Медицинският съвет започна работа

24 Март 2020 | 14:41 | 0
Медицинският съвет започна работа
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Започна работата на Медицинския съвет към Министерски съвет, който ще се включи в борбата с епидемията от коронавирус. Той няма да се меси в работата на Националния оперативен щаб, нито ще влиза в конфронтация с него. Основната му задача ще бъде да дава информация на българските граждани по чисто медицински въпроси, които ги вълнуват във връзка със заболяването: диагноза и лечение. Председател на Медицинския съвет е проф.д-р Коста Костов. Функцията на Съвета е свързана с изготвянето на алгоритми и препоръки за диагноза и лечение на COVID-19. Д-р Костов предложи за удобство на медиите пресконференции да бъдат давани два пъти седмично: във вторник и петък по обед. Ще бъде създадена и фейсбук страница, в която ще се поместват всички препоръки на специалистите, членове на Медицинския съвет.


Агенция „Фокус“
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет


Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов. Това съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

В състава му са 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения.

Целта на новосъздадения орган е консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19. Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с изготвяне на алгоритми за поведение при пациенти с коронавирус.

„Нашата цел е да подготвим препоръки за лечение на COVID-19, ще помагаме на Министерския съвет да взима най-правилните решения“, заяви проф. Костов по време на брифинг в Министерския съвет. Медицинският съвет ще работи и за засилване на информираността на обществото по отношение на важните медицински дейности, водещи до ограничаване и справяне със заболяването. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза също, че здравната система в страната разполага с достатъчно инфекциозни легла, които при нужда веднага могат да бъдат удвоени.

По време на брифинга експертите изтъкнаха, че ще фокусират усилията си върху алгоритми на диагностика, които да определят най-добрите и ефективни практики. А психиатри и психолози ще разработят механизъм как пациентите могат да си помогнат сами, както и всички специалисти, работещи на преден план.

Агенция „Фокус“
Медицинският съвет към МС поиска масов скрининг за коронавирус и повече бързи тестове


Медицинският съвет към МС поиска масов скрининг за коронавирус и повече бързи тестове, на които обикновено от Националния оперативен щаб се противопоставят. Оглавяващият медицинския орган проф. д-р Коста Костов увери, че експертите в Медицинския съвет ще предлагат само и единствено медицински решения и алгоритми за диагностика и лечение на заболяването, без да влизат в ненужни конфронтации.

На брифинг днес инфекционистът и член на Медицинския съвет доц. д-р Атанас Мангъров обясни какво представляват бързите тестове за коронавирус, за които председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски често обяснява, че дават 20 % фалшиво-положителни и 20 % фалшиво-отрицателни резултати.
„Независимо от мнението на кризисния щаб, трябва да положим усилия това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да бъдат използвани и то на много широка нога, защото без тях се лишаваме от важно диагностично средство“, отбеляза той.

Какво се случва, по думите на Мангъров, при диагностициране на болен от коронавирус:

„Той отделя вируса в околната среда, като това се случва някъде около 4-5 дни, преди да се проявят клиничните симптоми след началото им. През този период вирусът може да бъде хванат било с бързи, било с бавни тестове. Това, което е интересно, е какво се случва с контактните на един такъв болен – тези, с които той си е общувал, преди да бъде установена положителна проба“, посочи д-р Мангъров.

По думите му контактните лица могат да бъдат два вида, а важността да се използват бързи тестове е голяма.

„Едните, които са го заразили него, като те могат да са го заразили, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда, защото е минало нужното време. В такъв случай, когато на тези контактни се прави тест, с който се открива отделянето на вируса в околната среда, какъвто е референтният тест с PCR, не се открива нищо, защото тези хора не отделят вируса в околната среда. За да се установи, че тези хора са били болни, трябва да се направи серологично изследване – с имунохроматографски метод. Ако това не се направи, вкарваме този човек в графата „отрицателен“, което се случва масово и затова значителна част от контактните на болните, които са установени с коронавирус, не се установява нищо. Втората група контактни е, когато нашият човек – този, за когото сме установили, че има коронавирус, е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, защото е отделял вируса поне 4-5 дни, преди да се проявят клиничните симптоми, в такъв случай тези болни отделят вируса в околната среда и ние тях няма да ги хванем нито с PCR теста, нито с имунохроматографския тест, с който се откриват антитела. Тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива само отделяне на вируса в околната среда, също ще останат неоткрити. От казаното дотук се вижда важността на тези с имунохроматографски тестове, с които можем да получим данни за това, че някой е прекарал короновируснатра инфекция“, аргументира се доц.-д-р Мангъров.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Георги Момеков: На този етап няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на коронавируса, а хлорохинът има страшно много странични ефекти


На този етап няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на коронавируса. Това каза на брифинг в Министерски съвет членът на Медицинския съвет към МС проф. Георги Момеков – фармаколог, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Има предварителни данни и държави, които имплементират предварителни протоколи за поведение, пак с уговорката, че това става не въз основа на желаните от нас данни от доказателства. Вече в България са направени стъпки на най-високо ниво да се осигури някакъв резерв от хлорохин и хидроксихлорохин така, че с течение на времето, ако е необходимо, да се включват пациентите на терапия с тези медикаменти. На този етап трябва да се мисли много внимателно за тези лекарства, защото те имат страшно много странични ефекти“, предупреди той.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Зам.-министър Бойко Пенков: Има достатъчно много инфекциозни легла и клиники, налични са 900 легла на национално ниво, за два дни могат да станат над 2 000


Има достатъчно много инфекциозни легла и клиники, налични са 900 легла на национално ниво, за два дена могат да станат над 2 000. Това каза на брифинг в Министерски съвет заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. д-р Коста Костов: Ще създадем фейсбук портал, в който ще може да се открива достоверна информация за коронавируса от Медицинския съвет към МС


Ще създадем Фейсбук портал, в който ще може да се открива всичко, което сме създали и е одобрено от Министерство на здравеопазването и съответните експертни съвети по специалности. Това каза оглавяващият Медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерския съвет проф. д-р Коста Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му в ситуацията с коронавируса няма нищо по-важно от това да се изгради информационна хигиена и хората да се информират само от достоверни източници, които са се доказали във времето. „Важно е посланията от Медицинския експертен съвет и техните становища да достигат до хората така, както са изречени от нас и какво са написани. Всеки гражданин на България да има бърз и лесен достъп именно до тази информация“, обясни той.

Точно по този повод в Съвета се включва и Константин Вълков, който освен програмен директор на Дарик радио, е и сред авторите на проекта „Най-добрите лекари“. „Винаги е бил близо до медиците и техните усилия за висок професионализъм. Задачата му е да помогне на нашия съвет за създаването на фейсбук профила, където членовете на Медицинския експертен съвет ще публикуват нужната информация, за да бъде достъпна“, поясни дор Костов. Два пъти седмично Медицинският съвет ще дава и пресконференции, каквото беше и неговото предложение при разговорите с премира Борисов: вторник и петък около обед.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
14-членен е съставът на Медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерски съвет


14-членен е съставът на Медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерски съвет . Имената на участниците съобщи оглавяващият Медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерски съвет проф. д-р Коста Костов по време на брифинг в Гранитна зала в МС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Това са:
1.Проф. д-р Радка Аргирова – упълномощен представител на Аджибадем сити клиник МБАЛ „Токуда“, вирусолог и председател на Българското дружество по медицинска вирусология;
2.Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагноситка и началник на Клиника по Образна диагностика от основаването на Болница „Токуда“;
3.Проф. Савелина Поповска – патолог, Катедра „Патоанатомия“ в Медицински университет-Плевен.
4.Адв. д-р Мария Петрова – Кантора по „Медицинско право“ Lex Мedica‘;
5.Д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър, директор на Държавна психиатрична болница „Свети Иван Рилски, град Нови Искър, съдебен експерт по психиатрия и здравен мениджмънт, председател на Борда по психиатрия на българския лекарски съюз;
6.Доц. Атанас Мангъров – инфекционист и педиатър, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София, доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.
7.Доц. Васил Велчев – кардиолог, работи в Клиника по кардиология към УМБАЛ „Света Анна“ и е председател на Българско дружество по инвазивна кардиология;
8.Доц. Любомир Киров – общо практикуващ лекар, преподавател по „Обща медицина“ към Медицински факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България;
9.Проф. Георги Момеков – фармаколог, преподавател по фармация и фармакология в Медицинския университет, председател на УС на Българското научно дружество по фармация;
10.Д-р Валентин Павлов – представител на БЗС, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз и председател на Постоянната работна комисия към УС на Българския зъболекарски съюз по дентална практика и професионална защита.
11.Проф. Николай Младенов – специалист по анестезиология и интензивни грижи, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение в болница Аджибадем сити клиник МБАЛ „Токуда“, главен координатор на Експертен съвет по Спешна медицина;
12.Доц. Росен Калпачки – невролог, началник на Клиника по нервни болести УМБАЛ „Света Анна“ – София;
13.Д-р Александър Симидчиев – пулмолог, завеждащ Отделение по функционална диагностика към Медицинския институт на МВР и медицински директор към Център за дистанционно обучение при Медицински университет – Пловдив.
14.Константин Вълков – програмен директор на Дарик радио.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. д-р Коста Костов: Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена


Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Това каза оглавяващият Медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерския съвет проф. д-р Коста Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му държавата прави всичко възможно, за да се справи с епидемията, но здравната ни система не разполага с необходимия ресурс, за да се справи с големите й мащаби.
„Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме стриктно към епидемиологичните мерки и не се вслушваме в гласа на разума. Ще се придържаме към основния терапевтичен принцип, който ни придружава ежедневно в нашата работа – „Преди всичко – не вреди. Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Искаме да опазим имената си чисти на изхода. Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можем да се справим“, посочи проф. Костов.

Теодора ПАВЛОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -