140 години от боевете за Стара Загора

30 Юли 2017 | 13:49 | 0
140 години от боевете за Стара Загора
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

С тържествена заря-проверка и редица други събития в Стара Загора ще се отбележат 140 години от боевете за Освобождението на града. През 2017 г. се навършват 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора, по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Богатата програма, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, започна още на 1 юли и включи редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях. В събота вечерта над 2000 жители и гости на града наблюдаваха на мемориалния хълм „Бранителите“ мащабната възстановка на боевете за Стара Загора на 19/31 юли 1877 г. В интервю за "Фокус" кметът на града Живко Тодоров заяви, че битката е важна не само за Стара Загора, но и за България. По думите му Стара Загора е един много ярък пример за онова, което се случва. „Знаете, че е опожарена до основи след битката, която се води за Самарското знаме. Избити са хиляди старозагорци и това пепелище, което остават турците след тях, е впоследствие основа за построяване на новия и модерен град Стара Загора, а и за построяването на модерната българска държава“, каза още кметът на града.
Боят за Стара Загора
След форсирането на река Дунав на 15/27 юни 1877 г, руските войски се разделят на 3 отряда: Западен отряд – 35000 войници, Източен отряд – 80000 войници и Преден отряд – едва 12000 бойци (командир генерал Йосиф Гурко), в който е включен съставът на Българското опълчение. Предният отряд започва убедително войната – успява да превземе важни градове по пътя си към Балкана. Установен е контрол над Шипченския проход, имащ значение за връзките между Северна и Южна България. Пътят за настъпление към широките полета на Тракия е открит. Османското командване, шокирано от действията на освободителната войска, заповядва прехвърлянето от Албания в Южна България на огромната армия на Сюлейман паша, който по-късно ще извърши същинско военно престъпление, избивайки мирното българско население по пътя си.
На 11 юли/23 юли 1877 г., командирите на Предния отряд и Българското опълчение (1-ва, 2-ра, 3-та и 5-та дружини) – ген. Гурко и ген. Столетов са посрещнати в освободената Стара Загора. На 12/24 юли Петко Р. Славейков приветства освободителните войски в църквата „Свети Димитър“ и с изключителна тържественост. Пред събралите се хиляди граждани и цялото духовенство, е отслужен молебен. Основана е Привременна управителна комисия с председател П.Р. Славейков – организатор на първата гражданска власт в Стара Загора.
Междувременно армията на Сюлейман продължава да настъпва към града, като три дни преди битката той е задръстен от безкрайните колони бежанци, търсещи убежище.
В навечерието на сражението в Стара Загора са разположени 4 опълченски дружини, 4 планински оръдия, 3 кавалерийски полка, 2 казашки стотни и 8 конни оръдия – общо около 4500 души, които заемат отбранителна линия с дължина 4 км под формата на дъга на около 1,5 км южно от Стара Загора.
Армията на Сюлейман паша настъпва с 41 табора и многобройна артилерия. Сутринта на 19/31 юли е групирана в три колони. Първата атака срещу позициите на опълченците започва с топовни гърмежи и пушечни изстрели около 7 часа. Те отговарят с няколко залпа. От юг напира османската армия.
Около 10 часа генерал Столетов изпраща съобщение до полковник Де Прерадович, в което му заявява, че му поверява защитата на града, изпращайки му подкрепление от 2 оръдия и Казанският драгунски полк. Към това време вече всички опълченски дружини са на позиция южно от града.
Към обяд, когато положението е почти неудържимо, всички резерви влизат в боя. На помощ не може да се разчита. При това положение, тилът на защитниците е осигурен от множество местни граждани, които се прехвърлят на самата бойна линия, докопвайки се до пушките на убитите и ранените. Героизмът на тези хора е толкова голям, че по нищо не се различава от този на опълченците.
С напредването на времето, боят се разгорещява все повече и докато опълченските дружини се топят като пролетен сняг, от юг прииждат нови и нови турски сили. Въпреки тежката ситуация, нито един опълченец не мисли за отстъпление.
Един от най-критичните моменти настъпва, когато османците успяват да се вклинят между 3-та и 5-та дружина. Подполковник Калитин, командир на 3-та дружина, успява да поведе войниците. Врагът не очаква подобна реакция и като по чудо положението временно е спасено. Командирът на 3-а рота, щабс-капитан Попов, макар и ранен, повежда своята войскова част, която дава значителен отпор.
След пладне Сюлейман паша хвърля всичките си налични сили срещу отбранителните позиции, които, като виждат заплахата от обкръжение нямат избор и започват да отстъпват. Моментът е изключително драматичен и трябва да се действа бързо, за да могат опълченците да се прегрупират и да заемат позиции на Шипченския проход, преди частите на Сюлейман паша.
Врагът правилно осъзнава, че моментът е подходящ за по-сериозно настъпление и атакува. Най-жестокият османски удар е поет от героичната Трета опълченска дружина с легендарния си командир подполковник Павел Калитин. Тя, заедно с 1-ва опълченска дружина, трябва да прикрива отстъплението на останалите части от Старозагорския отряд и да осигури възможност за бягство на север на населението на града и хилядите бежанци от Тракия.
Положението на дружината става особено тежко. Битката за Самарското знаме се превръща в истинска касапница. За него загиват мнозина опълченци, покосени от куршуми, както и самият командир на 3-а дружина подполковник Калитин. Знамето, предавано от ръка на ръка и напоено с кръвта на героите, е спасено.
Старозагорският отряд отстъпва по пролома, а изплашените турци почти не го преследват. След като успяват да се изтеглят през тесните и криви улици на Стара Загора и обкръжени от десетки хиляди бежанци, изморените опълченци, с обгорени от барут лица, поемат пътя към Казанлък. Чувайки писъците на жертвите от горящия град, те вървят със стиснати юмруци и зъби. Много от тях изостават от колоната, за да подканват бежанците да се движат преди тях, като взимат децата на ръце.
С навлизането си в Стара Загора войниците на Сюлейман паша избиват хиляди българи от града и селата южно от града, а други, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция.
Градът е опожарен и обезлюден. Мнозина се спасяват с бягство отвъд Балкана, където остават до пролетта на 1878 г. Някои не се завръщат повече в Стара Загора. Съвременници на събитията смятат, че повече на това място няма да съществува град. В боевете за защитата на Стара Загора, Самарското знаме и Българското опълчение получават своето бойно кръщение. След разформироването на Предния отряд, ген. Гурко издава прощална заповед, в която се казва: „Ще минат години, и тази бъдеща българска армия ще каже: „Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора.”Агенция "Фокус"
Проф. Божидар Димитров: Съвременният прочит на битката за Стара Загора е, че когато един народ се сражава за свободата си, той постига чудеса

Когато един народ се сражава за свободата си, той е готов на чудеса и постига чудеса. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров по повод 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. „Войниците на Сюлейман паша не са обикновени. Това в съвременния смисъл на думата са командоси. Една част елитна дивизия, която се е справила с планинските стрелци на черногорците. Срещу Черна гора има една война през тази година“, коментира проф. Димитров.
„С две думи отпадат тези постоянни обвинения на нашите национални нихилисти, които казват: „Какво искате от народ, на който свободата и независимостта е донесена на върха руските щикове“. Не само, че я извоюваме сами, но в известен смисъл спасяваме и руската армия от едно голямо унижение да се оттеглят в България и втори път да минават Дунав така, както направиха в Армения при същата тази война. Те нахлуха, бяха разбити, стъпиха на руска територия. Турците обсадиха Ереван“, допълни историкът.
Той обясни, че опълченците успяват да изведат от полесражението Самарското знаме много лесно. „Със себеотрицателност. Те вече знаят, че знамето е символ на честта, на една военна чест и на една държавна. Затова се бият като зверове, лъвове. Имат мотивация да рискуват живота си“, добави проф. Димитров. По думите му Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“ символизира дружбата между руси и българи и тяхната победа. „Стара Загора не е поражение, тя е победа, защото Сюлейман понася много тежки жертви. Той губи настъпателна възможност. Неговите войски слизат долу в полето, лягат и спят до зимата, когато ще бъдат пленени отново от руско-българските части“, каза още историкът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Доц. Евгения Иванова, РИМ – Стара Загора: В музея имаме малко късче от оригиналното Самарско знаме

Имаме един експонат, който много рядко се показва. Това е едно малко късче, 2 на 3 сантиметра почти, от оригиналното Самарско знаме, което има много интересна история. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнографът от Регионалния истурически музей в Стара Загора доц. д-р Евгения Иванова. „Минко Минев е запазил това късче от знамето, това е един старозагорски възрожденски деец и учител. Той е записал в една тетрадка своите спомени от периода около Освобождението – преди и след това“, посочи доц. Иванова. Според нея в тази тетрадка той пише, че когато Самарското знаме е било в Стара Загора, вятърът го е развял и едно мъничко късче се е откъснало от него и Минев го е съхранил и залепил в тази тетрадка с негови ръкописни спомени. „Понеже това е един особено ценен експонат, цялата тетрадка с късчето знаме, се показва много рядко, но сега, на изложба, може да бъде видян“, съобщи тя. „Според мен това, което си струва да се види, са именно спомените на Минко Минев с късчето от Самарското знаме“, коментира доц. Иванова. По думите ѝ други интересни експонати, които могат да бъде видени в музея са едно от първите копия на Самарското знаме, направено преди повече около половин век, както и многобройните оръжия и награди, които са получили старозагорски опълченци, участвали в тези сражения.
Стефан ПЕТРОВ

Агенция "Фокус"
Проф. Божидар Димитров: Битката за Стара Загора всъщност е Бойното кръщение на първата българска военна част

Тази битка всъщност е Бойното кръщение на първата българска военна част, създадена след толкова века – Българското опълчение. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров по повод 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. „То се нарича така, но по устройство и численост е равно на една нормална руска дивизия. Наброява 7444 човека и минава Дунав няколко дни, след като първите руски войски го минават. Включен е в т.нар. „преден отряд“. Отрядът е една голяма грешка на руското командване, което погрешно сметна, че ако се появят руски войски в Тракия и стигнат до Одрин турците ще се съгласят на мир, както са правили през останалите 10 дотогава руско-турски войни“, коментира проф. Димитров. По думите му 14-хилядният отряд под командването на ген. Гурко няма нито силата и мощта да сломи турските войски, нито оръжието, тъй като опълчението е въоръжено с много лошо оръжие. „То е музейно, трофейно оръжие от Френско-пруската война (1870 година). Следователно опълчението не би могло да се сражава успешно срещу турската армия. Всъщност в боеспособността му се съмняват всички руски генерали. Те смятат, че това е небоеспособна част и е само да се демонстрира с присъствието си на фронтовия театър как българите и сами се бият за своята свобода. За съжаление, руското командване се подлъгва по лесните му успехи“, каза още проф. Божидар Димитров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Доц. Евгения Иванова, РИМ – Стара Загора: Историческата памет за събитията от Руско-Турската война се пазят от жителите на града

Историческата памет за събитията през Руско-Турската война се пазят от жителите на града. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнографът от Регионалния истурически музей в Стара Загора доц. д-р Евгения Иванова. „Един от начините за съхранение - това са многобройните паметници, които са посветени на тези героични сражения през месец юли 1877 г., по повод на освобождението на града, едната седмица свобода, която има и след това връщането на турските войски и опожаряването му“, посочи доц. Иванова. Според нея сттарозагорци, освен с тези паметни плочи, пазят тези спомени, като периодично музеят и цялата общественост с различни събития напомнят тези отминали събития. „Самото опожаряване на града се знае от всички старозагорци и след това възникването му като нов град, е една много повратна точка и е останала в паметта и съзнанието на хората. И на децата, с различни интерактивни уроци в музея и в училищата, се напомнят тези събития“, посочи тя. По думите ѝ гостите на Стара Загора проявяват интерес към Регионалния исторически музей в града, както и към събитията, които са се случили преди 140 години. „Можем да кажем, че това лято, в сравнение с другите периоди, имаме повече посетители в музея“, съобщи доц. Иванова.
Стефан ПЕТРОВ

Агенция "Фокус"
Кметът Живко Тодоров: Поддържаме Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, за да повдигаме българския дух и патриотизъм

Поддържаме го в посока на това да повдигаме българския дух и да възстановим патриотизма особено на младите българи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. „Самият монумент символизира непоколебимия дух, твърдостта, решителността на героите, които стоят твърдо там и никога няма да напуснат бойното поле. Такъв е и случаят при самите битки. Знаете, че макар и многократно турските войски да превъзхождат българското опълчение, нашите герои държат до последно и успяват да спасят Самарското знаме“, коментира Тодоров. По думите му след опожаряването и окървавяването на Стара Загора те се изместват към Шипка, където българите пък извършват друг подвиг. „Така че това символизира Самарското знаме – непоколебимостта и твърдостта, с която макар и давайки живота си, българите посрещат противника и са готови да защитят свободата си“, подчерта той.
Кметът на града допълни, че поддържат мемориалния комплекс и всяка година се правят стъпки за подобряването на състоянието му. „Тази година също имаше облагородяване, което беше направено. Както казах, направихме и художествено осветление, което вечер всеки, дори и от автомагистрала „Тракия“, може да види Самарското знаме“, каза още Живко Тодоров. Той отправи послание на съгражданите си по повод честванията, като ги призова да бъдат горди, че са наследници на хора, които са били готови да се жертват в името на свободата си. „Има неща, които са много по-важни от злободневието. Това са непреходните ценности, благодарение на които българският дух се е запазил през годините“, добави градоначалникът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Стара Загора: Председателят на парламента Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Валери Симеонов ще участват в тържествена заря-проверка в града

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Валери Симеонов ще участват тази вечер в тържествената заря-проверка по повод отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.), съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Военният ритуал започва в 20.00 часа на площада пред сградата на Общината. Домакин на събитието е кметът на града Живко Тодоров. Очаква се да пристигнат още посланици, народни представители, кметове и зам.-кметове на общини и др. Всички официални гости на събитията ще получат плакет-реплика на героичното Самарско знаме.
В 18,30 часа на площада започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. В 21.00 часа на Античния форум „Августа Траяна“ Държавна опера - Стара Загора ще изнесе тържествен концерт, чиято първа част ще бъде дирижирана от старозагорския митрополит Киприан.
Той ще участва и утре вечер в уникалния спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“, който ще бъде кулминацията в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на годишнината.
Музиката на формация „Исихия“ и изпълнения на квартет „Ева“ - певици от световно известния хор „Мистерията на българските гласове“, ще допълнят атмосферата на красивото представление, наслада за душата и сетивата. Той ще се състои на 31 юли от 21.00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Режисьор е дириекторът на ДТ „Гео Милев“ Ивелин Керанов. Светлинно-звуковият спектакъл ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри, досега не е правен у нас, твърдят организаторите.
През 2017 г. се навършват 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора, по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Богатата програма, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, която започна още на 1 юли, включи редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.

Агенция "Фокус"
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Народ без памет е като народ без история, старозагорци ще останат доволни от начина, по който почитаме паметта на героите си

Очакваме хиляди гости и старозагорци да се стекат, за да почетат паметта на загиналите герои. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. „Тези официални лица, които са потвърдили присъствието си са председателят на Народното събрание Димитър Главчев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Смятам, че ще бъде едно паметно събитие, защото 140-годишнината трябва да бъде такова и да уважим паметта на онези, благодарение на които днес ни има“, коментира Тодоров.
Той посочи, че довечера ще има тържествена заря-проверка и светлинно шоу на Самарското знаме. „За първи път през тази година осветихме самият монумент – „Бранителите на Стара Загора“. Друго интересно събитие беше възстановката, която беше планирана. Мисля, че хората ще останат доволни от начина, по който почитаме паметта на героите си, защото народ без памет е като народ без история“, каза още градоначалникът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Кметът Живко Тодоров: Пепелището, което оставят турците след себе си в битката за Стара Загора, е основа за построяването на нов и модерен град

Битката е важна не само за Стара Загора, но и за България. Благодарение на подвига на българските опълченци и на руските войници всъщност Самарското знаме не е пленено. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. „Това е един от символите на Освободителната война, която за наша радост приключва с освобождаването на България. Макар и Стара Загора да е опожарена, впоследствие, когато вече се полага и първият камък за възстановяването на града в модерния му облик, остава част от историята, която напомня за подвига и саможертвата. Въобще за българския несломим дух, благодарение на който се възражда българската държава“, коментира Живко Тодоров. По думите му Стара Загора е един много ярък пример за онова, което се случва. „Знаете, че е опожарена до основи след битката, която се води за Самарското знаме. Избити са хиляди старозагорци и това пепелище, което остават турците след тях, е впоследствие основа за построяване на новия и модерен град Стара Загора, а и за построяването на модерната българска държава“, каза още кметът на града.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Стара Загора: С тържествена заря-проверка ще бъдат отбелязани 140 години от боевете за Освобождението на града

С тържествена заря-проверка ще бъдат отбелязани 140 години от боевете за Освобождението на града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Днес, от 18.30 часа, на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20.00 часа е началото на военния ритуал и тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора, чиято първа част ще бъде дирижирана от старозагорския владика Киприан.
През 2017 г. се навършват 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора, по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Богатата програма, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, започна още на 1 юли и включи редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.
Уникалният спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“, с участието на старозагорския митрополит Киприан, в образа на молещия се човек, ще бъде кулминацията в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.). Музиката на формация „Исихия“ и изпълнения на квартет „Ева“ - певици от световно известния хор „Мистерията на българските гласове“, ще допълнят атмосферата на красивото представление. Спектакълът ще се състои на 31 юли от 21.00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Светлинно-звуковият спектакъл ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м.

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители ще участват в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора

Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители ще участват в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Честването ще бъде днес, от 20.00 часа, на площада пред Общината в Стара Загора. Председателят на парламента ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово по повод годишнината.

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Стара Загора

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Стара Загора днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Посещението на вицепрезидента е от 19.25 часа по повод 140 години от боевете за града по време на Руско-Турската война. Вицепрезидентът ще се срещне с кмета Живко Тодоров в сградата на Общината, след което ще вземе участие в тържествената програма от 20.00 часа. В 21.00 часа Илияна Йотова ще присъства на концерт в Античен форум „Августа Траяна“.

Агенция "Фокус"
Над 2000 души наблюдаваха възстановка на боевете за Стара Загора

Над 2000 жители и гости на града наблюдаваха на мемориалния хълм „Бранителите“ мащабната възстановка на боевете за Стара Загора на 19/31 юли 1877 г., съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. В нея бяха използвани 6 оръдия – реплики на употребяваните от руската и турската армии през освободителната война преди 140 години. Тогава се е състоял първият голям сблъсък между двете воюващи армии в Руско-турската война. Изходът от битката предопределя последвалото развитие на военните действия.
В онзи зноен юлски ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир легендарния руски генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за свободата на родината си. Готови, както свидетелстват историческите източници, да жертват себе си до последната капка кръв.
Боят за Стара Загора спира настъплението към прохода и дава възможност на голяма част от бягащото местно население да се изтегли. Той е предтеча на Шипченската епопея и проправя пътя към национално освобождение. Поради това местните хора наричат хълма „Бранителите“ малката Шипка. Това е и бойното кръщение на Българското опълчение, което показва, че е достойно за святото дело. След боевете градът е изпепелен, избити са общо около 14 500 души в тези последни дни на юли 1877 г. Това нарежда Стара Загора в олтара наравно с героите-мъченици от Априлското въстание.
Край мемориала „Бранителите на Стара Загора“ над 150 активисти от 22 клуба на Националното дружество „Традиция“, облечени в униформи на опълченци и турски аскер, участваха в пресъздаването на драматичните събития. По време на „сражението“ бяха изстреляни над 4 000 халосни патрона, а 200 „пиратки“ наподобиха топовните гърмежи. Във възстановката на боевете и спасяването на Самарското знаме бяха използвани още два коня, реквизит, униформи и т.н. В нея участваха родолюбци от София, Пловдив, Русе, Плевен, Ловеч, Благоевград, Шумен, Ямбол, Казанлък, В. Търново, Панагюрище, с. Баня Панагюрско, Априлци – Троян, Бяла Черк ва, Копривщица, Трявна, Нова Загора и детски клуб „Млад родолюбец“ от Н. Загора и регионален клон 12-ти пехотен Балкански полк Стара Загора и приятели.
Тя беше наблюдавана от представители на общинската и областната администрация, народни представители, общински съветници, делегация от руския град Самара, много граждани и гости на града.
Паметната битка преди 140 г. слага тежък отпечатък върху живота и облика на Стара Загора. Градът - обезлюден, опожарен – е мълчалив свидетел на героизма и трагедията. Той, черпещ животворни сокове от славното минало, гордо се възражда отново и прекланя глава пред саможертвата на борците за свобода.

Агенция "Фокус"
Стара Загора: Делегация от побратимения град Самара е на посещение в града

В побратимения на Стара Загора град Самара кипи трескава подготовка за Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през 2018 година. Градът получава мощно развитие, тъй като е един от осемте, в които ще се играят мачовете от шампионата. Общо 42 млрд. рубли е осигуреният бюджет за провеждането му, като само за строеж на стадиони в осемте града са предвидени 18 млрд. рубли. Това съобщиха представителите на делегацията от Самара, които се срещнаха с представители на ръководството на Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Делегацията, предвождана от Галина Андриянова, председател на Общинския съвет на Самара, пристигна в града по повод отбелязването на 140-та годишнина от боевете за Стара Загора, по време на Руско-турската война. В нея влизат още Владимир Сластенин, Елена Лапушкина, Дмитрий Титов и Наталья Баландина - ръководители на администрацията на различни райони на Община Самара.
В Самара се строи нов стадион с 45 000 места, който прилича на летяща чиния, според думите им. В града се строят пътища, нова трамвайна линия, ще бъдат закупени нови 40 трамвая, 50 тролея и над 80 автобуса, съобщиха още гостите. Те очакват ежедневно около 35 000 души да се събират за събитията, които ще текат на площада в Самара, чието население наброява 1.170 млн. жители. Делегацията пристигна в петък и участва вчера в ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите в Старозагорския и Джуранлийския бой.
Днес те се срещнаха в сградата на Община Стара Загора с председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, и секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов. Според гостите, не се очакват политически катаклизми, които бих попречили на провеждането на световното първенство по футбол догодина. Те съобщиха още, че е била възстановена главната улица в града, която носи името Стара Загора и е станала любима на местните хора с новите фонтани, спортни площадки и посадените чудесни дървета и цветя. Самара в последната година е разделен на самостоятелни райони, които се управляват от районни кметства. Обособени са и микрорайони с обществени съвети, които спомагат да се решават важните за местните хора проблеми. Цялата общинска администрация на Самара наброява около 2 000 души, а 12 000 души работят в общинските предприятия. Бюджетът на общината е 342 млн. евро, съобщиха още членовете на руската делегация.
Следобед руските гости ще посетят Регионалния исторически музей и Музея на религиите, а в 18.30 часа ще отпътуват за Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където ще наблюдават възстановката, пресъздаваща боевете за Стара Загора през 1877 г. и спасяването на Самарското знаме. В нея участват представители на 22 клуба, членове на Национален клуб „Традиция“ от цялата страна.
Утре сутринта делегацията заминава за Шипка, където ще посеят Храм-паметника „Рождество“ и Паметника на свободата, а вечерта в 20.00 часа ще участват в тържествената заря-проверка на площада пред общината в Стара Загора и в тържествения оперен концерт на Държавната опера, който ще бъде изнесен на Античния форум „Августа Траяна“.
За понеделник сутринта програмата им включва посещение на курорта Старозагорски минерални бани, както и на светлинно-звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се състои от 21.00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Принтирай    Оразмери текст   + -