Нено Димов остава в ареста

11 Януари 2020 | 14:33 | 0
Нено Димов остава в ареста
Снимка: Прокуратура на Р България

Специализираният наказателен съд остави в ареста Нено Димов. Той е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.
Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов беше отведен за разпит от Специализираната прокуратура на 9 януари след претърсвания на дома и кабинета му в МОСВ. Тогава пред журналисти Димов заяви, че не е задържан, но впоследствие се оказа, че всъщност е прекарал нощта в ареста на Трето районно управление в София. Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев постави мярка „Задържане под стража“ за 72 часа на Димов. Според Прокуратурата той в разрез със Закона за водите е разрешавал водоползване от язовир „Студена“ за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно информиран писмено от ВиК - Перник, че нивото на язовира намалява.
На 10 януари министърът депозира и оставката си посредством адвоката си. Тя почти мигновено беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.
Нено Димов е привлечен в качество на обвиняем за умишлена безстопанственост на язовир „Студена“. Ако вината му бъде доказана, го очакват от 2 до 8 години затвор. Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Нено Димов и Специализирания наказателен съд насрочи заседание за гледане на мярката за неотклонение на задържания бивш министър.
На 11 януари Специализираният наказателен съд наложи на Димов постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. От доказателствата по делото се установява, че той в качеството си на министър е утвърждавал графици за водоползване, включващи и предприятие, ползващо водата за промишлени нужди, когато дебитът на водата е бил намалял. Съдът прие, че са на лице доказателства, които установяват съпричастност на подсъдимия и го остави в ареста.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване, като в този случай делото за обжалване се насрочва за 16 февруари
.


Агенция „Фокус“
Прокурор Ангел Кънев: ТЕЦ и „Стомана“ - Перник са имали на разположение както много по-голям язовир, от който да черпят промишлени води, така и разрешителни за подземно водоплзване

ТЕЦ и „Стомана“ - Перник са имали на разположение както много по-голям язовир, от който да черпят промишлени води, така и разрешителни за подземно водоползване. От доказателства по делото се вижда, че са доста по-скъпи като начин за добиване на промишлени води. Това каза Ангел Кънев, прокурор по делото срещу Нено Димов, пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следва да се отбележи, че по делото има разпитани поне още 10 свидетели, управители на други търговски дружества на територията на парк „Стомана“, които сочат, че се закупуват промишлени води от „Стомана“, а тя ги закупува от яз. „Студена“, заяви още наблюдаващият прокурор.

„Всичко, което е било необходимо, за да бъде обосновано повдигането на обвинение, е изяснено като факти и обстоятелства. Продължават да се събират доказателства и най-вероятно ще има привлечени към наказателна отговорност и други лица, не само от МОСВ. На този етап доказателствата са били достатъчни за повдигане на обвинение на Нено Димов. Днес, утре и в понеделник продължават да се разпитват свидетели и да се събират писмени доказателства по делото“, уточни прокурор Кънев.

„Държа да отбележа, че по закон операторът на язовира ВиК - Перник няма правомощие и задължение да иска налагането на воден режим. Правомощието на обемите, които да бъдат пускани, е само на министъра. ВиК има задължение да посочи точния обем воден ресурс и да поиска, но не и да разреши водоползване. Разрешаване на водоползване е в правомощие на министъра на околната среда и водите“, каза още той.

„ВиК - Перник е посочвал коректно обемите на воден ресурс в яз. „Студена“, което е било негово задължение. Има данни за други негови неправомерни деяния, включително стопанисване на ВиК мрежата и изразходване на паричния ресурс, продължаваме да събираме доказателства по делото“, отбеляза прокурорът.

По думите му зам.-министър Красимир Живков е призован за разпит по делото. „Има още десетки други лица, които и през утрешния ден, и през следващите дни, ще бъдат разпитвани“, добави прокурор Ангел Кънев.

Виолета СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Прокурор Ангел Кънев: Считам, че решението на съда да задържи Нено Димов е правилно

Фактите, посочени в постановлението за привличане на обвиняем, които се извеждат от събраните писмени доказателства, са от графиците за водоползване на яз. „Студена“ и от разрешителните за промишлено водоползване на този язовир. Касае се за сбор на разрешените обеми за водоползване на „Стомана“, „Топлофикация“ - Перник, за съответния период от време. Това каза Ангел Кънев, прокурор по делото срещу министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов, пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сумата е изчислена съобразно цената на кубичен метър вода. Държа да отбележа, че на този етап съдът прие, че е налице обосновано предположение обвиняемият Димов да е съпричастен към процесното престъпно деяние. Това е тезата на съда“, посочи още прокурор Кънев.

По думите му съдът е приел, че е налице опасност Нено Димов да извърши и друго престъпление, такова, каквото прокуратурата сочеше в искането си. „Аз считам, че решението на съда е правилно. Разбира се, защитата има своите аргументи, има право на жалба и тя ще го упражни“, добави още той.

„На този етап събраните доказателства - за да се повдигне обвинение на едно лице, трябва да има събрани доказателства, които да сочат обосновано предположение. Разпитите по това дело продължават и не са двадесет и няколко, както каза защитата. Не знам колко добре са се запознали. От всички доказателства по делото няма такова, което да показва министър Нено Димов да е делегирал правомощията си на свой заместник“, отбеляза прокурор Кънев.

„Посоченото лице Красимир Живков е подписвало кореспонденция с разследващите органи, различна от графиците за ползване на язовира и различна от разрешителните за водоползване на яз. „Студена“. Той е изменил през ноември част от графика за водоползване, като г-н Димов не е имал възможност да упражни това си правомощие. Кореспонденцията е водена с разследващи органи, той четеше писма, това твърдеше защитата. Тази кореспонденция е свързана със събирането на писмени доказателства, това не е свързано с подписването на графиците. Това е правомощие само на министъра. ВиК оператора му е подавал справки за наличието на вода в язовира, за актуалното състояние на язовира, за приток, за разход. Съответно, министърът е имал правомощие да разрешава обемите на водоползване и е следвало, съобразно законовите норми, питейно-битовите нужди и нуждите на тези 97 000 души в Перник“, обясни още прокурорът по делото.

„Промишлено водоползване се дава по изключение, и когато те нямат друг ред за подаване на води. Операторът на язовира - ВиК дружеството, е давал актуална информация, като мога да посоча, че ВиК операторът е контролирал обема на язовира по няколко метода - и чрез технически средства, и не само чрез технически средства. Описано е, има го в доказателствата по делото“, допълни прокурор Ангел Кънев.

Виолета СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Ина Лулчева, адвокат: Графиците за язовирите в страната съдържат данни само за разрешено водоползване

Графикът, който се изготви и по който е обвинението е график за цялата страна, той не е за яз. „Студена". Графикът за всички язовири за страната за водоползването се утвърждава от министъра. Това каза Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов, след края на заседанието за гледането на мярката му за неотклонение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вътре не се съдържат данни за нивото на язовирите, вътре се съдържат данни само за разрешеното водоползване. Тези графици се изготвят по заявка на всяко едно ВиК, което отговаря за всеки един язовир в страната. Никой друг не може да заяви водоползване освен съответното ВиК. То посочва какво е нивото на язовира и то казва моля да ни позволите еди какво си количество ползване“, обясни Лулчева.

„До месец октомври включително всички заявки на ВиК - Перник се съдържа отбелязване, че състоянието на язовира е без промяна. От октомври се отбеляза, че има проблем и през ноември се казва, че е сух“, добави още тя.

По думите ѝ ВиК - Перник никога не е сигнализирал министъра на околната среда, че има някакъв проблем. „Никога не се е отказвал от исканията за водоползване, включително и за промишлени нужди. Заявките се правят от ВиК - Перник", уточни адвокатът.

„Има писмо, което е подписано от зам.-министъра, който е бил ресорен, който казва, че при проверка ноември месец не са наред устройствата за измерване на водите на яз. „Студена". Министерството иска обяснение как дотогава са правени изчисленията и на каква база е информацията", посочи още тя.

„За да се повдигне такова обвинение, Прокуратурата трябва да проследи пътя, по който се осъществява цялата процедура. От изготвянето на заявките, от кого се изготвя тя в съответното ВиК, кой определя нивото на язовира, за да го посочи в заявката и съответно кой определя количествата, които да се претендира за отпускане от Министерството за водоползване. След това заявката до кого се изпраща, при кого отива, кой я обработва. Кой от съответната дирекция по управление на водите, която е специализирана дирекция на МОСВ отговаря да извърши преценка това ли е нивото на язовира и може ли да се отпусне тази вода за ползване. За да може да представи зам.-министърът обобщаването и изготвянето на графика за страната и в последствие да се предложи на министъра за утвърждаване", каза адвокат Лулчева.

Тя отбеляза, че Нено Димов твърди, че всички в Министерството са си вършили работата. „Той няма основание да се съмнява в начина, по който те са си вършили работата. Никой не е установил, че е на лице дезинформация, както никой не е установил, че водният режим в Перник е причинен от това, че са изтощени 7 млн. кубически метра. Такива факти по делото няма, това е едно твърдение на прокурора, което почива на нищо", допълни Ина Лулчева.

Виолета СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Ина Лулчева, адвокат: Задържането на Нено Димов е, защото обществото така очаква

За мен това определение е израз на една безпомощност, защото съдът каза, че е имал съпричастност, защото е подписвал графиците. Това заяви Ина Лулчева, адвокат на министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов, пред журналисти след края на делото за гледане на мярката му за неотклонение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Графиците са за язовирите в цялата страна. Защо точно да не знаеш за яз. „Студена“, оставяме го без обсъждане. Не се каза, че е делегирал правомощията на друг заместник-министър“, отбеляза още тя.

„Тоест, съдът прехвърли наказателната тежест на обвиняемия да доказва дали е виновен, или не, след като всички писма по яз. „Студена“ и по всички язовири, които са приложени по делото, са подписани от зам.-министъра, който е ресорен за водите - Красимир Живков. Ако съдът се интересуваше дали има обосновано предположение, или прокуратурата се интересуваше от истината, би следвало досега да е изяснила тези факти“, посочи още адвокатът.

„Нашето убеждение е, че Прокуратурата не я интересува, оказа се, че и Съдът не го интересува. По отношение на опасността от извършване на престъпление Съдът крие нещо, което почива на чистите му предположения, че понеже имало възможност при йерархичен път да се окаже натиск, то не може да се изключи натиск. След като министърът е подал оставка, естествено, че всичко това се изключва. Определението има значение просто, защото е определено от съдия, то не се издържа на критериите за обоснованост, които правото поставя“, добави Лулчева.

„Не знам досега да се твърди, че присъствието на Нено Димов им пречи да разследват кризата с водата. След като тепърва ще се разследва кризата с водата, защо го задържат затова, че е причинил кризата с водата“, отбеляза Ина Лулчева.

По думите ѝ Съдът е задържал Нено Димов, защото обществото така очаква и защото с „новата вълна“ в Прокуратурата са обещали, че ще се заемат с „високите етажи“ на властта.

Виолета СИМЕОНОВААгенция „Фокус“
Съдът остави Нено Димов в ареста

Специализираният наказателен съд определи спрямо Нено Димов постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Производството е образувано и внесено от Специализираната прокуратура с искане за задържане под стража на Нено Димов, министър в оставка. Съдебният състав прецени искането за процесуално допустимо. Съдът намира следните основания, при които би могла да бъде наложена мярката за неотклонение „Задържане под стража" - с доказателствата по делото се установява, че Нено Димов в качеството си на министър е утвърждавал графици за водоползване, включващи и предприятие, ползващо водата за промишлени нужди, когато дебитът на водата е бил намалял. Твърденията, че той е бил подведен или неинформиран биха могли да бъдат установени, но те не изключват да е делегирал правомощията си на длъжностни лица. Обобщавайки, съдът прие, че са налице доказателства, които установяват съпричастност на подсъдимия към деянията, в които е обвинен. Съдебният състав прецени, че мярката за неотклонение следва да бъде „Задържане под стража".

Задължение на държавата и на правозащитните органи е да създадат условия за безпроблемно утвърждаване на фактите.

Делото за евентуално обжалване на мярката е насрочено за 16 февруари.

Виолета СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Нено Димов: Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата за задържането ми под стража

Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата за мярка „Задържане под стража“. Това каза министърът в оставка Нено Димов по време на делото срещу него в Специализирания наказателен съд, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вършил съм съвестно правомощията си и се присъединявам към защитата“, каза още Димов в съда.

Виолета СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Румен Петков, ПП АБВ: Престъплението с язовир „Студена“ е нечовешко, то съсипа живота на повече от 100 000 души

Престъплението с язовир „Студена“ е нечовешко. То съсипа живота на повече от 100 000 души. Но, ако се стовари само върху гърба на министър Нено Димов, ще бъде крайно несправедливо. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Ние от АБВ още през ноември изредихме лицата, заемащи длъжности, отговорни за извършеното престъпление – шефът на ВиК, областният управител, кметът (всички бивши). Падането на повдигане на обвинение срещу тях смущава не само перничани, смущава всеки що-годе почтен човек“, добави Петков.

„Но това невероятно безчовечие не трябва да позволи да загърбим голямото престъпление в газовия сектор, където шефът на „Булгаргаз“ продължава да безчинства на гърба на българската икономика и на българския бит, с изключителната подкрепа на премиера Борисов. Тази обвързаност очевидно има личностна финансова основа и мотивация. Сега Николай Павлов е предупредил министъра на икономиката с писмо, че ТЕЦ с „Топлофикация“ - София, като дружество, е спряло да изплаща задълженията си към „Булгаргаз“ и ще спре доставките. Което ме навява на мисълта, че госпожа Власт иска да се намърда и там със своето портмоне и със своите интереси“, заяви Петков.

„Ако Борисов продължава да държи Николай Павлов, става прекалено грубо и цинично, независимо от предвидения поход в САЩ в края на месеца на министъра, на Николай Павлов и на шефа на „Булгартрансгаз“, в който сме заплашени да поемат ангажимента да купуват скъп и некачествен втечнен газ, за сметка на усилията, които те пропуснаха да положат, за да намалят цената на традиционния доставчик „Газпром експорт“. Повече от шест месеца Николай Павлов проваля преговорите и затова трябва да му бъде потърсена отговорност, каквато е потърсена на Нено Димов“, посочи лидерът на ПП АБВ.

„Престъплението в язовир „Студена“ не трябва да замъглява и престъпленията в Министерството на отбраната - с незаконния ремонт на L-39, с незаконния ремонт на А-30. И посегателството върху една или друга политическа кариера, когато е призвано да предпази живота и здравето на бойните ни пилоти, на гражданите на Перник, на гражданите на България, трябва да бъде възприемано като справедливост, независимо от техния ранг, пост и килограми“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Министър Екатерина Захариева за оставката на Нено Димов: Очакваме патриотите да предложат нов министър

Очакваме патриотите да предложат нов министър. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Седмицата“ на Дарик радио по повод приетата оставка на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов.

„Много неща се чуха по случая включително, че Прокуратурата действа политически. Не мисля, че случаят е такъв. Разследването е в процес и върви. Очакваме така, както е по коалиционното споразумение, патриотите да предложат нов министър“, посочи тя.

„Много отдавна не съм наблюдавала сектора на околната среда и водите. Направиха се сериозни стъпки. Окрупняването на сектора беше много важно. Много кметове отказаха да се включват в Асоциацията за водите. Ако няма асоциация, няма и европейско финансиране за водните цикли“, каза още Захариева.


Агенция „Фокус“
Доц. Румяна Коларова, политолог: Премиерът ще пробва максимално да ограничи щетите от ареста на Димов

След ареста и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза в Перник, премиерът Бойко Борисов ще направи нужното, за да ограничи щетите за правителството, което е готово да направи необходимото, за да изпълни мандата си.

Това коментира в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова.

„Ясно е, че в момента кризата в Перник изисква някакъв вид такава радикална санкция, да бъде санкциониран някой на видимо място. Всичко това поставя въпросите, но не им дава отговор. Толкова много сме свикнали с подобни фойерверки, но в същото време не се намират политически решения. Предполагам, че максимално ще бъде ограничен политическият ефект за правителството. Премиерът Борисов оценява ситуацията, така че да има баланс“, обясни политологът.

Доц. Румяна Коларова каза още, че арестът на Нено Димов не е пикът на кризата с водата в Перник, а по-скоро изпускане на парата, което да даде време на институциите да действат за решаването на въпроса.

Според политолога вотът на недоверие, който се готви от БСП на тема екология би трябвало да раздвижи правителството и то да действа по-твърдо и решително в решаването на проблемите с водата и боклука в страната.
Росица АНГЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Нено Димов

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Очаква се мярката да бъде гледана в 12.30 часа в спецсъда.Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Томислав Дончев: Арестът на министър Нено Димов създава трус в правителството

Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображение не може да има какви трусове и вибрации ще има. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Тази събота“ по БТВ по повод на ареста на министъра на околната среда Нено Димов. „Действията на прокуратурата няма политически характер, но имат политически последици", заяви вицепремиерът.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза, ще реши премиерът Борисов. Няма да коментирам министър Петър Аврамова. Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“, посочи Дончев.

Повод за неговото изявление бе изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на министър Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Томислав Дончев.

„Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс, а министрите няма имунитет, само повече задължения“, заяви Дончев. Той посочи, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

„Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, каза още Дончев, но отбеляза, че правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Томислав Дончев посочи, че не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди. „Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните“, отбеляза Томислав Дончев.Агенция „Фокус“
Христо Проданов, БСП: Девета оставка не решава кризата, единственото спасение за България е да си отиде този, който 10 години управлява

„Арестът и оставката на Нено Димов е положителен резултат от вота на недоверие, поискан от БСП. Нашите действия накараха институциите да се задействат, но една оставка, девета поред, не решава кризата. 9 министри в това правителство са сменени, а основният проблем остава. Единственото спасение за България е да си отиде този, който е 10 години начело на държавата, защото негова е основната вина за това състояние на страната”. Това заяви зам.-председател на ПГ "БСП за България" Христо Проданов пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той коментира, че министър Аврамова също носи отговорност за кризата, но за нея няма последствия. „Бяха отпуснати 80 млн. евро от Европа за ремонт на язовири. Беше създадено държавно предприятие, което стопанисва язовирите и бяха отпуснати 500 млн. за тяхното стопанисване. Къде потънаха тези пари?”, попита Проданов.
„Едната криза не е свършила, започва другата. Бушоните изгарят, но разграбването на България продължава”, каза социалистът. Той разясни, че другата седмица БСП започва консултациите с партиите, които не смятат за нормално в 21 век стотици хиляди българи да бъдат без питейна вода и да дишат мръсен въздух.

„Това управление превърна България в сметището на Европа и света”, заяви Христо Проданов. Той припомни писмения отговор на Владислав Горанов, в който пише, че са внесени 700 хиляди тона отпадъци от трети страни, сред които и медицински отпадъци : „Продължават да се разкриват незаконни депа за боклук. Европейските инвеститори бягат от България, но европейските боклуци идват в страната ни. Те си изнасят производствата в други страни, но си карат боклуците тук. Решението е смяна на това управление”, завърши Христо Проданов.

Принтирай    Оразмери текст   + -