Парламентът ще разгледа бюджетите на НЗОК и ДОО

3 Декември 2019 | 10:20 | 0
Парламентът ще разгледа бюджетите на НЗОК и ДОО
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Парламентът прие рамката на бюджета на НЗОК за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" чл. 1 от Закона за бюджета на НЗОК за следващата година гласуваха 109 народни представители, "против" - 71 и с 1 "въздържали се". Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4, 7 млрд. лв.

Проектът на бюджет на ДОО предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв.
Агенция "Фокус"
Парламентът увеличи с 12 млн. лв. здравноосигурителните плащания за медико-диагностична дейност и за специалиализирана и първична извънболнична помощ


Парламентът прие рамката на бюджета на НЗОК за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" чл. 1 от Закона за бюджета на НЗОК за следващата година гласуваха 109 народни представители, "против" - 71 и с 1 "въздържали се".

Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4, 7 млрд. лв.

Първоначалният вариант на бюджета претърпя промени. Първоначално парите за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94 млн. лв. Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.
6 млн. лв.допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП и ДПС в бюджета на НЗОК за 2020 г.

В рамките на дебата по рамката проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че твърде много са въпросите. „Моята идея е и желание е да се спра на проблемите, които касаят лекарствената политика. След като и вие дойдохте да ни попитате защо и ние предлагаме увеличение на средствата в една система, която е неформирана, защото като цяло публичните средства, които се отделят в България отстъпват значимо на тези, които се отделят в целия ЕС“, каза проф. Михайлов. Той аргументира предложенията на БСП и уточни, че те касаят лекарствените средства. Социалистите искаха парите за здраве да бъдат увеличени от 4, 7 млрд. лв. на 4, 9 млрд. лв.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС посочи,че при първото четене на бюджета всички са се обединили около становището, че трябва да се отделят повече средства за превенция, скрининг и ранна диагностика. „Това е европейската практика, така правят модерните здравни системи, защото е прекалено скъпо да се лекуват в късен стадий заболявания. Вие надхвърлихте нашите очаквания. Ние предложихме повече средства за първична извънболнична помощ. Предложихме да има 5 млн. повече, това, което вие предложихте 6 млн.лв.“, каза д-р Джафер.
От ДПС предлагаха здравноосигурителните плащания за първична извънболнична медицинска помощ да бъде увеличено от 244 млн. лв. на 249 млн. лв. лв. От Движението искаха повече пари и за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност, както и за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ, но предложенията им бяха отхвърлени.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Румен Георгиев, народен представител от „БСП за България“: БСП няма да подкрепи държавния бюджет за 2020 г. и ще предложи алтернативен бюджет на развитието


БСП няма да подкрепи държавния бюджет на за 2020 г. и ще предложи алтернативен бюджет на развитието. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Румен Георгиев, народен представител от „БСП за България“. Той допълни, че бюджетът на управляващите е бюджет на застоя. Според Румен Георгиев е объркана философията на правене на политика през бюджет, докато БСП прави политика, която касае най-много граждани и обръща внимание на най-важните проблеми в страната.

„Този бюджет не решава нищо. Няма нито една мярка. Няма политика за децата, за младите семейства, политика за увеличаване продължителността на живот, политика към възрастните хора. Детските остават същите. За младите семейства няма никакви стимули за отглеждане на деца, за стартиране на бизнес. Няма политика за младежите. Забележете, пенсиите, които ГЕРБ казват, че ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,7%. Това са между 14 и 20 лева, които инфлацията отдавна е изяла. БСП ще предложи алтернатива - семейно подоходно заплащане, за да подпомогне младите хора, които работят и отглеждат деца. Помощи за второ и трето дете на работещи родители и други, които сме сложили в пакет“, допълни народният представител.

Румен Георгиев уточни, че бюджетът за ДОО, който ще се гледа на второ четене, показва философията и политиката на управляващите в социалната и осигурителната сфера. Според него за да може България да се нарече социална държава, трябва да бъдат предвидени адекватни политики и решения в социалната сфера както в държавния бюджет, така и в бюджета за ДОО и НЗОК. Народният представител допълни, че бюджетът на ДОО за 2020 г. отхвърля всяка възможност за социално развитие във възходящ аспект и отдалечава България от разбирането за социална държава. Не се предвиждат промени в подхода за пенсии и майчинство, болнични и други осигурителни плащания, уточни той.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Агенция "Фокус"
Александър Иванов, ГЕРБ: Оптимист съм, че бюджетите на НЗОК и ДОО за 2020 г. ще бъдат приети


Бюджетите на НЗОК и ДОО за 2020 година ще бъдат приети. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Александър Иванов, народен представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той отбеляза, че в двата бюджета за догодина има значително увеличение на средствата за социални плащания и здравеопазване, като за първа година личните вноски на работещите за пенсиите ще преминат 2/3 от предвидените за изплащане от държавата.

„Догодина пенсиите на всички ще бъдат увеличени от средата на годината с почти 6%. При парите за здравеопазване има 400 млн. лева повече за профилактика, болнична помощ, долекуване, остойностяване на клинични пътеки, повече пари за работещи в здравеопазването, за ваксинации, за лабораторни клинични изследвания и осигуряване на най-съвременни терапии на българските пациенти“, обясни народният представител.

По отношение на борбата с демографската криза Александър Иванов уточни, че най-сериозната реформа е връщането на около 50 000 деца в образователната система.
„100 млн. лева повече са заложени за социални плащания, минималната работна заплата се увеличава на 610 лева, увеличава се броят на получаващите помощи за отопление, запазват се всички видове осигурителни и социални плащания, които до момента държавата е гарантирала. Средната работна заплата расте на 1 266 лева за третото тримесечие на 2019 година. Тенденцията е да стане над 1 550 лева до края на мандата на правителството през 2021 година. Със забавените темпове на инфлация съществено се вижда нарастването на доходите на българското население, а не обратното, както твърдят опонентите“, каза още народният представител от ГЕРБ Александър Иванов.

Марияна ВАЛЕНИТНОВА


Агенция "Фокус"
Парламентът ще разгледа на извънредно заседание бюджетите на НЗОК и ДОО за 2020 г.


Парламентът ще проведе извънредно заседание. То бе насрочено за 11.00 ч. от народните представители. Дневният ред на депутатите предвижда второ четене на бюджетите на ДОО и на НЗОК за 2020 г.
В бюджета на Здравната каса за 2020 г. са предвидени 4 744 704,9 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 640 733,7 хил. лв., от които 3 107 134,2 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 533 599,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са в размер на 3 107 134,2 хил. лв., което представлява увеличение с 264 880,0 хил. лв. в сравнение със същите през 2019 г.

Проектът на бюджет на ДОО предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв.
Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200лв. Тази стойност ще се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.
Прогнозите са, че през 2020 г. средният осигурителен доход ще достигне 1063 лв., което е ръст от 7,8% в сравнение с очакваната му стойност през настоящата година. Средногодишният брой осигурени лица се очаква да се увеличи на 2,796 млн.

През 2020 г. за изплащане на пенсии са предвидени 10,576 млрд. лв. - със 729,1 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица ще се повиши от 560 лв. на 610 лв., а за земеделските стопани от 400 лв. на 610 лв. Максималният размер на осигурителния доход се запазва 3000 лв.

Не се променят и размерите на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица. Със законопроекта се предлагат и промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване, както и някои изменения, с които се прецизират разпоредби относно правата на осигурените лица.

Принтирай    Оразмери текст   + -