Петър (от гръцки "камък"), Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Агенция „Фокус“
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с Великотърновския митрополит Григорий

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посети манастира “Св. св. Петър и Павел” в Лясковец по повод храмовия празник и направи дарение на храма. Тя се срещна с Великотърновския митрополит Григорий и отправи пожелания за здраве и благополучие. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. “Нека св. Петър и св. Павел ни закрилят и българският народ бъде здрав и силен като petra (на латински камък)” , каза Нинова.
Посещението на манастира е част от обиколката на председателя на БСП в област Велико Търново. По време на посещенията с нея ще бъдат членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров, народните представители от “БСП за България” Весела Лечева и Валентин Ламбев, областният председател на БСП - Велико Търново Петко Тюфекчиев, общинският председател на БСП - Велико Търново Стефан Антонов, Емилия Жилиева - общински председател на БСП - Лясковец и Паолина Петрова, председател на младежкото обединение на БСП - Велико Търново. Днес Корнелия Нинова ще поздрави жителите на Лясковец и Павликени по случай празниците на двата града, ще проведе срещи с кметове и ще се включи в работата на отчетно - изборната конференция на БСП в Горна Оряховица.

Агенция „Фокус“
Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Старите баби казват, че ако на Петровден кучетата спят, зимата ще е люта

На Петровден приключват Петровите пости и се отговява с петровско пиле. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „В църквата се носят ябълки петровчета, които се раздават на всички в църквата. Не се препоръчва работа на полето. Наистина ден година храни, но що са дни наред, все са наши. Щом няма работа, тогава има веселие. На този ден в много селища организират сборове и панаири. Задължителна е общата трапеза. Освен пиле и баница с масло и сирене, се сервират кокошка и яхния със зелени сливи, сладкиши за децата и всичко, което може да приготви домакинята“, посочи тя. Стефанова каза още, че старите баби казват, че ако на Петровден кучетата спят, зимата ще е люта; ако на Петровден кукувицата отлети на юг, ще има много плодове; ако духа вятър, на Коледа ще има много сняг.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Петър е най-драматичният и противоречив апостол

Петър е най-драматичният и противоречив апостол. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Тя обясни, че той е един от първите ученици, последователи на Христос. „Три пъти се е отричал на Христос и три пъти се е вричал. На 75 години е разпънат на кръст от император Нерон. Сам пожелал да бъде разпънат с главата надолу заради недостойното си поведение срещу Спасителя. От гръцки език „петрос“ означава камък, скала. Ето защо имен ден имат Петър, Петран, Петрун, Петра, Петрана, а освен това Камен, Каменка и Каменчо“, каза още тя.
Стефанова отбеляза, че заради това, че е пожелал да бъде разпънат с главата надолу, светецът получил висока длъжност – да бъде ключар на Рая. По думите ѝ той мерел греховете и добрите дела и отсъждал къде трябва да отиде душата на човек – в Рая или в Ада, като бил толкова справедлив и безпристрастен, че дори когато майка му се явила пред райските порти, не я пуснал докато не види, че наистина везните й накланят към добрите ѝ дела.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Мечкул отбелязва храмовия си празник

Старата църква „Св. Св. Петър и Павел“ в планинското село Мечкул отбелязва храмовия си празник, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Традиционно, на този ден, там се събират много, отдавна излезли от селото и техни потомци на храмов празник.
Тази година, вратите на храма също бяха отворени, но обща трапеза нямаше. Днес, след като отец Яне освети курбана, всички се отправиха към домовете си с курбан за вкъщи.
Кметът на Симитли Апостол Апостолов запали свещица за здраве и благоденствие на миряните в Симитлийско.
Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Мечкул е една от най- старите църкви в община Симитли. Църквата е изградена през 1892 година. На над 100 години тя привлича погледите на всеки, преминал край храма. Интериорът е разделен на три кораба с два реда дървени колони с арки. Стените са частично измазани. Таванът над средния кораб е по-висок, дъсчен с апликации и свързан с колонадите. Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев в 1898 - 1899 година. Ценни са и владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове.

Агенция „Фокус“
Д-р Десислава Панайотова, богослов: Трудът на апостолите Петър и Павел е от първостепенно значение и светата Литургия ги почита с много молитви


Прославата на двамата апостоли - Петър и Павел, е, че те се наричат първовърховни, защото техният труд е от първостепенно значение. Това каза богословът д-р Десислава Панайотова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Петровден. „Светата литургия ги чества с много тропари и молитви, специално посветени на тях. Цялото богослужение е изтъкано от песнопения, които възпяват техния подвиг и мъченическа смърт и най-вече многобройните им чудеса, извършени след смъртта им. Ние знаем за такъв случай, че свети апостол Павел се е явявал на св. Йоан Златоуст и му е диктувал някои от тълкованията на посланията, които апостол Павел е пишел върху Христовото дело. Двамата апостоли са с нас и в момента, защото Църквата е едно единство от всички преселили се отвъд и от всички живи в момента хора, които са истински православни християни“, добави богословът.

Панайотова каза още, че апостолският пост има древна традиция. „Самите апостоли са постили много строго. Те не са яли и пили нищо, подражавайки на Иисус Христос. Оттам произлиза традицията на Петровия или апостолския пост. Разбира се, ние православните християни постим с храна, с растителни продукти. Това, което е съществено, че всеки пост ни подготвя за даден голям празник. Именно, за да си спомним за апостолския труд и подвизи, ние посвещаваме определено време от годината именно на тях. По този начин постейки, готвейки за празнуването на тяхната памет на 29 юни, най-пълноценно изживяваме празника“, каза още тя.

Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Десислава Панайотова, богослов: Примерът на апостолите Петър и Павел е значим за целия православен свят и за всички хора

Примерът на апостолите Петър и Павел е значим за целия православен свят и за всички хора. Това каза богословът д-р Десислава Панайотова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Петровден.
„Свети апостол Петър е един от първите призовани Христови апостоли и най-верни ученици на Господ Иисус Христос. Свети апостол Павел е апостол, призован по-късно от дванадесетте апостоли, но имащ не по-малко значение за църквата. Тъй като в хода на своя живот той преживява една огромна трансформация и от гонител на църквата, се превръща в апостол на езичниците. Той е покръстил най-много хора по света, обикаляйки от малайзийския бряг на Средиземно море до Италия. Двамата са като едни стълбове на православието“, добави още тя.
Богословът обясни, че това, което обединява двамата апостоли, е тяхната любов към Спасителя. „Обединява ги и тяхната мъжественост. Те са имали изключително силен дух, подкрепен от Божията благодат, която ги е водила в техните мисионерски трудове. Освен това и двамата завършват мъченически своя живот в името Христово. При все това, че са имали съвсем различна съдба - апостол Павел е бил учен човек, а свети апостол Петър е бил рибар, но и двамата са имали изключителния стремеж към истината и към богопознанието и към това да споделят вярата си с другите хора. Неслучайно умират мъченически в град Рим, вероятно и в една и съща година – 67 година след Рождество Христово“, добави още Панайотова.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
5 църкви на територията на област Благоевград отбелязват храмовия си празник на Петровден

5 църкви на територията на Благоевградска област отбелязват храмовия си празник на Петровден. Това показва репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. В благоевградското село Обел църквата се казва „Св. св. Петър и Павел“. Според местни предания църквата е унищожена още в османската епоха, но продължава да съществува като оброчище. При комунистическата власт храмът е използван за овчарник. Храмът е възстановен през 1996 година.
В центъра на Добринище се намира възрожденската църква, която е изградена от камъни – „Св. св. Петър и Павел“. Тя е построена през 1835 година. През 1840 година в Мелник е построена също църква, която е наречена на светите апостоли.
В село Петрово, община Сандански през 1891 година е построена църквата „Св. св. Петър и Павел“. При ремонт в края на XX век в основите на храма са открити раннохристиянски гробове, вероятно от некропол, върху който е построена църквата. Църквата „Събор на Светите Апостоли“ в симитлийското село Мечкул е обявена за паметник на културата. Тя е изградена през 1892 година.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Доростолският митрополит Амвросий оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра

Негово високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква отбелязва Петровден.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Врачанският митрополит Григорий оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. св. Петър и Павел“ във Враца

Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий оглави Aрхиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. св. Петър и Павел“ във Враца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква отбелязва Петровден.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
9 231 са имениците на Петровден в област Бургас

9 231 са имениците на Петровден в областта. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Бургас от Териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“.
Днес Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Празникът е един от най-почитаните през летния период и е наричан от народа Петровден. Той съвпада с времето на жътвата и в първата част на деня се работи. Днес празнуват всички, носещи имената Петър, Павел, Петя, Павлин, Павлина, Павел, Камен и други.
Най-голям е броят на празнуващите в днешния ден с името Петър (4046) в област Бургас, следвани от наречените Петя (2127). Широко разпространени са и имената Павел (941), Павлина (781) и Петрана (567). Своя имен ден днес ще отбележат и кръстените Полина (377), Павлин (271) и Камен (204).
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
446 жители на община Кюстендил носят името Петър

Повече от 446 жители на община Кюстендил носят името Петър. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Община Кюстендил.
Петър са наречени 353 жители с адресна регистрация в град Кюстендил. С името Петя са 110 дами. Общо 179 души в общината носят името Павел, като по-голямата част от тях живеят в града.
С името Павлина са наречени 153 жителки на общината. По-малко са празнуващите с името Петрана или Петранка. За общината те са 20. Петровден е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. В черквата задължително се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, които се освещават и се раздават на роднини и съседи.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Баткунският манастир „Свети свети Петър Павел“ край пазарджишкото село Паталеница отбелязва храмовия си празник

Баткунският манастир „Свети свети Петър Павел“ край пазарджишкото село Паталеница отбелязва храмовия си празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Празнична Архиерейска света Литургия отслужва Негово преосвещенство Константийският епископ Яков, игумен на светата обител. На всички присъстващи на празника миряни ще бъде раздаден и курбан за здраве.
Манастирът е възникнал през Средните векове, като е бил построен върху основите на стар езически храм. При разкопки в района пък били намерени стари римски монети, а в близост до светата обител се намират и останките на древния град Баткунион. Иконостасът на храма е резбован и датира най-вероятно от 1809 г., което се разбира от датировката на една от иконостасните икони – храмовата икона на „Св. св. Петър и Павел”. Интересна забележителност на Божия храм е старата лоза, която е на над 500 години. Много миряни от цялата област се събират на Петровден в светата обител, за да почетат паметта на светците Петър и Павел.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
Литургия за Деня на светите равноапостоли Петър и Павел се отслужва в катедралата „Рождество Богородично” във Велико Търново

Литургия за Деня на светите равноапостоли Петър и Павел се отслужва в катедралата „Рождество Богородично”. Десетки миряни се събраха в храма, за да запалят свещ за здраве и благополучие, като богослужението преминава при спазване на всички противоепидемични мерки, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново.
Днес Българската православна църква почита паметта на братята Петър и Павел, служили приживе като Христови апостоли. Според традициите и обичаите на Петровден приключват Петровите пости и на трапезата се сервират ястия с пилешко месо. В църквата се носят ябълки – петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве.
Обредите и ритуалите за Петровден, които са се запазили и до днес, се извършват за предпазване от пожари, градушки и гръмотевици. И докато св. Петър позволявал на земеделците да работят на полето, св. Павел не разрешавал да се извършва никаква земеделска дейност и бил готов да изпрати огън от небето, за да накаже всеки, дръзнал да наруши категоричната му забрана. Затова на Павловден, за да не пламнат снопите, освен че не се работи, не трябва да се пали огън в огнището или пък да се пече хляб. С други думи светецът олицетворявал злото стихийно начало.
Храмов празник днес честват два манастира и две църкви на територията на Великотърновска област. Манастирите са край Лясковец и Свищов, а храмовете в Сухиндол и село Къпиново.
Имен ден празнуват Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Близо 2950 души от община Ямбол празнуват имен ден на Петровден

Близо 2950 души от община Ямбол празнуват имен ден на Петровден. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Петроведен е наричан празникът, посветен на християнските първовърховни апостоли свети Петър и свети Павел. Чества се на 29 юни, както в Православната (12 юли по стар стил), така и в Римокатоличската църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.
На този ден имениците в община Ямбол, които имат повод да почерпят са близо 2950 души: Петър – 926 мъже, Петрана – 29 жени, Петранка – 93 жени, Петьо – 40 мъже, Петя – 502 жени, Пепа – 76 жени, Пенчо – 46 мъже, Пенка – 588 жени, Пейо – 20 мъже, Камен – 67 мъже, Кремена – 120 жени, Павел – 187 мъже, Павлета – 5 жени, Павлин – 64 мъже, Павлина – 120 жени, Полина – 62 жени.
На всички празнуващи желаем здраве и нека носят с гордост и усмивка името си!

Агенция „Фокус“
Над 3000 са имениците на Петровден в Сливен

Над 3000 са имениците на Петровден в Сливен. Това съобщиха от Община Сливен. Православната църква почита паметта на Великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.
Мъжете с името Петър в община Сливен са 1685. От тях 1250 са с постоянен адрес в град Сливен. Дамите с името Петрана са 43 в общината, като с постоянен адрес в града са 27. Петя се казват 722 жени, като в града това име носят 609. 176 са дамите с името Павлина, 125 от тях живеят в Сливен. 250 са мъжете с името Павел. 188 от тях са с адресна регистрация в града. 74 са мъжете с името Павлин, като от тях 64 живеят в Сливен, а останалите в населените места на общината. 104 общо са представителките на нежния пол с името Полина, от тях 97 са с адресна регистрация в Сливен. 800 са жените, носещи името Пенка, които живеят в града, а в общината общо са 1149. Господата с името Пенчо са общо 63. От тях 48 са с постоянен адрес в Сливен. Днес празнуват и мъжете с името Камен. Общо за цялата община те са 37.

Агенция „Фокус“
Митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. св. Петър и Павел” в град Пловдив

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. св. Петър и Павел” в град Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква чества светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Литургията ще започне от 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Старозагорският митрополит Киприан ще оглави Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Петър и Павел“ в село Ламбух

Старозагорският митрополит Киприан ще оглави Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Петър и Павел“ в село Ламбух, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква чества светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Светата Божествена Златоустова Литургия в храм „Св. Петър и Павел“ в село Ламбух ще започне в 9.30 часа.
Никола ПЕТКОВ


Агенция „Фокус“
Епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия за 150-ата годишнина от построяването на храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел“ в с. Мещица

Негово преосвещенство Епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия за 150-ата годишнина от построяването на храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел“ в с. Мещица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква чества светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Днес във всички епархии на Българската православна църква се чества тяхната памет.
Литургията ще бъде с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Тя ще бъде отслужена в храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ в село Мещица в община Перник. Началото ще бъде в 09.30 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия в Етрополе

Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия в Етрополе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква чества светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
В храм „Св. архангел Михаил“ в град Етрополе Нeгово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия. Началото ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Константийският епископ Яков ще оглави богослуженията за храмовия празник на Баткунския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ на Петровден

Константийският епископ Яков ще оглави богослуженията за храмовия празник на Баткунския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днешният Петровден е храмов празник на Баткунския манастир "Св. апостоли Петър и Павел" край село Паталеница, Пловдивска епархия.
С благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия за празника в манастира, където дълги години като игумен възроди тази прекрасна света обител.
Архиерейската света Литургия ще започне в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Православната църква почита светите апостоли Петър и Павел

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Празникът е един от най-почитаните през летния период и е наричан от народа Петровден. Той съвпада с времето на жътвата и в първата част на деня се работи.
През целия ден се изпълняват различни ритуали, за които се смята, че предпазват от пожари, гръмотевици и градушки. В някои райони на страната на 30 юни отделно се празнува Павловден.
Двамата апостоли са били ревностни разпространители на християнството. Петър е бил беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро. Той е един от първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. Павел е роден в Тарс, Киликия, първоначално е изповядвал юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно с Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.
Днес имен ден празнуват: Петър (от гръцки "камък"), Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Принтирай    Оразмери текст   + -