Наближава ли развръзката на конфликта в Сирия

9 Февруари 2020 | 14:21 | 0
Наближава ли развръзката на конфликта в Сирия
Снимка: Twitter

Сирийските правителствени сили напредват уверено в последния бастион на опозицията - северозападната провинция Идлиб. Въпреки подписаните меморандуми и споразумения между Русия и Турция за деескалация и за прекратяване на огъня военните действия засега не спират, а Турция макар и да заплашва с ответни действия, засега само наблюдава как подкрепяните от нея опозиционни сили губят градове и села в размирната провинция. Въпреки че бе отлагана дълго, последната битка за Сирия е в ход. Между Москва и Анкара, които се явяват основни играчи в сирийския конфликт, текат интензивни преговори, но през това време армията на сирийския президент Башара Асад печели войната на терен. Остава да видим какъв ще е отговорът на Турция и дали тя ще успее да спре офанзивата на сирийските правителствени сили, която води до нови бежански потоци - най голямото опасение на Турция, която вече е приела над 3,6 милиона сирийци. САЩ засега не се намесват в този конфликт, макар и на думи да подкрепят Анкара, но техните сили са съсредоточени в Североизточна Сирия, основно около петролните кладенци, контролирани от кюрдските Сирийски демократични сили. На фона на това е стартиран процесът за изработка на нова конституция на Сирия от Сирийския конституционен комитет в Женева. Дали опозицията ще има думата в нейното изработване зависи от това дали ще запази Идлиб. Залозите са големи за всички участници в конфликта.
***

РИА Новости: Сирийските правителствени сили са освободили 600 кв. км от терористи
Генералният щаб на Сирийските правителствени сили обяви освобождаването на повече от 600 квадратни километра в провинциите Алепо и Идлиб от терористи по време на военни операции, предава РИА Новости.

По-рано тази седмица сирийската армия установи пълен контрол над град Саракеб, който е ключов за Идлиб и стратегически важен поради местоположението си на кръстопът на магистралните маршрути М4 (Латакия-Алепо) и М5 (Дамаск-Алепо).

"Въоръжените сили постигнаха напредък на терен. Войските, настъпващи от изток от провинция Идлиб, се срещнаха с войски, настъпващи от юг от провинция Алепо, възвърнаха контрола над географска зона над 600 квадратни километра и установиха контрол над десетки населени пунктове и хълмове", се казва в изявлението на Генералния щаб, разпространено от телевизионния канал Al-Ikhbariya.

Сирийската армия започна офанзива в западната част на Алепо на 26 януари във връзка с ежедневните терористични обстрели на жилищни райони на града, при които загинаха десетки цивилни. Терористите продължиха да обстрелват противно на обявеното през януари примирие. На 27 януари правителствените сили успяха да пробият първите линии на отбрана на терористите в западната част на Алепо.

Генералният щаб на сирийската армия на 29 януари обяви освобождаването на големия град Маарет Нууман, държан от бойците от 2012 г. Градът има стратегическо значение, тъй като се намира на кръстовището на трасето на магистрала Хама Алепо. Той беше една от най-големите крепости на терористите и транзитен пункт за снабдителни пътища в южната част на провинция Идлиб.

В меморандума за провинция Идлиб, подписан през септември 2018 г. между Руската федерация и Турция, се говори за намерението да се възстанови транзитния трафик по маршрутите М4 (Алепо - Латакия) и М5 (Алепо - Хама), за да се осигури свободно движение на жители и стоки.
***

Daily Sabah: Турция има и алтернативни планове за Идлиб
Турция има алтернативни планове за сирийската провинция Идлиб и ще изпълни своите задачи, заяви министър на отбраната Хулуси Акар, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

„Няколко пъти поискахме нашите стратегически партньори да проведем съвместна антитерористична операция за премахване на терористите от нашите граници и им казахме, че имаме план „Б“ и „В“, ако те не приемат нашето предложение“, заяви Хулуси Акар за турското издание Hurriyet.

Той добави, че Турция е пристъпила към провеждането на операция „Ефратски щит“ само месец след опита за преврат, но също така не се поколеба да проведе операции „Маслинова клона“ и „Мирна пролет”.

„Това е ясен показател за нашата решителност“, каза той и добави, че Турция няма да се колебае да проведе друга операция, ако силите на режима на Башар Асад не се оттеглят от турските наблюдателни пунктове до края на февруари.

Акар отбеляза, че това не е заплаха, а последен вариант за постигане на мирно решение в региона. Той заяви, че Турция „ще направи всичко възможно“, ако режимът на Асад се опита да възпрепятства наблюдателните пунктове, които са разположени в райони, наскоро окупирани от режима.

„Режимът безразборно убива невинни хора, включително възрастни хора, жени и деца. Над милион души бяха принудени да избягат към турската граница през последната година“, каза Акар.

„Турските наблюдателни постове ще останат в района според споразуменията, подписани с Русия, и подкрепленията ще продължат“.
Министърът на отбрана отбеляза, че Турция ще използва въоръжени и невъоръжени безпилотни летателни апарати за непрекъсната проверка на района.

Той засегна и темата за твърденията, че Турция ще атакува и кюрдите в района.

„Възможно ли е това? Винаги сме с нашите кюрдски братя…По същия начин, както „Ислямска държава“ не представлява исляма, така и „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) и "Народни сили за самоотбрана" (YPG) не представляват кюрдите“, каза Акар, подчертавайки, че турската армия е насочена само към терористите от ПКК и YPG.

Седем турски военни и един цивилен бяха убити, а още няколко бяха ранени при атака от силите на режима в град Саракeб. В отговор най-малко 76 военнослужещи на режима са убити.

Анкара и Москва се споразумяха миналата година в Сочи да бъдат спрени актовете на агресия и да превърнат Идлиб в зона на деескалация, която трябва да се наблюдава от 12 турски наблюдателни пункта.
***

Anadolu Agency: Анкара няма да толерира нападения срещу турските сили в Северозападна Сирия
Турция никога няма да толерира атаките на режима на Асад срещу нейните сили в Идлиб, Северозападна Сирия, заяви директорът на комуникациите на Турция Фахретин Алтун, цитиран от Anadolu Agency.

„Позволете ми да заявя ясно, че никога няма да толерираме нещата, които са се случили в Идлиб. Турция удържаше терористите, които насочваха оръжия към нашите героични войници, а сега ще държи и тези убийци, отговорни за мъченичеството на нейните войници в Идлиб, "каза Фахреттин Алтун на среща за Турция и Сирия, проведена в Истанбул.

Турските войски са в северозападната част на Сирия, точно до турската граница, като част от антитерористична мисия и мисия за прекратяване на огъня, но тази седмица група турски войници бяха убити при атака на режима на Асад.

Турция беше първата страна, изпратила своите военни сили за борба с терористите на „Ислямска държава и ПКК в Сирия, което ясно показва вижданията й за прокси войни в региона, добави Алтун.

Той каза, че Турция има за цел не само да поддържа собствената си национална сигурност, но и да провали недобросъвестни проекти за региона.

"Ако процесът на бежанския приток, започнал точно до нашите граници, не може да бъде спрян незабавно, ще започне нов и по-голям приток на бежанци, в крайна сметка достигайки европейските столици", предупреди той.
***

ТАСС: Преговорите между Русия и Турция за Идлиб са продължили най-малко три часа
Преговорите на руската делегация с турските им колеги се състояха в събота в Анкара, съобщи турският телевизионен канал Haber Turk, цитиран от TACC.

Според канала страните са обсъдили ситуацията в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Преговорите са проведени при закрити врати в турското Министерство на външните работи и са продължили най-малко три часа.

Разговорите между руските и турските служители се проведоха на фона на влошаване на ситуацията в провинция Идлиб. Както бе отбелязано по-рано в руското външно министерство, руските и турските военни направиха още един опит да въведат режим на мълчание, но терористите само засилиха атаките си. В резултат на това загинаха военни експерти от Руската федерация и Турция. Сирийската армия отвърна на екстремистите, превземайки на 5 февруари град Саракеб близо до Идлиб.
***

Daily Sabah: Турция и Русия трябва да намерят път към споразумение
Турция и Русия трябва да намерят път към споразумение, пише турското англоезично издание Daily Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

Сирийската гражданска война винаги е имала голям потенциал да се влоши във всеки възможен ден. От май 2019 г. режимът на Башар Асад бомбардира последното убежище на сирийската опозиция в северозападната провинция Идлиб. Потенциалът за влошаването се показа в пълен мащаб, когато режимът нападна турските сили, убивайки седем турски войници и лице от турския военен персонал. Тази недекларирана своеобразна война спря малко преди да се разгорещи и вместо това премина в дипломатически спор между двете страни-гаранти на Сочинското споразумение - Турция и Русия. Отмъщението на Анкара за нападението на режима на Асад, включително „неутрализиране“ на 76 правителствени военни, влизащи в Саракиб, заплашващи няколко турски наблюдателни поста, без съмнение ще предизвика нова фаза на военни действия в Идлиб.

Турция и Русия се договориха в края на 2017 г. да работят заедно за справяне с усилващата се хуманитарна криза в Сирия. Като част от сътрудничеството си руските и турските войски решиха да създадат нови демилитаризирани зони в Идлиб в северозападна Сирия, Алепо, Източна Гута и Дума. Скоро след споразумението за сътрудничество сирийските правителствени сили завзеха почти всички тези области с изключение на Идлиб.

Последващо споразумение през септември 2018 г. в Сочи, Русия, бележи най-големия успех на сътрудничеството на Русия и Турция в Сирия. Установи се прекратяване на огъня и буферна зона. Тези постижения се спазваха доскоро, когато сирийският режим, окрилен от руската подкрепа и военната победа в други части на Сирия, започна безскрупулно да нарушава споразумението.

Не е тайна, че Асад иска да възвърне пълния контрол върху Идлиб, както и магистралите М4 и М5, за да свърже Латакия, Алепо и Дамаск; обаче, съгласно споразумението за прекратяване на огъня в Идлиб, тези пътища се контролират от множество сили. Докато поемането на контрол над Саракеб би улеснило контрола над магистралите, това би изложило на риск наблюдателни пунктове на Турция южно от града. Анкара непрекъснато призовава Асад да изтегли силите си обратно на юг в опит да възстанови границите на зоната за деескалация.

Всяко нарушение в този момент би означавало провал за сирийската опозиция, трагичното унищожаване на буферната зона за цивилни, които имат неясно и несигурно бъдеще в случай, че режимът завземе провинцията и нова вълна от бежанци, които се стичат към турската граница. Това също ще доведе до провал и за процесите от Астана и Сочи. Ето защо тази ситуация е толкова важна за Турция.

Идлиб, като последната крепост на опозиционните сили, също има символично значение в мирните преговори в Женева: Който контролира Идлиб, очевидно ще има голямо влияние върху последната дума за бъдещето на Сирия. Идлиб също има голямо значение за режима на Асад, тъй като би заздравил позицията му при преговорите в Женева в момент, когато той поема безумния риск да се сблъска с турските сили в открита война на терен за първи път след началото на гражданската война. Очевидно това би било фатално за споразумението от Сочи.

Ако говорим конкретно, резултатът от атаките на сирийския режим в Идлиб е въпрос на живот или смърт за ролята на опозицията по време на преговорите в Женева. Опозицията ще се бори докрай, за да се опита да избегне отслабването на позициите си по време на последния си шанс при преговори за Идлиб.

Идлиб има население от четири милиона души и постоянните нападения на режима там могат да доведат един милион от тях към относителна безопасност близо до турската граница. Нова вълна бежанци до турската граница е най-голямата грижа на Анкара в момента. Ако режимът на Асад наруши зоната на деескалация и започне нови атаки срещу граждански райони, Идлиб ще стане сцена на нови човешки трагедии.

От 2015 г. Анкара призовава за зони за деескалация,зони за сигурност или зони забранени за полети за бежанци по протежение на 911-километровата си граница със Сирия в отговор на икономическата и политическата тежест от приемането на близо четири милиона сирийски бежанци, които са влезли в страната през последните пет години. Анкара достигна своя административен и институционален капацитет да побере многобройните бежанци и като такава иска да предотврати евентуален нов регионален конфликт, който може да накара повече бежанци да се опитат да влязат в Турция.

Анкара предложи създаването на зона за сигурност в северната част на Идлиб, както и изграждането на малки къщи на юг от турската граница в рамките на дълбочина от 30 километра до 35 километра от територията на Сирия. Той иска подкрепа от международната общност, да бъде в състояние да направи това.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви миналия понеделник, че страните от ЕС и САЩ имат опасения относно хуманитарните проблеми в Идлиб, но не са предприели конкретни действия за тяхното решаване. Въпреки че специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри заяви, че насилието в Идлиб повдига призрака на международна криза и държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди атаките на сирийското правителство в Идлиб, потвърждавайки отново подкрепата на страната му за Турция, притесненията се материализират само на думи.

През последните две години сирийската гражданска война е игра на много нива предимно между Русия и Турция. Връзката между двамата ключови играчи се тества всеки път, когато силите на режима създават нова ситуация на място. След нападението на сирийските правителствени сили миналия понеделник всяка от страните заяви, че няма намерение да ескалира конфликта и предприе дипломатически усилия за успокояване на ситуацията чрез непрекъснат диалог между Ердоган и руския президент Владимир Путин. Друг неизбежен аспект на този диалог е, че Турция и Русия трябва да се опитат да формулират нов процес, за да се ориентират в съществуващата ситуация в Идлиб. И двете страни все още не променят позициите си. За да стигнат дотам, първото нещо, което трябва да направят, за да водят този диалог, е да възстановят доверието между страните, което бе разрушено, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че "турските военни части се придвижват в Идлиб без предупреждение", след като сирийските правителствени сили убиха седем турски войници и цивилен. Анкара категорично отрече твърдението, като заяви, че Москва е информирана за турските военни движения.

Турция и Русия споделят много важни инициативи, като например изграждането и експлоатацията на атомната електроцентрала „Акую“, споразумението за ракетната система С-400 и проектите по газопровода „Турски поток“, всички от които правят руско-турските отношения всичко друго, но не и черно-бял въпрос.

Както бе споменато по-горе, като оставим настрана всички конфликтни интереси, единственото функционално сътрудничество в Сирия през последните две години е между Турция и Русия, особено след като САЩ „не спази обещанията си пред съюзника си в НАТО“. Диалогът между Анкара и Москва е всичко, което е останало, и той трябва да продължи заради Сирия. Ако обаче сирийският режим продължава да атакува наблюдателните пунктове на Турция, Анкара няма да се отклони от отмъщението с военна сила. В резултат конфликтът ще бъде решен на терен, вместо на масата. Начертаването на нова пътна карта за мирно разрешаване на конфликта изглежда е единственото решение на нарушеното споразумение в Сочи и неспазването на прекратяването на огъня в Идлиб.Принтирай    Оразмери текст   + -