България се сбогува със Стефан Данаилов

2 Декември 2019 | 12:48 | 0
България се сбогува със Стефан Данаилов
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

България се прекланя за последно пред легендата Стефан Данаилов. Поклонението в Народния театър започна в 11.00 ч. Стотици негови колеги, приятели и почитатели чакат на опашка, за да се сбогуват с него.

Агенция "Фокус"
Славчо Пеев, актьор: Ламбо беше достоен и искрен, остави жалони в киното и театъра

амбо беше достоен и искрен, остави жалони в киното и театъра. Това каза актьорът Славчо Пеев пред журналисти за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Човек, който е над дребни неща. Ламбо беше достоен, искрен, дреболиите не го интересуваха", заяви Пеев. Той отчете, че Стефан Данаилов е оставил жалони в театъра и киното.
"Лека му пръст".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Първанов, президент (2002-2012): Стефан Данаилов е помагал на българската политика

Стефан Данаилов е помагал на българската политика. Това каза пред журналисти президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Помагал ми е и на мен, и на българската политика за отстояванто на непопулярни позиции, което не всеки прави", посочи Първанов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: По-харизматичен човек от Стефан Данаилов не съм познавал

По-харизматичен човек от Стефан Данаилов не съм познавал. Това каза министърът на културата Боил Банов пред журналисти за Стефан Данаилов, предаде репоетер на Агенция "Фокус".

"Той притежаваше рядкото качество освен таланта на сцената и на екрана, да бъде такъв и в живота. Липсата е страхотна. За всички хора и е огромна тъга. Невероятен човек, толкова позитивен, толкова интуитивен, толкова положителен във всички моменти от живота си. По-харизматичен човек от него не съм познавал", заяви министърът.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Над два часа продължава поклонението пред паметта на Стефан Данаилов

Над два часа продължава поклонението пред паметта на Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус". То е в Народния театър "Иван Вазов", а входът на театъра е отрупан с венци от различни институции и организации. Хиляди хора се стекоха до момента, за да си вземат последно сбогом. Пред театъра продължават да чакат своя ред още стотици хора.

Президентът Румен Радев и министри от кабинета "Борисов" 3, много политици, актьори и ученици на Стефан Данаилов дойдоха да се поклонят пред паметта на актьора. Тук бе министърът на културата Боил Банов, на здравеопазването Кирил Ананиев, бившият образователен министър Даниел Вълчев и други.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП: Стефан Данаилов до последно мислеше за България и накъде отива държавата

Стефан Данаилов до последно мислеше за България и накъде отива държавата.
Това каза за Агенция "Фокус" лидерът на БСП - София Калоян Паргов за Стефан Данаилов.

"Последната ни среща беше август месец в неговата лятна вила на морето. Тогава нямахме много възможност да говорим. Той знаеше, че върви към своя край. С него си отиде една цяла епоха. Днес в СОС призовах следващата година да направим, каквото е необходимо, за да може бъдните поколения да го помнят", заяви Паргов.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Огнян Герджиков: Стефан Данаилов е голяма личност - поклон пред паметта му

Стефан Данаилов е голяма личност - поклон пред паметта му. Това каза пред журналисти председателят на 39-ото Народно събрание и служебен министър-председател проф. Огнян Герджиков за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Това е един човек, който заслужава огромно уважение и като политик, и като артист и като човек", заяви проф. Герджиков. Той посочи, че ще го запомни като широкоскроен човек, като човечен и голям актьор.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Ивайло Калфин: Стефан Данаилов е един от колосите на българския дух

Стефан Данаилов е един от колосите на българската култура, на българския дух и на българщината.
Това каза за Агенция "Фокус" Ивайло Калфин за Стефан Данаилов. Заедно с него да си вземе последно сбогом със Стефан Данаилов бе и лидерът на АБВ Румен Петков.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще запомня Стефан Данаилов като голям артист, учител и личност

Ще запомня Стефан Данаилов като голям артист, учител и личност. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Като гледам неговите ученици, съм сигурна, че е бил изключително добър към тях. Всички разказват сега своите спомени. Аз го познавам и като министър на културата. С него работихме по някои проекти. Беше изключително сърдечен и отзивчив, голяма личност", каза Фандъкова.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: За мен Стефан Данаилов беше човешкото лице на българската политика

За мен Стефан Данаилов беше човешкото лице на българската политика. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи: огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици“, заяви Радев.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Опашката от хора за поклонението на Стефан Данаилов се увеличава


Опашката от хора за поклонението на Стефан Данаилов се увеличава, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Поклонението продължава вече един час. Да се сбогува със със Стефан Данаилов пристигна и президентът Румен Радев.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Татяна Лолова: Стефан Данаилов беше с нас и мисля, че ще остане


Стефан Данаилов беше с нас и мисля, че ще остане. Това каза актрисата Татяна Лолова пред журналисти за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Всеки период в живота го е изживял пълнокръвно. Това е същество не само на България, това е извънземно, земно и сърдечно. Много красиви и талантливи има, но той е посочен. Беше с нас и мисля, че ще остане. Той е неповторимото нещо, което сме имали.
Каза: "Не ме жалете, живял съм, както трябва". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен", заяви Лолова.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Поклон пред великия, недостижимия и незабравимия Стефан Данаилов


Поклон пред великия, недостижимия и незабравимия Стефан. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Изпратихме една вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Беше добър, почтен и широкоскроен. Ние българските социалисти изгубихме свой духовен водач. Осиротяхме", посочи Нинова.

Тя разказа, че в последните си дни Данаилов ѝ е казал: "Не плачи, каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно". „И е прав - въпреки смъртта, където и да сме, каквото и да правим ще го носим в едно съкровено място в душите си", каза още Корнелия Нинова.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Георги Йорданов: Изкуството на Стефан Данаилов е нетленно


Изкуството на Стефан Данаилов е нетленно. Това каза пред журналисти бившият министър на културата Георги Йорданов за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Това е една от тежките загуби на българската култура. Той не само, че беше именит и заслужил творец, но и човек с изключителна гражданска чувствителност", заяви Йорданов.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Вежди Рашидов, ГЕРБ: Изпращаме Стефан Данаилов - голям актьор и приятел


Изпращаме Стефан Данаилов - голям актьор и приятел. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов за Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

„Изпращаме един голям актьор. Той е доказателство, че няма министри, няма партии, изкуството обединява. Изпращаме един приятел, който си го обичаме. Съжаляваме, че си отива. Довиждане, скоро ще се съберем отново, когато е рекъл Господ", заяви Рашидов.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Стотици хора се стичат в Народния театър „Иван Вазов“, за да се сбогуват със Стефан Данаилов


Стотици хора се стичат в Народния театър „Иван Вазов“, за да се сбогуват със Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

За поклонението пристигнаха председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, бившият министър на културата Георги Йорданов, президентът за периода 2002-2012 Георги Първанов.

Сред първите на поклонението влязоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и парламентарната група на "БСП за България". За поклонението пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Стефан Данаилов почина на 27 ноември 2019 г.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Поклонението пред паметта на Стефан Данаилов ще се състои в Народния театър "Иван Вазов"


Поклонението пред паметта на Стефан Данаилов ще се състои в Народния театър "Иван Вазов". Това съобщават от театъра. Поклонението ще бъде от 11:00 часа в Народния театър.


"Фокус" припомня:
На 27 ноември 2019 г. в 00.15 ч. на 76-годишна възраст ни напусна Стефан Данаилов.Стефан Ламбов Данаилов
Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Актьорската си кариера започва още в ученическите години, когато се снима във филма "Следите остават". През 1963 г. е приет във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н.О.Масалитинов".
Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Участва в над 100 български и чуждестранни филмови продукции. Голяма международна популярност му донася ролята на майор Деянов от филма "На всеки километър" (1969 г.).
За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. През 1973 г. се присъединява към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов", където е и до днес. От 1994 г. активно снима за италианската телевизия Rai.
От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ , където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г. Наричан е от своите студенти Мастера.
От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.
Награди за актьорски изпълнения в киното: Специална награда на журито на Фестивала на българския филм (ФБФ) във Варна (1969 г.) за филма "На всеки километър"; Голямата награда за мъжка роля (княз Светослав Тертер) за филма "Князът" (ФБФ Варна, 1970 г.); Голямата награда за мъжка роля във филма "Черните ангели" (ФБФ Варна, 1970 г.); Първа награда "Златен Лачено" (МКФ в Авелино, Италия, 1971 г.); Голямата награда МКФ Карлови Вари, Чехословакия, 1970 г. През ноември 2004 г. получава наградата "Паисий Хилендарски".
Стефан Данаилов е член на ИБ на ВС на БСП. Народен представител в 39-о НС. Член на Съвета по култура и духовност.

Принтирай    Оразмери текст   + -