4-ият омбудсман е Диана Ковачева

21 Май 2020 | 15:11 | 0
4-ият омбудсман е Диана Ковачева
Снимка: Народно събрание

Парламентът избра доц. Диана Ковачева за национален омбудсман. Тя ще е четвъртият омбудсман от създаването на институцията досега. Ковачева бе предложена от ПГ на ГЕРБ и бе единственият кандидат за поста. Гласуването се осъществи явно чрез компютъризираната система за гласуване на парламента. „За“ кандидатурата й гласуваха 173 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 3. Съгласно Закона за омбудсмана общественият защитник се избира именно от Народното събрание в условията на публичност и прозрачност за срок 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.
В своето слово пред Народното събрание Диана Ковачева заяви, че правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат отстоявани с ум, сърце и всеотдайност. Тя пое ангажимент да е близо до хората. „Благодаря ви за подкрепата и за доверието, което ми гласувахте. Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрание и има заявка за добро сътрудничество в нелеката задача на защита правата на човека“, допълни още новоизбраният омбудсман. Тя обърна внимание, че тази година през месец април се навършиха 15 години от избора на първия обществен защитник на Република България. „За мен е чест , че съм четвъртият омбудсман и поемам институцията от ярки професионалисти“, коментира още Ковачева. „Познавам добре работата на омбудсмана и мога да кажа, че тя не е лека. Да се защитават правата и свободите на гражданите си струва всяко усилие. Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат отстоявани с ум, сърце и всеотдайност“, каза още Ковачева.
Непосредствено след избора на обществен защитник и словото пред народните представители, Ковачева положи клетва
.

Агенция "Фокус"
Новоизбраният омбудсман Диана Ковачева положи клетва пред Народното събрание

Новоизбраният омбудсман Диана Ковачева положи клетва пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това се случи след гласуване на кандидатурата й словото й по повод избора й за обществен защитник.
Ковачева ще заеме поста национален омбудсман в следващите пет години.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Омбудсманът Диана Ковачева: Омбудсманът никога не е бил просто пощенска кутия - амбицията ми е да превърнем институцията от последната надежда на хората в тяхната първа реакция при нарушени права

Омбудсманът никога не е бил просто пощенска кутия - амбицията ми е да превърнем институцията от последната надежда на хората в тяхната първа реакция при нарушени правa. Това каза новоизбраният омбудсман Диана Ковачева от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Тя е ангажира да бъде възможно най-близо до хората. "До тези, чиито права са нарушени и вратата ми винаги да бъде отворена за тях. Ангажирам се да съдействам институциите да бъдат по-близо до гражданите. Да допринасям за спазване на баланса между техните правомощия и тправата на хората. Ангажирам се в защитата на основните права да съответства на всички международни и европейски стандарти и да използвам функциите си в интерес на хората. Залагам на открития диалог, на прозрачната работа, на настойчивостта и на неотклонната вяра, че правата на човека са най-висшата ценност", допълни още Ковачева.
"Какво е важно за омбудсмана? Доверие, опит, съпричастност, почтеност, настойчивост и най-вече куражът да отстояваш справедливи каузи. Справедливостта, както и истината винаги намират своя път. Омбудсманът е сред тези институции, които са призвани да ускоряват този процес. Омбудсманът трябва да има нещо от ренесансовата вяра, че човекът е в центъра на вселената. От донкихотовския наивитет и вярата в доброто, но също така трябва да има здрав разум, професионален подход и съзнанието, че заема тази позиция, за да бъде полезен на хората", каза още Ковачева.
Новоизбраният обществен защитник заяви, че няма да убеждава народните представители, че ще положи всички усилия да бъде добър омбудсман, но ще го показва всеки ден в следващите пет години.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Омбудсманът Диана Ковачева: Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат отсоявани с ум, сърце и всеотдайност

Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат отсоявани с ум, сърце и всеотдайност. Това каза новоизбраният омбудсман Диана Ковачева от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря ви за подкрепата и за доверието, което ми гласувахте. Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрание и има заявка за добро сътрудничество в нелеката задача на защита правата на човека“, допълни още новоизбраният омбудсман.
Тя обърна внимание, че тази година през месец април се навършиха 15 години от избора на първия обществен защитник на Република България. „За мен е чест , че съм четвъртият омбудсман и поемам институцията от ярки професионалисти“, коментира още Ковачева.
„Познавам добре работата на омбудсмана и мога да кажа, че тя не е лека. Да се защитават правата и свободите на гражданите си струва всяко усилие. Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат остоявани с ум, сърце и всеотдайност“, каза още Ковачева.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Със 173 гласа "за", без "против" и с 3-ма "въздържали се" парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман

Парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ковачева бе предложена от ПГ на ГЕРБ и бе единственият кандидат за поста.
Гласуването се осъществи явно чрез компютъризираната система за гласуване на парламента, като „за“ кандидатурата й гласуваха 173 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 3.
Съгласно Закона за омбудсмана общественият защитник се избира именно от Народното събрание в условията на публичност и прозрачност за срок 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.
Коя е Диана Ковачева?
Доц. Диана Петкова Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в град София. Получава образованието си в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистър е по право на ЕС в Софийския университет и в Университет Нанси II, Франция.
Професионалният й опит започва като научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН- По-късно е директор на Transparency International – България. В периода 2011-2013 г. заема поста министър на правосъдието. Заместник-омбудсман е от 2016 г., а през 2019 г. зае поста на Мая Манолова като омбудсман.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
ПГ на "БСП за България" ще подкрепи канидатурата на Диана Ковачева за омбудсман

ПГ на "БСП за България" ще подкрепи кандидатурата на Диана Ковачева за омбудсман. Това обяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Васил Антонов от парламентарната трибуна по време на дебата по избора на обществен защитник, предаде репортер на Агенция "Фокус". Васил Антонов определи това като кредит на доверие.
"Ще държим на експертността и на надпартийноста в следващия петгодишен период. Нека не забравяме, че при тази ротация, четвърта поред, вие заявихте, че ще надградите всичко добро, което фактически досега отсотявахте", каза още Васил Антонов. Той заяви, че социалистите са готови да приемат предложения за законодателни инициативи.
Депутатът от БСП заяви, че групата му ще разчита Диана Ковачева да продължи битката с монополите. "Нашата парламентарна група ще се включи в обсъжданията на зам.-председател на институцията. Ще бъде много добър знак за управляващото мнозинство и опозицията да достигнем до общо решение, което ще е работещо", каза още Васил Антонов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще избере национален омбудсман

Парламентът ще избере национален омбудсман. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Единственият кандидат за длъжността е досегашния омбудсман Диана Ковачева, която довърши мандата на Мая Манолова. Кандидатурата на Ковачева е предложена от ПГ на ГЕРБ. Гласуването ще се осъществява явно чрез компютъризираната система за гласуване на парламента.
Съгласно Закона за омбудсмана общественият защитник се избира именно от Народното събрание в условията на публичност и прозрачност за срок 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.
Депутатите ще продължат работа по второто четене на Закона за агрохранителната верига. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе приет на първо гласуване на 7 февруари. С него се унифицират правилата за контрол и координация между компетентните органи по цялата агрохранителната верига, които към настоящия момент са регламентирани в множество отделни закони. Този закон урежда органите, осъществяващи държавната политика, официалния контрол и други официални дейности по агрохранителната верига; органите, осъществяващи оценка на риска по агрохранителната верига и обмен на информация за риска. В обхвата на закона попадат и общите изисквания при осъществяване на официален контрол и други официални дейности по агрохранителната верига на територията на Република България, както и специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол и други официални дейности върху храните на територията на Република България. Законът урежда още финансирането на дейности, свързани с официалния контрол и други официални дейности по агрохранителната верига.

Принтирай    Оразмери текст   + -