Първи случаи на оздравели от COVID-19 у нас

21 Март 2020 | 12:58 | 0
Първи случаи на оздравели от COVID-19 у нас
Снимка: CNN

Националният кризисен щаб за коронавируса обяви първите случаи на излекувани от COVID-19 в България. Обявяването на граждани за излекувани става след потвърждаване на две отрицателни проби за коронавирус инфекция. Първите пациенти, които бяха обявени за излекувани, са от Плевен и София.
Пациентите, дали две отрицателни проби за заболяването, ще бъдат освободени с 30-дневен болничен под формата на карантина, през което време няма да могат да напускат дома си.
Междувременно става ясно, че броят на заразените с вируса в страната вече е 142 души, от които 30 са случаите за изминалото денонощие. Мъжете с коронавирус са 84, а 58 са жените. Средната възраст на заразените е 42 години. Най-младият е на 4 години, а най-възрастния е на 81 години. Трима са починалите.


Агенция „Фокус“
Главен комисар Николай Николов: До 10 дни ще разполагаме още със 7000 комплекта облекла за защита на медицинските служители в болниците

о 10 дни ще разполагаме още със 7000 комплекта облекла за защита на медицинските служители в болниците. Това каза председателят на лигистично-координационния център към Националния оперативен щаб главен комисар Николай Николов в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ.
„Още преди два дни коментирахме, че трябва да вървим към затягане на мерките. Това е единственото правилно средство да забавим и ограничим разпространението на заразата. Докладите, които пристигат от областните дирекции на МВР, говорят за относително спокойствие. Никъде не е имало напрежение и тежки нарушения на обществения ред“, посочи той.
„Подобни мерки няма как да не създадат дискомфорт, но трябва да споделим тези трудности, защото няма как да минем без това. Дали са правилни решенията ни днес, ще можем да кажем след като отмине кризата. В момента съгласуваното решение е това“, каза още Николов.
„Никой от нашите служители, на които е възложено да контролират тези мерки, не е робот и компютър, който гледа час и дата на раждане и дали този човек може да ходи нанякъде. Преминаването през парка е в някаква степен допустимо. Говорим за забрана за организирано посещение на паркове и детски площадки, престояване в парка дълго време и т.н.“, каза още той.
По думите му към момента ситуацията е значително по-добра. „Това е най-важната задача – да осигурим защитни средства с висока степен на защита. Вчера раздадохме над 1000 комплекта облекла. Благодаря и на всички дарители. Всички окръжни болници от днес трябва да притежават защитни облекла. Разпределени са по 30 комплекта. До 10 дни ще разполагаме още със 7000 комплекта облекла за защита на медицинските служители в болниците. Проблемът с липсата на предпазни средства ще бъде решен. България ще стане крупен износител на защитни маски в Европа. 72 бяха фирмите допреди 2 дни, занимаващи се с производството им.
Нашата задача е да осигурим, лекари, спешна помощ, служителите, които осигуряват границите и вътрешния ред. Това сме на път да го постигнем почти на 100%“, добави той.
„Освободени са количества спирт от Държавния резерв за болниците, бързата помощ и държавните структури. Направено е разпределението. Става дума за около 160 тона“, каза още Николов.

Агенция „Фокус“
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, ВМА: От 5000 тествания, направени в страната, над 4500 са дарения от физически лица

От всички 5000 тествания, които са направени в страната, около 500 са направени за сметка на държавата, а над 4500 са дарения от физически лица. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имаме тестове. Изпитваме затруднения с реактивите, които са за автоматична екстракция в Националната лаборатория, но нещата засега се решават бързо. От всички тествания, които са направени в страната – над 5000, 500 са направени за сметка на държавата, защото бюджетът на ВМА и на Националния център са държавни пари. Останалите над 4500 теста са дарения от физически лица. От физически лица очакваме другата седмица над 10 000 теста, които са заявени и вече платени. Благодаря на тези, които се отзоваха на предизвикателствата на ситуацията, в която се намираме. Не сме обявили апел за дарения, но непрекъснато ми се обаждат хора, които искат да бъдат полезни в тази ситуация“, посочи Мутафчийски.

По думите му излекуваните граждани са в добро състояние, без температура, кашлица и каквито и да е симптоми. „Това не е достатъчно. Трябва да се направят две отрицателни проби за 24 часа и това условие е изпълнено при първите две лица“, добави той.

„Има вече точка в закона за предизвикване на паника и за некоректно отразяване на събития, в смисъл, че се предизвиква паника и се създава напрежение. Това е въпрос на морал при такива хора и чувството им за отговорност към обществото“, каза още Мутафчийски.

По темата за оповестяването на имената на заразените с коронавирус, той посочи, че е абсолютно и категорично против оповестяването на техните имена. „Има закон за защита на личните данни и в този закон има параграф относно данните, които са свързани със здравословното състояние на човека, пол, религия и сексуална ориентация. Това са особено чувствителни лични данни. Тук мерките и санкциите, предвидени в закона, са още по-строги отколкото за останалите лични данни. Ние се придържани към това и от мен или от Националния кризисен щаб до момента не сте чули и няма да чуете име на пациент с коронавирус“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, ВМА: Имаме нов продукт за защита - шлемове, които са препоръчителни при опасни манипулации на заразени с коронавирус

Имаме нов продукт за защита - шлемове, които са препоръчителни при пациенти, заразени с коронавирус и особено при опасни манипулации. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Има нов продукт, който е на нашата промишленост, това са защитните шлемове. Те са препоръчителни при пациенти, заразени с коронавирус и особено при опасни манипулации като интубация, промивка на тръбите при интубирани пациенти и взимане на дълбоки сливови проби, когато защитните очила и маската не са достатъчно защитно средство. Тези шлемове са дефицитни. Това е един от най-големите успехи, наред със защитните облекла, които се произвеждат в България. Те ще се произвеждат от днес по 200 броя на ден“, посочи Мутафчийски.

По думите му вече се работи с първите прототипи в УМБАЛСМ „Пирогов“ и ВМА. „Веднага щом се получат количества, те ще бъдат разпределени в болниците, където се работи с пациенти с коронавирусни инфекции. Работи се и по производство на още защитни маски, които приличат на ски маски, но са с специфични“, каза още той.


Агенция „Фокус“
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, ВМА: Предстои изписване на пациентите от Плевен, те ще бъдат освободени от болницата с 30-дневен болничен

Предстои изписване на пациентите от Плевен, те ще бъдат освободени от болницата с 30-дневен болничен лист, през който период тя нямат право да напускат домовете си. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Палитрата от пациенти, заразена с коронавирус, е пъстра. По-голямата част от тях са в леко състояние до средно тежко и са в дома си. В болници са пациенти със средно тежко състояние до тежко състояние“, посочи Мутафчийски.

„Имаме двама пациенти във ВМА със заплашваща дихателна недостатъчност, но още не са интубирани. Реална е перспективата те да бъдат интубирани, защото сатурацията им пада и не може да бъде овладяната им недостатъчност. Другите пациенти са в средно тежко състояние с двустранна пневмония. Лечението е дъгово при много пациенти. В УМБАЛСМ „Пирогов“ пациентът, който е интубиран, продължава да е в критично състояние. В другите болници нямаме пациенти, които да са в много тежко състояние или да са интубирани. Във Велико Търново пациентът е с двустранна пронхопневмония и без белези засега на дихателна недостатъчност. Ако се развие такава, специалистите ще вземат отношение. Във Варна мъжът е в добро състояние. Най-тежките пациенти са във ВМА и Пирогов. Голямата концентрация на пациенти е във ВМА, където вече има 15 пациенти. 19 са потенциални за коронавирус инфекция и чакаме резултатите им“, каза още той.


Агенция „Фокус“
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, ВМА: 30 нови случая са установени с положителен резултат за коронавирус, общо вече имаме 142 заразени

30 нови случая са установени с положителен резултат за коронавирус, общо вече имаме 142 заразени. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„142 са вече случаите на COVID-19 в България, от които трима пациенти са починали. Дублиране на имената се получава, когато се препотвърждават пробите на пациентите от една лаборатория в друга. Вчера обект на такова препотвърждаване бяха двама пациенти. 4 проби са потвърдени за пациенти, които са пролежали периода си в болница и се чака да бъдат освободени след две отрицателни проби. Двама не успяха да потвърдят отрицателни проби. Има един във ВМА, който е потвърден с две отрицателни проби и днес ще бъде освободен за 30 дни болничен, който да бъде под формата на карантина, през което време няма да може да напуска дома си“, посочи Мутафчийски.

„В Плевен първите двама, които бяга установени, вече са с отрицателни проби, т. е. имаме вече трима излекувани в България. Имаме разширяване на градовете с хора, дали положителни проби. Добрич има вече 4 случая, а Шумен – един. В Добрич това са контактни лица, които са поставени в домашни условия, а в Шумен е пациент, който е постъпил за лечение в Инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика и неговият епидемичен път е от Банско“, каза още той.

„От заразените 84 са мъжете, а 58 са жените. Средната възраст е 42 години. Най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастния е на 81 години. Трима са починали. Смъртността ни е 2,1%, но това не е с пълна достоверност“, допълни Мутафчийски.

Принтирай    Оразмери текст   + -