Премиерът отвори темата за машинния вот

12 Февруари 2020 | 13:00 | 0
Премиерът отвори темата за машинния вот
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Правителството отпусна средства за машинно гласуване. Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че не е убеден, че това ще реши проблемите в изборния процес. „Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ще похарчим много пари, не съм убеден с това, че ще се реши нещо. Възлагам на Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Парламентът трябва да уточни ще се дублират ли машинното и хартиено гласуване, ще може ли през седмица да се съберат отново и да се направят“, коментира министър-председателят. Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова коментира, че всички са искали машинно гласуване. По думите й премиерът се е съобразил с това и затова и от ГЕРБ ще се съобразят. Според нея следва да се действа бързо с оглед на това, че се инициират тези промени повече от година. „Както знаете ние организирахме работна група, която от вчера започна своята дейност. Една от темите, по които постигнахме съгласие парламентарните групи е именно машинното гласуване. Тепърва предстои начинът, по който ще бъде гласувано с машини, сертифицирането им, съхраняването им. Къде ще бъдат съхранявани от избори до избори“, каза още Анна Александрова. Тя уточни, че в работната група участват по трима представители от всички парламентарни групи. „Комисията заседава за първи път вчера, около час и малко беше заседанието, на което определихме общо пет теми, по които се обединихме“, каза Александрова и уточни, че останалите са: избирателните списъци, публикуването на резултатите от социологическите агенции, опростяването на протоколите и мерките срещу купуването на гласове. От БСП коментираха, че не са във възторг от решението на Министерски съвет. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че премиерът Борисов спазва закона и отчете, че управляващите не са чули БСП да заложат машинния вот в Закона за държавния бюджет. От ДПС изразиха мнение, че щом Министерски съвет се занимава с темата за машинното гласуване, значи вероятността то да се случи е малко по-голяма.


Агенция „Фокус“
Анна Александрова, ГЕРБ: Всички искаха да има машинно гласуване – премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим

Всички искаха да има машинно гласуване – премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова във връзка с машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“.По думите й въпросът с машинния вот предстои да бъде решен. Според нея следва да се действа бързо с оглед на това, че се инициират тези промени повече от година. „Както знаете ние организирахме работна група, която от вчера започна своята дейност. Една от темите, по които постигнахме съгласие парламентарните групи е именно машинното гласуване. Тепърва предстои начинът, по който ще бъде гласувано с машини, сертифицирането им, съхраняването им. Къде ще бъдат съхранявани от избори до избори“, каза още Анна Александрова. Тя уточни, че в работната група участват по трима представители от всички парламентарни групи. „Комисията заседава за първи път вчера, около час и малко беше заседанието, на което определихме общо пет теми, по които се обединихме. Първата тема са избирателните списъци, всичко свързано с тях. Втората тема са машините и всичко свързано с машинното гласуване: сканиращи устройства, електронни протоколи“, каза тя. Анна Александрова заяви, че темата за машинното гласуване включва и това, което всички искат, а именно при броенето на бюлетините да няма намеса на човешка ръка. „Третата тема е възможността за публикуване на резултатите от социологическите агенции в изборния ден. Следващата тема са протоколите и опростяването им. В случая може би тази тема ще отпадне, ако се обединим около машинното гласуване. Последната тема е купуване на гласове“, заяви още Анна Александрова. Депутатът от ГЕРБ заяви, че тези пет теми са консенсусни. Александрова припомни, че при предходното отваряне на Изборния кодекс са повишили санкциите. „Така че отново ще дебатираме тази тема. Надявам се да постигнем максимален консенсус“, уточни още Александрова. На въпрос дали се обсъжда варианта за машини и хартиени бюлетини, Анна Александрова коментира, че това отново е в процес на дебат. „Мое лично мнение е, че бюлетини следва да има. Не само с оглед, ако спре тока, например какво се случва с машините, а с оглед на избиратели, които не желаят да гласуват с машини“, коментира тя. Александрова отчете, че някои избиратели споделят подобно мнение по време на приемните, които организира.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Поздравяваме главния прокурор за инициативата да се провери целия приватизационен процес

Поздравяваме главния прокурор за инициативата да се провери целия приватизационен процес. Това каза пред журналисти лидерът на БСП във връзка с възложената на ДАНС от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на целия приватизационен процес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поздравяваме главния прокурор за тази инициатива. Дано най-накрая истината за прехода да излезе. Проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност. На въпрос дали има съмнителни сделки, лидерът на БСП заяви, че в общественото пространство има съмнения за такива, но трябва да се докаже. Нинова приветства и инициативата на главния прокурор за разследване на организаторите на Луковмарш. „Това е една прекрасна инициатива на г-н Гешев“, заяви Нинова. На въпрос как ще коментира идеята на правителството за 15 хил. машини за гласуване, Нинова заяви, че няма нужда от такъв възторг. „Г-н Борисов изпълнява закона. В сегашния закон пише, че машинно гласуване ще има. Грешката им беше, че в бюджет аза 2020 г. не ни послушаха да включат средства за машини. Сега той поправя тази грешка“, коментира още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Мустафа Карадайъ, ДПС: Щом Министерски съвет се занимава с темата за машинното гласуване, значи вероятността то да се случи е малко по-голяма

Щом Министерски съвет се занимава с темата за машинното гласуване, значи вероятността то да се случи е малко по-голяма. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ за машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се запознаем каква е идеята на Министерски съвет. Тук важният въпрос е какъв вид машинно гласуване евентуално ще се прилага. Нека да се запознаем, има различни модели и различни видове машинно гласуване“, каза още Карадайъ. Той допълни, че ако Министерски съвет се обърне към ДПС за действие, те ще съдействат. „Ние имаме експертиза в тази сфера“, допълни още Карадйъ.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Томислав Дончев: За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите извънредно скъпи

За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите извънредно скъпи. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вече се работи. Всяка избирателна секция ще има машина за гласуване. Трябва да има минимум 15 000 броя машини, за да има и резервни. Има нужда от прецизиране на законодателството“, добави той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо

Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ще похарчим много пари, не съм убеден с това, че ще се реши нещо. Възлагам на Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Парламентът трябва да уточни ще се дублират ли машинното и хартиено гласуване, ще може ли през седмица да се съберат отново и да се направят. Това са близо 13 000 машини. За последните избори бяха към 70 милиона, за президентските е лесно за парламентарни и местни как ще ги направим“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -