Грипна обстановка

27 Януари 2020 | 15:56 | 0
Грипна обстановка
Снимка: Pixabay

Грипът постепенно завладява страната. На много места вече е обявена грипна епидемия, а няколко области тя ще бъде в сила от 28 януари. До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации. Заради високата заболяемост и мерките за ограничаване на разпространението на грипа днес беше преустановен учебният процес в 674 училища в страната.


Агенция „Фокус“
Засилва се медицинското наблюдение в забавачките във Варна за недопускане на заболели деца

От 28 до 5 февруари, включително, в детските заведения във Варна и областта стриктно трябва да се провежда медицинското наблюдение за недопускане на заболели деца. За същия период се забранява и провеждане на мероприятия с масов характер, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Дочка Михайлова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Решенията са част от противоепидемичните мерки, определени с решение от днес, на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борба с грип и ОРЗ, заседавала в Регионалната здравна инспекция.

Освен ваканция за учениците от цялата област от 28 януари до 5 февруари включително, комисията определи още лечебните заведения да имат готовност за въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на инфекцията и при нужда да се определят кабинети за обслужване на пациенти с клинична картина на грип и остри респираторни заболявания. Прекратяват се плановият прием и плановите операции в болниците до 5-ти февруари. Прекратяват се и свижданията в болниците. Спира се работата на детските и женските консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации.

По думите на д-р Михайлова, от петък до днес заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания рязко се е увеличила и вече е на нива от 157 на 10 000 души население. Според нея най-висок е интензитетът на разпространение на вирусните инфекции сред пациенти в училищна възраст. Същевременно епидемиолозите отчитат спад при възрастните над 65 години. Д-р Михайлова каза още, че през други години са предприемани противоепидемични мерки при много повече болни, но този път бройката е нараснала бързо за много кратко време. Затова е взето и решение за мерки в самото начало на пика на заболяванията.

Следващото заседание на Комисията за борба с грипа трябва да се проведе на 5 февруари, отново в РЗИ. В зависимост от ситуацията обаче, часът и денят на заседанието, могат да бъдат променени, каза още директорът на здравната инспекция.

Диана СТОЕВА

Агенция „Фокус“
Обявена е грипна епидемия за община Добрич-град, община Балчик и община Генерал Тошево от 28 януари

Регионална здравна инспекция - Добрич обявява грипна епидемия в община Добрич - град, община Балчик и община Генерал Тошево, считано от 28 януари 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ.
Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания през последните дни показва тенденция за рязко повишаване на заболяемостта и достигане на епидемични нива. Повишава се и броя на лицата, търсещи медицинска помощ в амбулаториите на общопрактикуващите лекари поради симптоми на остри респираторни заболявания и грип. Боледуват лица от всички възрасти. Броят на усложненията също нараства.
С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения, касаещи профилактичните и плановите дейности.
Спират се:
- детските и женските консултации;
- профилактичните прегледи;
- профилактичните имунизации;
- плановата оперативна дейност;
- свижданията в лечебните заведения.

Със заповед на директора на РЗИ - Добрич се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а на Регионалното управление на образованието -Добрич за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия от 28 януари 2020 г. до 04 февруари 2020 г. включително.

Детските заведения не преустановяват работата си. Медицинските специалисти с помощта на учителите провеждат ежедневен филтър. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.

Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява голяма част от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.
Във връзка с това препоръчваме на гражданите:
- Ограничете посещенията на масови прояви и на места, на които се събират много хора;
- Избягвайте контактите с болни хора;
- Спазвайте добра лична и битова хигиена;

При поява на симптоми, характерни за заболяването:
- Веднага се консултирайте с личните си лекари! При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция;
- Не се лекувайте сами! При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания,често се стига до усложнения;
- При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за вашето здраве.
- Хранете се с разнообразна, лека храна и пийте много течности.
- Ограничете контактите си с членове на семействата и други хора.


Агенция „Фокус“
Засилват медицинското наблюдение в забавачките във Варна за недопускане на заболели деца

От утре до 5-ти февруари, включително, в детските заведения във Варна и областта стриктно трябва да се провежда медицинското наблюдение за недопускане на заболели деца. За същия период се забранява и провеждане на мероприятия с масов характер, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Дочка Михайлова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Решенията са част от противоепидемичните мерки, определени с решение от днес, на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борба с грип и ОРЗ, заседавала в Регионалната здравна инспекция.

Освен ваканция за учениците от цялата област от 28-ми януари до 5-ти февруари включително, комисията определи още лечебните заведения да имат готовност за въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на инфекцията и при нужда да се определят кабинети за обслужване на пациенти с клинична картина на грип и ОРЗ. Прекратяват се плановият прием и плановите операции в болниците до 5-ти февруари. Прекратяват се и свижданията в болниците. Спира се работата на детските и женските консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации.

По думите на д-р Михайлова, от петък до днес заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания рязко се е увеличила и вече е на нива от 157 на 10 000 души население. Според нея най-висок е интензитетът на разпространение на вирусните инфекции сред пациенти в училищна възраст. Същевременно епидемиолозите отчитат спад при възрастните над 65 години. Д-р Михайлова каза още, че през други години са предприемани противоепидемични мерки при много повече болни, но този път бройката е нараснала бързо за много кратко време. Затова е взето и решение за мерки в самото начало на пика на заболяванията.

Следващото заседание на Комисията за борба с грипа трябва да се проведе на 5-ти февруари, отново в РЗИ. В зависимост от ситуацията обаче, часът и денят на заседанието, могат да бъдат променени, каза още директорът на здравната инспекция.

Диана СТОЕВА


Агенция „Фокус“
Грипна епидемия е обявена на територията на Софийска област, област Перник и област Смолян от 28 януари

Грипна епидемия е обявена на територията на Софийска област, област Перник и област Смолян от 28 януари от регионалните здравни инпекции. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

Агенция „Фокус“
В три общини в област Добрич е обявена грипна ваканция от 28 януари

В три общини в област Добрич е обявена грипна ваканция до 4 февруари, включително, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Превантивната мярка е в сила от 28 януари 2020 г., заради увеличаване броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. След проведено заседание е взето решение да бъде обявена грипна ваканция за три от общините на територията на област Добрич от 28 януари 2020 г. до 4 февруари 2020 г. За това е информирала д-р Светла Ангелова, директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич. Освен временно преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на общините град Добрич, Балчик и Генерал Тошево, се спират и плановите операции и свижданията в болницата. До второ нареждане се преустановяват женските и детски консултации.


Агенция „Фокус“
Грипна ваканция е обявена за всички ученици в област Ямбол до 5 февруари включително

Грипна ваканция е обявена за всички ученици в област Ямбол от днес до 5 февруари включително. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Ситуацията е предепидемична. Това наложи свикването от областен управител на заседание на Областен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. В петък броят на заболелите в областта възлизаше на 204 на 10 000 души, а към днешния ден, техният брой е 223 на 10 000. „Наблюдава се бързо покачване на броя на регистрираната заболеваемост и нашата цел е да ограничим и спрем бързото разпространение на заболелите“, каза д-р Лиляна Генчева, директор на Регионална здравна инспекция - Ямбол.

По данни подадени от училищата в областта, в голяма част от тях има над 25% отсъстващи ученици. На базата на тези данни в Ямболска област се обявява грипна ваканция за учениците от първи до дванадесети клас.

Най-голяма част от заболелите са във възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 години, като те са съответно 1314 и 531. През изминалите няколко дни 51 болни са потърсили помощ в спешният кабинет в града, 22 в неотложен кабинет, като са посетени и 27 домашни адреса. Има направени лабораторни изследвания на 12 пациенти, като при 3 от тях е определен щам на грипа – тип А, „Канзас“. Детско отделение и пневмофтизиатричното отделение на ямболската болница са почти на максимум запълнени с болни от пневмония.

Към този момент детските градини и яслите в областта ще продължават своята работа, с повишено внимание, строг контрол и недопускане на болни деца в групите.

Предвид създалата се ситуация, областният управител Димитър Иванов нареди промяна на графика за обход по училищата и детските градини по Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Обходите ще започнат след 10 януари 2020 година.
Свижданията в болничните заведения остават забранени.


Агенция „Фокус“
Всички ученици в област Варна излизат в грипна ваканция от 28 януари

Всички ученици в област Варна излизат в грипна ваканция. Това е решението на свиканата по спешност днес Областната комисия за борба с грипа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Учениците ще бъдат във ваканция от 28 януари до 5 февруари, включително. Прекратяват се планови операции, свиждания и женски консултации в болниците на територията на областта.

По данни на д-р Дочка Михайлова, директор на Регионална здравна инспекция – Варна, заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е достигнала нива от 157 на 10 000 души население. През последните 3 дни тя рязко се е увеличила, поради което е взето решението за обявяване на грипна ваканция за учениците и набелязване на противоепидемични мерки.

Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борба с грип и ОРЗ във Варна ще заседава отново на 5 февруари, от 14.00 часа.

Диана СТОЕВААгенция „Фокус“
Проф. Тодор Кантарджиев: Всички епидемични мерки срещу коронавируса са същите каквито за грип

Всички епидемични мерки срещу коронавируса са същите каквито за грип. Това каза на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди 10 дни, с която създадохме работна група от вирусолози, специалисти, доктори на медицинските науки, доценти и подбрахме реактивите, които поръчахме веднага да се купуват. Тъй като винаги имаме готовност с извършени обществени поръчки. Става дума за реактиви, които могат да докажат заболяването при болен човек“, каза Кантарджиев.

„Вирусологичното изследване за доказване на мутирал корона вирус, така наречения нов коронавирус 2019, може да се докаже в тежкоболен човек с разгърната клинична картина. Материали за това изследване в Националния център ще бъдат пращани само от лекуващи лекари и само то лекуващи лекари в интензивно отделение, където състоянието на пациента е такова, че има презумпция за това заболяване. Заболяването е такова, че за него не може да се мисли без епидемично изясняване“, подчерта проф. Кантарджиев.

„Всички епидемични мерки са същите каквито за грип. Маски, хигиенни кърпички, действа и спирта като дезинфектант, действа и хлорните дезинфектант. Когато се ползват кърпички да не са без дезинфектант. На сайта на Националния център сме дали всичко, което смятаме, че е важно за обществото по отношение на коронавируса“, обясни той.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Преустановен е учебният процес в 674 училища в страната

Преустановен е учебният процес в 674 училища в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
От днес (27 януари) до 4 февруари поради висока заболеваемост е преустановен учебният процес във всички училища в област Благоевград.

В област Ямбол е обявена грипна ваканция от днес до 4 февруари.

Училищата в София-област ще излязат във ваканция от 28 януари до 4 февруари, включително.

В област Перник грипната ваканция ще започне утре и ще продължи до 4 февруари.

6 училища в област Велико Търново преустановяват учебния си процес – в общините Павликени и Сухиндол. Там няма да има занятия от 27 до 29 януари.

В област Ловеч 7 училища ще преустановят учебния процес от 27 до 31 януари.

Учениците във всички 32 училища в област Габрово няма да учат от 27 до 31 януари, а в област Кюстендил днес грипната ваканция приключва.

В област Кърджали учебният процес ще бъде преустановен от днес до 2 февруари, а в област Монтана - до 29-ти януари.

От 28 януари в област Пловдив също ще бъде обявена грипна ваканция до 5 февруари включително.

Всички училища в София-град ще бъдат във ваканция до 4 февруари. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е неучебен ден, поради края на първия учебен срок.

Днес е преустановен учебният процес в 674 училища в страната.


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор: Грипът засегна най-силно детската възраст между 5 и 14 години

Грипът засегна най-силно детската възраст, възрастта между 5 и 14 години. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следвана от възрастта до пет години и след това младежката възраст. Обяснението е, че с подобна генетична характеристика вирус е циркулирал и по-рано и много от възрастните хора имат някаква степен на имунитет, което ги кара или да не се разболяват или да изкарат вируса много по-лесно. Вирусът съвпада и със състава на ваксините, които бяха предложени. Надяваме се, че и това оказва някакво влияние“, обясни той.

„Тази година имахме един паритет между H1N1 и H3N2 дълго време плюс паралелна циркулация на „Виктория“ щамовете. Сега вече от последните две седмици започва да се чувства повече H3N2 и поне по данните от последната седмица 88 % са положителните проби за H3N2, а 51 за H1N1. Залята е лабораторията със серуми, работи почти денонощно“, допълни още доц. Кунчев.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Обявена е грипна епидемия на територията на област Смолян

Обявена е грипна епидемия на територията на област Смолян. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Смолян. В РЗИ – Смолян се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) с участието на представители на здравната инспекция, Център за спещна медицинска помощ – Смолян, МБАЛ „Братан Шукеров“ – Смолян, Регионалното управление на образованието (РУО), Областна администрация – Смолян и Общината. Бяха обсъдени последните данни за рязко завишена заболеваемост от грип и ОРЗ със стойност 230.46 души на 10 000 население в наблюдаваните лекарски практики (при гранична 220,88 на 10 000). Най-много са регистрираните случаи във възрастовите групи на децата, учениците и младите хора (0 – 29 г.).

С цел ограничаване на разпространението на инфекциите, щабът взе решение да обяви грипна епидемия на територията на областта от утре, 28 януари 2020, като се предписват редица противоепидемични мерки. Те изискват да се преустанови дейността на детски, женски консултации, профилактични имунизации и реимунизации и профилактични прегледи, както и да се спрат плановите операции и свиждания в лечебните заведения за болнична помощ. В детските заведения да се извършва строг сутрешен филтър, да не се допускат болни деца и персонал, да се спазва строго хигиенно-дезинфекционният режим. Към РУО е отправено предложение за спиране на учебните занятия и ограничаване на всички извънучилищни мероприятия от 28 до 31 януари 2020 г., включително.

Заболяването от грип започва внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, могат да се появят хрема и суха кашлица. Препоръчва се на гражданите да избягват контакт с болни лица, местата с много хора и масовите мероприятия. Необходимо е да спазват добра лична хигиена, като често миене със сапун на ръцете или използването на дезинфектанти за ръце, съдържащи алкохол, в затворени обществени пространства по възможност да се ползват хирургически маски. Препоръчително е и предпазването от простуди и приемането на общоукрепващи средства. При първи симптоми на грип хората да търсят веднага личния си лекар и да не предприемат самолечение.


Агенция „Фокус“
Д-р Ирен Цочева: Четири бебета са приети в детското отделение на Пирогов с грипна инфекция

Четири бебета са приети в болница Пирогов с грипна инфекция. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Ирен Цочева, завеждащ педиатричното отделение в УМБАЛСМ „Н. И.Пирогов“. Състоянието на бебетата е под контрол, допълни тя. Доктор Цочева уточни, че в последните дни има много случаи на заболели.
„Първо започнаха по-големите деца, вирусът се пренася в училище, а след това се пренесе и към по-малките. В момента са засегнати всички детски възрасти от 0 до 18 години“, допълни тя. Натоварването в спешния детски кабинет на Пирогов е много сериозно, само тази нощ са преминали 54 пациенти“.

Доктор Цочева обясни, че децата трябва да се наблюдават за висока температура над 38 градуса, отпадналост, липса на апетит, както и суха дразнеща кашлица. Тази година има симптоми на гадене и повръщане, допълни докторът.

„Типичната грипна инфекция протича с висока температура, но при по–големите деца и възрастните заболяването може да протече с по–ниска температура“, обясни тя.

Докторът напомни, че в София има неотложни звена и система на личните лекари, които могат да поемат пациенти. Тя апелира, към спешния детски кабинет в Пирогов да се прибягва само когато има съмнения за усложнения.

Евелина БРАНИМИРОВА


Агенция „Фокус“
От 28 януари в област Смолян ще бъде обявена грипна ваканция

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) в Смолян на свое заседание обяви грипна ваканция за учениците от област Смолян за периода от 28 януари (вторник) до 31 януари (петък), включително. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Предвид достигнатите високи стойности на заболеваемостта - 230 случая на 10 000 души, при гранична норма 220 на 10 000, повишената заболеваемост в другите общини, както и повишения процент на отсъстващи ученици, с цел ограничаване на разпространението на инфекциите, комисията реши да обяви грипна епидемия на територията на Смолянска област от 28 ноември 2019 година. За лечебните заведения остават в сила предписаните противоепидемични мерки. В детските градини ще се осъществява строг противоепидимичен контрол.


Агенция „Фокус“
Обявена е грипна епидемия в област Пазарджик, учениците са във ваканция до 4 февруари

След проведено извънредно заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания е взето решение на територията на област Пазарджик да бъде обявена грипна епидемия и грипна ваканция за учениците. Това каза на пресконференция областният управител Стефан Мирев, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пазарджик.

"Данните за заболеваемостта налагат предприемането на спешни мерки, затова бе взето решение за обявяването на грипна епидемия и грипна ваканция, считано от 28 януари до 4 февруари включително", обясни Стефан Мирев. Той допълни, че по данни на Регионално управление на образованието - Пазарджик към момента средният процент на отсъстващите ученици е 21%. Най-висок е той в общините Пазарджик, Панагюрище и Брацигово.

По данни на Регионална здравна инспекция - Пазарджик са изпратени 13 проби за изследване като при 6 от тях има установен грипен щам. 5 са с щам от типа Н3N2, а при една проба вирусът е от типа В, който е по-лек.

Ваня НИКОЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. Татяна Червенякова: Заболяемостта е висока, хоспитализациите са зачестили на пациенти с грип

Заболяемостта е висока, хоспитализациите са зачестили на пациенти с грип. Това каза на брифинг изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ проф. Татяна Червенякова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В момента болницата е със случаи на грип, морбили и варицела и това, което е характерно за сезона. Заболяемостта е висока. Хоспитализациите са зачестили на пациенти с грип, но нямаме тежки форми. Имам предвид с неврологични усложнения, което е добре“, каза тя.

„Имаме организация относно коронавируса ако има такива рискови, съмнителни пациенти, които са засечени по различни пунктове в страната, те могат да бъдат изолирани в инфекциозна болница в специално разкрит кабинет. Засега нямаме данни за такива пациенти на територията на страната“, допълни проф. Червенякова.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор: Около една трета от областите са изцяло или в отделни общини в грипна епидемия

Около една трета от областите са изцяло или в отделни общини в грипна епидемия. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не бих казал, че има нещо съвършено ново и различно относно грипната епидемия. За миналата седмица заболеваемостта се вдигна значително и стигна 227 на 10 хиляди души, което е близо до епидемичните стойности. Може и да има национална епидемия, но е малко вероятно. По простата причина, че поради голямата динамика тези области, които първи влязоха в епидемия, най-вероятно първи ще излязат и вероятно няма да има такава седмица, в която всички области едномоментно да излязат в епидемия“, обясни той.

„Мерките се прилагат от съответните власти и се изпълняват за съответния период. Имайте предвид, че при грипа бързо се вдига, после бързо и пада заболеваемостта“, допълни още доц. Кунчев. „Последно знаете се включиха Хасково и останалите общини от Благоевградска област, две общини от Кюстендилска област и в Ямбол само епизодични мерки са приети. Въпрос на време е да се включат и други региони“, каза още доц. Кунчев.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Грипна епидемия ще бъде обявена в общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Белица и Якоруда

Грипна епидемия ще бъде обявена в общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Белица и Якоруда от 28 януари. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Регионална здравна инспекция – Благоевград. Причината е рязко завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности.

Връчено е предписание на специалисти от Регионално управление на образованието - Благоевград за грипна ваканция на учениците от посочените общини от 28 януари за срок от 6 учебни дни, тъй като отсъстващите ученици са от 22 до 35%.

Грипната ваканция на учениците от общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово се удължава с още 2 дни до 4 февруари.

Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Учениците от Бобов дол и Рила излизат в грипна ваканция, в Дупница ваканцията се удължава с два дни

Учениците от Бобов дол и Рила излизат в грипна ваканция, в Дупница ваканцията се удължава с два дни. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Мая Стойчева, началник на Регионално управление на образованието – Кюстендил.

По думите ѝ от 28 януари се отменя грипната ваканция за учениците на територията на община Сапарева баня. За територията на община Дупница ваканцията се удължава за 28 и 29 януари, включително. За територията на общините Кочериново и Бобов дол се преустановяват учебните занятия от 28 януари до 4 февруари, включително.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
От 28 януари се обявява грипна епидемия за общините Бобов дол и Кочериново, отменя се епидемията за община

От 28 януари се обявява грипна епидемия за общините Бобов дол и Кочериново, отменя се епидемията за община Сапарева баня. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионална здравна инспекция – Кюстендил.

Директорът на инспекцията е издал заповед, чрез която се разпорежда незабавно изпълнение на профилактичните и противоепидемични мерките за двете общини, включени в действащия Оперативен план за надзор и контрол на грипа и на острите респираторни заболявания.

Отменят се мерките за територията на община Сапарева баня. Община Дупница продължава да бъде в грипна епидемия.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Няма основания за обявяване на грипна ваканция в община Свищов, нивото на заболеваемост в училищата е 15%

Към днешна дата на територията на община Свищов няма основания за обявяване на грипна ваканция. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от Община Свищов. През последните седмици в страната и на територията на област Велико Търново се наблюдава ежедневно увеличение на броя на регистрираните остри респираторни заболявания и грип.

РЗИ - Велико Търново проследява ежедневно динамиката на заболеваемост чрез подаваните справки от учебните и здравните заведения на територията на областта и прилежащите общини.

Броят на отсъстващите деца и ученици се подава всекидневно до 9.30 часа в отдел „Образование“ на Община Свищов за предприемане на мерки. Грипна ваканция се обявява когато нивото на заболеваемост достигне 30%. В момента на територията на община Свищов се провеждат редовни учебни занятия. Днес, след получени справки от учебните заведения, нивото на заболеваемост е 15%.

За последващи промени училищата, детските градини и родителите ще бъдат уведомявани чрез директорите и съобщения на сайта на Община Свищов – http://svishtov.bg/ и сайта на отдел „Образование“- https://obrazovanie-sv.bg.

Луиза ТРАНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Заседанието на Комисията за борба с грипа в РЗИ - Варна ще се проведе днес

Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борба с грип и ОРЗ във Варна ще заседава днес следобед извънредно, вместо, както беше планирано утре от 14.00 часа. Това съобщи за Радио "Фокус" - Варна директорът на Дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), д-р Янка Драганова.

Тя обясни, че на базата на обобщените данни за заболеваемостта в града и областта, има основания за насрочване на срещата още днес. Заседанието, в което се включват представители на Регионалното управление на образованието, Общината, болниците и Спешния център, ще започне в 15.30 часа в сградата на РЗИ. След него трябва да стане ясно и дали ще бъде обявена грипна ваканция за учениците.

Диана СТОЕВА


Агенция „Фокус“
Грипна епидемия е обявена на територията на Софийска област от 28 януари

Грипна епидемия е обявена на територията на Софийска област от 28 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и директорът на РЗИ – Софийска област д-р Александър Златанов проведоха работна среща във връзка с рязкото нарастване на заболеваемостта от грип в областта. На срещата стана ясно, че през последната седмица случаите на болни от грип са нараснали на 207 на 10 000.

„Тенденцията е към рязко нарастване, като се очаква пикът да бъде достигнат в края на седмицата. Това налага обявяване на грипна епидемия в Софийска област от утре – 28 януари“, заяви д-р Златанов.

Във връзка с обявяването на грипната епидемия областният управител призовава да не се провеждат масови мероприятия, а учениците да избягват посещения на места, на които се събират много хора.


Агенция „Фокус“
През последната седмица общата респираторна заболяемост в област Сливен се задържа на нивата от миналата седмица

През последната седмица общата респираторна заболяемост в област Сливен се задържа на нивата от миналата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Сливен. На 28 януари в РЗИ-Сливен ще се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба Грип и ОРЗ и ще се разгледа актуалната епидемична обстановка.

С цел намаляване разпространението на Грип и ОРЗ, РЗИ-Сливен напомня да се избягва самолечението и да се търси лекарска помощ още при първите симптоми, за назначаване на навременно специфично противовирусно лечение.


Агенция „Фокус“
Венцеслава Генова, РУО – Варна: 10% са отсъстващите от клас или в детските градини заради грип и настинки

Процентът на заболеваемост сред учениците в училищата на територията на Варна и областта днес е около 10%. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова. По думите ѝ директорите на учебни и детски заведения имат ангажимент да подават нова информация на всеки час. Следи се и заболеваемостта при учителите. Към момента обаче, не са достигнати критични граници за епидемия.

Венцеслава Генова допълни, че към края на учебния ден информацията за отсъстващите по болест отново ще бъде обобщена. Утре сутринта също ще бъдат проследени данните. Идеята е на предстоящото заседание на Комисията за борба с грипа в Регионалната здравна инспекция да бъде взето обосновано решение в полза на здравето на преподавателите и на децата.

Директорът на РУО – Варна допълни, че засега не може да се открои възрастова група, при която има повече отсъстващи.

Диана СТОЕВА


Агенция „Фокус“
На заседание на Областната комисия за борба с грип и ОРЗ ще бъде решено дали ще се обяви грипна ваканция на учениците във Варна

В първия учебен ден в училища и детски градини във Варна и областта има данни за заболели деца, но информацията към 10.00 часа тази сутрин е, че техният брой не е толкова висок. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова. По думите ѝ засега не е достигната критичната граница. Заболеваемостта и отсъствията от клас постоянно се следят и утре цялата информация ще бъде обсъдена на заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борба с грип и ОРЗ. Срещата ще се проведе от 14.00 часа на 28 януари в Регионалната здравна инспекция във Варна.

По данни на РЗИ, за периода от 20 до 23 януари се наблюдава незначително завишаване на общата заболяемост със среден интензитет на разпространение и стойности под предепидемичните. Очаква се достигане на предепидемичните стойности след регистриране на нови заболели до края на 4-та седмица на месеца.

Диана СТОЕВА


Агенция „Фокус“
Грипна епидемия е обявена в град Пловдив и 9 общини от област Благоевград от 28 януари

Грипна епидемия е обявена в град Пловдив и 9 общини от област Благоевград от 28 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Регионална здравна инспекция – Пловдив обявява грипна епидемия на територията на град Пловдив от 28 януари.

Регионална здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Белица и Якоруда от 28 януари.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.


Агенция „Фокус“
В Министерство на здравеопазването ще се проведе брифинг за актуалната грипна обстановка в страната

От 14.00 часа главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ проф. Татяна Червенякова ще дадат брифинг в Министерството на здравеопазването (Конферентна зала, ет. 4). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Темата на брифинга е актуалната грипна обстановка в страната, както и взетите мерки за недопускане вноса и разпространението на коронавируса 2019-nCoV.


Агенция „Фокус“
В община Горна Оряховица засега няма основание за обявяване на грипна ваканция

Засега няма основание да бъде обявена грипна ваканция в община Горна Оряховица, въпреки обявената за областта грипна епидемия със заповед на директора на РЗИ – Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Велико Търново от Община Горна Оряховица. Регионалната здравна инспекция е органът, който ежедневно обобщава данните за областта и се произнася за ситуацията.

Експертите в отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Горна Оряховица ежедневно получават информация за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания от учебните и детски заведения на територията на общината.
При промяна в обстоятелствата, ще бъде реагирано незабавно.

Рени АТАНАСОВА


Агенция „Фокус“
Обявиха грипна епидемия в община Пловдив и грипна ваканция за всички ученици

Обявиха грипна епидемия в община Пловдив и грипна ваканция за всички ученици. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Пловдив. По думите ѝ става въпрос само за община Пловдив, като инспекцията е препоръчала и грипната ваканция.

През последните дни болните от остри респираторни заболявания се е увеличил, като е стигнал 183 на 10000 души. „Това е под средното ниво за страната, но въпреки това стойностите са епидемични“, посочи д-р Троянчева.

Учениците излизат във ваканция от 28 януари до 4 февруари включително. На 5 февруари е междусрочната ваканция, така че учениците трябва да са на училище на 6 февруари. Очаква се и заповедта на кмета на Пловдив.

„Абсолютно всички ограничителни противоепидемични мерки, обявени от РЗИ на 20 януари, остават в сила“, каза още д-р Моника Троянчева. Преустановени са детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.

Признаците, по които можете да разпознаете грипа, са висока температура, главоболие, силни мускулни болки и отпадналост може и кашлица. Възрастовите групи, от които има най-много болни, са деца от 0 до 4 години и от 4 до 15 години.

Потвърдени са и първите проби за грип в Пловдив. Очакват се и още резултати. Припомням, че първите положителни проби бяха от Хисар.
„Установи се, че е имало деца от Хисар, които са лагерували извън територията на Пловдивска област, оттам е внесена и инфекцията, затова и те първи преболедуваха“, поясни още д-р Троянчева.
През миналата седмица в грипна ваканция бяха учениците от Карлово, Сопот и Куклен, а от днес – и в Асеновград.

Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Областният оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик ще проведе заседание

Областният оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание, съобщиха от Областна администрация - Пазарджик.

Във връзка с увеличаване броя на заболелите от Грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ в област Пазарджик, областният управител Стефан Мирев свиква извънредно заседание на членовете на Областния оперативен щаб за борба с Грип и Остри респираторни заболявания.

Заседанието ще се проведе днес от 13.30 часа в Приемна зала на Областна администрация - Пазарджик.
Взетите решения по време на оперативния щаб ще бъдат оповестени на медиите след края на заседанието.


Агенция „Фокус“
13.05% от учениците в област Смолян отсъстват по болест, днес решават дали да бъде обявена грипна епидемия

13.05%, или 1246 от учениците в област Смолян отсъстват днес заради болест, съобщиха за Радио „Фокус“- Смолян от Регионално управление на образованието – Смолян. Броят им е леко занижен спрямо петъчния ден от миналата седмица, когато болните бяха 14.1%“. По закон при 30% отсъстващи ученици е обявява грипна ваканция.

Днес следобед ще заседава Кризисният щаб за грипа в област Смолян, на който ще бъдат представени и данните за заболеваемостта от остри респираторни заболявания за областта през изминалата седмица. Това съобщи д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Смолян. На заседанието ще бъде решено дали ще бъде обявена грипна епидемия в областта, както и дали учениците ще излязат в грипна ваканция.

Нели ГЕРГЬОВСКА


Агенция „Фокус“
В шест ямболски училища е обявена грипна ваканция

В шест ямболски училища е обявена грипна ваканция до петък. Там е има регистрирани случаи на остри респираторни заболявания при над 25% от учениците. Това съобщи директорът на РЗИ - Ямбол д-р Лиляна Генчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен.

По данни на РЗИ заболеваемостта в областта е 74 души на 10 000, като най-голяма част от заболелите са във възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 години. В град Ямбол учебните заведения, продължават своята дейност, освен в тези шест училища.

Регионалната здравна инспекция в града е в постоянна връзка с директорите на училища и детски градини в цялата област, като са в пълна готовност за обявяване на грипна ваканция и в други учебни заведения при нужда.

Считано от днес свижданията в болничните заведения се преустановяват, като към този момент няма да бъдат спирани плановите операции, прегледите, както и женските и детските консултации. МБАЛ „Св. Пантелеймон“ - Ямбол е в готовност за поставяне на допълнителни легла, при повишаване на броя заболели от грип. Лабораторията в МБАЛ ще работи без почивен ден за микробиологични изследвания на грипни щамове, обяви прокуристът на Ямболската болница д-р Димитър Рунков.

Съветът на лекарите е при първи симптоми, да се посети лекарски кабинет и да не се предприема самолечение.


Агенция „Фокус“
Един случай на вирусен менингит и 82 случая на варицела са регистрирани за седмица в област Варна

Един случай на вирусен менингит и 82 случая на варицела са регистрирани за седмица в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция във Варна. От въздушно-капковите инфекции, без грип и ОРЗ, са регистрирани 101 заболели човека срещу 86 за предходната седмица. От тях 82-ма са с варицела и 18 случая на скарлатина.

От РЗИ – Варна посочват, че има регистриран и един случай на вирусен менингит.
Вирусният менингит е най-често срещаната форма на менингит, познат още и под наименованието асептичен менингит. В голяма част от случаите, клиничното протичане е по-леко в сравнение с бактериалния менингит и подобрението може да настъпи от само себе си, в рамките най-често на 7 до 10 дни, без да се налага специфична терапия.
Сред най-често изолираните причинители на вирусния менингит са ентеровирусите. Инфекцията се предава по фекално-орален механизъм, но може и чрез респираторните пътища. Най-често се наблюдава през лятото и ранната есен.

Честотата на вирусния менингит намалява с напредване на възрастта. Най-застрашени се оказват децата под 5-годишна възраст и възрастните пациенти с отслабена имунна система.
Симптоми при деца и възрастни са температура, главоболие, вратна стегнатост, гадене, повръщане.

В повечето случаи, заболяването има самоограничаващ ход в рамките на 7-10 дни и не се налага терапия. Малките деца и възрастните с компрометиран имунитет може да изискват постоянно лекарско наблюдение в болнични условия, поради риска от по-тежко протичане. В случаите на менингит, причинен от херпес симплекс или грип, може да се приложат и антивирусни медикаменти.

Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция „Фокус“
Преустановени са учебните занятия във всички училища в общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово заради обявената грипна епидемия

Преустановени са учебните занятия във всички училища на територията на общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Регионално управление на образованието – Благоевград (РУО).

От там уточниха, че причината е обявената грипна епидемия на територията на петте общини, като за целта е издадено предписание от Регионална здравна инспекция – Благоевград, с което децата в училищата са пуснати във ваканция за срок от 5 дни, което означава до 31 януари, включително.

Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
В община Павликени обявиха дните до сряда за неучебни заради грипа

В община Павликени обявиха дните до сряда за неучебни заради грипа, съобщиха за Радио „Фокус“ - Велико Търново от Общината. Със заповед на кмета инж. Емануил Манолов е обявена грипна ваканция до 29 януари.

Неучебните дни са в сила за всички училища на територията на община Павликени, за Детска ясла – Павликени, без млечна кухня, и за детските градини извън град Павликени. Детските градини в Павликени ще сформират смесени групи според броя на децата.

На 30 януари ще бъде възстановен учебния процес за всички деца и ученици без изключение във всички училища, детски градини и Детска ясла – Павликени на територията на община Павликени.

Рени АТАНАСОВААгенция „Фокус“
Обявена е грипна ваканция в учебните заведения в община Сухиндол

Със заповед на кмета инж. Пламен Чернев е обявена грипна ваканция в учебните заведения в община Сухиндол, съобщиха за Радио „Фокус“ - Велико Търново от Община Сухиндол. Учениците няма да ходят на училище три дни, считано от днес.
Мярката се налага поради големия брой отсъстващи ученици в края на миналата седмица.

„Фокус“ припомня, че от петък в област Велико Търново е обявена грипна епидемия. Рязко увеличение на заразени е настъпило в периода 17 – 24 януари, когато вирусът е повалил 197 на всеки 10 000 души. Тази стойност изпреварва данните за националната, възлизаща на 133,69 на 10 000 население.

Рени АТАНАСОВА


Агенция „Фокус“
До 30 януари се удължава грипната ваканция за учениците в Монтана

В Монтана удължават грипната ваканция за учениците до 30 януари, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Регионалната здравна инспекция. Причината е увеличаващият се брой на заразените с грипния вирус и острите респираторни заболявания. 276 души на 10 000 души от населението са данните за заболелите в края на миналата седмица. Изпратени са за изследване 16 проби, 14 от тях са се оказали на болни от грип тип А.

Грипната ваканция в Монтана бе обявена на 22 януари до 27 януари, но се удължава с още 3 дни. Остават в сила и другите ограничения – забранени са свижданията в болниците, консултациите, организирането на масови прояви.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция „Фокус“
Грипна епидемия ще бъде обявена в Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово

Грипна епидемия ще бъде обявена в Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Регионална здравна инспекция – Благоевград. Причината е рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности в петте общини.

С предписания до лечебните заведения ще бъдат разпоредени следните противоепидемични мерки, сред които медицинският персонал да работи с маски, както и да се спрат плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Освен това ще бъдат спрени детските, женските консултации и профилактични прегледи извършващи се от общопрактикуващите лекари. Също така ще се спре извършването на имунизации и реимунизации, на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и училищата и недопускане на болни деца от грип, ОРЗ и заразни заболявания. Ще се изисква задължително проветряване и извършване на дезинфекция на под и повърхности в детските заведения.

Най-много е засегната възрастовата група от 0-4 години, следвани от възрастовата група 5 – 14 г. Връчено е предписание на специалисти от Регионално управление на образованието Благоевград за грипна ваканция на учениците от посочените общини от 27 януари за срок от 5 учебни дни, тъй като процента отсъстващи ученици е от 22 до 35%. В останалите общини в областта към момента заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е нормална за сезона.

Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Училищата в oбщина Бургас излизат в грипна ваканция от 27 до 31 януари

Грипна епидемия е обявена от 25 януари в община Бургас, училищата излизат в грипна ваканция от 27 до 31 януари. Това стана ясно след проведеното заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и остри респираторни заболявания (ОРЗ), предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. По думите на областния управител Вълчо Чолаков данните показват, че към момента са налице изисквания и нормативите за обявяване на грипна епидемия.

"468 има заболели на 10 000 човека за последните 7 дни. Основно грипът е тип А и Б. Отсъствията на деца в цялата област са както следва: Карнобат - 62%, Айтос - 29%, Бургас - 24%, Камено - 30%, Малко Търново - 31%, Несебър - 22%, Приморско - 58%, Поморие - 20%, Средец - 36%, Сунгурларе - 22%, Созопол - 27%, Руен - 11%", отбеляза Вълчо Чолаков. Областният управител добави, че заболяването засяга основно лицата на възраст от 0 до 4 и от 5 до 14 години, а най-малко уязвими са възрастовите групи 18-65 и над 65 години.

Мария ПОПЧЕВА


Агенция „Фокус“
Обявена е грипна ваканция за учениците от Асеновград

Учениците от Асеновград излизат в грипна ваканция от 27 януари за една седмица. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив. Ваканцията е по препоръка на РЗИ и със заповед на кмета на общината, тъй като през последните четири дни има покачване на броя на отсъстващите от училище.

„Не предстои да се дава ваканция на учениците в Пловдив, тъй като няма нарастване на случаите, а нивото на заболеваемостта се задържа”, поясни д-р Троянчева.

Напълно потвърдени за грип са 8 проби от Хисаря, а резултатите от пробите от Пловдив все още се очакват.

Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Грипна епидемия е обявена в областите Кърджали, Хасково и Луковит

Регионалните здравни инспекции обявяват грипна епидемия на територията на областите Кърджали, Хасково и Луковит. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Агенция „Фокус“
Всички 273 училища в София излизат във грипна ваканция заради висока заболеваемост

От 27 януари до 4 февруари (включително) поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок.

Принтирай    Оразмери текст   + -