Лозарите празнуват

14 Февруари 2020 | 13:04 | 0
Лозарите празнуват
Снимка: Радио "Фокус"-Кюстендил

Първият пролетен празник е Трифон Зарезан, денят на лозарите и кръчмарите. През този ден се зарязват лозята и това ни подсказва за настъпващата пролет. Празникът бе отбелязан в цялата страна. В отбелязването на пазника се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министърът на земеделието Десислава Танева. Министър Танева пожела на всички производители една много добра година. "От всяка гледна точка дано Господ е с тях да има добро време за добра реколта, да има добри производители, които да купят реколтата, които да дадат очакваната цена и всеки да получи дохода си. Това е въпрос на един свободен пазар и се надявам тази година да бъде по-добра от предходната, през която имаше проблеми с изкупуването", обърна се тя към лозарите. Министърът на земеделието отчете, че за миналата година са изградени близо 850 декара нови лозови насаждения.

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова отбеляза Трифон Зарезан на великотърновския щанд на „Ваканция и СПА Експо“ 2020

Министърът на туризма Николина Ангелкова се включи в символичния ритуал по зарязване на лозите на щанда на Велико Търново на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ 2020. Това съобщиха от пресцентъра на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. По покана на местната агенция тя участва във възстановката на обичая и подряза лозите със 100-годишна лозарска ножица. Министър Ангелкова пожела на всички винари благоприятна и плодородна година, а като подарък получи вина регионалните изби, които се представят на щанда на Велико Търново на изложението.Договори с досегашни и нови партньори сключи „Царевград Търнов“ в дните на международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ 2020, което се провежда в Интер Експо център, София.На борсата бяха представени възможностите за фестивален, винен и събитиен туризъм във Велико Търново и региона. За първи път бяха промотирани месни дестинации за енотуризъм, а на дегустациите посетителите и представителите на туристическия бранш бяха впечатлени от винарните и бутиковите изби от региона.В първите два дни на изложение „Ваканция и СПА Експо“ 2020 голям бе и интереса към емблематичните за Община Велико Търново фестивали „Сцена на вековете“, Arbanassi summer music, Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, Международният фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“, както и към предстоящото през април седемнадесето издание на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“.

Агенция "Фокус"
Лена Кирилова, Етнографска къща – Добрич: Дълъг път е извървял обичаят, свързан с почитането на виното

Дълъг път е извървял обичаят, свързан с почитането на виното, разказа етнографът и уредник в Етнографска къща – Добрич Лена Кирилова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Според преданията обичаят идва от далечни времена, когато по българските земи още бродели племената на траките, прочути като лозари и винари, считани за най-добрите в Античността.
Самият Омир, легендарен гръцки поет, споменава в своите творби за качествата на дъхавото, ароматно, сладко като мед и гъсто тракийско вино. Такова вино пиели в изискани златни и сребърни чаши тогавашните тракийски владетели. Вярвало се е, че така, в състояние на опиянение, хората се издигат до боговете и влизат в контакт с тях. Бог Дионис пък научил хората да отглеждат лозя и да изстискват от гроздето ароматни сокове. Древните хора дори няколко пъти през годината почитали този бог. Но най-щедри, шумни и пъстри били тържествата през месец февруари.
„И не случайно всички наши музеи са пълни с уникални златни и сребърни тракийски съкровища, които още пазят спомена за благоуханната божествена напитка“, посочи Лена Кирилова. По думите й в Добруджа този народен празник винаги е бил отбелязван подобаващо. Всичко е било обвързано по-късно с новите предания и легенди за християнския светец Трифон. Така празникът на хубавото вино продължил да радва хората и през следващите векове. „Избрали за свой покровител свети Трифон, лозарите и до днес спазват хилядолетната традиция. Още в ранна утрин работната българка ще стане и ще опече най-хубавата питка от най-хубавото бяло добруджанско брашно, ще свари една тлъста кокошка и ще изпрати своя съпруг с благословия за добър берекет към лозята. А там мъжете ще си изберат един достоен цар на лозята, като вярват, че колко по-работлив и чевръст е, толкова по-богат плод ще има през следващата година“, разказа Лена Кирилова.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Българската държава трябва да се върне в селата, в малките населени места, да изработи специална програма за тяхното възраждане

Българската държава трябва да се върне в селата, в малките населени места, да изработи специална програма за тяхното възраждане. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на Деня на лозаря и празника на св. Трифон Зарезан, организирано от ЗТПК „Александър Стамболийски“ в село Славовица, област Пазарджик, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Когато държавата кани младите хора да се върнат тук, първо самата тя трябва да влезе в селата и малките градове, като създаде необходимите условия за тяхното развитие“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова е категорична, че европейските средства не са достатъчни и е необходима намесата на държавата.
„От тези земи някога Александър Стамболийски казваше, че българската държава може да се възроди, когато българинът остане здраво свързан с българската земя“, изтъкна вицепрезидентът.
„Днес всички, които сме се събрали тук, трябва да дадем своя обет, че ще направим всичко възможно тази плодородна и благословена земя да пребъде“, призова Илияна Йотова.
Приветствието си вицепрезидентът завърши с пожелание за здраве и богата реколта и с думите на Луи Пастьор: В бутилка вино има повече философия, отколкото във всички книги.
Обредното зарязване на лозите бе извършено от вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на ЗТПК „Александър Стамболийски“ Иван Костов и кметския наместник на село Славовица Славчо Велков.

Агенция "Фокус"
Хоро извиха лозари във фоайето на Община Стара Загора

С пита, вино и песен самодейците от Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ поздравиха днес работещите в Община Стара Загора с Празника на лозаря - Трифон Зарезан. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Празничното шествие бе посрещнато от началника на отдел „Култура“ Диана Атанасова, председателите на Постоянните комисии към Общинския съвет - по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков и по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев. „Пожелавам Ви да сте здрави, все така да пазите българските традиции и да ги предавате на поколенията“, каза на добрите гости Дарин Петков. Цар Трифон поведе кръшно хоро, което се изви във фоайето на Общината, на което се включиха всички присъстващи. Празникът продължи с шествие по старозагорските улици до сградата на НЧ „Климент Охридски 1858“, където от 12.30 часа на площад „Македония“ започва музикалният спектакъл „Вила се лоза винена” и ще бъде извършено ритуалното зарязване на Орфеевата лоза с участието на ансамбъл „Зорница“. От 18.00 часа в залата на читалището започва Общоградска младежка Трифониада с викторини, игри, много смях и настроение. В 18.30 часа ще започне конкурсът "Хубост българска " и изборът на Цар Лозан и Царица Лозана .


Агенция "Фокус"
Народният празник Трифон Зарезан събра много добруджанци в АЕМО „Старият Добрич“

Обичаният от всички българи народен празник Трифон Зарезан събра малки и големи, стари и млади в Архитектурния етнографски комплекс на открито „Старият Добрич“, за да посрещнат празничното шествие, предвождано от царя на лозята. В тази роля днес влезе кметът на Добрич Йордан Йорданов, който участва във възстановката на ритуала „зарязване на лозата“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Йордан Йорданов се обърна с думи на благодарност към екипа на Регионалния исторически музей и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, които за поредна година допринасят този народен празник да се възражда и да изпълва всички с радост и вдъхновение. „Всяка година на тази дата ни събира едно нещо – нашите обичаи и традиции като добруджанци и българи. Аз вярвам, че тези обичаи и традиции са наши закони, които ние трябва да пазим, браним и предаваме на нашите деца, на идните поколения, за да помнят кои сме. Нека тази година да е много здрава за всички, за нашия град, за нашата област, за нашата страна. По традиция зарязахме лозата, за да е плодородна и с много берекет. Успешна година!“, пожела на всички кметът на добруджанския град. Той се хвана и на първото хоро, но не последно в днешния празничен ден. Изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов зарадваха всички гости на празника, за всеки Общината беше осигурила по чаша вино, за да прозвучи благопожеланието „наздраве!“, защото както е казвал народът, виното се пие с мъдрост и наслада. Фермерският пазар в Добрич днес е с празнично издание. Щандовете са разположени на площадчето до часовниковата кула. Местни производители предлагат вино, мед, млечни и месни продукти, зеленчуци, сладкиши, екологични сокове, сувенири и ръчно изработени бижута.
Жулиета НИКОЛОВА


Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева: За миналата година са изградени близо 8500 декара нови лозови насаждения

За миналата година са изградени близо 850 декара нови лозови насаждения. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти при участието си в ритуала по рязане на лозя, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Искам да пожелая на всички производители една много добра година. От всяка гледна точка дано Господ е с тях да има добро време за добра реколта, да има добри производители, които да купят реколтата, които да дадат очакваната цена и всеки да получи дохода си. Това е въпрос на един свободен пазар и се надявам тази година да бъде по-добра от предходната, през която имаше проблеми с изкупуването", обърна се тя към лозарите. "Във време изключително важно за това на къде ще продължи българското земеделие, на прага на новия програмен период, на новата общостопанска политика 2020 година, ключова за новата ОСП. Очакваме приключването на всички европейски актове, които ще ни дадат регулаторната рамка, по която България да разработи своя национален стратегически план и съгласно поетия от нас ангажимент в края на тази година да представим първия вариант първия национален стратегически план за земеделието за новата ОСП. В него ще намери място и сектора лозарство и винарство като националната лозаро-винарска програма ще бъде част от този национален стратегически план. Това е и новото и част от реформата на ОСП. В България секторът се развива във възходящ темп в последните няколко години. Включително и прилагайки националната програма. Имаме малко над 60 хиляди хектара от лозови насаждения. Една част от тях, по-малка част, разбира се, изградени с помощта на мярка по тази програма „конверсия на лозя“, допълни Танева. "В България се засаждат традиционните бели и червени, както и нови такива. Разбира се, нашите производители на вино трябва да отговорят на търсенето на пазара, такъв какъвто е. 61 % общо от всички лозови насаждения са вписани в европейския регистър за защитено географско указание, защитено наименование на произход. Това е много важно, защото това дава възможност на съответните производители да се брандират за съответния регион, за съответното качество, което е едно и също и би следвало да даде по-добри възможности", каза още министърът.
"Включително и да се възползват от новата лозаро-винарска програма. Тя стартира миналата година. Първият прием, който ние ще отворим на 17-ми февруари по тази програма ще е за промоции в трети страни. Тя е с по-добри условия за точно такива вина, произведени от такива вина, произведени от такива насаждения. Надяваме се наистина тя да помогне на земеделските производители. Тя е с променени условия в посока по-добри за производителите на вино. Тази програма за тази година ще отворим и мярката за подкрепа за застраховането. Ще отворим на 4-ти май. Досега не е отваряна по старата програма. Трябва всички да се замислим и да работим в посока как да подкрепим всички мерки, които са превенция за последствията от климатичните изменения, на които всички сме свидетели", каза още Танева.


Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева: Регулацията залегнала в закона за собствеността и ползване на земеделските земи защитават изключително интереса на малките собственици на земеделски земи

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в ритуал по зарязване на лозя в село Нисово, Община Иваново, област Русе. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. На събитието ще присъства и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Ритуалът ще започне в 10:00 ч. в лозарското стопанство на „Винарски съюз“ АД.

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на село Славовица по повод Деня на лозаря и празника на св. Трифон Зарезан

Пазарджик. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в село Славовица в област Пазарджик, където с неговите жители и гости ще отбележи Деня на лозаря и празника на св. Трифон Зарезан. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Честването ще започне в 10.50 часа.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще посети Ивайловград и село Свирачи

Президентът Румен Радев ще посети Ивайловград и село Свирачи, където ще се включи в отбелязването на Деня на лозаря и празника св. Трифон Зарезан. Това съобщиха от прессекретиариата на държавния глава. В Ивайловград държавният глава ще пристигне в 11.00 часа, когато на пл. „Тракия“ ще бъде отслужен празничен молебен. В 11.20 часа президентът ще отправи приветствие към жителите и гостите на града, след което ще се включи в ритуала по зарязване на лозята.
В село Свирачи държавният глава ще се включи в отбелязването на празника в 12.15 часа (в местността Марудовата круша).

Агенция "Фокус"
Лозарите отбелязват Трифон Зарезан

Първият пролетен празник е Трифон Зарезан, денят на лозарите и кръчмарите. През този ден се зарязват лозята и това ни подсказва за настъпващата пролет. Зарязването се извършва от мъже, които събрани на групи отиват да зарязват лозята съпроводени от свирач. Всеки носи със себе си прясно изпечена пита, наденица или варена кокошка, вино и светена вода. Всеки от стопаните изрязват по няколко пръчки от една или от три лози от своето лозе и полива мястото където е отрязал с вино. По този начин напомня на лозата, че тя трябва да даде добър плод за да може стопанинът да направи от гроздето руйно вино. Зарязването е съпроводено с изричане на благословии за богата реколта, със светената вода наръсват лозето за да го предпазят от болести. От отрязаните лозови пръчки, лозарите свиват венци, които ги закичват на калпаците си и ги отнасят в къщи за да ги поставят пред домашната икона. След като е приключило зарязването мъжете се събират на обща трапеза в лозята, всеки поставя на трапезата това което носи със себе си. Гощавката е придружена с много песни и хора. Празникът продължава и когато се върнат в селото, мъжете си гостуват взаимно като се черпят с вино. Празникът приключва в селската кръчма, където всички мъже се събират отново заедно.
В някои райони на България – Русенско, Търновско, Плевенско, Врачанско, Разградско на Трифоновден от лозарите се избира Цар на лозята. Той трябва да е добър стопанин, богат и имотен и ако Царят е късметлия и реколтата по време на неговото царуване е богата, то те го преизбират на следващата година и така може да царува няколко години подред. Тогава зарязването и благославянето на лозята се извършва от царя. Другите мъже го носят на колесар върху раменете си от лозята до село. Шествието пристигнало в селото обикаля по домовете, където всеки стопанин изнася вино и черпи. Празникът приключва с гощавка в къщата на царя.
В църковния календар Св. Трифон е известен с това, че излекувал от душевна болест императорската дъщеря Гордиана. Родителите му били дълбоко вярващи хора и израсъл в такъв дом, той бил закърмен с христовата вяра и още от дете измолвал от Бог чудеса. След като излекувал дъщерята на императора Трифон получил най – голямата награда, добротата на императора към християните. По – късно когато отново започнала гонитбата на християните Трифон бил заловен и измъчван за да се откаже от вярата си, но въпреки всички мъки на които бил подложен, той устоял на обичта си към бога. С последните си думи преди да издъхне той се обърнал на изток и благодарил на Бог, че бил удостоен с мъченически венец, както и неговия син и издъхнал.
Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен. “Земя на хубавото вино” наричали в древността Тракия. Тракийският бог на плодородието и виното Сабазий, по-известен като Дионис, е предшественик на християнския покровител на лозарите Св. Трифон. Затова в представите за Св. Трифон изследователите разпознават отгласа от древен мит. Той разказва, че тракийският цар Ликург веднъж изгонил веселата свита на Дионис. Но богът на виното си отмъстил като го подтикнал, в пристъп на безумие, да убие сина си, мислейки че зарязва лоза. Не толкова драматично, но сходно предание се разказва за християнския светец Трифон. Той бил наказан да отреже с лозарския косер собствения си нос, защото се подиграл на Света Богородица. Затова има народно прозвище за светеца – Трифон Чипия.

Принтирай    Оразмери текст   + -