Осветиха паметника на Левски във Военната академия

14 Юли 2017 | 14:43 | 0
Осветиха паметника на Левски във Военната академия
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Броени дни преди отбелязването на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ се състоя тържествената церемония по освещаването на паметника на Васил Левски, който бе отрит на 26 ноември 2016 година. В словото си по време на церемонията президентът призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. „Стремежът ни поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него. Да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното й настояще“, каза още Румен Радев. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев също почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски дни преди 180-годишнината от неговото рождение. Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че Васил Левски оставя много повече завети от това, което българските политици днес смеят да цитират от него. „Нека, минавайки покрай този паметник, гражданите да се сещат, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 години, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България - да бъдем българи и да служим на интересите й. Всичко останало са преходни неща“, каза още министърът на отбраната.
Пред паметта на Апостола на свободата се преклониха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов и народни представители от комисията, политици, държавници, потомци на Апостола, преподаватели от Военната академия, общественици и др. Поднесени бяха венци и цветя от държавни институции и признателни граждани.
Паметникът е дело на инициативен комитет и бе открит на 26 ноември, когато през 1878 година отваря врати Военната академия „Г. С. Раковски“ .
Агенция „Фокус“
Христина Богданова, потомка на Левски: Дълбоко вярвам, че гробът му е в сърцата ни, така го пазим жив

Дълбоко вярвам, че гробът му е в сърцата ни, така го пазим жив. Това каза пред журналисти Христина Богданова, пра-правнучка на сестрата на Левски - Яна Кунчева след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос за паметта за Левски в семейството им, Богданова коментира: „Това, което съхраняваме и се опитвам да разкажа и предам на хората, когато се срещам с тях, е онази емоция от истории, които пазим от детството му, когато е бил малко дете, през развитието му, за да стане този мъж, българин. Чисто семейните истории, отношението емоциите, за да го усетим“.
„Периодично се появяват територии за гроба на Левски. Много съм мислила, би било много хубаво да знаем къде са неговите кости, къде е погребан. Струва ми се, че е добре да можем да се смирим като него, да приемаме нещата такива, каквито са. Той е приемал, че може да няма гроб. Аз дълбоко вярвам, че големият гроб е в нашите сърца“, допълни тя. „Каква по-голяма признателност да говорим и да се събираме? През последните години, далеч не само по повод на годишнините, има интерес и желание да се разговаря, да се връщаме към него. Хората в най-различните точки на България имат нужда от това, факт е. Ето го гробът му в нашите сърца, така го пазим жив“, коментира Богданова и заяви, че дълбоко в себе си вярва в това.
Относно това какво послание би отправила към хората, Богданова каза: „Да се опитаме да бъде смирени, да живеем достойно и честно – това ни постави Левски, като един от най-основните му завети. Да бъдем достойни, честни, смели, любознателни, да не се отказваме, да вярваме в себе си по начина, по който той вярваше в силата на българския дух. Да носим обичта към себе си, другите и Отечеството си по един последователен и категоричен начин“.
Мариела РУСЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Опитващите се да спорят имало ли е или не робство да четат Левски

Всички други, които се опитват да спорят имало ли е или не робство да четат Левски. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Паметникът е много хубав, той е един от стотиците в България. Хубаво е, че има паметници на Левски, защото той е най-великият българин. Но е хубаво и когато почитаме датите на неговото рождение и смърт да отбелязваме и за какво се е борил Левски – за освобождението на България от турско робство“, заяви Каракачанов. „Нека си спомним и други думи, които казва – аз няма да бъда турски и никакъв роб. Оттук нататък всички други, които се опитват да спорят имало ли е или не робство да четат Левски“, коментира той.
„Левски казва и нещо друго, за съжаление политиците доста подборно го цитират, обикновено как ще бъдем равни с другите европейски народи, което звучи актуално, как ще бъде толерантни към другите общности в България. Но Левски казва така – ще бъдем равни българи, турци, евреи, но пред закона български. Всеки български гражданин трябва да спазва законите на Република България и тогава има право да иска да бъде равен. Левски казва още нещо – и ние българите искаме да живеем свободни в земите си България, Тракия и Македония“, добави Каракачанов.
По думите му Левски дава много повече завети от това, което българските политици смеят да цитират от него. „Това е един хубав ден, с този парк, благодарение на Столична община, още един паметник на Васил Левски в София, за да могат да не забравят великите му идеи. Минавайки покрай този паметник гражданите да се сетят, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 години, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България - да бъдем българи и да служим на интересите й. Всичко останало са преходни неща и както се казва в Светото писание са от лукавия“, каза още министърът на отбраната.
Мариела РУСЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Левски е явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците

Левски е явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Това каза президентът Румен Радев след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези дни отбелязваме 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев. Днес портретът на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция. Името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди“, заяви Радев. „Левски е месията на националната революция, неин проповедник, вдъхновител и организатор. Но Левски е и явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Левски смущава и вдъхновява“, коментира още държавният глава.
Мариела РУСЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Думата Отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава

Думата Отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава. Това каза президентът Румен Радев след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази години почитаме Апостола с много събития. Едно от най-похвалните е издигането на този паметник и то точно тук, във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на Отечеството. Думата Отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава. Когато преди 180 години се ражда Апостола тази държава действително не съществува, но Отечеството е в сърцата на Левски и такива като него“, заяви президентът. По думите му тези хора със своята саможертва връщат това Отечество на нас, а то оцелява до днес благодарение на своите бранители. „Те са пазили спомена за Левски дълбоко в сърцата си. Всички те са се прекланяли пред паметника на лобното му място. Мнозина от тях са крачили из тези алеи, на достолепната Военна академия. Затова днес позволете ми да благодаря на хората от Инициативния комитет, на всички, които имат отношение към идеята и издигането на този паметник – общественици, артисти, военни, родолюбци“, коментира Радев.
„Нека този паметник е знак за бъдните поколения, че там където има българщина и родолюбие Левски продължава да живее. Нека днес пред този прекрасен паметник почетем Апостола и духовните му чеда. Нека не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости“, каза още държавният глава.

Агенция „Фокус“
София: Осветиха паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“

Осветиха паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер на Агенция "Фокус". На церемонията присъстват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители и други официални лица.
Тържественото отбелязване на 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и церемонията по освещаването на паметника се организират от инициативен комитет с председател генерал (о.з.) Михо Михов, кмета на столичния район „Оборище“ Васил Цолов и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател генерал (о.з.) Стоян Топалов. Предстои да бъдат поднедесени цветя и венци пред паметника.

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват на освещаването на паметник на Васил Левски

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват на церемонията по освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Тържественото отбелязване на 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и церемонията по освещаването на паметника се организират от инициативен комитет с председател генерал (о.з.) Михо Михов, кмета на столичния район „Оборище“ Васил Цолов и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател генерал (о.з.) Стоян Топалов. След освещаването на паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред паметника на Васил Левски във Военна академия „Георги Раковски“

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по освещаване на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в парка на Военна академия „Георги Раковски“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Принтирай    Оразмери текст   + -