Задържаните в ГДБОП проваляли разследвания

28 Юни 2020 | 11:58 | 0
Задържаните в ГДБОП проваляли разследвания
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Задържаните в ГДБОП проваляли разследвания у нас и в чужбина. Това стана ясно от брифинг по случая. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева уточни, че участниците в групата са четири лица, като три от тях са служители на МВР. Тя запозна медиите, че двама от участниците в групата заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП, третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция "Национална полиция", а четвъртият не е служител на министерството. Сийка Милева представи и дейността на организираната престъпна група. "Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик с оглед да бъде покровителствена тяхната престъпна дейност. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти", заяви още Сийка Милева. По думите й третото направление е предоставянето на предварителна изпреварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържане. Тя уточни, че групата е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано.
Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков разкри, че единият от служителите на ГДБОП е създавал проблеми на престъпния свят, а другият е искал парите.„Изключително нагло и арогантно безпрецедентно поведение на бившия началник на отдел за борба с наркоразпространението. Той не се спираше пред нищо, зад а поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства“, каза още Банков.
Стана ясно, че на три от лицата ще бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража“
.

Агенция „Фокус“
Прокурор Стефан Христов: Изготвили сме искания за постоянна мярка "задържане под стража" за три лица от организираната престъпна група

Изготвили сме искания за постоянна мярка "задържане под стража" за три лица от организираната престъпна група. Това каза по време на брифинг наблюдаващият прокурор Стефан Христов по повод неутрализирането на организирана престъпна група с участието на ръководни служители в ГДБОП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Към моментна под ръководството на Специализирана прокуратура с начална дата 26 май тази година се провежда разследване от следствения отдел на Специализирана прокуратура на дейността на организирана престъпна група", каза наблюдаващият прокурор. Той уточни, че към наказателна отговорност са привлечени четири лица са привлечени. "Целта на групата е искане и получаване на подкупи от лица от престъпния ъндърграунд, които са ангажирани с дейност по разпространение на наркотични вещества", допълни той.
По думите му групата е включвала три длъжностни лица - служители от състава на МВР. "Две от тези лица са служители на ръководна длъжност в ГДБОП, отдел "Наркотици". "Едно от тези лица, служители на ГДБОП е задържано с подкуп в момента на получаването. По отношение на това длъжностни лице са предявени две обвинения за искането на подкуп и за получаването на такъв", допълни още Христов.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Стефан Банков, МВР: Единият от служителите на ГДБОП е създавал проблеми на престъпния свят, а другият е искал парите

Единият от служителите на ГДБОП е създавал проблеми на престъпния свят, а другият е искал парите. Това каза по време на брифинг директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Стефан Банков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия и дирекция „Вътрешна сигурност“ под ръководството на министъра на вътрешните работи и наблюдението на Специализираната прокуратура успя да неутрализира и да документира престъпната дейност на висшите ръководни служители в системата на МВР. Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите на разследване, а същевременно те контактуваха с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването. Изключително нагло и арогантно безпрецедентно поведение на бившия началник на отдел за борба с наркоразпространението. Той не се спираше пред нищо, зад а поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства“, каза още Банков.
„Създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител началника на сектора, общо казано единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещаше с тях и им искаше парите. Тази практика продължава дълъг период от време. Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи и в момента. Днес депозира в Специализирана прокуратура допълнителни материали за деяния от 2014 г. на двамата служители“, допълни още Банков.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Говорителят на гл. прокурор Сийка Милева: Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП

Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП. Това каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Участниците в групата са четири лица, като три от тях са служители на МВР. Двама от участниците в групата заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция "Национална полиция". Четвъртият участник не е служител на министерството", каза тя.
Говорителят на главния прокурор уточни, че неговата роля е била на посредник при получаването на паричните суми.
Сийка Милева запозна медиите и с дейността на организираната престъпна група.
"Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик с оглед да бъде покровителствена тяхната престъпна дейност. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти", заяви още Сийка Милева. По думите й третото направление е предоставянето на предварителна изпреварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържане.
Тя уточни, че групата е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Говорителят на гл. прокурор Сийка Милева: Провалени са наказателни производства в резултат на дейността на организираната престъпна група с участие на служители от ГДБОП

Провалени са наказателни производства в резултат на престъпната дейност на организираната престъпна група с участие на служители от ГДБОП. Това каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Досъдебното произвоство е образувано през месец май тази година по повод депозирана справка от дирекция "Вътрешна сигурност" Към МВР в специализирана прокуратура. След извършени множество оперативно-издирвателни мероприятия беше установена организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането й в петък", каза още Милева.
"В резултат на тези действия се стигна до безпрецедентното разкриване на корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била с противодействието на наркоразпространението и наркотрафика в страната и чужбина. Като общество ние сме длъжни да не бъдем безучастни към този вид престъпна дейност. Недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност. Още по-силно е това твърдение, когато се отнася за държавни служители и то от системата на правоохранителните органи. Като родител не мога да не изряза и своето възмущение от тази престъпна дейност, чиито последствия засягат живота и здравето на мнозина. В случая е засегнат и международният авторитет на страната ни, поради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничеството с чуждите служби", каза още говорителят на гл. прокурор.
По думите й в резултат на тази престъпна дейност са провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставяне на предварителна, изпреварваща информация на разследваните лица.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Представители на МВР и Прокуратурата ще дадат брифинг по повод неутрализирането на организирана престъпна група с участието на ръководни служители в ГДБОП

От 11.00 часа в сградата на "Черковна" 90 (съдебна Зала 4) ще бъде даден брифинг по повод неутрализирането на ОПГ с участието на ръководни служители в ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.В брифинга ще участват говорителят на главния прокурор Сийка Милева, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Георги Николов и директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков.

Агенция „Фокус“
Прокурор Стефан Христов: Изготвили сме искания за постоянна мярка "задържане под стража" за три лица от организираната престъпна група

Изготвили сме искания за постоянна мярка "задържане под стража" за три лица от организираната престъпна група. Това каза по време на брифинг наблюдаващият прокурор Стефан Христов по повод неутрализирането на организирана престъпна група с участието на ръководни служители в ГДБОП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Към моментна под ръководството на Специализирана прокуратура с начална дата 26 май тази година се провежда разследване от следствения отдел на Специализирана прокуратура на дейността на организирана престъпна група", каза наблюдаващият прокурор. Той уточни, че към наказателна отговорност са привлечени четири лица са привлечени. "Целта на групата е искане и получаване на подкупи от лица от престъпния ъндърграунд, които са ангажирани с дейност по разпространение на наркотични вещества", допълни той.
По думите му групата е включвала три длъжностни лица - служители от състава на МВР. "Две от тези лица са служители на ръководна длъжност в ГДБОП, отдел "Наркотици". "Едно от тези лица, служители на ГДБОП е задържано с подкуп в момента на получаването. По отношение на това длъжностни лице са предявени две обвинения за искането на подкуп и за получаването на такъв", допълни още Христов.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Стефан Банков, МВР: Единият от служителите на ГДБОП е създавал проблеми на престъпния свят, а другият е искал парите

Единият от служителите на ГДБОП е създавал проблеми на престъпния свят, а другият е искал парите. Това каза по време на брифинг директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Стефан Банов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия и дирекция „Вътрешна сигурност“ под ръководството на министъра на вътрешните работи и наблюдението на Специализираната прокуратура успя да неутрализира и да документира престъпната дейност на висшите ръководни служители в системата на МВР. Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите на разследване, а същевременно те контактуваха с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването. Изключително нагло и арогантно безпрецедентно поведение на бившия началник на отдел за борба с наркоразпространението. Той не се спираше пред нищо, зад а поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства“, каза още Банков.
„Създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител началника на сектора, общо казано единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещаше с тях и им искаше парите. Тази практика продължава дълъг период от време. Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи и в момента. Днес депозира в Специализирана прокуратура допълнителни материали за деяния от 2014 г. на двамата служители“, допълни още Банков.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Говорителят на гл. прокурор Сийка Милева: Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП

Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП. Това каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Участниците в групата са четири лица, като три от тях са служители на МВР. Двама от участниците в групата заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция "Национална полиция". Четвъртият участник не е служител на министерството", каза тя.
Говорителят на главния прокурор уточни, че неговата роля е била на посредник при получаването на паричните суми.
Сийка Милева запозна медиите и с дейността на организираната престъпна група.
"Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик с оглед да бъде покровителствена тяхната престъпна дейност. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти", заяви още Сийка Милева. По думите й третото направление е предоставянето на предварителна изпреварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържане.
Тя уточни, че групата е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Говорителят на гл. прокурор Сийка Милева: Провалени са наказателни производства в резултат на дейността на организираната престъпна група с участие на служители от ГДБОП

Провалени са наказателни производства в резултат на престъпната дейност на организираната престъпна група с участие на служители от ГДБОП. Това каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Досъдебното производство е образувано през месец май тази година по повод депозирана справка от дирекция "Вътрешна сигурност" Към МВР в специализирана прокуратура. След извършени множество оперативно-издирвателни мероприятия беше установена организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането й в петък", каза още Милева.
"В резултат на тези действия се стигна до безпрецедентното разкриване на корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била с противодействието на наркоразпространението и наркотрафика в страната и чужбина. Като общество ние сме длъжни да не бъдем безучастни към този вид престъпна дейност. Недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност. Още по-силно е това твърдение, когато се отнася за държавни служители и то от системата на правоохранителните органи. Като родител не мога да не изряза и своето възмущение от тази престъпна дейност, чиито последствия засягат живота и здравето на мнозина. В случая е засегнат и международният авторитет на страната ни, поради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничеството с чуждите служби", каза още говорителят на гл. прокурор.
По думите й в резултат на тази престъпна дейност са провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставяне на предварителна, изпреварваща информация на разследваните лица.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция „Фокус“
Представители на МВР и Прокуратурата ще дадат брифинг по повод неутрализирането на организирана престъпна група с участието на ръководни служители в ГДБОП

От 11.00 часа в сградата на "Черковна" 90 (съдебна Зала 4) ще бъде даден брифинг по повод неутрализирането на ОПГ с участието на ръководни служители в ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.В брифинга ще участват говорителят на главния прокурор Сийка Милева, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Георги Николов и директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Стефан Банков.

Принтирай    Оразмери текст   + -