Почитаме св. Татяна

12 Януари 2020 | 11:09 | 0
Почитаме св. Татяна
Снимка: https://bg-patriarshia.bg/index.php?file=index.xml

Православната църква почита паметта на света мъченица Татяна. Тя произлиза от знатно и богато римско семейство, дъщеря на един от най-известните римски префекти. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дяконеса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.
Тя се отказала от светските радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически светец. След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.
Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете ѝ, без да я нарани по никакъв начин.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна ѝ отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството ѝ. Накрая тя и баща ѝ били обезглавени.
На този ден празнуват: Татяна, Таня
.Агенция „Фокус“
3228 души в област Бургас празнуват имен ден на св. Татяна

3228 души в област Бургас празнуват имен ден на св. Татяна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“.
Днес Българската православна църква почита паметта на света Татяна, а своя празник отбелязват жените с имена Таня, Татяна, Татяна и Траяна.
На територията на област Бургас най-голям е броят на дамите, наречени Таня – 2200 (1231 на територията на град Бургас). След тях се нареждат жените, кръстени Татяна – 985 (524 в града), а тези с името Траяна са 43 (21 в град Бургас).

Мария ПОПЧЕВА


Агенция „Фокус“
Д-р Десислава Панайотова – Пулиева, богослов: Св. Татяна е била още дете, когато е пострадала за вярата си в Иисус Христос

Св. Татяна е една от най-младите мъченици на Светата църква. Тя е била едва ли не дете, когато е пострадала за вярата си в Иисус Христос. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът д-р Десислава Панайотова - Пулиева, във връзка празника св. Татяна, който Православната църква отбелязва на 12 януари.

„Това се случва по времето на управлението на император Александър Север, който тогава е бил 16-годишен. Римската империя е била управлявана от негови съветници и управители. Самият той е имал еклектични религиозни вярвания, имал е в двореца и изображения на Христос, и изображения на Орфей, и на Аполон и на други божества. Самите му управители и съветници са били особено агресивни и враждебни срещу християните“, добави още д-р Панайотова.

„По онова време това са били именно Улпиян, Виталий и Кай, за които са казват, че буквално са проливали християнската кръв като вода. Именно по времето на тяхното ръководство на империята е пострадала св. Татяна, която е родена в знатно, богато семейство, което е живеело в Рим. Нейният баща е бил три пъти префект на Рим и самият той е бил християнин. Нейното мъченичество се случва в началото на 3-ти век, 226 година“, каза още богословът.

„Девойката периодично е била принуждавана според обществения протокол, заедно с другите поданици на Римската империя да почита езическите божества, да им принася различни благовония, хваления, да посвещава техни храмове и да се покланя на техни идоли. Самата св. Татяна е била от дете християнка не е можела да се помири с това. Считала е, че дори формално да се поклони на идол на Аполон в храм в Рим това би било отстъпление от единствения истински Бог и Спасител, който е Иисус Христос“, посочи още тя.

„Тя е била да принудена, когато я завеждат в храма на Аполон, заедно с други хора, да се откаже да му пренесе жертва и дори след нейна молитва идолът се сгромолясал и разбил на парчета. Това вбесило управителя на Рим, както и другите езичници и тя била многократно подлагана на свирепи изтезания, с които мъчителите се надявали да я принудят да отдаде почит на езическите Божества. Затова тя се е срещала с толкова изпитания в живота си“, допълни д-р Десислава Панайотова - Пулиева.

Виолета СИМЕОНОВААгенция „Фокус“
Света Литургия се отслужва във всички храмове в Пазарджик за празника на света Татяна

Православната църква почита света мъченица Татяна. Във всички храмове в Пазарджик се отслужва света Литургия за празника, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик.

Света мъченица Татяна е една от малкото светии, почитани и в Православната, и в Католическата църква. Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща ѝ е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело християнството дълго преди да се роди тя.

Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт. Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.

Ваня НИКОЛОВА


Агенция „Фокус“
242 жителки на община Кюстендил носят името Татяна


242 жителки на община Кюстендил носят името Татяна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел на „Гражданска регистрация и административно обслужване” към Общината.

С името Таня са наречени 214 дами, имащи постоянно жителство в града и малките населени места. На 12 януари Православна църква чества света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица, родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема пътя на целомъдрието още от дете. Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна. Днес имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна.

Венцеслав ИЛЧЕВАгенция „Фокус“
Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица" в Кюстендил


Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица" в Кюстендил, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Поводът е, че днес Православната църква прославя света мъченица Татяна и св. Сава Сръбски. Богослужението е благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литоргията ще започне от 09.30 часа и ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

Никола ПЕТКОВ


Агенция „Фокус“
Православната църква почита паметта на света мъченица Татяна


На 12 януари Православната църква почита паметта на света мъченица Татяна. Тя произлиза от знатно и богато римско семейство, дъщеря на един от най-известните римски префекти. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дяконеса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.
Тя се отказала от светските радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически светец. След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.
Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й. Накрая тя и баща й били обезглавени.
На този ден празнуват: Татяна, Таня.

Принтирай    Оразмери текст   + -