Яслите и детските градини отварят от петък

19 Май 2020 | 12:36 | 0
Яслите и детските градини отварят от петък
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която позволи връщането на децата в детските градини и ясли от 22 май, петък. На кметовете е възложено да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.

Агенция „Фокус“:
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Не трябва да се забравя, че каквито и да са охлабените мерки, трябва да се спазват определени правила

София. Не трябва да се забравя, че каквито и да са охлабените мерки, трябва да се спазват физическа дистанция и определени правила.Това каза на брифинг в Министерски съвет началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той отбеляза, че за първи път днес имаме повече оздравели, отколкото новозаболели от коронавирус, като определи това като радостна тенденция. Въпреки това, ген. Мутафчийски цитира един от зам.-директорите на Световната здравна организация като каза да не празнуваме, а да се организираме.
Стана ясно и, че тази сутрин България е получила нота от НАТО, с която страната ни се задължава да осигури определен капацитет за лечение на военнослужещи.
„ВМА досега се включи успешно в лечението на коронавирус заразени. Ще намерим необходимия баланс. Декларирали сме готовността си да продължим в лечението на всички български граждани“, допълни ген. Мутафчийски.
Той добави, че в нотата се казва, че "Всички военни здравни служби трябва да поддържат готовност и да поемат втори удар за контигентите, които обслужват".
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Министър Кирил Ананиев: Предвиждаме целево тестване на персонала на детските ясли и градини

София. Предвиждаме целево тестване на персонала на детските ясли и градини. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му вероятно това ще се случи на извадков принцип на 1 000 души, за да може да се проследи тенденцията на заболеваемостта от коронавирус.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Министър Красимир Вълчев: Не препоръчваме на родителите да пускат децата си в детските ясли и градини, въпреки че ги отваряме

София. Не препоръчваме на родителите да пускат децата си в детските ясли и градини, въпреки че ги отваряме. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му след проведената анкета резултатите показват, че 38 % от родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30 % се колебаят.
„Епидемията и опасността далеч не са отминали. Най-безопасната и сигурна среда е у дома“, отбеляза министър Вълчев.
По-голямата част от детските градини се очаква да отворят следващата седмица, а групите да са със средна посещаемост. По думите на министъра първи ще възстановят дейността си частните детски градини.
Министърът увери, че при редки изключения, ако има многочислена група, директорите ще намерят начин да псигурят безопасни условия. От МОН официално не са поставили максимално ограничение за броя на децата в групите. По думите на Вълчев децата ще прекарват повече време навън, тъй като това е по-безопасно.
"Не може да има дистанция вътре в групите между децата, тя не може да се осигури. Учителите ще бъдат снабдени с предпазни средства: маски и шлемове", отбеляза той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Министър Кирил Ананиев: Работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май

София. Работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки.
Възлага се на кметовете на общини да създадат нужната организация по откриването им в зависимост от спецификите на общините.
„Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат крайната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опази здравето и живота на децата“, допълни министърът.
"Температурата на децата ще се измерва с живачен теромометър, а бележка от лекар няма да се изисква. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето има да постъпи в детската градина или ясла и за това, че са запознати с всички мерки, които трябва да се изпълняват", подчерта Ананиев.
Теодора ПАВЛОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -