Ще помрачи ли „шпионски скандал“ отношенията между София и Москва?

10 Септември 2019 | 13:09 | 0
Ще помрачи ли „шпионски скандал“ отношенията между София и Москва?
Снимка: Wikipedia

Българската полиция задържа секретаря на българското Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов по подозрение в шпионаж. Това съобщи министърът на вътрешните работи на страната Младен Маринов. Вестник „Дума“ информира, че в дома на задържания е проведен обиск, в хода на който са иззети компютър и документи. В заповедта за обиска е отбелязано, че той се провежда във връзка с възбудено на 3 юли дело по член 105 от Наказателния кодекс, т.е. за шпионаж в полза на чужда държава или чуждестранна организация, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години“.
Под ръководството на Специализираната прокуратура (СП), следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България в отговор на многобройни запитвания от медиите, като уточниха, че секретарят на Българското национално движение „Русофили“ и бивш главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел.
В Русия обаче посрещнаха с тревога новината. Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.
„От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора“, написа Косачев във „Фейсбук“ във вторник.
Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът.
Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта (Prisoners of conscience – POC бел. „Фокус“) и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз, които толкова много обичат своите ценности и нашите общи права на човека“.
„България, ти вече се опозори тези дни в оценката си за резултатите от Втората световна война. Време е да се опомниш“, завършва съобщението си Косачев.
На свой ред вице председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел" Леонид Решетников отбеляза на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, че „американците започнаха кампанията „руски шпиони в България".


Агенция "Фокус":
Спас Гърневски, ГЕРБ: Призовавам Корнелия Нинова да запази самообладание по случая с арестуваните русофили - никой не говори за ней и за дела от миналото

Бих призовал г-жа Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. Всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност и да изчакаме всичко спокойно да приключи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по време на пресконференция във връзка с арестите на Юрий Борисов и други русофили заради шпионаж, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той отправи апел към политическата система и партиите. "В този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не си позволяват интерпретации, да не влизат в ролята на гузен негонен бяга. Да не коментират. Ние може да кажем, че повече от две години виси един въпрос имало ли е среща на г-жа Нинова с г-н Решетников. Това са въпроси, които тепърва ще получават отговор", посочи още Гърневски. По думите му в конкретния случай всеки трябва да запази чувството за национална отговорност, за националната отгоност на България и да не влиза с коментари, които биха застрашили тази сигурност. "Тук става въпрос за конкретни имена, за конкретни случаи, и всеки от нас има
интерес всяка политическа сила има интерес този случай да бъде разплетен, разнищен", допълни още депутатът от ГЕРБ.
Виолета СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус":
Тома Биков, ГЕРБ: Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите

Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на пресконференция във връзка с арестите на Юрий Борисов и други русофили заради шпионаж, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби, в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства. Затова смятам и реакциите на някои от политиците и на партиите и,ако щете дори на някои от институциите за крайно невъздържани, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос", посочи Биков.
Виолета СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус":
Корнелия Нинова, БСП: Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация

Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на Юрий Борисов и разпитите на проф. Ваня Добрева заради шпионаж, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Слизаме от заседание на Изпълнителното бюро, на което поканихме проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП да ни разкаже за случилото се вчера от първо лице, да ни запознае с фактите. Излизаме със следната позиция. Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова.
„Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване", допълни тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус":
Иван Сотиров, зам. председател на СДС: Акцията за шпионаж е закъсняла

Акцията за шпионаж е закъсняла. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Сотиров, член на Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“, народен представител и зам. председател на СДС. Той обясни, че дейността на ревизираните хора е публична от няколко години насам и е очевидно, че е срещу националния ни интерес. „Още повече, че когато беше окупиран Крим Николай Малинов, като народен представител, излезе с поздрав към всички славяни за победата в Третата кримска война и имаше недвусмислен призив да се продължи по южно направление към Балканите. Още тогава ние от Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ се обърнахме към парламента и компетентните органи, защото мнението ни беше, че трябва да му бъде потърсена най-малко политическа отговорност. Отделно такъв призив от български гражданин към чужда държава е съставомерен по чл. 98 от НК.“, каза той. Според Иван Сотиров тези българи, които се прокламират като русофили, не са такива, а по-скоро са кремълски слугинаж. По думите му нашите комунисти нямат политика изградена на принципи и ценности, а мнението им зависи от курса в Москва. Той изрази надежда акцията да не е предизборна или за доказване към западните ни партньори, че България действа категорично в тази насока.
Цоня СЪБЧЕВА

Агенция "Фокус":
Корнелия Нинова, БСП: Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници

Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на Юрий Борисов и разпитите на проф. Ваня Добрева заради шпионаж, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Смятаме, че се прави в момента и сега, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случая в предизборна кампания. Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници. С действието им вчера се провокира разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяването на страх и насъскването на едни срещу други. Докато по този начин ни разделя и противопоставя ни отнема най-ценното право - свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани. Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т.н.", допълни Нинова.
Попитана как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България, Нинова заяви, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание. "Не се месим в тяхната работа", допълни още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус":
Зам. главният прокурор Иван Гешев: За мен единствената разделителна линия в българското общество е дали обичаш страната си, или не я обичаш

За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да е дали обичаш страната си, или не я обичаш, дали си българофил, или българофоб. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев по повод обвинението срещу Николай Малинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Гешев в хода на работа по делото са събрани доказателства, че се е оказвало влияние за политическия живот в страната „по таен начин“. „Според обвиняемия привържениците на идеи в България не могат да се справят сами, без подкрепа от руската държава“, посочи Гешев. Той поясни, че е повдигнато обвинение към председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов за това, че през период от неустановено време на територията на република България и Руската федерация се е поставял в услуга на чужди организации.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция "Фокус":
Президентът Румен Радев: Безсилието на управляващите да решат тежките проблеми се изражда в паническо търсене на враг, което да противопостави хората

Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес. Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Влизането в Шенген и Еврозоната, отпадането на европейския мониторинг за върховенството на закона у нас, както и привличането на чуждестранни инвеститори са сред стратегическите приоритети, в които управляващите се провалят“, заяви държавният глава. В отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава президентът заяви още, че това е „изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. „Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът.
„Според мен здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали е атака срещу президентската институция разпитът на социолога Живко Георгиев – член на Стратегическия съвет при президента, за проведено от него социологическо проучване преди президентските избори. По думите на Румен Радев, част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи. „Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“, заяви Румен Радев.
Президентът определи като важен ресорът „Иновации и младеж“, който се предвижда България да получи в новосформираната Европейска комисия. „Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат и колко ще разпределяме. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена и това е залегнало във всички стратегически европейски документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа“, заяви президентът.
Държавният глава беше в Пловдив за откриването на португалски инвестиционен проект.

Агенция "Фокус":
Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Намерен е документ, изготвен от Николай Малинов относно необходимата геополитическа преориентация на България

На 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи. Намерен е документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. Това каза на брифинг за медиите заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В хода на разследването е установено, че обвиняемият е приел срещу заплащане да изпълнява задачите, възложени му от ръководителите на посочените от главния прокурор организации. Заплащането се е извършвало под различни форми, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на всички мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“, обясни Гешев. Той посочи, че на 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи, като е намерен документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. По думите на Гешев, той е изготвен с цел информиране на организациите каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да бъдат взети да се промени из основи геополитическата ориентация на България. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение по чл. 105* от Наказателния кодекс. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция "Фокус":
Главният прокурор Сотир Цацаров: На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на Република България

На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на Република България. Това каза на брифинг за медиите главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че Малинов се е поставял в услуга са със седалище в Руската федерация. Организациите са две: „Общество двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания. По отношение на един руски гражданин, а именно Леонид Решетников е наложена забрана за влизане в пределите на Република България за срок от 10 години. Забраната е наложена от Държавна агенция „Национална сигурност“ по реда на Закона за чужденците в Република България“, добави още Цацаров.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция "Фокус":
Главният прокурор Сотир Цацаров: Николай Малинов е обвинен в схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност

Българският гражданин Николай Малинов е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема, прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Днес Николай Малинов е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. По отношение на господин Малинов прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 хиляди лева“. На Николай Малинов е наложена забрана да напуска територията на страната и към този момент той вече е освободен от следствения арест“, допълни още главният прокурор.
Зорница КОСТАДИНОВА

Агенция "Фокус":
Румен Петков, АБВ: Ако руският шпионлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле

Ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Това е повече от нелепо. Първо вчера са отведени по този начин без белезници може би голямата част 10-15 души. Да те отведат с белезници, да ти изтъръшат къщата и късно вечерта да ти кажат : „Абе ти си свидетел“, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдаът коментирани с нормални аргументи и логика. Познавам част от тези хора. Ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов, Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Ама много. Второ, пак казвам тези хора, които изредих познавам. Проф. Ваня Добрева е един много чист човек. Ние може да сме имали с нея политически различия, но тя да бъда привиквана п о този начин сутринта в 7.00 ч. „Ела, че ни трябваш“, Живко Георгиев – някой съмнява ли се в почтеността и лоялността на държавата – мисля, че не“, допълни още Петков.
Румен Петков подчерта, че АБВ е партия, която има нормално отношение към Русия.
Във връзка с фигурата на Решетников, Петков посочи, че това е несериозно. "Първо Решетников е пенсионер. Той няма нито възможностите, нито ресурсите, нито инструментариума да събира информация. Аз въобще не виждам каква е ролята на г-н Решетников тук. Той е една митична фигура, която каквото стане или не стане - абе Решетников е. Тези хора, които са привиквани като свидетели с уклон към обвинение, те нямат достъпа до информация. Работа в полза на чужда ържава. Аз апелирам утре по същия начин в Бояна и ли в Банкя, където е премиерът Борисов да го арестуват. Той преди няколко години направи пълни самопризнания и каза, че като дошла г-жа Клинтън и го натиснала да спре два проекта и той ги спрял. Да арестуват цялото правителство и половината парламент. Какво означава да преведем 1, 2 млрд. за едни невидими самолети, невидими в смисъл, че още го няма заводът, който ще го произвежда. Това не е ли работа в полза на чужда държава. Да сме наясно“, допълни още лидерът на АБВ. На въпрос с какви данни трябва да разполагат разследващите, за да има обвинение в такова престъпление за национално предателство, Румен Петков отговори: „Ако те имат в ръцете си доказателства за финансови потоци, за предоставяна информация. Хората, които аз изреждам няма откъде да имат информация, за да я предоставят. Ако те имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да предоставят определен обем информация, да влияят върху българското обществено мнение против интересите на България, да извадят и да ги кажат. Проблемът е, че ние в избори влезем ли или вадим карта на черепите, или събаряме мавзолей, или ритаме паметници. Само не гледаме нашата политика и нашия интерес. Аз затова казах като за Цецко, така и за Цецка. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, айде утре премиера при белезниците. При премиера поне имаме самопризнание“, допълни още той. Според него ако тези арести са новият прочит на 9 септември, не е ясно какво ни очаква. Петков обвърза 9 септември и с декларацията на Външно министерство за изложбата в Руския културно-информационен център. „Намесата на въшно е нелепа. Когато си неграмотен, не знаеш, че Централна и Източна Европа се пише с главна буква, когато си арогантен не е добре. Но когато си вандал в прочита на историята – неграмотен и арогантен – ти си готов министър на външните работи на Бойко Борисов. Нямам предвид никой конкретно, но да направиш цялата тази организация 15 души сутринта в 6.30 да им пратиш тройки да им връчат призовки, при положение, че има канален ред да бъдат връчени тези неща, е да го кажем оригинален прочит на деветосептемврийското утро тази година“, изтъкна още Петков.

Агенция "Фокус":
Прокуратурата: Под ръководството на Специализираната прокуратура се извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство, Юрий Борисов е разпитан като свидетел

Под ръководството на Специализираната прокуратура (СП), следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. В отговор на многобройни запитвания от медиите от Прокуратурата уточняват, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел.
Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват.

Агенция "Фокус":
Калоян Паргов, БСП - София: Нека стане ясна причината за ареста на Юрий Борисов - текат всякакви спекулации и могат да бъдат използвани в предизборната кампания

Нека стане ясна причината за ареста на Юрий Борисов - текат всякакви спекулации и могат да бъдат използвани в предизборната кампания. Това каза председателят на Градския съвет на БСП София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов във връзка с ареста на Юрий Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Паргов посочи, че е разбрал за него преди час. "Нямам информация с какви мотиви е задържан г-н Борисов. Надявам се, част по-скоро компенетните органи да осветлят повече светлина по случая и какви са мотивите. Все пак в надвечерието на празника на русофилите на Копринка на 14 септември, пък и днешната дата някак си започна отново да буди спекулации в обществото защо на 9 септември. Някои дори казаха "Връща ли се фашизмът?", допълни още Паргов и посочи, че не му се иска да влиза в такива краски. "Нека все пак да стане ясно от компетентните органи каква е причината за този арест, защото все пак е притеснително", допълни още Паргов. Той посочи, че Юрий Борисов е бил дългогодишен член на партията, както и на националните ръководства. "В последните 15 години е по-познат в житието и битието си на активен участник в русофилското движение и неговото ръководство", обясни още Паргов. На въпрос дали са разпитвани членове на БСП, Паргов поясни, че доколкото е разбрал са разпитвани членове на ръководството на "Русофили". "Сега това е много тежко обвинение. За него трябва да има сериозни доказателства, които са свързани с устоите на държавата и с националната сигурност, затова трябва да бъде дадена час по-скоро светлина. В момента текат всякакви спекулации, оттук нататък в една или друга степен използвано включително подозирам и в политическата кампания на местните избори, особено в София", заяви още Паргов във връзка с информацията, че Борисов е арестуван за шпионаж.
Деница КИТАНОВА

РИА Новости: Посолството на Русия в София проверява информацията за задържането на българин за шпионаж в полза на Москва
Посолството на Русия в София проверява информацията за задържането на български гражданин за предполагаем шпионаж в полза на Русия, съобщи пред РИА Новости представител на дипломатическата мисия.
„Към момента в посолството не е постъпвала официална информация. От своя страна ще проверяваме появилите се в медиите сведения и ще следим за развитието на ситуацията“, са заявили от посолството.

„Царьград ТВ“ (Русия): Според Решетников "САЩ започнаха атака срещу русофилите в България": Задържането на секретаря на Националното движение "Русофили" - първата лястовица?
От България пристигнаха много тревожни новини. Там, както се оказа, внезапно беше задържан секретарят на Българското национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов. Освен това от един ден няма връзка и с председателя на движението Николай Малинов. Заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел" Леонид Решетников отбеляза на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, че „американците започнаха кампанията „руски шпиони в България", предава телевизионният канал „Царьград ТВ“.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.

Леонид Решетников отбеляза, че по-рано журналист от The New York Times внезапно го е помолил за интервю, като е насочвал въпросите „около имперски планове, глупости за възстановяване на монархията и Путин-цар“.
„Опитват се да припишат няколко души на нашия „Двуглав орел“, който работи само в Русия“, подчерта заместник-председателят на Съвета на дружеството и допълни: „Но това е достатъчно за тях, за да ударят истинските български патриоти“.
Този интерес към американския вестник не е изненадващ, ако вземем предвид някои от тревожните новини, които идват от България в момента. Според някои доклади в страната продължава поредица от задържания, разпити и обвинения в „шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия.

Атака срещу русофили

Така по-рано в България по подозрение в шпионаж беше задържан секретарят на Българското национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов. Министърът на вътрешните работи на страната Младен Маринов вече съобщи, че срещу задържания се водят следствени действия.
В същото време той каза, че „ако се извършват подобни действия, тогава има основателни причини за това". Министърът обаче не представи никакви подробности, позовавайки се на тайната на разследването.
Runews24.ru също потвърждава информация за задържането. Порталът обаче твърди, че Юрий Борисов е „освободен без предявени обвинения“. Вярно, все пак е имало разпит в Прокуратурата, както и обиск на жилището му. „Те иззеха електронни носители и документи“.
Освен това от дни, според наличната информация на телевизията, председателят на движението Николай Малинов не отговаря на никого.
Междувременно „Русская България“ съобщава, че са извършени обиски както в офиса на движението, така и в къщата на Малинов.

Американска кампания

Леонид Решетников е сигурен, че Вашингтон стои зад тревожните събития с русофилите в България. „Американците започнаха кампанията„ Руски шпиони в България “, написа той на страницата си в социалната мрежа.
Междувременно заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“ изрази увереност, че „тези действия на сегашните български власти са напълно дискредитирани в очите на българския народ“.
„Да се нападат хора, само защото почитат традициите и историята, както и жертвите, дадени от Русия за създаването на Българската държава, могат само да са врагове на България“, убеден е Решетников.
Докато българските сили за сигурност „ловят“ русофили, Букурещ и София ускоряват програмите си за модернизиране на въоръжените сили. Както отбелязва Defense News, това се прави на фона на „страха от Русия".
Наред с други неща, България и Румъния заменят военната техника на съветската промишленост с нова. Но, което е забележително, главно с европейска, или американска.
Включително се планира, както изглежда, и подмяната на изтребителите. Вместо руските МиГ-29 българските ВВС може да получат F-16 70. Тези американски самолети, макар и модернизирани, както военните експерти неведнъж отбелязват, са по-скъпи от изтребителите от пето поколение.
Впрочем, не само Черно море безпокои официална София. Но и връщането на Крим в Русия, което, припомняме, се случи преди пет години в резултат на референдум.
„България вярва, че дестабилизацията на региона и незаконната анексия (резултатите от референдума не се признават в Украйна и в западните страни, а полуостровът се счита за анексиран и окупиран от Русия) на Крим води до постоянно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион“, се казва в коментар на ситуацията в публикацията на доцента по национална и регионална сигурност в УНСС в София Цветан Цветков.

Съветът на Федерацията на Русия: Москва ще защитава заподозрените в шпионаж русофили в България
Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предава ТАСС.
„От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора“, написа Косачев във „Фейсбук“ във вторник.
Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът.
Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта (Prisoners of conscience – POC бел. „Фокус“) и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз, които толкова много обичат своите ценности и нашите общи права на човека“.
„България, ти вече се опозори тези дни в оценката си за резултатите от Втората световна война. Време е да се опомниш“, завършва съобщението си Косачев.

ТАСС отбелязва, че „в понеделник българската полиция задържа секретаря на българското Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов по подозрение в шпионаж. Това съобщи в интервю пред БНТ министърът на вътрешните работи на страната Младен Маринов. Вестник „Дума“ информира, че в дома на задържания е проведен обиск, в хода на който са иззети компютър и документи. В заповедта за обиска е отбелязано, че той се провежда във връзка с възбудено на 3 юли дело по член 105 от Наказателния кодекс, т.е. за шпионаж в полза на чужда държава или чуждестранна организация, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години“.

Румен Петков, АБВ: Ако руският шпионлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле
Ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Това е повече от нелепо. Първо вчера са отведени по този начин без белезници може би голямата част 10-15 души. Да те отведат с белезници, да ти изтъръшат къщата и късно вечерта да ти кажат : „Абе ти си свидетел“, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдаът коментирани с нормални аргументи и логика. Познавам част от тези хора. Ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов, Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Ама много. Второ, пак казвам тези хора, които изредих познавам. Проф. Ваня Добрева е един много чист човек. Ние може да сме имали с нея политически различия, но тя да бъда привиквана п о този начин сутринта в 7.00 ч. „Ела, че ни трябваш“, Живко Георгиев – някой съмнява ли се в почтеността и лоялността на държавата – мисля, че не“, допълни още Петков.
Румен Петков подчерта, че АБВ е партия, която има нормално отношение към Русия.
Във връзка с фигурата на Решетников, Петков посочи, че това е несериозно. "Първо Решетников е пенсионер. Той няма нито възможностите, нито ресурсите, нито инструментариума да събира информация. Аз въобще не виждам каква е ролята на г-н Решетников тук. Той е една митична фигура, която каквото стане или не стане - абе Решетников е. Тези хора, които са привиквани като свидетели с уклон към обвинение, те нямат достъпа до информация. Работа в полза на чужда ържава. Аз апелирам утре по същия начин в Бояна и ли в Банкя, където е премиерът Борисов да го арестуват. Той преди няколко години направи пълни самопризнания и каза, че като дошла г-жа Клинтън и го натиснала да спре два проекта и той ги спрял. Да арестуват цялото правителство и половината парламент. Какво означава да преведем 1, 2 млрд. за едни невидими самолети, невидими в смисъл, че още го няма заводът, който ще го произвежда. Това не е ли работа в полза на чужда държава. Да сме наясно“, допълни още лидерът на АБВ. На въпрос с какви данни трябва да разполагат разследващите, за да има обвинение в такова престъпление за национално предателство, Румен Петков отговори: „Ако те имат в ръцете си доказателства за финансови потоци, за предоставяна информация. Хората, които аз изреждам няма откъде да имат информация, за да я предоставят. Ако те имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да предоставят определен обем информация, да влияят върху българското обществено мнение против интересите на България, да извадят и да ги кажат. Проблемът е, че ние в избори влезем ли или вадим карта на черепите, или събаряме мавзолей, или ритаме паметници. Само не гледаме нашата политика и нашия интерес. Аз затова казах като за Цецко, така и за Цецка. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, айде утре премиера при белезниците. При премиера поне имаме самопризнание“, допълни още той. Според него ако тези арести са новият прочит на 9 септември, не е ясно какво ни очаква. Петков обвърза 9 септември и с декларацията на Външно министерство за изложбата в Руския културно-информационен център. „Намесата на въшно е нелепа. Когато си неграмотен, не знаеш, че Централна и Източна Европа се пише с главна буква, когато си арогантен не е добре. Но когато си вандал в прочита на историята – неграмотен и арогантен – ти си готов министър на външните работи на Бойко Борисов. Нямам предвид никой конкретно, но да направиш цялата тази организация 15 души сутринта в 6.30 да им пратиш тройки да им връчат призовки, при положение, че има канален ред да бъдат връчени тези неща, е да го кажем оригинален прочит на деветосептемврийското утро тази година“, изтъкна още Петков.

Проф. Евгений Дайнов, политолог: В ситуация, в която е почти очевидно, че ГЕРБ ще загуби София, се правят всякакви политически игри
В ситуация, в която е почти очевидно, че ГЕРБ ще загуби София, се правят всякакви политически игри, за да не бъде тази загуба болезнена и ако може да не се състои. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов. Той коментира и случая с арестувания за шпионаж Юрий Борисов. Според него, ако не му бъде повдигнато обвинение, това ще значи, че задържането му е опит за мобилизиране на градския десен глас в София. „Знаем, че този човек е привлечен, но дори не е ясно, дали е обвинен. Нямаме второ знание, за да направим хипотеза, но знам няколко неща. Първо: Управляващата вихрушка не действа нито принципно, нито законно. Те винаги търсят партиен или финансов интерес. Зад всички гръмки арести, които хвърчат, а след това се провалят, стоят политически игри. Зам. главния прокурор Иван Гешев, който провежда тази акция, е много по-склонен да играе политически игри, отколкото да следва правосъдието“, коментира той. Проф. Евгений Дайнов прогнозира, че ако ГЕРБ бъде пробит в София, това ще промени конфигурацията на политическата обстановка в цялата страна.

Прокуратурата: Под ръководството на Специализираната прокуратура се извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство, Юрий Борисов е разпитан като свидетел
Под ръководството на Специализираната прокуратура (СП), следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. В отговор на многобройни запитвания от медиите от Прокуратурата уточняват, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел.
Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват.

Калоян Паргов, БСП - София: Нека стане ясна причината за ареста на Юрий Борисов - текат всякакви спекулации и могат да бъдат използвани в предизборната кампания
Нека стане ясна причината за ареста на Юрий Борисов - текат всякакви спекулации и могат да бъдат използвани в предизборната кампания. Това каза председателят на Градския съвет на БСП София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов във връзка с ареста на Юрий Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Паргов посочи, че е разбрал за него преди час. "Нямам информация с какви мотиви е задържан г-н Борисов. Надявам се, част по-скоро компенетните органи да осветлят повече светлина по случая и какви са мотивите. Все пак в надвечерието на празника на русофилите на Копринка на 14 септември, пък и днешната дата някак си започна отново да буди спекулации в обществото защо на 9 септември. Някои дори казаха "Връща ли се фашизмът?", допълни още Паргов и посочи, че не му се иска да влиза в такива краски. "Нека все пак да стане ясно от компетентните органи каква е причината за този арест, защото все пак е притеснително", допълни още Паргов. Той посочи, че Юрий Борисов е бил дългогодишен член на партията, както и на националните ръководства. "В последните 15 години е по-познат в житието и битието си на активен участник в русофилското движение и неговото ръководство", обясни още Паргов. На въпрос дали са разпитвани членове на БСП, Паргов поясни, че доколкото е разбрал са разпитвани членове на ръководството на "Русофили". "Сега това е много тежко обвинение. За него трябва да има сериозни доказателства, които са свързани с устоите на държавата и с националната сигурност, затова трябва да бъде дадена час по-скоро светлина. В момента текат всякакви спекулации, оттук нататък в една или друга степен използвано включително подозирам и в политическата кампания на местните избори, особено в София", заяви още Паргов във връзка с информацията, че Борисов е арестуван за шпионаж.

Принтирай    Оразмери текст   + -