Готови за тол системата

10 Февруари 2020 | 13:09 | 0
Готови за тол системата
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Налице са всички организационни условия тол системата да стартира от 1 март 2020 г. Това увери проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). Той каза това пред членовете на Българското обединение на шофьорите тол системата. Проф. Асенов обясни, че тол системата тръгва на 1 март и че план В. На въпрос дали има вероятност тол системата да не стартира на 1 март 2020 г., проф. Асенов отговори: „Такава алтернатива не разглеждаме. Трябва да се случи извънредно събитие, за да не тръгне на 1 март“. "Отделно от каналите ни за продажба са неависими, маршрутна карта ще може да се закупува през сайта и през мобилното приложение, както и всички терминали на самообслужване, които са на бензиностанциите. Също и в партьорската мрежа сме поставили изискване да се постигне в един момент от време възможност маршрутни карти да се закупуват на всички места, където се закупуват и винетки. Разбира се, това няма да може да стане отведнъж", коментира още проф. Асенов. Той отчете, че целта на тол системата не са глобите и санкциите и обясни, че идеята е работата на тол контрола да бъде сведена до превантивен орган. По думите му тол системата в България в европейски мащаб е изградена и въведена за най-кратък период от време. Стана ясно още, че автоматичната функция за правоприлагане на тол системата вече е факт.
След срещата председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова обясни, че това е една от поредиците срещи, които организират с АПИ. Милтенова определи срещата като изключително полезна и конструктивна. Според нея трябва да бъде направена корекция по отношение на автобусния транспорт в сайта на АПИ. Тя изрази надежда тарфите да бъдат приети следващата седмица. „Вярваме, че МРРБ в много кратки срокове ще приеме новите тарифи. Така че колегите да бъдат спокойни по отношение на таксуването“, допълни още Милтенова.
От своя страна Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите заяви, че идеята е била със започването на работа на тол системата самите превозвачи да са много добре осведомени. „За да не започваме първо със санкциите, а просто да заработи. Няма нужда и превозвачите да бъдат по някакъв начин ощетени, защото някой не е внесъл яснота“, каза още Радков. Според него на днешната среща с АПИ са присъствали достатъчно превозвачи. „Единственото мое лично притеснение е, че не сме видели бордните устройства и GPS-ите и нямаме представа как се работи с тях“, допълни още той
.


Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов, АПИ: Автоматичната функция за правоприлагане на тол системата вече е факт

Автоматичната функция за правоприлагане на тол системата вече е факт. Това каза пред журналисит проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), предаде репортер на Агенция "Фокус". "Неслучайно последните седмици имахме много прессъобщения, с които подсещахме водачите да внимават при въвеждането на електронните винетки, избора на държава. Искам да кажа с голямо удоволствие днес, че автоматичната функция за правоприлагане на тол системата вече е факт. От днес системата е превключена в този режим. Това означава, че в края на деня при фиксирани нарушения в рамките на известен период около седмица ще тестваме издаването на електронни фишове и ще информираме обществеността от кога започваме тези електронни фишове да ги разпространяваме до нарушителите", заяви проф. Асенов. По думите му това е бил много важен момент, защото до него се е правоприлагало в присъствието на тол контрола и нарушителя. "С проглеждането на очите на тол системата, вече имаме и функцията за автоматично правоприлагане и издаване на електронен фиш. Това е още една стъпка преди изконната дата от 1 март за въвеждане на тол системата, за да може с въвеждане на тол системата да въведем и да бъде активна тази функция и за маршрутните карти и за таксуване с бордови устройства и GPS тракери", коментира още той. Той уточни, че става въпрос за всички автомобили, които минават през стационарните рамки за контрол. "Аз ги наричам "очите на тол системата. Те следят 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието кои са нарушителите. На базата на установяване на нарушенията, по електронен път в кряа на деня се издава документ, наречен електронен фиш", каза още проф. Асенов. Във връзка с електронния фиш, проф. Асенов уточни, че са в процедура на вътрешен одит от днес няколко дни ще верифицират информацията за нарушенията. "Ще ви информираме кога реално ще започнем издаването на фишовете, които да се предоставят на нарушителите за заплащане. Искам да кажа за електронния фиш - остава опцията за компенсаторна такса. Т.е. в рамките на 14 дни след получаване на електронния фиш, нарушителят, ако признае нарушението, може да заплати компенсаторна такса и наказателното производство не продължава. Ако той откаже да заплати и не е възразил в законоустановеният срок, се преминава към съответните наказателни постановления и глоби съгласно закона", уточни още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Магдалена Милтенова, КАП: Вярваме, че МРРБ в много кратки срокове ще приеме новите тарифи

Вярваме, че МРРБ в много кратки срокове ще приеме новите тарифи. Това пред журналисти каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи след представяне на тол системата пред Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е една от поредиците срещи, които организираме с АПИ. Тя е изключително полезна, тъй като не можем да обхванем с една среща всички колеги в страната. Изключително полезно е, когато те получават отговор на своите въпроси. Беше конструктивна“, каза още Милтенова. Според нея трябва да бъде направена корекция по отношение на автобусния транспорт в сайта на АПИ. Тя изрази надежда тарфите да бъдат приети следващата седмица. „Вярваме, че МРРБ в много кратки срокове ще приеме новите тарифи. Така че колегите да бъдат спокойни по отношение на таксуването“, допълни още Милтенова. От своя страна Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите заяви, че идеята е била със започването на работа на тол системата самите превозвачи да са много добре осведомени. „За да не започваме първо със санкциите, а просто да заработи. Няма нужда и превозвачите да бъдат по някакъв начин ощетени, защото някой не е внесъл яснота“, каза още Радков. Според него на днешната среща с АПИ са присъствали достатъчно превозвачи. „Единственото мое лично притеснение е, че не сме видели бордните устройства и GPS-ите и нямаме представа как се работи с тях“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов, АПИ: Имаме нови 34 точки за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове и 10 места за заплащане на компенсаторни такси

Имаме нови 34 точки за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове и 10 места за заплащане на компенсаторни такси. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на тол системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Осигурили сме мобилен пункт за продажба с две работни места“, каза още проф. Асенов. „Целта е максимално да обхванем транзизтния трафик и да удовлетворим изискването на нашите партньори – местните превозвачи, транзитният трафик да е таксуван така, както тях ги таксуват другите държави. Малко патриотизъм да вкараме в целия диалог“, каза още проф. Асенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов, АПИ: В нашата тол система не сме въвели нито един допълнителен разход

В нашата тол система не сме въвели нито един допълнителен разход. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на тол системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Той уточни, че при формирането на пътните такси, има два типа разходи, така наречените присъщи и допълнителни. „В нашата тол система нито един допълнителен разход не сме въвели при формиране на пътните такси. Единственият присъщ е екологичната категория. Това е свързано с това да опазваме нашата природа. Постоянно се говори за това какво дишаме. Няма как ние да не се грижим за нашата екология, ако не въвеждаме практики, които да стимулират това“, уточни проф. Асенов. Проф. Олег Асенов отчете, че в целия процес на въвеждане на тол системата са постигнали точно това, което искат всички страни: плавност, малко покритие и възможност на определено време да седнат на една маса и да видят какъв е бил ефектът от направеното. „Смятам, че такъв диалог наистина е конструктивен. Смятам, че днешната среща е много важна за нас“, допълни още проф. Асенов. Той поясни, че новите цени са в процедура. „На 13-ти март изтича обществената поръчка, в момента, в кото тарифата мине през Министерски съвет имаме готовност в тол калкулатура и на маршрутната карта да сменим цените“, коментира още проф. Асенов. Проф. Асенов уточни, че е започнало монтиране на пътни знаци, които да обозначават тол системата. "Знаците са налични, произведени са. Самият знак е приет със съответен нормативен документ, така че всички тол сегменти ще бъдат обозначени съвсем правилно", обясни проф. Асенов. Той допълни, че на ГКПП-ата се прави информационна кампания и на всеки канал на тежък трафик ще има информационна табела, че става въпрос за нова тол територия", каза още проф. Асенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов, АПИ: Тол системата тръгва на 1 март, план В няма

Тол системата тръгва на 1 март, план В няма. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на тол системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали има вероятност тол системата да не стартира на 1 март 2020 г., проф. Асенов отговори: „Такава алтернатива не разглеждаме. Трябва да се случи извънредно събитие, за да не тръгне на 1 март“. "Отделно от каналите ни за продажба са неависими, маршрутна карта ще може да се закупува през сайта и през мобилното приложение, както и всички терминали на самообслужване, които са на бензиностанциите. Също и в партьорската мрежа сме поставили изискване да се постигне в един момент от време възможност маршрутни карти да се закупуват на всички места, където се закупуват и винетки. Разбира се, това няма да може да стане отведнъж", коментира още проф. Асенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов, АПИ: Тол системата в България в европейски мащаб е изградена и въведена за най-кратък период от време

Тол системата в България в европейски мащаб е изградена и въведена за най-кратък период от време.Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на тол системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му освен това става въпрос за комплексно в една система електронна винетка и таксуване на база на изминато разсотяние. „Ако прегледате и видите тол системите в другите държави, ще видите, че няма такъв проект, реализиран за толкова кратко време в такъв мащаб на покритие на мрежата и то с двойната функционалност – и елекктронна винетка и тол таксуване. „От друга гледна точка реализацията на проекта има за цел, както неведнъж сме казвали да промени модела на таксуване и да го доведе до основните форми, които ние наблюдаваме в цяла Европа, че който ползва и руши пътната инфраструктура, плаща“, уточни още проф. Олег Асенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов, АПИ: Целта на тол системата не са глобите и санкциите, идеята е работата на тол контрола да бъде сведена до превантивен орган

Целта на тол системата не са глобите и санкциите, идеята е работата на тол контрола да бъде сведена до превантивен орган. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на тол системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да подчертая, че целта на тол системата не е в някакъв смисъл да има глоби и санкции. Нашата работа е такава“, обясни проф. Асенов. По думите му идеята е да се отговори на всички въпроси и да се дадат подходите, методите и формите, с които всеки един да може да намери собственото си място и собствения си начин и избор на таксуване. „И оттам-нататък да осигурим тази възможност непрекъснато във времето, така че всички потребители да бъдат редовни, а работата на тол контрола да бъде сведена до това да е превантивен орган, който да напомня, че пътното таксуване в България вече е въведено, то е платено по двата основни метода, за които говорим“, заяви още проф. Асенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов, АПИ: Налице са всички организационни условия тол системата да стартира от 1 март

Налице са всички организационни условия тол системата да стартира от 1 март. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на тол системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Олег Асенов благодари за поканата на Българското обединение на шофьорите. „За нас е удоволствие, поредна среща с колегите от транспортния бранш да представим напредъка в развитието на нашата дейност по въвеждане на тол системата от 1 март“, каза в началото на срещата с членовете на Българското обединение на шофьорите проф. Асенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Олег Асенов ще представи тол системата пред Българското обединение на шофьорите

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, ще представи пред членовете на Българското обединение на шофьорите тол системата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Срещата с представителите на транспортния бранш ще се проведе в хотел „Рила“ от 10.00 часа. Електронното таксуване на тежкотоварните превозни средства за ползване на платена пътна мрежа на база изминато разстояние – тол, ще бъде въведено от 1 март 2020 г. Проф. Асенов и екип от експерти от Националното тол управление ще направят демонстрация на възможността за купуване на маршрутна карта – предплатена услуга, която позволява шофьорът да измине еднократно предварително заявен маршрут. Ще бъде представен тол калкулаторът на сайта www.bgtoll.bg, с помощта на който превозвачите могат да изчислят таксите, които ще дължат за изминати километри в тол. Експертите очакват и са готови да отговарят и на други въпроси от интерес за бранша.

Принтирай    Оразмери текст   + -