Израел има ново правителство

17 Май 2020 | 18:08 | 0
Израел има ново правителство
Снимка: BBC

Израел има ново правителство след 500 дни на политически застой. Двете съперничещи си партии успяха да се договорят за създаване на правителство на националното единство. В кабинета на Нетаняху и Ганц има 36 министерски портфейла - най-голямото правителство в историята на Израел. До сформирането на коалиция се стигна след дълги сложни преговори, в рамките на които и на двете партии стана ясно, че не могат да сформират кабинет с участието на по-малките политически формации.

Бени Ганц трябва да наследи Нетаняху на премиерския пост през ноември 2021 година, а до тогава ще заема поста министър на отбраната. Пред новото правителство стоят две задачи - борбата с коронавируса и прилагане на мирния план на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, както и обещанието на Нетаняху да анексира всички еврейски селища на окупирания Западен бряг на река Йордан.

***

ТАСС: В Израел утвърдиха състава на новото правителство
Кнесетът (парламентът на Израел) одобри в неделя състава на 35-ото коалиционно правителство на Израел, сформирано след изборите на 2 март с министър-председател Бенямин Нетаняху. 73 от 120 депутати гласуваха доверие на новия кабинет, след което Нетаняху и неговият коалиционен партньор Бени Ганц положиха клетвата като ротационни премиери, предава TACC.

В съответствие с коалиционното споразумение на партиите „Ликуд“ и „Синьо-бяло“, Нетаняху ще заема поста министър-председател до средата на ноември 2021 г., след което тази позиция ще бъде прехвърлена на Ганц.

Представителят на партията „Ликуд“ на израелският премиер Бенямин Нетаняху Ярив Левин беше избран за председател на Кнесета. За назначаването на Левин за председател са гласували 71 от 120 депутати. На този пост той замени лидера на блока „Синьо-бяло“ Бени Ганц, който ще стане министър на отбраната, както и министър-председателя като част от ротацията в 35-ото правителство на еврейската държава.

Заседанието в Кнесета се провежда в съответствие с инструкциите на Министерството на здравеопазването, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса. Депутатите в залата са разделени от празни столове, а лицата им са покрити с медицински маски.
***

ТАСС: Бенямин Нетаняху представи в Кнесета правителството на националното единство
Премиерът Бенямин Нетаняху представи в неделя 35-ото правителство на Израел в Кнесета (парламента), което сформира в коалиция с най-големия си съперник Бени Ганц след изборите на 2 март, предава TACC.

"Хората искаха единство и го получиха. Аз представям 35-то правителство на Израел", каза Нетаняху, след което той изброи членовете на кабинета. Новото правителство ще има 36 министерски портфейла, то ще стане най-голямото в историята на страната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че новото правителство трябва да приложи суверенитета на Израел над населените места на Западния бряг.

"Време е да приложим израелския закон и да напишем нова прославена глава в историята на ционизма", каза Нетаняху по въпроса за еврейските селища на окупираната палестинска територия, цитиран от AFP.
***Принтирай    Оразмери текст   + -